khamenei.ir |
Από πρόσφατη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, σε ερευνητικό κέντρο πυρηνικής τεχνολογίας στην Τεχεράνη |
Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, που νωρίτερα «είχε ενημερωθεί με μεγάλη ανησυχία» για την ανακοίνωση του Ιράν και ζήτησε «να ανακαλέσει άμεσα την υπέρβαση αυτή» αλλά και «να απόσχει από οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο που θα διακυβεύει τις πυρηνικές του υποχρεώσεις». Επίσης, η Γαλλία υπενθύμισε «την προσήλωσή της στον πλήρη σεβασμό των όρων της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015» και τόνισε ότι «θα συνεχίσει τις προσεχείς ημέρες τα διαβήματά του ώστε η Τεχεράνη να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της και να συνεχίσει να επωφελείται από τα οικονομικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας».
Την ανησυχία της Γερμανίας για την απόφαση του Ιράν εξέφρασε ανώνυμα πηγή του ΥΠΕΞ της χώρας. «Καλούμε το Ιράν να αναιρέσει αυτήν την κίνηση, να μην υπονομεύσει περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία εξετάζει προσεκτικά τις επόμενες ενέργειές της.
Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε πως «θέλουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία επειδή δεν θέλουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αν το Ιράν παραβιάσει τη συμφωνία αυτή αποχωρούμε και εμείς».
Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι η ανακοίνωση του Ιράν «δεν συμβάλλει στη διατήρηση του σχεδίου ούτε στην εξασφάλιση των απτών οικονομικών ωφελειών για τον ιρανικό λαό. Είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα (...) να αντιμετωπιστεί μέσω του μηχανισμού που καθιέρωσε η Διεθνής Συμφωνία».
Εκ μέρους της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε «τους Ιρανούς συναδέλφους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, σε καμία περίπτωση να μην επιδοθούν σε συναισθηματισμούς, να τηρήσουν τους βασικούς όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και τους όρους του πρόσθετου πρωτοκόλλου που επισυνάπτεται στη συμφωνία». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους «να υλοποιήσουν παρ' όλα αυτά τις υποσχέσεις τους, να ενεργήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο μηχανισμός που οι ίδιοι δημιούργησαν (των οικονομικών συναλλαγών INSTEX) να γίνει πράγματι αποτελεσματικός με σκοπό να διασφαλίζει τα δικαιώματα εκείνα που έχει το Ιράν και τα οποία απορρέουν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον τομέα των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων». «Χωρίς αυτό», πρόσθεσε, «θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας εμπεριστατωμένος και αποτελεσματικός διάλογος για την εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ - της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015)».
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, εξέφρασε λύπη «για τα μέτρα που έλαβε το Ιράν» εκτιμώντας παράλληλα ότι «η μέγιστη πίεση των ΗΠΑ αποτελεί την πηγή των σημερινών εντάσεων» και καλώντας «όλες τις πλευρές να δουν την κατάσταση με μια συνολική προοπτική μακροπρόθεσμα, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν (τη συμφωνία) προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση».
Σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη - μέλη και οι βασικές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες
ΒΙΕΝΝΗ.--
Να επεκτείνουν τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019, ώστε να αυξηθούν οι τιμές, συμφώνησαν χτες και προχτές οι χώρες - μέλη του Οργανισμού Χωρών Εξαγωγέων Πετρελαίου (OPEC) και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες. Μια ακόμη απόφαση των μονοπωλίων του πετρελαίου και των κυβερνήσεων για τη διασφάλιση της κερδοφορίας, με θύματα τους λαούς που αγοράζουν πανάκριβα πετρέλαιο για θέρμανση, μετακίνηση κ.λπ.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν τη Δευτέρα να επεκτείνουν τη μείωση της παραγωγής και η Ρωσία, βασική πετρελαιοπαραγωγός χώρα μη μέλος του Οργανισμού, συμφώνησε να εξετάσει την πρόταση και να εγκρίνει τη νέα μείωση. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, προχώρησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2017 για να αποτρέψουν την υποχώρηση των τιμών εν μέσω αύξησης της παραγωγής από τις ΗΠΑ, που φέτος έγιναν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού πετρελαίου στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Οι ΗΠΑ - από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως - δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις και δεν θα δεσμεύονται από καμία συμφωνία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να αντλεί περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράν, αφότου επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το Ιράν συντάχθηκε με τους βασικούς παραγωγούς, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τη Ρωσία, στην επικύρωση μιας πολιτικής που στόχο έχει να ενισχύσει την τιμή του αργού. Το Σάββατο, στο περιθώριο του G20, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να παρατείνει το σύμφωνο και να συνεχίσει τη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή κατά 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης.
