Μείωση έως και 30% των συντάξιμων αποδοχών με παράλληλη αύξηση των εισφορών επιφυλάσσει ο νέος ασφαλιστικός φορέας που νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και συστήνει η ΝΔ
Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΟΒΣΑ για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των επαγγελματοβιοτεχνών |
Το πετσόκομμα των συντάξεων θα αρχίσει να γίνεται από την 1/1/2009 και ουσιαστικά οι προβλεπόμενες ανατροπές αφορούν όλους τους ασφαλισμένους από το 1993 και πίσω, δηλαδή από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Για τους μετά το 1993, ήδη έχει «φροντίσει» ο νόμος Σιούφα. Ο «μηχανισμός» της συρρίκνωσης των συντάξεων προκύπτει μέσα από τη διαμόρφωση νέων υποχρεωτικών κατηγοριών στις οποίες θα ασφαλίζονται οι επαγγελματοβιοτέχνες και με την αλλαγή-μείωση του συντελεστή με τον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ασφαλισμένος του ΤΕΒΕ που ήδη έχει διανύσει 24 χρόνια ασφάλισης και τα επόμενα 11 χρόνια θα τα διανύσει στο νέο φορέα, τον ΟΑΕΕ, με τον ισχύοντα μέχρι σήμερα τρόπο υπολογισμού της σύνταξης θα έπρεπε να πάρει στο τέλος του εργάσιμου βίου σύνταξη ύψους 1.301 ευρώ. Με το νέο καταστατικό και τον νέο υπολογισμό η σύνταξη που θα πάρει, θα συρρικνωθεί στα 927 ευρώ. Οι απώλειες δηλαδή θα φτάσουν σχεδόν στο 30%. Ανάλογες θα είναι οι μειώσεις που θα επέλθουν για όλους τους ασφαλισμένους προ του 1993, σε συνάρτηση με την κατηγορία που είναι ασφαλισμένοι και το χρόνο που άρχισαν να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ.
Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των επαγγελματοβιοτεχνών και ο τρόπος που γίνεται έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι λεγόμενες ενοποιήσεις των Ταμείων, όπως τις εννοούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποβλέπουν αποκλειστικά στην αφαίρεση και περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και ταυτόχρονα στην αύξηση των εισφορών τους. Ενόψει μάλιστα των ενοποιήσεων κύριων και επικουρικών ταμείων των μισθωτών, η διαπίστωση αυτή πρέπει να ενεργοποιήσει την αντίδραση όλων των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι ανάλογη διαδικασία η κυβέρνηση, κατ' εφαρμογή του νόμου 3029 του 2002, θα ακολουθήσει στα κύρια ταμεία ορισμένων πρώην ΔΕΚΟ, τραπεζών, αλλά και σε μια σειρά από επικουρικά ταμεία που θα υπαχθούν στο ΕΤΕΑΜ.
Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, θέλοντας να παραπλανήσει τους επαγγελματοβιοτέχνες και για να προλάβει αντιδράσεις, δήλωσε πως στο Προεδρικό Διάταγμα θα «υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις». Αυτό βέβαια τώρα, εκ των υστέρων, όταν αποκαλύφθηκε ο αντιασφαλιστικός χαρακτήρας του και ενώ το συγκεκριμένο διάταγμα έχει εκδοθεί από τις 28 του Δεκέμβρη του 2005!
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής προβάλλοντας τη διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους και ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Στην παράσταση παραβρέθηκαν και υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ.
Εκπρόσωποι του Συντονιστικού συναντήθηκαν με το διευθυντή του υπουργείου Κ. Γκωτσόπουλο, και κατήγγειλαν την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Διατύπωσαν τα αιτήματά τους για: σταθερή και μόνιμη εργασία, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των νόμων για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ΒΑΕ στους ΟΤΑ με ένταξη κι άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων σε χώρους ανθυγιεινής εργασίας (όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 55 για άντρες, 50 για γυναίκες), κατάργηση του επασφαλίστρου για τους εργαζόμενους κ.ά.
Μετά τη συνάντηση ο Γ. Καταχανάς, εκ μέρους του Συντονιστικού, κάλεσε τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις. Να καταδικάσουν αυτή την πολιτική με τον αγώνα τους αλλά και με την ψήφο τους, στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε κλιμάκωση του αγώνα τους με νέα κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη στην περιφερειακή διεύθυνση του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη προσανατολίζονται οι εποχικοί εργάτες στα κονσερβοποιεία και τα διαλογητήρια της Νάουσας. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ Νάουσας, αντιδρώντας στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημά τους να λαμβάνουν το εποχικό επίδομα, αλλά και στην αυθαίρετη απόφαση δύο επιχειρήσεων να σταματήσουν να τους χορηγούν βεβαιώσεις εποχικότητας, που έχει αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από το Ταμείο Ανεργίας.
Οι εκατοντάδες εποχικοί εργάτες ξεσηκώθηκαν μετά την απόφαση δύο ακόμη επιχειρήσεων, της «ΖΑΝΑΕ» και του «Κεσίδη», να σταματήσουν να δίνουν βεβαιώσεις εποχικότητας, αν και δεν έχει προκύψει καμία μεταβολή στο καθεστώς απασχόλησής τους. Οι περισσότεροι εργάτες μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να συμπληρώσουν τα 100 ένσημα το χρόνο για να μπορούν να βγουν στο Ταμείο Ανεργίας. Οι εργάτες απαιτούν να ενταχθούν στο νόμο 1836/89 για τα εποχικά επαγγέλματα και ζητούν για φέτος έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν Ταμείο Ανεργίας.
Ερώτηση: «Ασε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι εντολές της ΕΕ» (τη διαπίστωση ο συντάκτης τη χρεώνει προφανώς στους εργαζόμενους).
Απάντηση: «Η ΕΕ δεν έχει να κάνει με τις επικουρικές συντάξεις και το πόσα ταμεία θα υπάρχουν. Εξάλλου στις χώρες της ΕΕ τα αυτόνομα, επαγγελματικά, επικουρικά ταμεία είναι πολυάριθμα...».
Απάντηση: «Οχι συνάδελφε, καμία κυβέρνηση δε θέλει το κακό των πολιτών. Τα γνωρίζουν αυτά, όταν, όμως, έρθει η ώρα να συμμαζέψει τα κακώς κείμενα, όπως τώρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, τότε δέχεται τις πιέσεις της κοινωνίας. Οι περισσότερες πολιτικές διαμορφώνονται από τους κοινωνικούς συσχετισμούς ή τις συντεχνίες, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, όπως τώρα με τα επικουρικά ταμεία, μάλλον έτσι ασκείται η πίεση. Γι' αυτό ας αφήσουμε τα κόμματα και την κυβέρνηση στη δουλιά τους και ας κάνουμε εμείς τη δική μας».