Επικίνδυνο τοξικό υλικό χρησιμοποιεί βιομηχανία στη Λάρισα, διακυβεύοντας την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και μολύνοντας το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής
Ακρως επικίνδυνη για τη ζωή 140 εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι μια τοξική ουσία, σε στερεά μορφή, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών, στο εργοστάσιο «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», που βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της οδού Λάρισας - Συκουρίου. Σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν από αρμόδιες υπηρεσίες, πρόκειται για τοξικό δηλητήριο, η χρησιμοποίηση του οποίου ενέχει πολλούς και διαφόρους κινδύνους. Παρ' όλα αυτά ο επιχειρηματίας το χρησιμοποιεί - είναι πιο φτηνό από άλλα κι έτσι μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει τα κέρδη της επιχείρησής του - αδιαφορώντας αν μ' αυτό τον τρόπο θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων στο εργοστάσιο και των κατοίκων της περιοχής, ιδιαιτέρως του γειτονικού χωριού που είναι το Ομορφοχώρι.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική πληροφοριακή έκθεση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ο επιχειρηματίας εισάγει, μέσω άλλης εταιρίας, από την Αλβανία μεγάλες ποσότητες οπτανθράκων πετρελαίου, σε μορφή κοκ, που τις χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη στους φούρνους της βιομηχανίας.
Το υλικό αυτό εντοπίστηκε ύστερα από έλεγχο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και στη συνέχεια στάλθηκε δείγμα του για χημική ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), όπου διαπιστώθηκε η επικινδυνότητά του. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΕΘΙΑΓΕ, η περιεκτικότητά του σε διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, βανάδιο, νικέλιο, σίδηρο, χαλκό και χρώμιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην υγεία, από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι και καρκίνο.
Οπως αναφέρεται στην προαναφερόμενη έκθεση του ΣΔΟΕ, μόνο από τις 26 Μάρτη του 2002 μέχρι και τις 31 Ιούλη η επιχείρηση εισήγαγε πάνω από 11 τόνους αυτού επικίνδυνου υλικού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου που έγινε, ρωτήθηκε ο υπεύθυνος της επιχείρησης, Φίλιππος Σαπουνάς, γιατί χρησιμοποιεί για καύσιμη ύλη στους φούρνους της βιομηχανίας το παραπάνω υλικό και η απάντηση που πήραν ήταν ότι «είναι μία καινούρια τεχνογνωσία και ότι μέρος του προϊόντος κοκ - σε σκόνη - το αναμειγνύει με την πρώτη ύλη (χώμα) για την ποιότητα των τούβλων».
Από τον έλεγχο που έγινε στη συνέχεια, όμως, διαπιστώθηκε ότι το διοχετεύει στους φούρνους για την καύση και το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το μαζούτ ή φυσικό αέριο.
Οπως επισημαίνουν συνδικαλιστές της Λάρισας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορεί το πρόβλημα να βγήκε στο φως της δημοσιότητας για ανταγωνιστικούς λόγους, η χρησιμοποίηση της τοξικής ουσίας στο εργοστάσιο «ΒΙΟΚΕΡΑΛ» αποτελεί εργοδοτικό έγκλημα τόσο σε βάρος των 140 εργαζομένων, που καθημερινά εισπνέουν το τοξικό δηλητήριο και μαυρίζουν τα σωθικά τους, όσο και σε βάρος της υγείας των κατοίκων της γύρω περιοχής και του περιβάλλοντος.
Το περίεργο, βεβαίως, είναι ότι, ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας (τμήμα Βιομηχανίας) και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας - Περιβάλλοντος, δεν έχουν ληφθεί τ' απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του. Κι όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, η λύση είναι να αναγκαστεί ο επιχειρηματίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτό το επικίνδυνο υλικό - στη θέση του να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ή άλλο υλικό που δεν προκαλεί κινδύνους - και να λάβει κι όλα τα άλλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια.
