ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Αλλα είπαν, άλλα ψήφισαν

Μαγική εικόνα θύμιζε το 1ο τακτικό Συνέδριο των νομαρχών. Σε ένα όργιο διγλωσσίας και διπροσωπίας, στις ομιλίες τους οι αιρετοί νομάρχες κατέκριναν έντονα την κυβέρνηση για τα προβλήματα που τους δημιουργεί, μίλησαν και απαίτησαν λύσεις για τα εμπόδια που συναντούν στην καθημερινή λειτουργία τους, επισήμαναν ότι η αποκέντρωση μένει στα χαρτιά και απαίτησαν λύσεις. Στη συνέχεια, όμως, ενέκριναν ψήφισμα αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής και το οποίο ελάχιστα αντιπροσωπεύει τα όσα ακούστηκαν στο Συνέδριο, αποδεικνύοντας στην πράξη πως δεν έχουν σκοπό να γίνουν κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους, διορισμένους από την κυβέρνηση νομάρχες.

Ο νομάρχης Δράμας Σωκ. Δημητριάδης τόνισε ότι η ΝΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις αρμοδιότητες για τα ΝΠΔΔ, όπως τα νοσοκομεία. Ο νομάρχης Ημαθίας Αν. Βλαζάκης έκανε σαφές ότι το πρόβλημα του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης δεν ήταν αν θα αντικατασταθεί ο περιφερειακός διευθυντής με άλλη μορφή καπελώματος των νομαρχών. Ο ίδιος, απαντώντας στον πρωθυπουργό που πρωτύτερα είχε πει ότι οι νομάρχες κάνουν σπατάλες, υπογράμμισε ότι οι πόροι των νομαρχιών δεν επαρκούν ούτε για την αγορά γραφικής ύλης.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Χαλκιδικής Αντ. Βαφειάδης τόνισε ότι ο πολίτης δεν κατάλαβε να βελτιώθηκε η ζωή του από τη λειτουργία της ΝΑ. Δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά, τόνισε, με την κτηνοτροφία και τα προβλήματα που γεννά για τους κτηνοτρόφους ο διεθνής ελεύθερος ανταγωνισμός.

Ο νομάρχης Κιλκίς Γ. Φλωρίδης επισήμανε ότι, αφού πρώτα η κεντρική διοίκηση αφαίρεσε αρμοδιότητες από τους νομάρχες, τώρα τους δίνει μερικές πίσω για να τους ικανοποιήσει. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της ΝΑ, αν δεν έχει την αρμοδιότητα για την πρόνοια, τον αθλητισμό, την πολιτική γης, είπε. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας Γ. Παπαδημόπουλος επισήμανε ότι η ΝΑ απλά επικυρώνει τα έγγραφα των δημοσίων υπηρεσιών. Ο νομάρχης Ηρακλείου Γ. Γαρεφαλλάκης τόνισε ότι το ζητούμενο δεν ήταν να καταργηθεί ο περιφερειακός διευθυντής ως πρόσωπο, αλλά η λειτουργία του ως μετακλητού σε σχέση με τους νομάρχες. Υπογράμμισε ότι η δυαρχία στους νομούς συνεχίζεται. Ο νομάρχης Δυτ. Αττικής Περ. Παπαπέτρου επισήμανε ότι ο περιφερειακός διευθυντής δεν καταργείται. Κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι διαμόρφωσε ένα ν/σ "τερατούργημα", με το οποίο δημιουργεί στη ΝΑ περισσότερα προβλήματα από όσα είχε να αντιμετωπίσει. Ο ίδιος τόνισε ότι η ΝΑ είναι ανίκανη να ικανοποιήσει τον πολίτη, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, και κάλεσε τους νομάρχες να μη ζητήσουν καμία αρμοδιότητα αν δεν εξασφαλίσουν πρώτα πόρους και υπαλλήλους.

Ο νομάρχης Κυκλάδων Π. Ρήγας επισήμανε ότι οι αρμοδιότητες πρέπει να συμβαδίζουν με τη στελέχωση και υπογράμμισε ότι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κυκλάδων υπηρετούν 3 υπάλληλοι, οι οποίοι με βάση το ν/σ θα έχουν 4 γενικούς διευθυντές!

