ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αλλαγή φρουράς μεταξύ υπηρετών του μεγάλου κεφαλαίου

Ανοδο του Δημοκρατικού Κόμματος στην εξουσία, με τις γνωστές πολιτικές εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, προβλέπεται στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη νέας Κάτω Βουλής

Ο Γιουκίο Χατογιάμα θεωρείται ο πιθανότερος νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Ο Γιουκίο Χατογιάμα θεωρείται ο πιθανότερος νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα δεκάδες εκατομμύρια Ιάπωνες ψηφοφόροι για την ανάδειξη των μελών της νέας 480μελούς Κάτω Βουλής (μεταξύ 1.300 υποψηφίων) και κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα της κάλπης - και κατά κάποιο τρόπο η πολιτική της νέας κυβέρνησης - δεν θεωρούνται έκπληξη.

Ηδη η τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Ασάχι», έδειξε μόλις το 21% να ψηφίζει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του απερχόμενου πρωθυπουργού Τάρο Ασο, το 40% να προτίθεται να ψηφίσει το Δημοκρατικό Κόμμα του Γιουκίο Χατογιάμα και το 27% να παραμένει αναποφάσιστο, κύρια επειδή νιώθει εγκλωβισμένο στη μέγκενη ενός πολιτικού συστήματος που υπηρετεί, δεκαετίες τώρα, το ίδιο αφεντικό: το μεγάλο κεφάλαιο και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους μίας χούφτας οικογενειών.

Ωστόσο, όλοι αναμένουν ως βέβαιη την «αλλαγή». Οτι, δηλαδή, μετά από περίπου 5,5 δεκαετίες των συντηρητικών Φιλελεύθερων Δημοκρατών (LDP) στην εξουσία (με μοναδική εξαίρεση μία κυβέρνηση συνασπισμού που διήρκεσε μόλις ένα 10μηνο στις αρχές της δεκαετίας του '90), το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού θα παραδώσει τη σκυτάλη στο έως τώρα αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας (DPJ) του Γιουκίο Χατογιάμα.

Στα λόγια, οι επίδοξοι νέοι ένοικοι της εξουσίας υποτίθεται πως θα διαφέρουν. Ομως, κι αυτοί (και δη ο αρχηγός τους...) προέρχονται απ' τις παλιές γνωστές πολιτικές δυναστείες της Ιαπωνίας που κινούν τα νήματα εδώ και δεκαετίες. Ο Γιουκίο Χατογιάμα, ο «εξωγήινος» όπως αποκαλείται «χαριτωμένα» από ορισμένα ιαπωνικά ΜΜΕ λόγω του ευμεγέθους σχήματος των ματιών του, δεν είναι καινούριος στο χώρο της εξουσίας. Είναι εγγονός του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ιτσιρό Χατογιάμα, γιος πρώην υπουργού Εξωτερικών, αδελφός του έως πρότινος υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Ασο, Κίμο Χατογιάμα, και δισέγγονος ενός απ' τους βασικούς ιδρυτές της βιομηχανίας ελαστικών «Bridgestone»...

Ιδια πολιτική

Ο Χατογιάμα είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, στο πλαίσιο της αλλαγής φρουράς, των υπηρετών του μεγάλου κεφαλαίου. Ωστόσο, οραματίζεται μία «αδελφική κοινωνία» προβάλλοντας το τελευταίο τρίμηνο (οπότε εξελέγη στην ηγεσία των Δημοκρατικών) ένα λαϊκίστικο προφίλ, γεμάτο από αόριστες υποσχέσεις υπέρ της τόνωσης του λαϊκού εισοδήματος. Προσπάθησε να προσελκύσει νέους και οικογενειάρχες, στηρίζοντας ως εκ τούτου την προεκλογική του εκστρατεία στις ακόλουθες πέντε «δεσμεύσεις»: Καθιέρωση επιδόματος παιδιού, κατάργηση των διδάκτρων στα λύκεια, κατάργηση του «ειδικού» (βλέπε παρακατιανού...) συστήματος Υγείας που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια για τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών, κατάργηση ή μείωση (ανά περίπτωση) των διοδίων στις εθνικές οδούς και ανάκληση προηγούμενων πολιτικών που έκοβαν απ' τον προϋπολογισμό δαπάνες ύψους 220 δισ. γιεν για κοινωνικές υπηρεσίες. Λέει πως δε θα αυξήσει το φόρο κατανάλωσης (αυτού του άγριου φοροεισπρακτικού αντιλαϊκού μηχανισμού) και ότι θα εξοικονομήσει κάποια κονδύλια με ένα πιο «σωστό νοικοκύρεμα» των δαπανών του προϋπολογισμού.

