Μεθοδεύεται τρίτος διαγωνισμός για την εκποίησή της σε τιμή κάτω των 40 και 30 δισ. δραχμών, που ήταν ο πρώτος και δεύτερος διαγωνισμός, αντίστοιχα, με πρόσχημα ότι οι επισφάλειες είναι μεγαλύτερες...
Συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για την προκήρυξη τρίτου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κρήτης με ακόμη χαμηλότερο τίμημα των 30 δισ. δρχ,. που προέβλεπε ο προηγούμενος δεύτερος διαγωνισμός. Ο τελευταίος, για τον οποίο είχε υποβληθεί μία μόνο προσφορά από την Τράπεζα Πειραιώς, κρίθηκε τελικά άγονος. Εκείνοι που επιδιώκουν την πραγματοποίηση τρίτου διαγωνισμού - εννοείται με χαμηλότερο τίμημα - υποστηρίζουν ότι οι επισφάλειες της τράπεζας είναι μεγαλύτερες από αυτές που εμφανίζονται επίσημα (γίνεται λόγος ακόμη και για 70 δισ. δρχ.).
Το επιχείρημα αυτό απορρίπτει η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης, που με χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: "...Το πολυσυζητημένο θέμα των επισφαλειών της τράπεζας, δηλαδή των χορηγήσεων που χαρακτηρίζονται και ανεπίδεκτες είσπραξης, το ύψος τους σήμερα, υπολογισμένο με τα αυστηρότερα των κριτηρίων που χρησιμοποιούν οι διεθνείς ελεγκτικολογιστικές εταιρίες, δεν ξεπερνά το ποσό των 32 - 33 δισ. δρχ." και διευκρινίζεται πως "επισφάλειες ύψους 18 δισ. δραχμών αφορούν τη μέχρι το 1988 εποχή, δηλαδή τη μέχρι τον Κοσκωτά αλλά και την προ του Κοσκωτά περίοδο".
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι:
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του 1997 οι δανειοδοτήσεις προς πελάτες της αυξήθηκαν κατά 13,2 δισ. δρχ. Μ' αυτά τα δεδομένα η ανακοίνωση χαρακτηρίζει ως "απορίας άξια" διάφορα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι κατά το 1997 η τράπεζα χορήγησε δάνεια ύψους 25 δισ. δρχ., που μάλιστα στο σύνολό τους κατέστησαν υπερήμερα και επισφαλή, όταν το σύνολο των νέων χορηγήσεων μόλις ξεπέρασε τα 13 δισ. δρχ. και από αυτά, κανένα από τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν το 1997 δεν έχει περιέλθει σε καθυστέρηση.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο χώρο του φαρμάκου και στα συναφή επαγγέλματα ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αποδυνάμωσης και χρεοκοπίας του επικουρικού τους ταμείου, του ΤΕΑΥΦΕ. Οπως καταγγέλθηκε από τους ομιλητές, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση καταργώντας από την τιμή του φαρμάκου το ποσοστό του 0,5% που αποτελούσε πόρο υπέρ του ΤΕΑΥΦΕ, στο όνομα της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, την ίδια στιγμή αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου, μεθοδεύει τη χρεοκοπία και τη διάλυση του ταμείου. Επίσης, υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε δέχονται να γίνουν πιόνια της αφερεγγυότητας της κάθε κυβέρνησης και να ζητιανεύουν κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό τα κεκτημένα τους δικαιώματα όπως είναι ο πόρος για το ταμείο τους. Γι' αυτό, ζητούν να ισχύσει ο ισχυτικός νόμος του ΤΕΑΥΦΕ, και η εισφορά αυτή να πληρώνεται από την εργοδοσία.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον κλάδο του φαρμάκου, αναφέρεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ισχυριζόμενη ότι με τα μέτρα που πήρε θα υπάρχει τώρα και στο μέλλον καλό και σωστά τιμολογημένο φάρμακο, ότι θα ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, ενώ γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα τα μέτρα που πήρε θα έχουν βραχυπρόθεσμα και περιορισμένης εμβέλειας αποτελέσματα. Επίσης, καταγγέλλουν την υποκρισία της ότι δήθεν για την αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη φταίει το 0,5% που βαρύνει την τιμή του φαρμάκου υπέρ του ΤΕΑΥΦΕ. Ζητούν:
Τέλος, απαιτούν να υλοποιηθεί στο σύνολό του ο ιδρυτικός νόμος του ΕΟΦ και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για την περιφρούρηση των κεκτημένων τους ενάντια στην κατάργηση της συνεισφοράς υπέρ ΤΕΑΥΦΕ. Επίσης, δηλώνουν ότι θα παλέψουν για φτηνό και σωστά κοστολογημένο φάρμακο, ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των πολυεθνικών και υπέρ της εγχώριας παραγωγής.
