ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «Εμπάργκο» κι άλλες ιστορίες...

Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στις 23 Δεκέμβρη

Στις 23 Δεκέμβρη το Christmas Theater θα γεμίσει από τα τραγούδια και τις μελωδίες του αγαπημένου μας Θάνου Μικρούτσικου. Τα τραγούδια του ενώνουν φίλους και αγαπημένους του συνεργάτες σε μια μεγάλη συναυλία.

Μπορεί να συμπληρώνονται, εκείνες τις μέρες, δύο χρόνια από τον χαμό του Θάνου, αλλά όσοι αγάπησαν τη μουσική του πορεύονται μαζί του καθημερινά μέσα από τα τραγούδια και τις θέσεις του για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον κόσμο. Τα τραγούδια του θα είναι πάντα εδώ, για να μας δείχνουν έναν καλύτερο κόσμο, να μας ενδυναμώνουν. «Θέλω να μπορώ να κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους»...

Σε αυτήν τη συναυλία θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ολοκληρωμένα στη νέα του εκδοχή το εμβληματικό «Εμπάργκο», με ερμηνευτές δύο μαθητές του Θάνου, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Χρήστο Θηβαίο. Το «Εμπάργκο» σε ποίηση του Αλκη Αλκαίου κυκλοφόρησε το 1982. Αναφερόμενος σε αυτή την ιστορική συνεργασία τους, είχε πει ο Θ. Μικρούτσικος: «Στην Ιστορία της Ποίησης οι μεγάλοι Ποιητές μάς δείχνουν με σημάδια όψεις του μέλλοντός μας. Στην Ιστορία του Τραγουδιού οι μεγάλοι στιχουργοί το δηλώνουν απλά και ξεκάθαρα. Βλέπουν και εκφράζουν πριν από εμάς αυτό που θα γίνει συνείδηση κάποια χρόνια μετά. Η Τέχνη δεν αξίζει τον κόπο αν μόνο αντανακλά αυτό που γίνεται τώρα και που τώρα είναι κατανοητό. Πρέπει να δείχνει, να φωτίζει, να μεγεθύνει τις - καλά - κρυμμένες πλευρές των γεγονότων. Αυτό κάνει ο Αλκαίος στο Εμπάργκο. Τραγούδια συγκυρίας, τραγούδια που θα λειτουργούν στο μέλλον ως αρχαιολογικά ευρήματα».

Η παράσταση ολοκληρώνεται με απάνθισμα τραγουδιών από την πλούσια εργογραφία του συνθέτη με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη, Γιάννη Κότσιρα, Γιώργο Μεράντζα και τον Μανώλη Μητσιά.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Καλλίστρατος Δρακόπουλος: τύμπανα, Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο, Μάξιμος Δράκος: πιάνο, Χρήστος Περτσινίδης: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, Θύμιος Παπαδόπουλος: φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, ενορχηστρώσεις.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου και η καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής του Μιχάλη Κουμπιού.

Προπώληση εισιτηρίων:www.ct.gr, viva.gr και τηλεφωνικά στο 211 77 01 700. Ισχύουν και ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τους εργαζόμενους στο ΕΜΣΤ

Eurokinissi

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η κατάσταση με τους εργαζόμενους στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παραμένει έκρυθμη. Η υποστελέχωση του Μουσείου σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, και ενώ οι ανάγκες και απαιτήσεις για την αναβάθμιση του ρόλου του στην παραγωγή εκθέσεων και στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας αυξάνονται, θέτει σοβαρά ζητήματα στοιχειώδους λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 των προς πλήρωση οργανικών θέσεων (μόλις 88) παραμένει κενό, ενώ πολλές ειδικότητες εργαζομένων παραδίνονται σε εργολάβους, "ελαστικοποιώντας" περαιτέρω τις σχέσεις εργασίας, καταπατώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Επιπλέον, απαράδεκτη εξαίρεση είναι η μη καταβολή του επιδόματος ΒΑΕ στους εργαζόμενους του ΕΜΣΤ, γεγονός που ισχύει για εργαζόμενους και άλλων εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού φορέων ΝΠΙΔ.

Κατάφωρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του ΕΜΣΤ συνιστά και το γεγονός της αντικατάστασης τελικά των προϊσταμένων των υποδιευθύνσεων και τμημάτων από διορισμένους καλλιτεχνικούς συμβούλους, η οποία παραγκωνίζει σκόπιμα το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό, εξειδικευμένο και με πολυετή πείρα. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη απόπειρα επιβολής με όλα τα μέσα της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΕΜΣΤ, προκειμένου να χτυπήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, να καναλιζάρουν κάθε προσπάθεια διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων. Σημειώνουμε πως και αυτή η πολιτική απόφαση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ίδια τη λειτουργία και την ποιότητα των παροχών του Μουσείου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κα υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

- Να προσληφθεί άμεσα, με μόνιμη σχέση εργασίας, το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες και σύνθετες ανάγκες λειτουργίας ενός Μουσείου. Να αποδοθεί το επίδομα ΒΑΕ σε όλες τις ειδικότητες που το δικαιούνται βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσφερόμενης εργασίας τους.

- Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον ορισμό των προϊσταμένων των τμημάτων και των υποδιευθύνσεων του ΕΜΣΤ χωρίς κωλύματα, να μην αντικατασταθεί με κανέναν τρόπο ο ρόλος τους από διορισμένους συμβούλους του καλλιτεχνικού διευθυντή».

Ο Κώστας Καζάκος απαγγέλλει στο νέο τραγούδι των Manowar

Ενα από τα σημαντικότερα heavy metal συγκροτήματα όλων των εποχών, οι Αμερικανοί Manowar, ηχογράφησαν το νέο τους κομμάτι, «The Revenge of Odysseus», εμπνευσμένο από την Οδύσσεια, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συναυλία που θα δώσουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022, στην πλατεία Νερού.

Η ηχογράφηση του συγκεκριμένου τραγουδιού είχε και ελληνικό «χρώμα», καθώς συμμετείχε ο μεγάλος μας ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καζάκος μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο υποδύθηκαν τον Οδυσσέα και τον Τηλέμαχο αντίστοιχα, αφηγούμενοι μία διασκευασμένη ιστορία η οποία ακολουθεί την προσωπική ματιά του Τηλέμαχου πάνω στην Οδύσσεια. Μάλιστα, τη μετάφραση από τα Αγγλικά στα Αρχαία Ελληνικά έκανε ο Σάκης Τόλης των Rotting Christ, ο οποίος είχε μεγάλη συνεισφορά και στις ηχογραφήσεις της πρόζας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το συγκρότημα τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του, Joey DeMaio, αναφέρθηκε στην «εξαιρετική δουλειά» που έκαναν οι δύο Ελληνες ηθοποιοί και ανανέωσε το ραντεβού με το ελληνικό κοινό στη συναυλία του καλοκαιριού, «που θα είναι μία διαφορετική εμπειρία». Παρών ήταν και ο Κωνσταντίνος Καζάκος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον τρόπο με τον οποίο έπεισε τον πατέρα του να συμμετάσχει στην ηχογράφηση: «Τον ρώτησα αν θυμάται το συγκρότημα που είχα αφίσα πάνω δεξιά στο δωμάτιό μου. Μου είπε πως όχι, αλλά όταν του εξήγησα περί τίνος πρόκειται, δέχτηκε με χαρά...».

Διάκριση για την Ελένη Καραΐνδρου

Στο Φεστιβάλ της Γάνδης, ένα από τα μεγαλύτερα του Βελγίου, η Ελένη Καραΐνδρου τιμήθηκε με το Lifetime Achievement Award - το πιο σημαντικό βραβείο για έναν κινηματογραφικό συνθέτη - για το σύνολο του έργου της στην κινηματογραφική μουσική.

Η Ελένη Καραΐνδρου έχει γράψει μουσική για 22 ταινίες. Εμβληματική είναι η συνεργασία της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, που σημάδεψε τον κινηματογράφο, μέσα από τις οκτώ ταινίες στις οποίες συνεργάστηκαν, ξεκινώντας από το «Ταξίδι στα Κύθηρα» το 1984. Εχει γράψει επίσης μουσική για ταινίες των Τέρενς Μάλικ, Χριστόφορου Χριστοφή, Λευτέρη Ξανθόπουλου, Τόνιας Μαρκετάκη, Payman Maadi, Carlo Mazzacurati, Καλλιόπης Λεγάκη, Πάνου Κοκκινόπουλου, Γιώργου Κόρα, Μαίρης Παπαλιού, Τάκη Κανελλόπουλου κ.ά.

ΣΕΘΕΑ
Καλεί σε Γενική Συνέλευση

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Σημειώνει στο κάλεσμά του το Σωματείο: «Αντιλαμβανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς μας, την τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας, τα ατελείωτα ωράρια, την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, τα χαμηλά μεροκάματα, την ανυπαρξία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μαζί με τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για επιβολή του νόμου Χατζηδάκη, καλούμε σε μαζική συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου».

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι: Ο νόμος Χατζηδάκη, πώς εκφράζεται στον κλάδο και ο σχεδιασμός του Σωματείου, η παρουσίαση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για ηχολήπτες, φωτιστές και τεχνικούς ήχου σε συναυλίες και ιδρύματα, καθώς και η παρουσίαση Συλλογικής Σύμβασης για τις ειδικότητες στο θέατρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