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Εβρου Γ. Λασκαράκης τόνισε ότι, αντί η ΝΑ να "σκοτώσει" το θεσμό του περιφερειακού διευθυντή, "σκότωσε" τα πρόσωπα, με αποτέλεσμα ο επίμαχος θεσμός να παραμένει. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Κέρκυρας Σ. Βλάχος είπε ότι στις νομαρχίες επαναφέρονται απλώς οι πιο ανώδυνες αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα η αποκέντρωση να παραμένει σε εισαγωγικά. Η νομαρχιακή σύμβουλος Καβάλας Π. Δημοπούλου δήλωσε απαισιόδοξη, σημειώνοντας ότι έχουμε σήμερα μια νέα Λερναία Υδρα όπου κόβεται ένα κεφάλι (περιφερειακός διευθυντής) και "βγαίνουν" άλλα (αναπληρωτής περιφερειάρχης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής περιφερειακής διοίκησης και 4 γενικοί διευθυντές).

Ο νομάρχης Φωκίδας Απ. Καραχάλιος είπε ότι από τη Σκύλλα οι νομάρχες έπεσαν στη Χάρυβδη, καθώς ο περιφερειακός διευθυντής απλά αλλάζει όνομα μέσα από την αντικατάσταση που προωθεί το ν/σ, ενώ πρέπει να καταργηθεί εντελώς.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ο ίδιος ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λ. Παπαδήμας,ακούγοντας τις αρνητικές για το ν/σ κρίσεις των νομαρχών, παρενέβη και παραδέχτηκε ότι οι νομάρχες έχουν δίκιο και ότι μπορούν να αντιδράσουν επειδή όντως ο περιφερειακός διευθυντής αντικαθίσταται από άλλο παράγοντα.

Μετά από τα παραπάνω, συντεταγμένα άπαντες ενέκριναν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Εντός και επί τα αυτά

Η σύνθεση του συνεδρίου των νομαρχών, από πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του "ΣΥΝ", δεν εμπόδισε την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, με μοναδικό ουσιαστικό αίτημα να τους δοθεί προς διαχείριση ένα μεγαλύτερο κομμάτι της "πίτας"

Ενα γενικό ευχολόγιο, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο αντιδράσεων, αν δε λύσει η κεντρική διοίκηση τα μεγάλα προβλήματα, που με τη στάση της δημιουργεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αποτελεί το ψήφισμα που ενέκριναν οι νομάρχες, με τη λήξη των εργασιών του 1ου τακτικού Συνεδρίου της Ενωσής τους στην Αλεξανδρούπολη. Στο ψήφισμα αναφέρονται μεν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νομαρχίες, αλλά, πέρα από γενικές θέσεις και αοριστολογίες, δεν εκφράζεται η βούληση για άσκηση πίεσης στην κεντρική διοίκηση, τέτοιας που να αποδεικνύει ότι οι αιρετοί είναι αποφασισμένοι να κινηθούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού.

Μετά την αναμενόμενη κατάργηση της θέσης του περιφερειακού διευθυντή, οι νομάρχες ζητούν αυτή τη φορά την κατάργηση του θεσμού της περιφερειακής διοίκησης, εγκλωβίζοντας και πάλι τη διεκδίκησή τους εντός των πλαισίων της αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής. Ζητούν την επαναφορά των αρμοδιοτήτων που τους αφαιρέθηκαν και τη μεταφορά και νέων, που αφορούν στην εποπτεία των ΝΠΔΔ, όπως νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα και λιμενικά ταμεία.

Παράλληλα, εκφράζουν γενικά τη στήριξή τους στα σχέδια για την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους, αρκεί να μη θίγει τις νομαρχίες και ζητούν ενδυνάμωση του ρόλου της ΝΑ με προσωπικό, αρμοδιότητες και πόρους. Ομως, δεν εκφράστηκαν ειδικά επί του νομοσχεδίου για την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους, για το οποίο επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν με νέο έκτακτο συνέδριο, που θα γίνει στις 27 Απρίλη στην Αθήνα. Ζητούν ακόμα την αναμόρφωση μακροπρόθεσμα του φορολογικού συστήματος, με σκοπό την απόκτηση επαρκών πόρων για τη ΝΑ, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για τη νομαρχιακή φορολογία, κάτι, που πέρα από διαχειριστές και διεκπεραιωτές εντολών, θα καθιστά τους νομάρχες και φορομπήχτες. Μεσοπρόθεσμα, ζητούν φέτος να ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει το οικονομικό κόστος λειτουργίας της ΝΑ.

Το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΝΑ, οι οποίοι ούτε λίγο - ούτε πολύ χάνουν ό,τι δικαιούνται όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, αντιμετωπίζεται στο ψήφισμα με την ευχή να υπάρξει θεσμική και εργασιακή κατοχύρωση των εργαζομένων στη ΝΑ, με βελτίωση των αποδοχών τους και ισότιμη μισθολογική μεταχείριση.

Για τα ζητήματα της ανάπτυξης, οι νομάρχες δηλώνουν, ουσιαστικά, σύμφωνοι με την ασκούμενη πολιτική και ζητούν μόνο να διαχειριστούν οι ίδιοι περισσότερο χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αφού, όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους, "η ΝΑ έχει αποδείξει τη διαχειριστική ικανότητά της".

Αδιέξοδες επιλογές

Αναδιαρθρώσεις της αγροτικής παραγωγής, έτσι που να μην την "πιάνουν" οι απαγορεύσεις της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής (βατόμουρα), σχέδια για κερδοφόρες λύσεις του ενεργειακού προβλήματος με αξιοποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (βιοαέριο), αντιμετώπιση μέσα από τα προηγούμενα προγράμματα και του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας! Σχέδια επί χάρτου με ορισμένα από τα οποία θα μπορούσε κάποιος και να συμφωνήσει, αν η πράξη δεν τα είχε ήδη καταδείξει ως λόγια του αέρα, όταν η αναφορά γίνεται για ένα χώρο όπως η Θράκη, όπου η εφαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων έχει επιτείνει την ερήμωση, καθώς χρήμα μεν έρευσε στην περιοχή, αλλά για "αξιοποίηση" από λίγους. Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εβρου - Ροδόπης, Γ. Νικολαϊδης,στη διάρκεια μιας συζήτησης που είχαμε στο περιθώριο του συνεδρίου των νομαρχών, επέμενε πως η λύση βρίσκεται στον ίδιο - αποτυχημένο στην πράξη - δρόμο. Επικεντρώνει το πρόβλημα στο γεγονός ότι η διευρυμένη νομαρχία υφίσταται και αυτή σχεδόν μόνο στα χαρτιά, αφού ούτε πόρους έχει, ούτε προσωπικό, ούτε αρμοδιότητες. Οι 11 υπάλληλοι και τα 20 εκατομμύρια δρχ. το χρόνο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών επιτρέπουν στη νομαρχία να λειτουργεί κύρια σαν ένα γραφείο υποδοχής των επισήμων που κατά καιρούς επισκέπτονται την περιοχή. "Ορισμένα πράγματα τα προχωράμε άτυπα", λέει ο πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχίας, επιμένοντας πως δε φταίει που είναι στραβό το κλίμα κι ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν του δίνονταν αρμοδιότητες. Αίτημα που δεν απαντά στο ερώτημα: "Αρμοδιότητες για την εφαρμογή ποιας πολιτικής;".

Ο εγκλωβισμός σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν παίρνει καθόλου υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, αλλά είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολυεθνικών και των δικτυακών υποδομών, που αυτές ζητούν να γίνουν στην περιοχή, εκφράστηκε για άλλη μια φορά και στο ψήφισμα που κατέθεσε στο συνέδριο - εγκρίθηκε ομόφωνα - ο νομάρχης Εβρου Γ. Ντόλιος.Με το ψήφισμα χρεώνεται για τα προβλήματα της περιοχής η "αθηναϊκή μονοκεντρικότητα" και ζητούνται όλα κι όλα: η κατασκευή της Εγνατίας, η κατασκευή του οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς (παράλληλα με τον πετρελαϊκό αγωγό του Λάτση) και η ολοκλήρωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Για την υπάρχουσα αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τη βάση, δηλαδή, της τοπικής οικονομίας, δε γίνεται απολύτως καμία αναφορά!

"Σκέφτομαι και υψώνω τη φωνή μου"

"Σκέφτομαι και υψώνω τη φωνή μου", "είμαστε άνθρωποι όταν δεν αυτοθυσιαζόμαστε;", "η κοπέλα που ήρθε από το Τσερκές". Ο Χασάν, η Σεφαέτ, ο Στέφανος, ο Μουσταφά, η Ντικρανουχί, ο Δάνος, είναι Ελληνες πολίτες, ζουν στην ίδια πόλη, μεγάλωσαν στις ίδιες γειτονιές, έχουν το ίδιο όνειρο "να κοιταχτούμε στα μάτια με ειλικρίνεια και να γνωριστούμε καλύτερα, να ζήσουμε χωρίς προκαταλήψεις και να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι". Το όνειρό τους αποδείχτηκε πως δεν είναι μόνο δικό τους. Τα ασταμάτητα χειροκροτήματα από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους στην αίθουσα του ιδρύματος Παπανικολάου, στην Κομοτηνή, ήταν η απόδειξη. Η εκδήλωση με τίτλο"πολιτιστικές ταυτότητες", που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τα δημοκρατικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν. Μέχρι την ώρα που διαπιστώθηκε πως η αίθουσα δε χώραγε άλλους, κανείς δεν ήταν σίγουρος για την επιτυχία του εγχειρήματος. Διαβάζοντας κάποιος ορισμένα τοπικά έντυπα είναι εύκολο να πιστέψει πως το δηλητήριο του στείρου εθνικισμού έχει ποτίσει τις ψυχές όλου του πληθυσμού. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Αρμένηδες στην καταγωγή, τουρκογενείς, και χριστιανοί γηγενείς, ένωσαν τις δυνάμεις τους και απέδειξαν, για μια ακόμα φορά, πως ο δρόμος τους είναι κοινός. Τα κείμενα στην εκδήλωση διαβάστηκαν όλα και στις τρεις γλώσσες. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο ο κάθε πολιτισμός κατέθεσε τη δική του ταυτότητα. Κι αυτό που έμεινε ήταν το γεγονός ότι η 11χρονη Σεφαέτ Αχμέτ που διάβασε ένα ποίημά της, δε θα υψώνει πλέον μόνη τη φωνή της. Γιατί και οι άλλοι γύρω απέδειξαν πως σκέφτονται το ίδιο όνειρο.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ξηλώνεται το τηλεφωνικό κέντρο

Αφαίρεση 10 θέσεων εργασίας από την Κομοτηνή και μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη, θα σημάνει η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ για κατάργηση του τηλεφωνικού κέντρου Κομοτηνής που εξυπηρετεί τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Στη σχετική καταγγελία που κάνει το τοπικό παράρτημα του Συλλόγου Υπαλληλικού Προσωπικού του ΟΤΕ, εντοπίζεται η αντίφαση ανάμεσα στις διακηρύξεις για ενίσχυση της περιφέρειας με δημιουργία νέων υπηρεσιών και την πράξη που δηλώνει το αντίθετο. Το παράρτημα του Συλλόγου προτείνει: Αντί της αποξήλωσης, το τηλεφωνικό κέντρο Κομοτηνής να εκσυγχρονιστεί με τεχνολογικό εξοπλισμό και μεταλλακτικές θέσεις νέου τύπου (ΚΕΥ), να στελεχωθεί με έμπειρο και μόνιμο προσωπικό που να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και διαρκή επαγρύπνηση, ικανό να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις όταν παρουσιαστούν. Την εξυπηρέτηση όλων των νομών της Θράκης από το τηλεφωνικό κέντρο Κομοτηνής. Τη δημιουργία νέων υπηρεσιών στην περιοχή. Την κατ' εξαίρεση άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσει τις νέες υπηρεσίες και το τηλεφωνικό κέντρο.

Ο γραμματέας του παραρτήματος, Π. Παπαδόπουλος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, επικαλέστηκε, κύρια ζητήματα εθνικής ασφάλειας και μας κατήγγειλε ευθέως ότι η γεφύρωση των τηλεφωνικών κέντρων της Θράκης στη Θεσσαλονίκη (έχει γίνει ήδη η γεφύρωση της Αλεξανδρούπολης) αφήνει τις δημόσιες και στρατιωτικές υπηρεσίες έκθετες σε περίπτωση οποιασδήποτε εμπλοκής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