Τώρα θα φορολογούν τις αποθήκες και τα "γκαράζ". Δεκάδες χιλιάδες φόρο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι από το νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου ιδιοκατοίκησης
Δεκάδες χιλιάδες δραχμές επιπλέον φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι - ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το φόρο ιδιοκατοίκησης με μέθοδο που έχει όλα τα στοιχεία της απάτης. Οι "εκσυγχρονιστικοί" αστέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εν κρυπτώ αποφάσισαν να συνυπολογίσουν στο φόρο ιδιοκατοίκησης και το σύνολο των βοηθητικών - αποθηκευτικών χώρων και των χώρων στάθμευσης "γκαράζ" που τυχόν υπάρχουν στην οικοδομή.
Η ρύθμιση ξεπερνά τα όρια της εξαπάτησης, αφού με τον τελευταίο φοροεισπρακτικό νόμο, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση υπολογίζεται το εμβαδόν του ακινήτου και το 20% των αποθηκευτικών χώρων και των χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων. Δηλαδή, στην περίπτωση μιας κατοικίας 120 τμ με βοηθητικούς χώρους 60 τμ, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος υπολογίζουν συνολική έκταση 134 τμ (τα 120 τμ της κατοικίας και το 20% των 60 τμ, που είναι οι βοηθητικοί χώροι).
Ομως από την επεξηγηματική εγκύκλιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει το εξής εξωφρενικό: Για το μεν προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση θα λαμβάνεται υπόψη ο περιορισμός του 20% για την επιφάνεια των βοηθητικών χώρων, όμως για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εμβαδόν των βοηθητικών χώρων! Στην πράξη δηλαδή έχουμε μια πλήρη καταστρατήγηση της απαλλαγής των πρώτων 150 τμ από φόρο ιδιοκατοίκησης και θα είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες εκείνοι με ακίνητα, αισθητά μικρότερα των 150 τετραγωνικών, που φέτος θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ιδιοκατοίκησης.
Τα παραδείγματα της απάτης
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απάτης, παραθέτουμε δύο από τα παραδείγματα που έδωσε χτες το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.
Παράδειγμα 1ο:
Το 1997 ιδιοκατοικείται σαν κύρια κατοικία μονοκατοικία στην Αγια Παρασκευή, συνολικής επιφάνειας 190 τμ. Το κυρίως σπίτι είναι 150 τετραγωνικά, ενώ ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί αποθήκη και γκαράζ επιφάνειας 40 τμ.
Ο υπολογισμός ετήσιου ακαθάριστου τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται ως εξής:
Από τον πολλαπλασιασμό των τεσσάρων αυτών στοιχείων προκύπτει "αντικειμενική αξία" 28.961.400 δραχμές. Το δε ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας επί τον συντελεστή 3,5%. Εχουμε δηλαδή 28.961.400 επί 3,5% = 1.013.649 δραχμές.
Ομως για τον προσδιορισμό του φορολογούμενου εισοδήματος,δε λαμβάνεται υπόψη η επιφάνεια των 158 τμ, αλλά η επιφάνεια των 190 τμ. Προσμετρούν δηλαδή και τα 40 τμ της αποθήκης στο σύνολό τους. Με τον τρόπο αυτό προκύπτει φορολογητέο εισόδημα 213.400 δραχμές, αντί 51.324 δραχμές που θα προέκυπτε αν το υπουργείο δεν είχε προσφύγει στην απάτη να υπολογίσει το σύνολο της επιφάνειας της αποθήκης.
Παράδειγμα 2ο:
Φορολογούμενος είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος με επιφάνεια 96 τμ και υπόγειου γκαράζ 12 τμ. Διατηρεί επίσης και εξοχική κατοικία στη Ζάκυνθο επιφάνειας 67 τμ που την ιδιοκατοικεί τρεις μήνες το χρόνο. Συνολική δηλαδή έκταση 175 τμ.
Το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση της πρώτης κατοικίας (έκτασης 108 τμ) απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος, επειδή η συνολική επιφάνεια είναι μικρότερη από τα 150 τμ.
Το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα της εξοχικής κατοικίας είναι ίσο με 38.693 δραχμές και το φορολογητέο εισόδημα ίσο με 14.438 δραχμές. Αν δεν είχαν υπολογιστεί οι αποθηκευτικοί χώροι (12 τμ) το φορολογητέο εισόδημα θα ήταν 7.507 δραχμές.
Οπως καταλαβαίνει κανείς, αντίστοιχες θα είναι οι επιβαρύνσεις στα ποσά του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, που ανάλογα με το τεκμαρτό εισόδημα θα έχουν επιβάρυνση 15%, 30% ή και περισσότερο.
Ποινική δίωξη για απιστία (πλημμέλημα) έχει ασκηθεί εναντίον του προέδρου του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών Ι. Τζεν και των γενικών γραμματέων Σπ. Φλούδα και Γ. Κουτσοδήμου, με αφορμή την ανάθεση της κατασκευής του ελληνικού περιπτέρου έτοιμου ενδύματος στη διεθνή έκθεση SPD στη Γερμανία, που καταλαμβάνει έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Επί πολλά χρόνια ο ΟΠΕ ανέθετε την κατασκευή των περιπτέρων του στις διεθνείς εκθέσεις, που έπαιρνε μέρος, σε διάφορες εταιρίες αντί ποσού 28.000 το τ.μ. και με μονοετή σύμβαση. Από το 1985, όμως, ανέθεσε την κατασκευή του προαναφερόμενου περιπτέρου στη γερμανική εταιρία "Στάιγκερ" για πέντε χρόνια, αντί ποσού 75.000 δρχ. ανά τ.μ. Υστερα από τρία χρόνια η εταιρία αυτή πτώχευσε και το έργο ανέλαβε άλλη κυπριακή εταιρία αντί του ποσού των 35.000 δρχ. το τ.μ.
Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη μετά από αναφορές του σωματείου εργαζομένων στα οικονομικά υπουργεία. Διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα από την 31η πταισματοδίκη και ακολούθησε η άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Ασπρογέρακα. Η δικογραφία επέστρεψε στην ίδια πταισματοδίκη, η οποία διενεργεί προανάκριση. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΠΕ σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, κατέθεσε μήνυση εις βάρος του σωματείου, που εκδικάζεται στις 5 Μάρτη.