Το χειρότερο όμως δεν είναι ότι δεν προβλέφθηκε εξαρχής η ράβδωση, αλλά ότι ενώ η Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) είχε διαπιστώσει αμέσως με την ολοκλήρωση του έργου το πρόβλημα και είχε αποφασίσει ομόφωνα να λαξευτούν οι ραβδώσεις στο φρέσκο μάρμαρο. Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να παρθεί κάποια απόφαση, με ό,τι αυτό σημαίνει και με το τι είδους παρέμβαση μπορεί πλέον να γίνει!
Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Μαίρη Ιωαννίδου, είπε ότι η αρχή θα γίνει άμεσα και πως «για να ολοκληρωθεί η ράβδωση των έξι κιόνων θα χρειαστεί να εργάζονται πέντε τεχνίτες επί έξι μήνες για την αποξήλωσή τους και την επεξεργασία τους σε ειδικό κόφτη και για άλλους έξι μήνες τέσσερις τεχνίτες θα βάζουν με καλέμι τις τελικές πινελιές στους σπονδύλους που θα έχουν πάρει τη θέση τους στο μνημείο».
Ωστόσο, αντίθετες με τη διάλυση των κιόνων και υπέρ της ράβδωσής τους επιτόπου είναι η Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, οι οποίες θεωρούν ότι είναι αδόκιμη και μη αναστρέψιμη η προτεινόμενη μέθοδος, διότι θα χαθούν ιστορικές φάσεις του μνημείου.
Τελικά, η πλειοψηφία πείστηκε από τα επιχειρήματα των ΕΣΜΑ και ΥΣΜΑ ότι δε θα καταπονηθεί το μνημείο, ότι έχουν εμπειρία στις αποσυναρμολογήσεις (σ.σ. κάτι που είναι γεγονός αλλά άσχετο στην προκειμένη περίπτωση) και ότι η μηχανική μέθοδος ράβδωσης που προτείνουν εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, δεδομένου ότι το εν λόγω έργο έχει ενταχθεί και στο Γ' ΚΠΣ. Αυτό που δεν είπαν όμως είναι, πόσο κοστολογείται - αν μπορεί να κοστολογηθεί - η δουλιά και το χρήμα δέκα χρόνων και ποιος εγγυάται (δηλαδή ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη) να μην επαναληφθούν τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις στο κορυφαίο μνημείο. Αλλά φαίνεται πως οι πολιτικές ηγεσίες στο ΥΠΠΟ - διότι αυτές φέρουν την πολιτική ευθύνη - δεν ασχολούνται με τέτοιου είδους «λεπτομέρειες»...
Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου |
Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Αμερικής 13) παρουσιάζεται (έως 25/11) η έκθεση του Στέφανου Ζαννή «Η μυστηριώδης νήσος του Ιουλίου Βερν». Πρόκειται για σχέδια και προσχέδια για την εικονογράφηση του βιβλίου του Ιουλίου Βερν, φετινή επανέκδοση από την «Εστία» (μετάφραση Κωνσταντίνου Τσιρόπουλου). Ο Στ. Ζαννής γεννήθηκε στην Αθήνα (1963). Στα χρόνια 1984-1989 σπούδασε στην ΑΣΚΤ, στο Β΄ εργαστήριο ζωγραφικής, με καθηγητή τον Η. Δεκουλάκο και έπειτα (1991-1994) στο Β΄ εργαστήριο χαρακτικής, με καθηγητή τον Α. Εξαρχόπουλο. Από το 1993-1995, με υποτροφία του ΙΚΥ, σπούδασε πάλι χαρακτική.
«Ζεύγμα» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης, που εγκαινιάζεται στις 4/10 στο κτίριο Πυροβολικού (Φορτέτσα, Ρέθυμνο). Διοργανώνεται από το «Κέντρο Εικαστικής Δημιουργίας» και συμμετέχουν οι: Α. Λυμπεράτος, Γ. Μελανίτης, Ε. Πόκα, Κ. Τηλιγάδης κ.ά. Επιμέλεια Αννα Χατζηγιαννάκη.
Με τίτλο «Χρώμα Ανατολής», εγκαινιάζεται στις 9/10 (8μ.μ.) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10) έκθεση ζωγραφικής της Δώρας Κεπέρτη. Η δημιουργός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Από το 1974 ζει στην Αθήνα, όπου και σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ. Παράλληλα με την εκθεσιακή της δραστηριότητα, έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20/10.
Ενας από τους σπουδαιότερους Γάλλους σκιτσογράφους ο Ζαν Ζακ Σεμπέ, συνδημιουργός μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί της γνωστής σειράς «Ο μικρός Νικόλας», παρουσιάζει (έως 14/10) τη δουλιά του στην γκαλερί «Νέες μορφές» (Βαλαωρίτου 9).
