Associated Press |
Από τους περσινούς εορτασμούς της Οχτωβριανής Επανάστασης |
Στο μήνυμά του για την επέτειο ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ - Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημειώνει: «Αυτή η γιορτή ήταν πάντα η γιορτή του εργαζόμενου λαού ο οποίος τον Οχτώβρη του 1917 πήρε την εξουσία στα χέρια του κι έκανε την επιλογή του υπέρ του σοσιαλισμού. Συνειδητοποιώντας τη δύναμη της συσπείρωσής του και της δημιουργικής εργασίας, κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη δύναμη και να την υπερασπίσει στις σκληρές συγκρούσεις. Αυτήν την ιστορική μέρα προσπαθούν να τη σβήσουν από τη συνείδηση των ανθρώπων. Εμείς όμως θυμόμαστε τις σκληρές δοκιμασίες που πέρασε ο λαός και την ευτυχισμένη ζωή που ζούσε ο άνθρωπος της δουλιάς στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημειώνει ανάμεσα στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού τη δωρεάν Παιδεία και υγειονομική περίθαλψη, τη σιγουριά για το αύριο, το δικαίωμα να είσαι νοικοκύρης στον τόπο σου και προσθέτει ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες για την ΕΣΣΔ, στις 7/11/1941, η μέρα αυτή τιμήθηκε και ο Ι.Β. Στάλιν μιλώντας στους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο μέτωπο, είχε τονίσει: «Ο εχθρός υπολόγιζε πως μετά το πρώτο του χτύπημα η χώρα μας θα γονατίσει. Αλλά ο εχθρός έπεσε έξω. Ζήτω η δοξασμένη μας πατρίδα, η ελευθερία κι ανεξαρτησία της!».
Στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε όλες τις εποχές οι καλύτεροι εκπρόσωποι της ανθρωπότητας αγωνίζονταν για τη δικαιοσύνη, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια στην εκμετάλλευση. Υπήρχαν στιγμές στην ιστορία που εξεγερμένοι σκλάβοι ή αγρότες είχαν και νίκες. Αλλά εφόσον δε γνώριζαν άλλο δρόμο κοινωνικής οικοδόμησης όλα έμεναν όπως πριν στο σύστημα της αδικίας κι απλώς αφεντικά γίνονταν οι νικητές. Ο Οχτώβρης του 1917 ήταν αυτός που προκάλεσε ένα άλμα στην ανθρώπινη ιστορία. Για πρώτη φορά οι άνθρωποι της εργασίας, παίρνοντας όλη την εξουσία στα χέρια τους, πέτυχαν να οικοδομήσουν μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς το διαχωρισμό της κοινωνίας σε αφεντικά κι υπηρέτες.
Και μόνο μετά από 70 χρόνια, όταν το ΚΚΣΕ εκφυλίστηκε, έγινε κατορθωτή η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Ομως τα επιτεύγματα που πέτυχε ο σοβιετικός λαός στα 70 χρόνια του σοσιαλισμού δείχνουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Τι είναι όμως 70 χρόνια στην ανθρώπινη ιστορία; Είναι μόνο μια στιγμή, ένα πολύ σύντομο τμήμα του δρόμου, αλλά φωτεινότατο, γεμάτο περηφάνια κι έμπνευση, που το βίωσε ο άνθρωπος της εργασίας σ' όλο του το μεγαλείο. Το ότι σ' αυτό το δρόμο είναι πιθανά τα λάθη, ακόμη και προσωρινές υποχωρήσεις, ήταν κάτι το γνωστό από την αρχή.
Σήμερα οι Ρώσοι κομμουνιστές κατεβαίνουν στις εκλογές για τη Δούμα με σκοπό την οργάνωση του αγώνα για τα Σοβιέτ, ενάντια στο αστικό σύστημα και τον αστικό κοινοβουλευτισμό, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Κύριος στόχος είναι η οργάνωση της πάλης του λαού εκτός Βουλής. Η σοβιετική εξουσία μπορεί να αναγεννηθεί μόνο στην πάλη και μόνο όσοι αγωνίζονται μπορούν να νικήσουν! Η ζωή δεν αναγνωρίζει κάποια όρια στην επανάσταση! Ο Οχτώβρης θα έχει συνέχεια! Ολοι στον αγώνα!».
ΡΩΜΗ.- Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας, υποστήριξε χτες ότι θα πατάξει «τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες» στη χώρα του, «όποιος κι αν είναι ο παραβάτης». Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος διευκρίνισε: «Δεν έχουμε την πρόθεση να καταδιώκουμε ανθρώπους κάποιων ειδικών κατηγοριών, όμως έχουμε σκοπό να αποκαταστήσουμε την τάξη στη Ρωσία». Οι δηλώσεις Πούτιν, με αφορμή τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, σύμφωνα με αναλυτές, έγιναν προκειμένου να κατευναστούν αξιωματούχοι της ΕΕ, που, φυσικά, ανησυχούν για το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων στη Ρωσία.
Στη διάρκεια της συνόδου, πέρα από την υπόθεση «Yukos», ο Πούτιν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στην Τσετσενία, αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Αναφορικά με την Τσετσενία, ο Ρώσος Πρόεδρος υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά την πολιτική του και έκανε ξανά λόγο για τακτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», αφού πολλοί στη Δύση δε φαίνονται διατεθειμένοι να αποκηρύξουν τους ένοπλους αυτονομιστές ως τρομοκράτες. Τη θέση αυτή έσπευσε να υποστηρίξει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που γενικότερα εμφανίστηκε ως ο «καλύτερος φίλος» του Ρώσου Προέδρου. Χαρακτηριστικά, ο Μπερλουσκόνι έσπευσε να δηλώσει ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει «τρομοκρατική δραστηριότητα» στην Τσετσενία, ενώ στα αξιοσημείωτα της συνάντησης ήταν και η δήλωσή του ότι γνωρίζει αρκετά καλά τον Πούτιν, «ώστε να μπορώ να διαβεβαιώσω ότι έχει (ο Πούτιν) σαφή επίγνωση της διαφοράς και του διαχωρισμού της εκτελεστικής από τη δικαστική εξουσία»...
Τέλος, σύμφωνα με τη διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά τη λήξη της Συνόδου, η ΕΕ και η Ρωσία έκριναν «δυνατό και επιθυμητό» να εργαστούν από κοινού, ώστε η Ρωσία να μπορέσει να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προς τα τέλη του 2004.
ΤΙΦΛΙΔΑ.--
Το κόμμα της «Δημοκρατικής Ανανέωσης» του ηγέτη της αυτόνομης επαρχίας της Ατζχαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε φέρεται πλέον ότι είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, η «Δημοκρατική Ανανέωση» συγκεντρώνει το 23,5% των ψήφων, έναντι 21% του φιλο-προεδρικού κόμματος «Για Μια Νέα Γεωργία» και 19,2% του κόμματος «Εθνικό Κίνημα» του Μιχαήλ Σαακασβίλι.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Εντβαρντ Σεβαρτνάντζε ότι νόθευσε τις εκλογές της Κυριακής και απαιτεί την παραίτησή του. Ωστόσο ο Αμπασίτζε, εξαιτίας της αντιπαλότητάς του με τον Σαακασβίλι, δήλωσε ότι προτιμάει να υποστηρίξει τον Σεβαρτνάντζε. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση ετοιμάζει σήμερα νέες διαδηλώσεις.
Παρέμβαση έκανε και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που απαίτησε «σωστή καταμέτρηση» των ψήφων...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Τελικά, χτες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, παρουσία 400 ατόμων και σε ομοσπονδιακό κτίριο που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν, επικύρωσε διά της υπογραφής του σειρά νέων μέτρων κατά των αμβλώσεων, που πραγματοποιούνται σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, υποστηρίζοντας ότι η ισχύουσα στις ΗΠΑ νομοθεσία για τις εκτρώσεις αποτελεί «έγκλημα».
Η νέα νομοθεσία επιβάλλει περιορισμούς στις αμβλώσεις για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις δεκαετίες, ενώ οι γιατροί που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο άμβλωσης αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως δύο χρόνων και χρηματικά πρόστιμα, γεγονός που εκλαμβάνεται ως μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικανών. Η προηγούμενη αμερικανική ηγεσία του Μπιλ Κλίντον είχε εμποδίσει την έγκριση αυτής της νομοθεσίας δύο φορές.
Ομως, πολλές οργανώσεις που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων ζήτησαν από το δικαστήριο της Καλιφόρνια να μπλοκάρει το μέτρο. Ανάλογη νομική δράση αναμένεται στη Νέα Υόρκη και αλλού από άλλες οργανώσεις, όπως η Αμερικανική Ενωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη (ACLU). Ηδη το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νεμπράσκα επέβαλε την προσωρινή αναστολή εφαρμογής ενός νέου νόμου, επικαλούμενο πιθανή αντισυνταγματικότητα.