Συνοδεία των ΜΑΤ, τα συνεργεία της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, γκρέμισαν χτες το πρωί τις παράγκες, μέσα στις οποίες ζούσαν οι Τσιγγάνοι στην περιοχή του Φοίνικα Καλαμαριάς. Τους πέταξαν στο δρόμο, αδιαφορώντας για το πού θα ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Η κυβέρνηση, στον αυταρχικό της κατήφορο, δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές, και ειδικά όσες πιθανά δεν παίζουν και σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πολύ περισσότερο όταν οι εκτάσεις στις οποίες είχαν στήσει τις παράγκες για να στεγάσουν τη φτώχεια τους, προβλέπεται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και η αξία τους να εκτιναχτεί στα ύψη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεοδομίας, είχε δοθεί εντολή στους «καταπατητές» -οι ίδιοι δηλώνουν ότι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα οικόπεδα, απλά τα κτίσματα είναι αυθαίρετα- να αποχωρήσουν από το χώρο. Η προθεσμία αυτή έχει λήξει εδώ και 1,5 μήνα. Χτες, λοιπόν, τα συνεργεία μαζί με τις ενισχύσεις των ΜΑΤ και εντελώς ξαφνικά, μπήκαν στο χώρο και άρχισαν να ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Δεν υπολόγισαν ούτε τους ανθρώπους που διαμαρτύρονταν και απειλούσαν να ρίξουν τα σώματά τους μπροστά στα γκρέιντερ. Τελικά 9 συνελήφθησαν, διότι αντιστάθηκαν κατά της αρχής. Και το έργο ολοκληρώθηκε.
Η περιοχή βρίσκεται στα όρια των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας και Καλαμαριάς. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, αυτό που άμεσα έπρεπε να γίνει ήταν ο καθαρισμός του χώρου από τα απορρίμματα που ήταν συγκεντρωμένα εκεί. Προκειμένου και όσοι ζουν στο χώρο να μην κινδυνεύουν από διάφορες μολυσματικές ασθένειες, αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχή. Μάλιστα, είχε προταθεί, η Νομαρχία να αναλάβει τη μετεγκατάστασή τους σε οργανωμένο οικισμό με ρεύμα, νερό και υποδομή αποχέτευσης, έως ότου βρεθεί οριστική λύση για τη στέγασή τους. Φυσικά, αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, επιλέχθηκε η λύση της βίαιης απομάκρυνσής τους.
Στο πλευρό των διωκόμενων Τσιγγάνων βρέθηκε χτες αργά το βράδυ, ο Δαμιανός Παπαδόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς της Κίνησης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά». Νωρίτερα, είχε δηλώσει στο «Ρ»: «Εμείς είμαστε αντίθετοι σε επιλεκτικές κατεδαφίσεις και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν ανθρώπους του καθημερινού μόχθου».
Στο δρόμο αγωνιστικά βγαίνουν και πάλι οι αγρότες του Εβρου διεκδικώντας να πληρωθούν το βαμβάκι που παρέδωσαν με την τιμή που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, αύξηση των ποσοστώσεων και των τιμών των προϊόντων τους ώστε να μπορούν να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Με δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα Σάββατο στις 6 μ.μ. έξω από το δημαρχείο των Φερρών και αύριο Κυριακή την ίδια ώρα στην πλατεία Νεοχωρίου, θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, στην προβλεπόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και θα απαιτήσουν κατάργηση όλων των κανονισμών της ΕΕ που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά. Μετά το πρόβλημα με το βαμβάκι, οι αγρότες του Εβρου χτυπήθηκαν και από τις εξελίξεις στα σιτηρά. Η παραγωγή τους κινδυνεύει να μείνει αδιάθετη εξαιτίας των μαζικών εισαγωγών που κάνουν οι μεγαλέμποροι από τη γειτονική Βουλγαρία σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές (18 δραχμές το κιλό). Αλλά και όσοι παραγωγοί έχουν πουλήσει μέχρι τώρα, κυρίως μέσω των Ενώσεων, δίνεται στην τιμή των 45 δραχμών το κιλό δηλαδή 10 δραχμές χαμηλότερα από πέρυσι.