Συνεχίζεται στην γκαλερί «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36) η έκθεση φωτογραφίας της Πέλλας Δικονημάκη με τίτλο «Απεικάσματα». Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται είναι ασπρόμαυρες, με πρωταγωνιστή το μαύρο. Σημείο εστίασης, ο άνθρωπος και η συμβολική παρουσίασή του.
«Δίπτυχο» Ακρυλικό έργο της Ελένης Γούναρη |
Εκθεση Ηπειρωτών καλλιτεχνών θα παρουσιαστεί (6-17/10) στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Συμμετέχουν οι γλύπτες: Γιώργος Χουλιαράς, Θόδωρος Παπαγιάννης, Κυριάκος Ρόκος και οι ζωγράφοι - χαράκτες: Βασίλης Καζάκος, Χρήστος Σαρακατσιάνος, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Νίκος Χουλιαράς, Θέμος Μάϊππας, Αποστόλης Τσιρογιάννης, Βασίλης Σταύρου, Μαρία Ζιάκα, Τάκης Στεφάνου. Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση, σε συνεργασία με το περιοδικό «Ιαμβος», με θέμα «Η Ηπειρος μέσα από τη λαογραφία, την ιστορία, τη λογοτεχνία και τη μουσική». Θα μιλήσουν οι: Τατιάνα Αβέρωφ, Βαγγέλης Αυδίκος, Γιώργος Βότσης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Δημήτρης Γκουρογιάννης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Χριστίνα Ντουνιά. Απαγγέλλει ο ποιητής - τακτικός καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών, Γιώργος Τσακίρης. Μουσική: Πέτρος Λούκας (Χαλκιάς) (κλαρίνο) με την κομπανία του. Τραγούδι: Αντώνης Κυρίτσης. Είσοδος ελεύθερη.
«Ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες», αλλά και η αστάθεια του καιρού, οδηγούν σε ματαίωση της προγραμματισμένης για αύριο (30/9) στο Ηρώδειο συναυλίας που ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΒ) φιλοδοξούσε να πραγματοποιήσει στα πλαίσια του 35ου Φεστιβάλ Βιβλίου. «Ευχαριστούμε για την κατανόηση του κοινού, αλλά οι δυνάμεις ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου, δυστυχώς είναι περιορισμένες, όταν, μάλιστα, το κράτος δε βρίσκεται αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες πολιτισμού, με στόχο την ανάπτυξη της βιβλιοφιλίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.
Πάντως, όσοι δεν μπόρεσαν να δουν την έκθεση βιβλίου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή θέλουν να ξανακάνουν βόλτα σ' αυτήν, μπορούν να την επισκεφθούν μέχρι την Κυριακή (1/10). Ωρες λειτουργίας: Σήμερα 6-10.30μ.μ. Αύριο 6 - 11.30μ.μ. Κυριακή 10π.μ.-10.30μ.μ.
Μία νέα έκδοση με την πρώτη ολοκληρωμένη δουλιά του «Τριφώνου», αλλά και τα πέντε τραγούδια του cd single του συγκροτήματος «Καράβια μοιάζουν οι ψυχές», κυκλοφόρησε η ΜΒΙ. Το cd περιέχει και «Το τραγούδι της ξενιτιάς» του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ με ένα τραγούδι στο δίσκο συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός. Ολα τα τραγούδια είναι ψηφιακά επεξεργασμένα.
«Σουριάδα» τιτλοφορείται η παράσταση που θα παρουσιάσει αύριο (8.30μμ) στον κινηματογράφο «Αττικόν» του Πειραιά το «Ιωνικό Θέατρο». Πρόκειται για σύνθεση πέντε κειμένων του σατιρικού ποιητή και πεζογράφου Γεωργίου Σουρή, πλαισιωμένα με αποσπάσματα και του κουκλοθεατρικού «Περικλής και Φασουλέτος», σε σκηνοθεσία Α. Παπαδόπουλου και μουσική Γ. Κοσμά. Παίζουν: Γ. Ακάσης, Μ. Αμερικάνου, Λ. Ασημακοπούλου κ.ά.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) διοργανώνει εκδήλωση (2/10, 8μμ, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας) με θέμα «Η μεταφρασμένη ευρωπαϊκή λογοτεχνία στην Ελλάδα». Στην εκδήλωση θα θεσμοθετήσει πέντε ετήσια βραβεία για μεταφράσεις στα ελληνικά από πέντε γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά).