ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΗΠΑ και Κίνα εντείνουν διπλωματική και στρατιωτική δραστηριότητα

Αλλεπάλληλες επαφές και των δύο πλευρών με χώρες - «κλειδιά» της περιοχής

Τη σημασία της «στέρεας συμμαχίας τους» σημείωσαν ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τους ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα, Σίγκερου Κιταμούρα και Σαχ Χουν, αντίστοιχα.

Σε μία ακόμα συνάντηση στο πλαίσιο των πυκνών παρεμβάσεων των ΗΠΑ για να αναβαθμίσουν ολόπλευρα την παρουσία τους σε Ασία - Ειρηνικό, με στόχο την αντιμετώπιση της ραγδαίας ανέλιξης της Κίνας, συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου, όπου οι τρεις συμμετέχοντες επανέλαβαν τη διάθεση για στενή συνεργασία.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις 16 Απρίλη αναμένεται στις ΗΠΑ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν. Οπως δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, η επίσκεψη Σούγκα εγγράφεται στο πλαίσιο της «ενίσχυσης της ιαπωνοαμερικανικής συμμαχίας» και της συνεργασίας ώστε η περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού να είναι «ελεύθερη και ανοικτή». Θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις «που εγείρουν η πανδημία του νέου κορονοϊού, η κλιματική αλλαγή, η Κίνα, καθώς και η Βόρεια Κορέα».

Την ίδια στιγμή, τις δικές της κινήσεις επιταχύνει και η Κίνα. Την ώρα που ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας συναντούσε στις ΗΠΑ τον Σάλιβαν, ο ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Ιουι-γιονγκ γινόταν δεκτός από τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, στο Πεκίνο. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ στην Κίνα μετά από τρία χρόνια. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επιθυμία να συνεργαστούν για «να προωθήσουν τη διαδικασία για την πολιτική επίλυση ζητημάτων της Κορεατικής Χερσονήσου». Ο Τσουνγκ Ιουι-γιονγκ δήλωσε μάλιστα πως η Σεούλ περιμένει από την Κίνα να αναλάβει ρόλο «ειρηνοποιού» ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα και πως οι δύο πλευρές «συμμερίζονται τον κοινό στόχο για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Την ίδια στιγμή, ο Γι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τοσιμίτσου Μοτέγκι, με τον οποίο συζήτησε «ένα ευρύ πλέγμα περιφερειακών θεμάτων». Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν για την ανάγκη να δυναμώσει η «διεθνής συνεργασία για την επίλυση της κρίσης στη Μιανμάρ», όπου σημειωτέον ιαπωνικοί όμιλοι διατηρούν μεγάλη επενδυτική παρουσία αλλά και η κινεζική πλευρά θεωρείται ισχυρός «παράγοντας». Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Μοτέγκι εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Τόκιο για τις ενέργειες της Κίνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (όπου οι δύο χώρες έχουν εδαφικές διαφορές), αλλά και για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ (ζητήματα που αξιοποιούνται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Κίνας - Δύσης).

Ολα αυτά όταν το Σαββατοκύριακο στα ανοιχτά της ιαπωνικής πόλης Οκινάουα έπλευσε το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning», με συνοδεία τριών αντιτορπιλικών. Ηταν η πρώτη φορά από πέρσι που το «Lianoning» εμφανίστηκε στην περιοχή, επιλογή ενταγμένη σε μια ευρύτερη κλιμάκωση στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, ΗΠΑ και Αυστραλία έκαναν διήμερα γυμνάσια την περασμένη βδομάδα στον ανατολικό Ειρηνικό, ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt CSG» διέσχισε την Κυριακή τη Νότια Κινεζική Θάλασσα μετά από κοινές ασκήσεις με την Ινδία...

«Παρών» και από Ρωσία και Γερμανία

Στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού στρέφουν άλλωστε όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους και τα υπόλοιπα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Στην Ινδία αναμενόταν χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην Ασία που θα περιλαμβάνει και το Πακιστάν. Οι συνομιλίες στο Νέο Δελχί αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για μια Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - Ινδίας που ακυρώθηκε πέρυσι λόγω πανδημίας.

Οι δε υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ιαπωνίας και της Γερμανίας προετοιμάζουν έναν ψηφιακό διάλογο («2 συν 2») στα μέσα Απρίλη, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα «Yomiuri». Οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες τέτοιου τύπου μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα άμυνας, αλλά και μία «ελεύθερη και ανοιχτή περιφέρεια Ινδίας και Ειρηνικού», η οποία αντιμετωπίζει μία κλιμακούμενα επιθετική Κίνα, σύμφωνα με την αναφορά της εφημερίδας.

Μία γερμανική φρεγάτα εξάλλου αναμένεται να πλεύσει προς την Ασία τον Αύγουστο και θα πραγματοποιήσει κατά την επιστροφή της τον πρώτο διάπλου της Νότιας Σινικής Θάλασσας από γερμανικό πλοίο μετά το 2002.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για την καταστολή των διαδηλώσεων

Από τη μαζική διαδήλωση του Σαββάτου στο Λονδίνο

Copyright 2021 The Associated

Από τη μαζική διαδήλωση του Σαββάτου στο Λονδίνο
Νέες κινητοποιήσεις σε Λονδίνο, Λίβερπουλ, Νιουκάστλ, Μπρίστολ και πολλές ακόμα πόλεις της Βρετανίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο για την ενίσχυση της καταστολής και το χτύπημα των διαδηλώσεων.

Επιβεβαιώνοντας ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής, όπως και ότι τα «έκτακτα μέτρα» της περιόδου της πανδημίας δίνουν ήδη «πάσα» για την προώθηση μόνιμης σχετικής νομοθεσίας, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δίνουν ακόμα πιο αυξημένες εξουσίες στην αστυνομία για τον περιορισμό και το χτύπημα διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, ενώ προβλέπουν τεράστια πρόστιμα, έως 2.500 στερλινών, και πολύμηνες ποινές φυλάκισης σε όσους απειθαρχούν στις αποφάσεις και τις εντολές της αστυνομίας.

Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου, οι οποίες αποτέλεσαν συνέχεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και βδομάδες σε πόλεις της χώρας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, για μία ακόμα φορά αντιμετώπισαν την επίθεση της αστυνομίας. Στο Λονδίνο σημειώθηκαν πάνω από 100 συλλήψεις με πρόσχημα την αντίσταση κατά της αρχής ή την παραβίαση περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας...

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Καταγγελίες για σχέδια με επίκεντρο πρώην διάδοχο στον θρόνο

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις που φαίνεται πως σιγοβράζουν καιρό τώρα και μεταξύ μελών της βασιλικής οικογένειας στην Ιορδανία ήρθαν στην επιφάνεια με κεντρικό πρόσωπο τον πρίγκιπα Χάμζα, πρώην διάδοχο του θρόνου και ετεροθαλή αδελφό του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β'.

Κατά τις ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της ιορδανικής κυβέρνησης, Αϊμάν Σαφάντι, ο πρίγκιπας Χάμζα και άλλοι 16 αξιωματούχοι σχεδίαζαν με τη βοήθεια «ξένης δύναμης» - την οποία δεν κατονόμασε - τη διακύβευση της «ασφάλειας και της σταθερότητας» της Ιορδανίας. Τόνισε πως ο Χάμζα, που τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, και οι άλλοι 16 που οδηγήθηκαν στη φυλακή με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν «να πλήξουν την ασφάλεια του βασιλείου» παρακολουθούνταν στενά από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες.

Αμεση ήταν η στήριξη των άλλων αραβικών κυβερνήσεων (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ, Κουβέιτ, Ομάν κ.ά.), όπως και του Αραβικού Συνδέσμου, στον Αμπντάλα Β' . Ο δε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπ. Γκαντς, ενώ ξεκαθάρισε πως πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση» της γειτονικής χώρας, επεσήμανε ότι «μια ισχυρή και ευημερούσα Ιορδανία είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομία».

Αργά χτες το βράδυ, και ενώ είχαν προηγηθεί διάφορες καταγγελτικές παρεμβάσεις από τον Χάμζα σε ξένα μέσα ενημέρωσης, έγινε γνωστό ότι κατόπιν διαμεσολάβησης άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας δέχτηκε να υπογράψει επιστολή με την οποία διαβεβαιώνει ότι «θα παραμείνω πιστός στο Σύνταγμα (...) και πάντα θα βοηθώ και θα στηρίζω τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχό του».

Την ίδια ώρα που εξελίσσονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις, μεγάλο μέρος του λαού της χώρας ζει σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας, ενώ και πριν από την πανδημία πραγματοποιούνταν κινητοποιήσεις για τους μισθούς, τις συνθήκες δουλειάς, την ανεργία κ.ο.κ.

ΙΣΡΑΗΛ
Νέες εκλογές βλέπει ο Πρόεδρος Ρίβλιν

Ιδιαιτέρως «σκληρά» αναμένονται αυτήν τη φορά τα μετεκλογικά παζάρια στο Ισραήλ καθώς στις εκλογές της 23ης Μάρτη δεν αναδείχθηκε ένας ξεκάθαρος κυβερνητικός συνασπισμός που θα εξασφαλίζει πλειοψηφία στην ισραηλινή Βουλή (Κνέσετ).

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, που ξεκίνησε χτες διερευνητικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πέμπτων (σε δύο χρόνια) εκλογών δηλώνοντας: «Δεν βλέπω τρόπο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης τώρα. Ο λαός του Ισραήλ θα πρέπει να ανησυχεί ότι μπορεί να συρθεί και για πέμπτη φορά σε εκλογές».

Το ίδιο διάστημα το πολιτικό σκηνικό χρωματίζεται από την έναρξη της δίκης του Μπ. Νετανιάχου για διαφθορά. Οι δικαστές τον έχουν καλέσει στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την εναρκτήρια αγόρευση της εισαγγελίας, ένα νέο στάδιο στην πρώτη δίκη εν ενεργεία πρωθυπουργού στην ιστορία του Ισραήλ. Ο Μπ. Νετανιάχου, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός επί 15 χρόνια, κατηγορείται για διαφθορά, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις.

Την ίδια ώρα, συνολικότερα στη Μέση Ανατολή «τρέχουν» ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες για την επίτευξη συμβιβασμών και το κλείσιμο διαφόρων «εκκρεμοτήτων», ενόψει ευρύτερων «προτεραιοτήτων». Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε προ ημερών στο CNN ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ θα μπορούσε να φέρει «τρομερά οφέλη στην περιοχή», επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη σχετίζεται άμεσα με την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό.

  • Για θεραπεία στη Γερμανία, μέσω Ιορδανίας, αναχώρησε χτες ο 85χρονος Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, που αντιμετωπίζει εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