ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο στόχαστρο μισθοί και εργασιακές σχέσεις

Πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ βάζει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και επίσπευση των ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση, λιτότητα στους μισθούς και εφαρμογή σκληρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο την επίτευξη ...μακροχρόνιας οικονομικής σταθερότητας, είναι το πλαίσιο πολιτικής που ζητά η Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω της έκθεσης νομισματικής πολιτικής που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Νίκος Γκαργκάνας.

Το μήνυμα που σταθερά, δογματικά και μονότονα εκπέμπει η Τράπεζα της Ελλάδας - η οποία απλώς εξειδικεύει σχετικές αποφάσεις κυβέρνησης και ΕΕ - είναι ότι για να γίνει το «ελληνικό» κεφάλαιο περισσότερο ανταγωνιστικό στο διεθνή στίβο, απαιτείται η ολοσχερής ισοπέδωση των εργασιακών κατακτήσεων. Με τον τρόπο αυτό προσδοκούν ότι θα αυξηθεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση, τα καπιταλιστικά κέρδη, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας και κατά συνέπεια θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των κεφαλαίων. Από την οπτική αυτή πλευρά, ό,τι βελτιώνει τις θέσεις του κεφαλαίου είναι και ευπρόσδεκτο. Ετσι, ευπρόσδεκτη είναι κατά τον κ. Γκαργκάνα η οδηγία Μπολκεστάιν, καθώς, όπως υποστήριξε, θα έχει θετικές συνέπειες για μια οικονομία σαν την ελληνική, η οποία στηρίζεται κυρίως στις υπηρεσίες. Ευπρόσδεκτη είναι και η ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οταν του τέθηκε η ερώτηση πώς είναι δυνατό οι εφοπλιστές να θησαυρίζουν και οι ναυτεργάτες να είναι άνεργοι, ο διοικητής φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Η ναυτιλία - ανέφερε - είναι ο πιο δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, από την οποία ζουν χιλιάδες άνθρωποι... Αποκάλυψε μάλιστα ότι το 85% του πετρελαίου στην Κίνα το μεταφέρουν ελληνικά τάνκερς... Θετική στάση κράτησε και για την απόφαση των τραπεζιτών να μην υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση, αλλά σύμβαση κατά τράπεζα...

Στην έκθεση επανέρχεται μονότονα η μαύρη προπαγάνδα για τις δημοσιονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν από τη γήρανση του πληθυσμού. Αναφέρεται, συγκεκριμένα ότι «αν δε ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού και δεν προχωρήσει εγκαίρως η μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων, θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των δημόσιων δαπανών για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι οποίες στην περίπτωση αυτή θα αρχίσουν να αυξάνονται από το 2015 λόγω των δημογραφικών εξελίξεων».

Οσο για τους μισθούς, αυτοί ενοχοποιούνται για τις απώλειες ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας... Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «η σωρευτική αύξηση της σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας της Ελλάδας ως προς τους κυριότερους εμπορικούς της εταίρους κατά την περίοδο 2001-2005 έφτασε το 12,4% βάσει των σχετικών τιμών καταναλωτή και 27,6% βάσει του σχετικού κόστους εργασίας». Προκαλεί και αυθαιρετεί βάναυσα σε βάρος της κοινής νοημοσύνης η Τράπεζα της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που το τραπεζικό κεφάλαιο ανακοινώνει αυξήσεις κερδών άνω του 100%, ενώ η μάζα των κερδών των μεγαλύτερων έξι τραπεζών προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ... Απτόητοι όμως απαιτούν από τους εργαζόμενους «κατά τις εν εξελίξει συλλογικές διαπραγματεύσεις να διαμορφωθούν μισθολογικές αυξήσεις σε επίπεδα συμβατά προς την εξάλειψη της απόκλισης του πληθωρισμού και την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών...».

Εκεί βέβαια που τα δίνουν όλα, είναι στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει δυσκαμψίες... Εμπόδιο κατά την ΤτΕ αποτελούν «οι ρυθμίσεις της εργατικής, φορολογικής και κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας...». Αν και ρωτήθηκε ο κύριος διοικητής - ίσως λόγω σεμνότητας - αρνήθηκε να απαντήσει, αν ζητά την κατάργηση του κατώτατου μισθού, του ορίου των απολύσεων και του ύψους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, παράγοντες οι οποίοι παρεμποδίζουν την ...υγιή επιχειρηματική ανάπτυξη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στην πρώτη γραμμή το Ασφαλιστικό...

Δηλώσεις Αλμούνια για την αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας

Με κοινό βηματισμό προχωρούν κυβέρνηση και ΕΕ στην προσπάθειά τους να διεμβολίσουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων και να «περάσουν» τις αντιλαϊκές πολιτικές των αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς. Αυτό προκύπτει, για ακόμα μία φορά, από την αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο και θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας. Στα ίδια πλαίσια οι Βρυξέλλες, κρατούν ζεστό το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και των ανατροπών που αξιώνει η άρχουσα τάξη, με ιδιαίτερες αναφορές στη γήρανση του πληθυσμού και την ανάγκη «αναπροσαρμογής» του Ασφαλιστικού...

Βέβαια, κατά την πάγια τακτική που ακολουθείται ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα οικονομίας και οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο τον προϋπολογισμό του 2006, για τον οποίο άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς το ΕΚΟΦΙΝ, είναι αρχικά «θετική» και αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος, επισημαίνοντας ότι ο στόχος για διαμόρφωσή του στο 3% έως το τέλος του 2006 είναι εφικτός, αρκεί να εφαρμοστεί πιστά ο προϋπολογισμός...

Ωστόσο, η Επιτροπή στην έκθεσή της προς το Συμβούλιο τονίζει ότι για να επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα στηρίχτηκε και σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, ενώ όπως σημείωσε και ο επίτροπος στη συνέντευξη Τύπου, εκκρεμούν ακόμα ορισμένα στατιστικά ζητήματα, που έχουν σχέση «με υπερεκτίμηση των πλεονασμάτων κοινωνικής ασφάλισης», αλλά και τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του ελλείμματος του 2005 και να δημιουργήσουν πρόβλημα στον προϋπολογισμό και τις εκτιμήσεις του 2006. Ο αρμόδιος Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πόσο εκτιμάται να είναι η απόκλιση, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την Κομισιόν, ως «χώρα υψηλού κινδύνου» σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της, όχι βεβαίως επειδή η οικονομική ολιγαρχία καρπώνεται όλο και περισσότερους κοινωνικούς πόρους, αλλά επειδή, όπως λένε συνήθως κυβέρνηση και ΕΕ, λόγω της αύξησης των δημοσίων δαπανών που αφορούν την πληρωμή συντάξεων. Ετσι, για να περιοριστεί ο κίνδυνος, κρίνεται απαραίτητη «η εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μέτρων και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πρόσθετων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συντάξεις»... Η ΕΕ θεωρεί ότι στο θέμα υπάρχει καθυστέρηση και ενώ σημειώνει ότι η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές υιοθέτησε τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όμως «οι δράσεις για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, που αντιμετωπίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα μετατίθενται σε μια μελλοντική κοινωνική συμφωνία, με αβέβαιο χαρακτήρα».

Η έκθεση απαιτεί από την κυβέρνηση, να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη διόρθωση του ελλείμματος, να εξακολουθήσει τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, με μείωση των πρωτογενών δαπανών, να προσδιορίσει και να ελέγξει τους παράγοντες που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, να ελέγξει τις δαπάνες για τις συντάξεις και να εφαρμόσει αποφασιστικά τις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και να εξελίξει τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων...

«ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ»
Στα 502 εκατ. τα κέρδη

Με απόλυτα προκλητικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και το 2005 η αύξηση της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου. Η μάζα των καθαρών κερδών για την «Alpha Bank» (όμιλος Κωστόπουλου) έφτασε στα 502,2 εκατ. ευρώ (από 408,2 εκατ. ευρώ για το 2004) με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 23%. Σύμφωνα με τον ισολογισμό τα κέρδη από τις εργασίες «λιανικής τραπεζικής», που περιλαμβάνουν τις δοσοληψίες με τα νοικοκυριά, εμφανίζουν εκρηκτική άνοδο που φτάνει σε 46,9%, γεγονός που αποδείχνει την εντεινόμενη ανακατανομή εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών τάξεων. Οπως ανακοίνωσαν, το μέρισμα ανά μετοχή θα φτάσει σε 0,84 ευρώ, ενώ θα δοθούν δωρεάν μετοχές σε αναλογία 4 προς 10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