Η προστασία των κεκτημένων και ιδιαίτερα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος απαιτεί αγώνες και κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική σημείωσε κατά τη συνάντηση που είχε με τους συγκεντρωμένους οβουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματά τους.
Τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, που πλήττουν ιδιαίτερα τα μικρά και μεσαία φαρμακεία, αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής γύρω από το φάρμακο και του τρόπου που αντιμετωπίζει τον κοινωνικό ρόλο των φαρμακοποιών η κυβέρνηση, καθώς και οι χειρισμοί της πλειοψηφίας της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ήταν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο η "Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών".Ειδικότερα, στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ενημέρωση πάνω στα ζητήματα του κλάδου από την εκπρόσωπο της παράταξης στο ΔΣ του ΠΦΣ, ενώ μεταφέρθηκε η αγωνία και ο προβληματισμός από φαρμακευτικούς συλλόγους τόσο της Αθήνας όσο και της επαρχίας.
Οπως τονίστηκε, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην "Πανεπιστημονική Κίνηση" και τις άλλες παρατάξεις είναι ότι η πρώτη αντιμετωπίζει το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να υπάρχει σε επάρκεια, καλή ποιότητα και να είναι προσιτό σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη, και σ' αυτή τη βάση παλεύει, ενάντια στα μονοπώλια, στις πολυεθνικές και τη μετατροπή του σε εμπορεύσιμο είδος, στην ανυπαρξία επιστημονικής έρευνας και κρατικής φαρμακοβιομηχανίας. Ενάντια, δηλαδή, σ' αυτό ακριβώς που προωθεί η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τη στάση των άλλων παρατάξεων, που έχουν και την πλειοψηφία μέσα στο ΔΣ του ΠΦΣ, όπως έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα και με τις τελευταίες κυβερνητικές πρακτικές. Παράλληλα, παλεύει για την αναγνώριση και αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού και για την επιβίωση του μικρού και μεσαίου φαρμακείου, ενάντια στην επέλαση των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, που επιδιώκουν να αφανίσουν τα μικρά φαρμακεία και νααποσπάσουν το εισόδημα του μικρού φαρμακοποιού.
Η "Πανεπιστημονική Κίνηση", υπογραμμίστηκε, καταδικάζει τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για το φάρμακο, η οποία, όπως καταγγέλθηκε και στη σύσκεψη, μεθοδεύει την επικράτηση δέκα μεγάλων πολυεθνικών στο χώρο του φαρμάκου, την κατάργηση του χαρακτήρα του ως κοινωνικού αγαθού και, στο όνομα της αυξημένης δαπάνης, την περικοπή μιας σειράς φαρμάκων μέσω της καθιέρωσης της λίστας για όλα τα Ταμεία, ενώ επιδιώκει να πληρώνουν από την τσέπη τους οι σφαλισμένοι όλο και περισσότερα χρήματα για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη. Και όλα αυτά, επιχειρώντας να βάλει τους φαρμακοποιούς χωροφύλακες της πολιτικής της. Οσο για τις άλλες παρατάξεις, καταγγέλθηκε η παρελκυστική τους τακτική, τη στιγμή που προωθούνταν από την κυβέρνηση μια σειρά μέτρα ενάντια στα φαρμακεία και τους ασφαλισμένους, και η συμμετοχή τους με μονόπλευρη εκπροσώπηση και ελλιπή ενημέρωση σε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες. Υπογραμμίστηκε, τέλος, η ανάγκη αναζήτησης κοινωνικών συμμαχιών στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για στήριξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακείου και της επιβίωσής του, για διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του φαρμάκου.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Εχουμε ή όχι ενεργοποίηση του Συνδικαλιστικού Τμήματος της Ασφάλειας; Οσο κι αν η κυβέρνηση υποστηρίζει - διά στόματος των αρμοδίων υπουργών της - ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα", αυτό που συνέβη χτες βράδυ, εντείνει τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά.
Στο Θέατρο "Χατζηχρήστου", λοιπόν, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση των συνταξιούχων και των εργαζομένων στο φάρμακο και καταλογίζονταν "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" στην κυβέρνηση, στο καφενείο του θεάτρου βρίσκονταν και "δύο ξένοι".
Σε ερώτηση συνδικαλιστή, ποιοι είναι και τι κάνουν, η απάντηση ήταν καθαρή: Είμαστε από την Ασφάλεια και... πίνουμε καφεδάκι...
Λέτε να ήταν κι αυτό, ένα ακόμη, "τυχαίο περιστατικό", όπως αυτά που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα; Η μήπως...
Την απόφασή της να μειώσει από χτες, διάφορες κατηγορίες επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της τράπεζας XIOSBANK. Επικαλούμενη τις εξελίξεις στη διατραπεζική αγορά και εκτιμώντας ότι"υπάρχουν ενδείξεις εκτόνωσης του γενικότερου κλίματος στην αγορά χρήματος", η XIOSBANK ανακοίνωσε χτες ότι μειώνει από σήμερα κατά: