Το Παράρτημα Εύβοιας του ΠΜΣ προκηρύσσει διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης και τραγουδοποιίας
«Σκοπός μας - σημειώνει το Παράρτημα του ΠΜΣ - είναι να συμβάλουμε στην περαιτέρω διάδοση και αξιοποίηση του έργου που μας άφησε ο Γιάννης Σκαρίμπας, ένας σπουδαίος λογοτέχνης που ασχολήθηκε με όλα τα είδη γραφής (πεζογραφία, ποίηση, θεατρικά), ένας πολυδιάστατος στοχαστής, μια εμβληματική προσωπικότητα για την πόλη της Χαλκίδας.
Με αυτή την κίνηση, θέλουμε να δώσουμε κίνητρο και χώρο έκφρασης σε επαγγελματίες συναδέλφους της περιοχής μας, αλλά και σε νέους δημιουργούς, σπουδαστές των Ωδείων, του Μουσικού Σχολείου, ώστε να έρθουν σε επαφή με το έργο του Σκαρίμπα και να αναδείξουν τις πολλές ουσιαστικές και επίκαιρες πλευρές του, μέσα από τις νέες συνθέσεις τους.
Ο διαγωνισμός και οι παραπάνω στόχοι βαδίζουν τους δρόμους του Σκαρίμπα, συνεχίζουν την αντίληψη του συγγραφέα για τον ρόλο της τέχνης, όπως τον διατύπωσε με τα δικά του λόγια: "...κάθε συγγραφέα, άξιου του ονόματος αυτού, και συνεπώς της λογοτεχνίας, ο ρόλος και η αποστολή του είναι να λευτερώσει τον άνθρωπο από τις πλάνες και τις διάφορες δουλείες στις οποίες τον έχουν υπαγάγει τα συμφέροντα..."».
Μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού είναι οι: Νίκος Ανδρίκος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Μουσικολογία και Μουσική Πράξη, συνθέτης, εκτελεστής, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, συνθέτης, κιθαριστής, Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Γιάννη Σκαρίμπα», Μαρία Πεσκετζή, φιλόλογος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), Παναγιώτης Στέλιος, συνθέτης, διετέλεσε επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας», Διονύσης Τσακνής, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, δημιουργός του δίσκου «Εαυτούληδες» που περιέχει μελοποιήσεις ποιημάτων του Σκαρίμπα.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν επίσημα τον Γενάρη του 2025 και τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν σε συναυλία αμέσως μετά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους όρους του διαγωνισμού και πληροφορίες για τον συγγραφέα στην ιστοσελίδα: https://etos.skarimpas.gr/diagonismos-mousikis/
Ο άτυχος έρωτας της «Κυρίας με τις καμέλιες» για τον Αλφρέντο Ζερμόν, όπως τον εμπνεύστηκε και τον μελοποίησε ο Βέρντι μέσα από μελωδίες μοναδικής δύναμης, αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου με εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο στις όπερες όλου του κόσμου και με χιλιάδες θεατών να τις παρακολουθούν εκστατικά.
Την παραγωγή, η οποία θα παρουσιαστεί για τέσσερις παραστάσεις στις 27, 28, 30 και 31 Ιουλίου 2024 στο Ηρώδειο, διευθύνει ο καταξιωμένος Ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι και τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τη χορογραφία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος, χορογράφος και Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Πρωταγωνιστούν σπουδαίοι Ελληνες και ξένοι μονωδοί με διεθνή καταξίωση.
Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για τη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας» - με την επίδειξη δελτίου / βεβαίωσης ανεργίας και δελτίου ταυτότητας - θα γίνει έως εξαντλήσεως των εισιτηρίων στα Ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα / τηλ. κέντρο: 2130885700), την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, από τις 11.00 έως τις 20.00.
Σημειώνεται ότι ο κάθε κάτοχος δελτίου / βεβαίωσης ανεργίας μπορεί να πάρει έως και δύο εισιτήρια.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής: Στις 27 Ιούλη στον Αγ. Νικόλαο, στις 28 Ιούλη στις Αρχάνες, στις 31 Ιούλη στην Ιεράπετρα, στις 3 Αυγούστου στο θέατρο Λενταριανών στα Χανιά και 4 Αυγούστου στον Κερατόκαμπο Βιάννου.
Η ιστορία...
Οταν δυο αδέρφια μαλώνουν για μια κούκλα, ο παππούς τους αποφασίζει να τους πει μια ιστορία...
«Μια φορά κι έναν καιρό, σ' έναν πόλεμο, μια υπηρέτρια έσωσε το παιδί της βασίλισσάς της, όταν εκείνη το εγκατέλειψε προκειμένου να πάρει τις γούνες και τα χρυσαφικά της. Το έσωσε και το μεγάλωσε με κίνδυνο της ζωής της κι έτσι ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια σχέση αληθινής αγάπης. Μετά από χρόνια, όταν το παιδί γίνεται κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, η βασίλισσα γυρίζει με σκοπό να το διεκδικήσει...».
Σε ποιον ανήκει όμως ένα παιδί;
Σε ποιον το γάλα για να μεγαλώσει;
Σε ποιον πόλεμο βρισκόμαστε άραγε και πόσοι έγιναν πριν από αυτόν;
Ενας παράξενος δικαστής δίνει τη λύση σ' αυτόν τον δύσκολο γρίφο, μέσω ενός κύκλου με κιμωλία.
...για την προσέγγιση
Το κείμενο είναι βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος αι. μ.Χ.) «Ο Κύκλος με την Κιμωλία», από το οποίο εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι εξολοκλήρου φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά που βρίσκει κανείς σε αφθονία στο σπίτι και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια: Χαρτόκουτα, ρετάλια από υφάσματα, καπάκια και κουμπιά είναι μόνο μερικά από αυτά.
Ακριβώς επειδή η αφήγηση του μύθου ξεκινά ως θεατρικό παιχνίδι από το σπίτι του παππού της ιστορίας μας, καθημερινά αντικείμενα όπως η τηλεόραση, το ψυγείο, ο πάγκος, ακόμη και ένα χαλασμένο νάιλον μετατρέπονται σε παλάτι, αγροτόσπιτο, γέφυρα και ποτάμι, βάζοντας φωτιά στη φαντασία των μικρών θεατών. Ετσι, τα παιδιά παίρνουν ιδέες για να στήσουν αντίστοιχα παιχνίδια αξιοποιώντας αντικείμενα που έχουν στο δικό τους σπίτι.
Στη συγκεκριμένη παράσταση, η μουσική του Γιώργου Θεοφάνους έχει ρόλο πρωταγωνιστικό, αφού είναι πρωτότυπη και ζωντανή επί σκηνής, το ίδιο και οι μικροί θεατές από τους οποίους - στο διαδραστικό μέρος της - ζητείται να δώσουν λύση στον αιώνιο γρίφο.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας, Φαίδρα Παπανικολάου, Γιώργος Τσαγκαράκης.
Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ, που έχει τον ίδιο τίτλο «BRIDGES» με την πρόσφατα βραβευμένη από την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών δισκογραφική τους παραγωγή (BIS2023), περιλαμβάνει έργα του Μικρασιάτη Γιάννη Κωνσταντινίδη, του ελληνικής καταγωγής εθνικού συνθέτη της Κροατίας Boris Papandopulo και του ισπανικής καταγωγής Γάλλου συνθέτη Edouard Lalo.
Πάτρα: 28 Ιουλίου, Προαύλιος χώρος Νέου Δημαρχείου (παλαιό Αρσάκειο), ώρα 21.30
Παξοί: 30 Ιουλίου, Αυλή πρώην Δημοτικού Σχολείου Λογγού, ώρα 20.30
Η περιοδική έκθεση γλυπτού - εικαστικού σχολίου με τίτλο «Σε στρεβλούς καιρούς», του Δημήτρη Δήμου, παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, έως τις 4 Αυγούστου.
Ο Δ. Δήμου οπτικοποιεί στο έργο του τη διαρκή στρέβλωση της ιστορίας του σωστού και του λάθους, δηλώνοντας πως η βαρβαρότητα αυτού του συστήματος πείραξε τους λεπτοδείκτες της αρμονίας των ανθρώπων και των λαών και εκεί όπου ο ήλιος, τα σύννεφα και η βροχή κυοφορούν την ανθοφορία της ζωής, τώρα στρεβλώνει την αλήθεια, καλλιεργεί το ψέμα, οδηγώντας την ανθρωπότητα σε νέα σφαγή. Ετσι φυτρώνει ο φασισμός, ο πόλεμος και έτσι στήνεται η Ειρήνη στο απόσπασμα.
Επηρεασμένος από τους πολέμους που πλήττουν την ανθρωπότητα ακόμη και σήμερα, ο Δημήτρης Δήμου έρχεται με το νέο του σηματωρό «Σε στρεβλούς καιρούς» να καταδείξει πως το επίκαιρο της εποχής είναι να αγωνίζεσαι για την Ειρήνη, μιας και είναι υπόθεση ζωής.
Την περιοδική έκθεση διοργανώνουν η Εφορία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ο Διεθνής Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Hoplologia», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο δήμος Θηβαίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών «ΩΕΡΟΗ», στο πλαίσιο των δράσεων της «Εβδομάδας Ιστορικής Αναβίωσης - Πλαταιές 2024». Το έργο και η γλυπτική εγκατάσταση θα εκτεθεί επίσης στην Αθήνα, στην κοινή έκθεση των Τάκη Βαρελά, Δημήτρη Δήμου και Γιάννη Κλεφτογιάννη, στην Chili Art Gallery, από 4 έως και 23 Οκτώβρη 2024.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον ίδιο τον δημιουργό του έργου και να συζητήσουν μαζί του στις 31 Ιούλη και την 1η Αυγούστου, από τις 18.00 έως τις 19.30.