ΤΙΡΑΝΑ.-
Σε αλλαγή ρητορικής προχωρεί η κυβέρνηση της Αλβανίας, καθώς οι διαρκείς διαδηλώσεις των τελευταίων βδομάδων την έχουν φέρει σχεδόν προ του χείλους του γκρεμού: Αν κανείς πιστέψει τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μέξι, Τρίταν Σιέχου, ήδη επιδιώκεται η έναρξη συνομιλιών με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρεζέπ Μεϊντάνι, για να εξευρεθεί τρόπος εξόδου από την κρίση (σημειώστε ότι ο Σιέχου δήλωνε πριν λίγες μέρες "αν θέλουν εμφύλιο, θα τον έχουν").
Ωστόσο, παραμένει ιδιαιτέρως αμφίβολο το αν ο Μεϊντάνι αποδεχτεί την πρόταση για συνάντηση (την ερχόμενη Τετάρτη, κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ"), πολύ περισσότερο αφού μέχρι στιγμής το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνείται τις "διακοσμητικές", όπως τις χαρακτηρίζει, συνομιλίες και ζητεί μέσω του Φόρουμ για τη Δημοκρατία παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι.
Πάντως, η αλλαγή ρητορικής του Δημοκρατικού Κόμματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μετά τη σαββατιάτικη δήλωση του Σαλί Μπερίσα περί "εσφαλμένων χειρισμών" στην αντιμετώπιση της υπόθεσης των "πυραμιδικών" σχημάτων.
Παρά όμως τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκλιμακώσει την κρίση, οι διαδηλώσεις στην Αυλώνα συνεχίστηκαν και χτες, για 14η ημέρα. Οι διαδηλωτές επανέλαβαν το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης και διαμήνυσαν προς τα Τίρανα ότι σε θα υποχωρήσουν έως ότου παραιτηθεί και ο Σαλί Μπερίσα. Οι περίπου 2.000 συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν το απόγευμα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Σήμερα αρχίζει η δίκη του Ραμίζ Αλία, τελευταίου κομμουνιστή (;) Προέδρου της Αλβανίας, για "γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".
Τριάντα τρεις από τους ως τώρα δικασθέντες αξιωματούχους έχουν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί με τις ίδιες κατηγορίες σε ποινές από κάθειρξη 15 ετών έως ισόβια.
Ο Αλία, 71 ετών, θεωρείται από την Εισαγγελία υπεύθυνος για φόνους στα σύνορα Αλβανών, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν παράνομα από τη χώρα, στο διάστημα από το 1986 ως το 1991. Κατηγορείται επίσης για μαζικούς εκτοπισμούς Αλβανών με πολιτικά κίνητρα από το 1982 ως το 1986, όταν ήταν πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
Ο Αλία, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και ένα χρόνο, θα δικαστεί μαζί με δύο πρώην υπουργούς Εσωτερικών, τον Σιμόν Στεφάνι και τον Εκουράν Ισάι, οι οποίοι κατηγορούνται επίσης για "γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".
Κατηγορείται επίσης ότι στις 2 Απριλίου του 1991 διέταξε τις δυνάμεις της τάξης να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα μέλη του (τότε αντιπολιτευομένου) Δημοκρατικού Κόμματος. Και ακόμη, για μια "απόπειρα πραξικοπήματος" την ίδια χρονιά στη στρατιωτική σχολή των Τιράνων.
Σε επιστολή που έδωσε στον Τύπο μέσω του δικηγόρου του, ο Αλία δηλώνει πως είναι "πολιτικός κρατούμενος".
"Η δίκη μου αρχίζει σε μια στιγμή δύσκολη για την Αλβανία και έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα", γράφει ο Αλία.
Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων ζήτησαν μέσα από τη διαδήλωσή τους δεκάδες Γάλλοι, καταγγέλλοντας το απαράδεκτο φαινόμενο των 30 νεκρών αστέγων από το κρύο στο Παρίσι, το Δεκέμβρη
Συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα η απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Τουλούζη, ενώ σε άλλες έντεκα επαρχιακές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες η Νίκαια, το Κλερμόν Φεράν, η Λίλλη και οι Κάννες, η απεργία συμπλήρωσε δύο βδομάδες διάρκειας. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στα τραμ και τον υπόγειο σιδηρόδρομο.
Η δημοτική αρχή της Τουλούζης προσπάθησε, χτες, να αντιμετωπίσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την απεργία, επιστρατεύοντας δεκάδες κρατικά λεωφορεία. Η ένταση που επικράτησε ανάμεσα στους οδηγούς των λεωφορείων και τους απεργούς εκτονώθηκε σταδιακά, ενώ η παρουσία της Αστυνομίας στην περίμετρο του αμαξοστασίου της πόλης είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Οι απεργοί στην Τουλούζη κατήγγειλαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που θέτει σε δράση η δημοτική αρχή και ανακοίνωσαν ότι, σήμερα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.
Οι απεργοί ζητούν από την κυβέρνηση Ζιπέ να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης του κλάδου στα 55 χρόνια, καθώς και οι ώρες εργασίας εβδομαδιαίως να μην ξεπερνούν τις 35. Μάλιστα, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υποστηρίζουν ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους μπορεί να δώσει διέξοδο και στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, που αντιμετωπίζει η χώρα, αφού πολλοί νέοι θα έχουν την ευκαιρία να βρουν δουλιά.