Αυτές οι «δεσμεύσεις» του Χατογιάμα προβάλλονται ως... απάντηση στην τρομακτική - ιδιαίτερα από το 2001 και μετά - επέλαση σε κεκτημένα που αφορούσαν τις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλιση, το σύστημα Υγείας, τη γεωργία και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας (π.χ. βλέπε ιδιωτικοποίηση των Ιαπωνικών Ταχυδρομείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου).

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της «διαφοροποίησης», όπως λέει, της Ιαπωνίας απ' την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον. Ομως, την ίδια ώρα υποστηρίζει τις αποστολές του ιαπωνικού ναυτικού ανοιχτά του Αφγανιστάν, όπου συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατοχής, εξακολουθεί να υποστηρίζει την παραμονή της Ιαπωνίας στο σχέδιο «αντιπυραυλικής ομπρέλας» των ΗΠΑ και παράλληλα, τη συνέχιση μυστικών αμερικανο-ιαπωνικών συμφωνιών που επιτρέπουν την εγκατάσταση ακόμη και πυρηνικών όπλων στις στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών στη χώρα...

Πρώτα το σύστημα

Στην άλλη όχθη υποτίθεται πως βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Τάρο Ασο, οι οποίοι από κυβέρνηση αναμένεται να παίξουν σύντομα το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σημερινή ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αποποιείται κάθε ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια νέοι - κυρίως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης αλλά και άνεργοι. Ο Τάρο Ασο δε λέει κουβέντα για την αύξηση της «επίσημης» ανεργίας (που έχει πάψει από καιρό να είναι θέμα ταμπού), δεν προτείνει στήριξη του λαϊκού εισοδήματος αλλά αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων στις μεγάλες εταιρείες. Και για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους που ανέρχεται πλέον στο 160% του Εθνικού Εγχώριου Προϊόντος αναγγέλλει αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Προσπαθεί να δώσει «φιλολαϊκή» πνοή στο προεκλογικό του πρόγραμμα υποσχόμενος για τρία χρόνια πάγωμα των διδάκτρων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας. Ομως το κόμμα του είχε υποσχεθεί ακριβώς το ίδιο και στις εκλογές του 2005...

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αυξηθούν οι συμμετοχές της Ιαπωνίας σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Ο κυβερνητικός συγκάτοικος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το ακροδεξιό Νέο Κόμμα Κομέι εξακολουθεί να στηρίζει την τήρηση σκληρής γραμμής στην εξωτερική πολιτική (ιδιαίτερα σε βάρος της ΛΔ Κορέας), αύξηση του φόρου κατανάλωσης και την κατάργηση κάθε επιδόματος πρόνοιας σε οικογένειες με ένα γονιό.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Η επέλαση στα κεκτημένα χρόνων, οδηγεί ολοένα και συχνότερα, την εργατική τάξη στο δρόμο της διεκδίκησης.Εδώ, στιγμιότυπο από κινητοποίηση εργατών τον περασμένο Μάρτη για αύξηση των μισθών
Η επέλαση στα κεκτημένα χρόνων, οδηγεί ολοένα και συχνότερα, την εργατική τάξη στο δρόμο της διεκδίκησης.Εδώ, στιγμιότυπο από κινητοποίηση εργατών τον περασμένο Μάρτη για αύξηση των μισθών
Ενα απ' τα ελάχιστα κόμματα (αν όχι το μόνο) που στέκεται απέναντι στα κόμματα εξουσίας είναι το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε εκτενή πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος στην εφημερίδα «SIMBUN ΑΚΑHATA» (ημερήσια εφημερίδα, όργανο της ΚΕ του ΙΚΚ), αναφέρονται οι κεντρικοί άξονες του πολιτικού προγράμματος του κόμματος, ενόψει των σημερινών κοινοβουλευτικών εκλογών. Μεταξύ άλλων οι Ιάπωνες κομμουνιστές διεκδικούν:

  • Απόσυρση των αντεργατικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας που έχουν καταργήσει πολλά απ' τα κεκτημένα δικαιώματα παλιών και νέων εργαζομένων.
  • Κατάργηση του ειδικού συστήματος Υγείας που κάνει διακρίσεις σε βάρος των ηλικιωμένων άνω των 75 ετών.
  • Πλήρη και δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους τους ασθενείς.
  • Σε πρώτο βήμα (με τελική κατεύθυνση τη δωρεάν Υγεία για όλους) την παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας σε όλα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών.
  • Θέσπιση πολιτικών που θα ευνοούν τις νέες οικογένειες, όπως δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, αύξηση του μηνιαίου επιδόματος παιδιών και νέων έως την ηλικία των 18, σε τουλάχιστον 10.000 γεν.
  • Κατάργηση των διδάκτρων στα λύκεια και αναθεώρηση του νόμου για τα φοιτητικά δάνεια με την παροχή περισσότερων υποτροφιών σε νέους από οικογένειες της εργατικής τάξης.
  • Μείωση, ακόμη και κατάργηση, των διδάκτρων στα πανεπιστήμια που είναι απ' τα υψηλότερα στον κόσμο.
  • Δραστική μείωση των δαπανών για την άμυνα και τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό ή για άχρηστα δημόσια έργα που γίνονται μόνο για την τόνωση του μεγάλου κεφαλαίου (π.χ. ο νέος περιφερειακός αυτοκινητόδρομος στο Τόκιο).
  • Πραγματική κατάργηση των πυρηνικών όπλων στην Ιαπωνία ώστε να είναι και στην πραγματικότητα χώρα χωρίς πυρηνικά όπλα. Παράλληλα το ΙΚΚ εντείνει τον αγώνα του για τη διεθνή κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
  • Σταμάτημα της συμμετοχής της Ιαπωνίας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό κατά παράβαση του αναθεωρημένου άρθρου 9 του Συντάγματος.
  • Οχι στο σχέδιο ανασυγκρότησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.
Ο προηγούμενος εκλογικός χάρτης

Στις εκλογές του 2005, οι 480 έδρες της ιαπωνικής Κάτω Βουλής μοιράζονταν ανάμεσα στα ακόλουθα κόμματα:

  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (LDP): 296 έδρες
  • Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας (DPJ): 113 έδρες
  • Κόμμα Νέο Κομέιτο: 31 έδρες
  • Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα (JCP): 9 έδρες
  • Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα: 7 έδρες
  • Νέο Κόμμα Νιππόν: 1 έδρα
  • Νέο Κόμμα Ντάιτσι: 1 έδρα.

Ο ρόλος της οικογενειοκρατίας στην ιαπωνική πολιτική σκηνή είναι τόσο έντονος, όσο καθοριστικός είναι κι ο ρόλος του συντηρητικού γραφειοκρατικού μηχανισμού που κινεί τα νήματα εδώ και πολλές δεκαετίες. Για την ιστορία ας αναφερθεί πως εδώ και χρόνια, περίπου στο 1/3 των εδρών της Κάτω Βουλής περνούν ως κληρονομιά συνήθως από πατέρα σε γιο ή από θείο σε ανιψιό. Επιπλέον, ως σήμερα, περίπου τα 2/3 των μελών ενός υπουργικού συμβουλίου προέρχονται από μία χούφτα οικογένειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