Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ |
Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει εναλλακτική από τη λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, ενώ κάλεσε όλους τους δρώντες στην περιοχή σε «αυτοσυγκράτηση», αναφέροντας ότι «η άρνηση στο δικαίωμα κράτους στον Παλαιστινιακό λαό θα παρατείνει επ' αόριστον μια σύγκρουση που έχει γίνει μείζων απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια». Πρόσθεσε ότι η δραματική κατάσταση σε Γάζα και Δυτική Οχθη «εντείνει την πόλωση και ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές και αλλού».
Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ριάντ αλ Μάλικι, επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «τον οδηγεί ένας και μόνο σκοπός: Η πολιτική του επιβίωση εις βάρος της επιβίωσης εκατομμυρίων Παλαιστίνιων υπό την παράνομη κατοχή του Ισραήλ και (εις βάρος) της ειρήνης και της ασφάλειας όλων». Ανέφερε δε ότι έχει έρθει η ώρα «να ενταχθεί το κράτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».
Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, με τον αέρα που δίνει η αντίστοιχη στάση των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους, εναντιώθηκε στις διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία, ισχυριζόμενος ότι «η κατάπαυση πυρός θα φέρει άλλη μία απόπειρα ολοκαυτώματος». Ο ίδιος δήλωσε ότι αν η Χαμάς παραδώσει τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτώβρη και αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους, τότε «αυτός ο πόλεμος θα σταματήσει αμέσως». Πρόσθεσε βέβαια ότι η Χαμάς δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία στη Γάζα. Επέκρινε δε την παρουσία του Ιρανού ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ - Αμπντολαχιάν, στη συνεδρίαση, λέγοντας: «Πόσο παράλογο είναι να βρίσκεται εδώ ο υπουργός Εξωτερικών του υπ' αριθμόν ένα κράτους χρηματοδότη της τρομοκρατίας, που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή;».
Με φόντο τη σταθερή προσπάθεια της Ρωσίας να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή, ο ΥΠΕΞ της, Σ. Λαβρόφ, ζήτησε «άμεσα μέτρα» για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και απαίτησε μέτρα για ανάσχεση της περαιτέρω αποσταθεροποίησης σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Κατέκρινε τη στάση των ΗΠΑ που ασκούν «βέτο» σε σχέδια αποφάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία και μετά ζητούν μείωση της έντασης των συγκρούσεων στη Γάζα. Προέβλεψε πως το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας δεν θα είναι κατοικήσιμο μετά τον πόλεμο, λόγω των τεράστιων επιπτώσεων σε περιβάλλον, ζώα, χωράφια και ανθρώπινη υγεία από τους δεκάδες χιλιάδες τόνους βομβών, εκρηκτικών. «Το 22% καλλιεργήσιμης γης στη Γάζα δεν θα μπορέσει να επανέλθει ποτέ», είπε ο Λαβρόφ, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σενάρια για διωγμό των Παλαιστινίων της Γάζας και την αντικατάστασή τους από εποίκους.
Ακόμη, αποδοκίμασε τις αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις κατά των Χούθι της Υεμένης, προβλέποντας ότι θα έχουν μόνο δυσμενείς επιπτώσεις επειδή «θέτουν άμεση απειλή στη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή τάξη» αλλά και τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία, απαιτώντας «τερματισμό των πολιτικών δολοφονιών». Χαρακτήρισε «εκρηκτική την κατάσταση» στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, ενώ ζήτησε τη σύγκληση μιας διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Μέση Ανατολή με στόχο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Χιριιτζί, διαπίστωσε την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα λόγω των «αδιάκριτων βομβαρδισμών» του Ισραήλ και απαίτησε «άμεση, σαφή δράση για ανάσχεση της δολοφονίας άοπλων πολιτών στη Γάζα».
Την ίδια ώρα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκερκ, βρέθηκε την Τρίτη στο Κάιρο, με επόμενο σταθμό την Ντόχα του Κατάρ, αποφεύγοντας να μεταβεί στην παρούσα φάση στο Ισραήλ.
Παρά τις αλλεπάλληλες επαφές, οι διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου από τις 28 Δεκέμβρη δεν έχουν αποδώσει ως τώρα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προχτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, ο Μακ Γκερκ έχει «νηφάλιες και σοβαρές» συνομιλίες και «ενεργές συζητήσεις εξασφάλισης της απελευθέρωσης των ομήρων» και μιας «ανθρωπιστικής παύσης» των εχθροπραξιών.
Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Χαμάς έχει απορρίψει προτάσεις «παύσης» ενός ή δύο μηνών, απαιτώντας μόνιμη εκεχειρία και αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.
Από την άλλη, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε χτες, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ότι Ισραήλ και Χαμάς έχουν σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για εκεχειρία 30 ημερών στη Γάζα, με παράλληλη απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, ωστόσο, απέρριψε χτες αντίστοιχες πληροφορίες. «Οι αναφορές για πρόοδο στις συνομιλίες και για μια σημαντική τομή είναι λαθεμένες», δήλωσε σε ισραηλινά ΜΜΕ, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πολύ μεγάλα κενά και καμία πρόοδος στις συνομιλίες. Είναι πολύ περίπλοκο και υπάρχει μια συνεχής σκλήρυνση των θέσεων από την πλευρά της Χαμάς. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελιέται - θα χρειαστεί πολύς χρόνος».
Το ισραηλινό «Κανάλι 12» αναπαρήγαγε ηχογραφήσεις του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στις οποίες λέει στους συγγενείς των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι το Κατάρ, που ενεργεί ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση, είναι «προβληματικό». Καταγράφηκε επίσης να εκφράζει την «απογοήτευσή» του για τις ΗΠΑ, επειδή «δεν άσκησαν μεγαλύτερη πίεση στο κράτος του Κόλπου, το οποίο φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς».
Νωρίτερα ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Αλ Ανσάρι, εξήρε τις θετικές προσπάθειες διαμεσολάβησης και με τις δύο πλευρές και τόνισε ότι η καταριανή πλευρά έχει παρουσιάσει ιδέες σε Χαμάς και Ισραήλ, λαμβάνοντας από αυτές «συνεχή ροή απαντήσεων».
Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς απέρριψε πρόταση για «μακρά παύση του πολέμου», απαιτώντας από τον Νετανιάχου να συγκαλέσει το πολιτικό συμβούλιο, εν μέσω αναφορών για σχετικές προτάσεις που εξετάζουν το Ισραήλ και η Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ επίσης τάχθηκε εναντίον μιας «κακής συμφωνίας».
Στο μεταξύ, με φόντο τις συνεχείς αναφορές του Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο της «ασφάλειας» σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, όπως και τα σχέδια για επαναφορά των εβραϊκών εποικισμών στη Γάζα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αντίθετος στην «οποιαδήποτε μόνιμου χαρακτήρα εδαφική αλλαγή στη Γάζα».
Αφησε ωστόσο ορθάνοιχτο το «παράθυρο» για την υποστήριξη μιας ...«μεταβατικής» στρατιωτικής ισραηλινής κατοχής στη Γάζα. «Εφόσον χρειαστεί να υπάρξει μεταβατικό καθεστώς για να επιτευχθεί» ο τερματισμός του πολέμου «αυτό είναι κάτι διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος κατά τ' άλλα πως «σε ό,τι αφορά το μόνιμο καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον, είμαστε ξεκάθαρα κατά του σφετερισμού του εδάφους της».
Χτες, μετά από δύο αναβολές, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπ. Ραϊσί επισκέφτηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν. Μεταξύ άλλων συζήτησαν την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τον πόλεμο στη Γάζα.
Για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε τον Ιρανό ομόλογό του ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι δυο τους συμφωνούν πως είναι σημαντικό «να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
Από τη μεριά του ο Ραϊσί πρότεινε ως ουσιαστικό μέτρο πίεσης τη διακοπή των σχέσεων «με το σιωνιστικό καθεστώς», εκτιμώντας ότι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό ώστε να υποχρεωθεί το Ισραήλ «να βάλει τέλος σε όλες αυτές τις ωμότητες». Δεν παρέλειψε δε να υποδείξει τις ΗΠΑ ως συνυπεύθυνες για την αιματοχυσία στη Γάζα.
Οι αναφορές του Ραϊσί στις σχέσεις με το Ισραήλ έγιναν με φόντο αυξανόμενα δημοσιεύματα και στοιχεία για την πολύπλευρη «άνθιση» των συναλλαγών Τουρκίας - Ισραήλ, εν μέσω του μακελειού στη Γάζα, παρά τις «κορόνες» που ανταλλάσουν μεταξύ τους οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.
Στο Ισραήλ βρέθηκε χτες ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κάμερον επεδίωξε να πείσει τον Νετανιάχου να ανοίξει το λιμάνι του Ασντόντ, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Στη συνέχεια είχε προγραμματίσει να μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, για συναντήσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, και μετά να πετάξει για την Ντόχα του Κατάρ.
Στο μεταξύ το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη ανακοίνωσε χθες ότι αύριο Παρασκευή οι δικαστές του θα αποφανθούν αν θα αποφασίσουν έκτακτα μέτρα εναντίον του Ισραήλ και του πολέμου στη Γάζα, μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής με κατηγορίες για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων. Η απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι.
Ζητούν άμεση συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων
Οι χιλιάδες γυναίκες είχαν στο πλευρό τους και ομάδες συγγενών ομήρων, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις στο Τελ Αβίβ μετά τις 7 μ.μ., με κεντρικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση των δεκάδων ανθρώπων που παραμένουν σε αιχμαλωσία.
Χτες βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές (άνδρες και γυναίκες) γέμισαν τη κεντρική λεωφόρο του Τελ Αβίβ, Αγιαλόν, με το ισραηλινό δίκτυο «Ynet News» να υπολογίζει το πλήθος σε τουλάχιστον 5.000 άτομα.
Οι διαδηλωτές μπλόκαραν για ώρα την κεντρική λεωφόρο και τη διασταύρωση Χασαλόμ απαιτώντας την άμεση επιστροφή όλων των ομήρων, ενώ φώναζαν: «Σταματήστε τον πόλεμο! Τα αδέλφια μας είναι εκεί!».
Δεν έλειψαν ούτε αυτήν τη φορά οι συγκρούσεις μέρους των διαδηλωτών με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που αντέδρασαν στο μπλοκάρισμα της κεντρικής οδικής αρτηρίας επιχειρώντας την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.