Περιοδεία του Σταύρου Σκοπελίτη, βουλευτή του Κόμματος, στο Νομό Ηρακλείου
Κάλεσμα να μετατραπεί η αγανάκτηση των αγροτών της Κρήτης σε όπλο αντεπίθεσης και διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής στην αγροτική οικονομία και συνολικά, που θα παλεύει για τα πραγματικά συμφέροντά τους και όχι για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, απηύθυνε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στο νομό, την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 του Σεπτέμβρη.
Ο βουλευτής του Κόμματος περιόδευσε στην ενδοχώρα του νομού συζητώντας με τους αγρότες τα προβλήματα της παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα τους και μίλησε σε συγκέντρωση που έγινε στις Αρχάνες Ηρακλείου. Επίσης, μαζί με κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου περιόδευσε στη Διεύθυνση Δασών και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρήτης συζητώντας με τους εργαζόμενους επίκαιρα ζητήματα, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τις πυρκαγιές αλλά και με την προστασία συνολικά του δασικού πλούτου, ενώ χτες το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου.
Ο Σταύρος Σκοπελίτης τόσο στη συζήτησή του με τους αγρότες όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις Αρχάνες τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή στο σύνολό της, και πιο συγκεκριμένα η αμπελοκαλλιέργεια, είναι μεγάλα. Οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί, όπως και στα άλλα προϊόντα, είναι εξευτελιστικές. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που τηρούν με ευλάβεια τις αντιαγροτικές ντιρεκτίβες της ΕΕ.
«Πολιτικές συγκεκριμένες επιδιώκουν χρόνια τώρα να φέρουν αυτή την άσχημη κατάσταση στην αγροτική οικονομία, με στόχο το μεγάλο κεφάλαιο να πάρει στα χέρια του την ίδια την παραγωγή προς όφελός της, για να την αξιοποιήσει για την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας του. Και σε μεγάλο βαθμό το έχει πετύχει. Βασικές καλλιέργειες στη συντριπτική πλειοψηφία έχουν περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Η κατάσταση, σημείωσε μεταξύ άλλων, γύρω από το αμπέλι ή το οινοποιήσιμο ή το επιτραπέζιο σταφύλι πάει από το κακό στο χειρότερο. Είναι χειρότερη φέτος η κατάσταση από ό,τι ήταν πέρσι. Το ίδιο και για τα άλλα προϊόντα.
Ο Σταύρος Σκοπελίτης κάλεσε τους αγρότες να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ ή στηρίζουν συνολικά τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», υπογραμμίζοντας: «Αυτή την πολιτική λέμε στους αγρότες δεν πρέπει να την αφήσουν έτσι. Αν την αφήσουν έτσι και δεν απαντήσουν σε αυτή, αύριο θα γίνει ακόμα σκληρότερη. Θα παρθούν νέα μέτρα στα πλαίσια της καινούριας αναθεώρησης της ΚΑΠ που θα ισχύει μετά το 2013. Θύματά της θα είναι η μικρομεσαία αγροτιά».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει οι αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να πάψουν να ανέχονται την πολιτική αυτή που τους προκαλεί τα προβλήματα. Να δώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση και το αύριο της αγροτικής παραγωγής.
«Οι αγρότες και στις Αρχάνες είναι αγανακτισμένοι, όπως σε ολόκληρη τη χώρα. Εμείς σας λέμε πως δεν αρκεί η αγανάκτηση μόνο. Αυτή χρειάζεται να γίνει όπλο αντίστασης, αντεπίθεσης και πάλης ενάντια στην πολιτική αυτή που τους καταστρέφει, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πολιτική αυτή που πραγματικά παλεύει για τα συμφέροντά τους».
«Οι κομμουνιστές καλούν το λαό να καταψηφίσει τις πολιτικές αυτές που γεννούν τα προβλήματα και να ενισχύσει το ΚΚΕ που προτείνει μιαν άλλη πολιτική, μέσα στα πλαίσια της οποίας μπορεί ο καλλιεργητής να απολαμβάνει τους κόπους και τον ιδρώτα του, με καλύτερες τιμές, καλύτερο επίπεδο ζωής.
Ολες οι άλλες δυνάμεις είναι υποταγμένες στις πολιτικές που δρομολογεί η ΕΕ. Αυτές υπηρετούν είτε είναι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία είτε είναι η ΝΔ, την ίδια πολιτική θα έχουν. Τίποτα δε θα αλλάξει αν τη ΝΔ σήμερα διαδεχτεί το ΠΑΣΟΚ ή το αντίστροφο. Ψήφο μόνο στο ΚΚΕ».
Σε φιέστα κοροϊδίας σε βάρος των μηλοπαραγωγών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, εξελίχτηκε η 14η γιορτή Μήλου ,που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αγιά Λάρισας. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) «η φιέστα, τα εκκωφαντικά και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα δεν είναι ικανά να κρύψουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλου της Επαρχίας Αγιάς». Και προσθέτει ότι αυτά είναι προβλήματα «που δεν οφείλονται ούτε στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση ούτε σε συγκυρίες λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως προσπάθησαν να μας πείσουν οι ομιλητές, αλλά σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και συμφωνίες της ΕΕ στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις». Υπογραμμίζει, δε, ότι «δεν ειπώθηκε κουβέντα για την τεράστια αδικία που έχει γίνει στους παραγωγούς της Αγιάς με τις αποζημιώσεις για την ακαρπία. Αδικία που έχει οδηγήσει σε μαζικότατες κινητοποιήσεις, οι οποίες ανάγκασαν τόσο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ δημόσια να αναγνωρίσουν ότι «έγιναν λάθη».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΕΟΑΣΝΛ επισημαίνει: «Εμμένουμε στα δίκαια αιτήματά μας, καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να μην εφησυχάσουν από τις υποσχέσεις και τα ψίχουλα που έχουν δοθεί, αλλά να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί στην Αγιά πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι κατακτήσαμε έγινε μέσα από συμμετοχή και μαζικές κινητοποιήσεις».
Και τονίζει ότι ο αγώνας πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ της πόλης.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Το θέμα των εξευτελιστικών τιμών στα δημητριακά έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, Νίκος Μωραΐτης και Σταύρος Σκοπελίτης. Με Ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνεται:
«Τραγική είναι φέτος η κατάσταση στους καλλιεργητές δημητριακών. Απούλητο έμεινε μεγάλο μέρος της περσινής παραγωγής που στοιβάζεται στις αποθήκες ιδιωτών και συνεταιρισμών, εξαιτίας των φθηνότερων εισαγωγών και της παντελούς έλλειψης προστασίας της ντόπιας παραγωγής. Ταυτόχρονα οι ελληνικές τιμές στα δημητριακά είναι εξευτελιστικές, για 2η συνεχή χρονιά μειωμένες κατά 50% σε σχέση με τις τιμές του 2007.
Η κατάσταση φέτος είναι ακόμα χειρότερη, αφού η φετινή παραγωγή εκεί όπου ξεκίνησε ο αλωνισμός οι φετινές τιμές που διαμορφώνονται είναι πολύ χαμηλότερες από πέρσι και ειδικά στα στάρια και κριθάρια.
Δεδομένου ότι φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση σε σύγκριση με πέρσι, αφού το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και αφορά μεγαλύτερο αριθμό αγροτών, οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών θα είναι ακόμα πιο βαριές στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1) Θα καθιερώσει κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού, στο σκληρό στάρι 0,40 ευρώ/κιλό, 0.27 ευρώ/κιλό στο μαλακό στάρι και κριθάρι ώστε να προστατευτεί στοιχειωδώς το αγροτικό εισόδημα;
2) Τι πρωτοβουλίες θα πάρει η κυβέρνηση για αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος;».