Η "στέγη είναι δικαίωμα" ήταν το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης - διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εκατοντάδες Γάλλοι, την Κυριακή, στο Παρίσι. Οι συγκεντρωμένοι, που κατέλαβαν αρχικά το σταθμό Σαν Λαζάρ του μετρό και στη συνέχεια το τρένο που συνδέει τη Χάβρη με το Παρίσι, έθεσαν προ των ευθυνών της τη γαλλική κυβέρνηση για το απαράδεκτο φαινόμενο των χιλιάδων αστέγων, που περνούν εφιαλτικές ώρες στους δρόμους, ιδιαίτερα το χειμώνα. Οπως τόνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής για τους Αστέγους (στην οποία συμμετέχει και ο επίσκοπος Ζακ Γκιγιό, γνωστός για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες), οι 30 νεκροί άστεγοι από το κρύο, το Δεκέμβρη, στο Παρίσι, δεν αφήνουν περιθώρια εθελοτυφλίας και το φαινόμενο "ντροπής" πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση Ζιπέ να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή κατοικιών, έτσι ώστε μέσα στους επόμενους 6 μήνες να βρει στέγη η πλειοψηφία των αστέγων. Οπως έγινε γνωστό, την επιτροπή για τους αστέγους θα δεχόταν, χτες, ο υπουργός Στέγασης.
ΜΟΣΧΑ. -
Στη Ρωσία αρχίζει μια βδομάδα συνομιλιών της ρωσικής ηγεσίας με ξένους ηγέτες, που θα επισκεφτούν διαδοχικά τη Μόσχα, με σκοπό εξεύρεσης λύσης στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι και των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ θα μεταφέρουν το μήνυμα ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Ετσι, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, με άλλους ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς για θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άλλα διμερή θέματα. Επίσης, θα προσπαθήσει να πείσει τη Μόσχα να αποδεχτεί τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Τζένεραλ Αλτζάιγκερ", ο Κίνκελ είχε δηλώσει ότι κύριος στόχος της επίσκεψής του στη Μόσχα είναι να κάνει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκταση "πιο ευχάριστα, πιο ευπρόσδεκτα στη Μόσχα", η οποία εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα αυτή. Το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ συζήτησε τη Δευτέρα στη Βόννη ο Κίνκελ με την Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία θα επισκεφτεί τη Μόσχα την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Από τη μεριά του, ο Πριμακόφ δήλωσε την Κυριακή, στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει τη φωνή της να ακουστεί ισότιμα με τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στα πλαίσια του χάρτη συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Ο Πριμακόφ τόνισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα πρέπει "να κατευνάζει τους φόβους" της Μόσχας ενόψει της προοπτικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. "Σε αντίθετη περίπτωση, δε νομίζω ότι μας ενδιαφέρει μια τέτοια συμφωνία", επισήμανε ο Πριμακόφ, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει συμφωνία "σ' ένα ορισμένο αριθμό θεμάτων που αφορούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και στα οποία η Μόσχα θα μπορούσε να μετάσχει σε συναινετική βάση, ακριβώς όπως και οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ".
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Βλαντίμιρ Λουκίν, μιλώντας για την κατάσταση στην εξωτερική πολιτική, σημείωσε ότι η Ρωσία "διέρχεται μια πολύ δύσκολη στιγμή".
Οι οδηγοί ταξί μπλοκάρισαν έναν απ' τους κεντρικούς δρόμους στη Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.-
"Ο νόμος Χελμς - Μπάρτον, που κατά κανόνα επιβάλλει κυρώσεις εναντίον των ξένων εταιριών που συναλλάσσονται με την Κούβα, συνιστά μέγα σφάλμα που δε βοηθά την κατάσταση στην Κούβα", με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ χαρακτηρίζει το νόμο Χελμς - Μπάρτον, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Νιούσγουικ", που κυκλοφόρησε χτες.
Συνεχίζοντας για το ίδιο θέμα ο Αθνάρ δηλώνει ότι η Ισπανία εξακολουθεί να διατηρεί στενές επαφές με την Κούβα και ότι επιθυμία της ισπανικής κυβέρνησης είναι "η δημιουργία μιας πολιτικής κατάστασης στη νήσο ικανής να οδηγήσει στην όσο το δυνατόν ορθολογιστικότερη μετάβαση προς τη δημοκρατία". Οι δηλώσεις αυτές του Ισπανού πρωθυπουργού έρχονται να προστεθούν στη δυσαρέσκεια και την αντίθεση πουέχει εκδηλωθεί από την ΕΕ και τον Καναδά στον αντικουβανικό νόμο Χελμς - Μπάρτον.
Συνεχίζουν οι οδηγοί φορτηγών
ΜΑΔΡΙΤΗ.-
Καθώς συνεχίζουν για 12η μέρα την απεργία τους οι οδηγοί φορτηγών στην Ισπανία, χτες, κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία και οι οδηγοί ταξί σε 13 από τις 17 αυτόνομες περιοχές της χώρας, με παρόμοια αιτήματα.
Από την απεργία έχουν αναγκαστεί μέχρι στιγμής να σταματήσουν την παραγωγή τους τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό είναι πως η βιομηχανία της "Οπελ" στη βορειοανατολική πόλη Φιγκερουέλας ζήτησε έγκριση από τις δικαστικές αρχές να απολύσει προσωρινά όλους σχεδόν τους 9.000 εργαζομένους της, αν συνεχιστεί η απεργία.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει από την Ισπανία να αποζημιώσει τις υπόλοιπες χώρες, που έχουν πληγεί από την απεργία των οδηγών φορτηγών.Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί ζητούν επιδοτήσεις στα καύσιμα, να αναγνωριστούν οι τυχόν αρρώστιες από το συγκεκριμένο επάγγελμα, καθώς επίσης και να μειωθεί η ηλικία για τη συνταξιοδότηση από τα 65 στα 60 χρόνια.