ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες από κοινού υπέρ της κύρωσης της σύμβασης για την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο
Από κοινού κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ πίνοντας νερό στο όνομα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αποφέρουν τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και πανάκριβα «χαράτσια» στο λαό, κύρωσαν χτες σε Επιτροπή της Βουλής τη «σύμβαση παραχώρησης» για την κατασκευή και εκμετάλλευση της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης.
Με βάση τη σύμβαση, το κόστος του έργου ανέρχεται σε 517 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το δημόσιο θα καταβάλλει τα 130 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ η ιδιωτική κοινοπραξία 50 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια (λιγότερο από 10%), ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από δάνεια. Η κοινοπραξία των ιδιωτών θα εκμεταλλεύεται το έργο για 30 χρόνια επιβάλλοντας διόδια που όταν ολοκληρωθεί θα ανέρχονται σε 1,50 ευρώ για τα ΙΧ και θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο!
Υπερασπίζοντας τη σύμβαση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, είπε ότι πρόκειται κατά βάση για ένα περιβαλλοντικό έργο αφού με την κατασκευή του θα μειωθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και η συνακόλουθη ρύπανση. Ισχυρίστηκε ότι η «υποθαλάσσια» εντάσσεται σε έναν γενικότερο συγκοινωνιακό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τις ενέργειες για την προετοιμασία του έργου.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα δημιουργήσει ανάπτυξη στην πόλη. Αλλωστε, πρόσθεσε, το έργο κινείται στο μοντέλο που είχαν χαράξει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με το Ρίο-Αντίρριο, την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Δε δίνουμε θετική ψήφο στη σύμβαση, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, υπογραμμίζοντας την ξεκάθαρη διαφωνία του Κόμματος με τη λογική των ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων παραδίδονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Το συγκεκριμένο έργο, είπε, εκτός των άλλων δεν είναι ενταγμένο σε έναν γενικότερο συγκοινωνιακό σχεδιασμό της πόλης και είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ιδιωτών, οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.
Η Θεσσαλονίκη, τόνισε, χρειάζεται άλλα έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά, την εξωτερική οδική αρτηρία, θέσεις στάθμευσης και πράσινο. Η υποθαλάσσια αρτηρία, είπε, έχει μυθοποιηθεί και δεν ήταν αναγκαίο να προχωρήσει ως έργο. Μάλιστα, κατήγγειλε, ότι το έργο το παίρνει επιχειρηματικός όμιλος που είχε ακούσει αρκετά (για διαπλοκή) από τη ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση, δείγμα ότι πρόκειται για έργο που είναι προσαρμοσμένο στα επιχειρηματικά σχέδια.
Τα δημόσια έργα, κατέληξε, είναι αναγκαία για τη χώρα αλλά θα πρέπει να γίνονται από ενιαίο δημόσιο φορέα στο πλαίσιο του κρατικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας, ο οποίος θα έχει και την εκμετάλλευσή τους.
Για πολύ ακριβό έργο που στερεί πόρους και υπηρεσίες από μια σειρά άλλων αναγκαίων έργων, έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Α. Ξηροτύρη, ζητώντας να αναβληθεί η κατασκευή του μέχρι να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.
Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη
Να ανακληθούν αμέσως οι αυξήσεις στους λογαριασμούς (τιμή νερού, πάγια, τέλη αποχέτευσης, επεκτάσεις δικτύων, επισκευές βλαβών, διακοπές - επανασυνδέσεις κ.ά.) που ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν από την 1-1-2007 η Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ). Αυτό ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθύνει στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, και Μακεδονίας - Θράκης, ενώ παράλληλα ζητά να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης νερού στη Θεσσαλονίκη.
Το γεγονός αυτό των αυξήσεων - επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - είναι επακόλουθο της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, η οποία στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας της δε διστάζει ένα φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας, όπως το νερό, να τον μετατρέπει σε εμπορεύσιμο είδος, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και να τελεί υπό δημόσιο έλεγχο και διαχείριση με την καθοριστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπεύθυνη - τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ - είναι η κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί ενέκρινε τις συγκεκριμένες αυξήσεις που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.
Ολα αυτά - καταλήγει ο βουλευτής του ΚΚΕ - θα είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση προχωρούσε στη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης νερού στη Θεσσαλονίκη με την καθοριστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού.
Απερρίφθη, χθες, από τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η προσφυγή της «Ολυμπιακής» για λήψη ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα φέρεται να χορήγησε καταχρηστικά στην «Ολυμπιακή» κρατικές ενισχύσεις ύψους 452 εκατ. ευρώ.
Παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο Δήμος Νίκαιας δε σταματάει να διεκδικεί λύσεις στα οικονομικά προβλήματα από την πολιτεία που τα δημιούργησε και, παράλληλα, να επιτελεί ουσιαστικό έργο στην πόλη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, τη στιγμή μάλιστα που οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν, μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, να μετατρέψουν τα δάση σε εμπόρευμα.
Πριν από λίγες μέρες, ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης του Λόφου Δεξαμενής Νεαπόλεως, για τον οποίο ο δήμος είχε καταθέσει μελέτη διαμόρφωσης στη Νομαρχία Πειραιά, η οποία και εγκρίθηκε. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, περιλαμβάνει επιχωμάτωση του λόφου, έτσι ώστε να ανανεωθεί το έδαφος και να ενισχυθεί το φυσικό περιβάλλον, δεντροφυτεύσεις, καθώς και τοιχοποιία με πετροκατασκευές που θα εξυπηρετήσουν τη συγκράτηση του εδάφους. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να τονώσει έναν από τους φυσικούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος τονίζει πως: «Με συνέχεια και συνέπεια συνεχίζουμε τους προγραμματικούς στόχους μας που αποτελούν μονόδρομο για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην πόλη μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που κάποιες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν συντονισμένα να αναθεωρήσουν το άρθρο 24 του Συντάγματος και να καταστήσουν τα δάση εμπόρευμα».