«Στην τρέχουσα ασταθή αγορά και την τεράστια αβεβαιότητα που βλέπουμε, η συντονισμένη δράση μας για διαδοχική και σταθερή προσφορά (πετρελαίου) στην αγορά είναι βασική για να μας δώσει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, στη Βιέννη.
Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της παράτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Η Τεχεράνη στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά πολιτικών που παρουσίασε ο βασικός της αντίπαλος, η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι το Ριάντ είναι πολύ κοντά στην Ουάσιγκτον.
ΜΟΣΧΑ.--
Το ρωσικό κεφάλαιο δεν θα μείνει «εκτός παιχνιδιού» στην Κορεατική Χερσόνησο και όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπου σοβαρά μέτωπα εμφανίζουν κινητικότητα ακριβώς επειδή διακυβεύονται κρίσιμα γεωπολιτικά συμφέροντα και ευρύτερες ισορροπίες στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.
Χτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Πιονγιάνγκ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Αλεξάντερ Φομίν. Θα έχει επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων για «την κατάσταση στη βορειοανατολική Ασία και την Κορεατική Χερσόνησο, τις συνθήκες και τις προοπτικές συνεργασίας Ρωσίας - Βόρειας Κορέας στον στρατιωτικό τομέα, καθώς και θέματα σχετικά με τη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα ασφάλειας».
Η επίσκεψη Φομίν αναμένεται αμέσως μετά τη νέα συνάντηση που είχαν οι ηγέτες Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ, στη «νεκρή ζώνη» Βόρειας και Νότιας Κορέας, μετά από μια «πρωτότυπη» πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αν μη τι άλλο επανέφερε την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να διατηρήσει καθοριστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις. Χτες, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε ιν, χαρακτήρισε την ανεπίσημη συνάντηση Τραμπ - Κιμ «ιστορική» και «το τέλος των εχθρικών τους σχέσεων», επιδοκιμάζοντας και την «τόλμη» του Βορειοκορεάτη ηγέτη να δεχτεί την αμερικανική πρόσκληση. Πρόσθεσε ότι σύντομα αναμένεται νέα, επίσημη, Σύνοδος των δύο πλευρών, που θα δρομολογήσει εξελίξεις για τη Χερσόνησο.
Τέλος, ενδεικτικές του πολύπλευρου παζαριού είναι και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, που υποστήριξε ότι στη συνάντηση που είχαν στην Οσάκα ο Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ, ο Κινέζος Πρόεδρος ζήτησε από τον ομόλογό του των ΗΠΑ να χαλαρώσει «εν ευθέτω χρόνω» τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ. Ο Σι «ενθάρρυνε τις ΗΠΑ να επιδείξουν επιείκεια και να προσεγγίσουν τη βορειοκορεατική πλευρά, κυρίως μέσω της χαλάρωσης εν ευθέτω χρόνω των κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας... (Του δήλωσε) ότι πρέπει να βρεθεί λύση στις ανησυχίες της κάθε πλευράς μέσω του διαλόγου», είπε ο Γουάνγκ.
Το 1/5 κατέχει το 88% του πλούτου της χώρας και αυξάνουν οι χαμηλόμισθοι, οι άστεγοι και όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη ούτε την τροφή τους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, από 267 το 2008 σε 607 πέρυσι, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα UBS, ενώ οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, ακόμη και τη διατροφή τους.
«Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και μάλιστα με πιο γρήγορους ρυθμούς», δήλωσε ο Τζον Μάθιους, επικεφαλής της «Διαχείρισης Ιδιωτικού Πλούτου» («Private Wealth Management») της UBS. Ταυτόχρονα, υπάρχουν σημάδια συμπίεσης και στασιμότητας στα χαμηλότερα εισοδήματα. Το πλουσιότερο 1/5 των Αμερικανών κατέχει το 88% του πλούτου της χώρας, ποσοστό που έχει αυξηθεί ήδη πριν από την κρίση, όπως δείχνουν στοιχεία του 2016. Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων στις ΗΠΑ που για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα τρόφιμα στηρίζονται στα «κρατικά κουπόνια» (food stamps), ανέρχεται σήμερα στα 39 εκατ., δηλαδή κατά 40% περισσότεροι σε σχέση με το 2008 και παρότι ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί κατά μόλις 8% το ίδιο διάστημα.
Ενδεικτικά, τα ενοίκια στη Νέα Υόρκη έχουν αυξηθεί το διάστημα 2010 - 2017 δύο φορές περισσότερο από τους μισθούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού «StreetEasy», πιέζοντας ακόμη περισσότερο τους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα. Ο αριθμός των αστέγων που κοιμούνται στα καταφύγια της πόλης είναι 70% μεγαλύτερος από ό,τι πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον «Συνασπισμό για τους Αστέγους».