INTIME NEWS |
Με μια απλή συγκόλληση των πέντε κρατικών ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, χωρίς καμία μέριμνα για νέες, σύγχρονες υποδομές, με αοριστολογίες για τα προγράμματα σπουδών, χωρίς ουσιαστική πρόβλεψη για φοιτητική μέριμνα και παράλληλα χωρίς έναν αξιόπιστο αποδεκτό μηχανισμό αναβάθμισης και ισοτίμησης των ήδη αποφοίτων πτυχιούχων των ανώτερων σχολών, αλλά με θέσπιση διαφόρων επί πληρωμή πιστοποιήσεων, το νομοσχέδιο δεν απαντά στην ανάγκη αναβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών και των αποφοίτων τους, την οποία ανέδειξαν οι καλλιτέχνες με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους πριν τρία χρόνια.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει ταυτόχρονα μια σειρά άρθρα για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της διαβούλευσης και αναμένεται να δρομολογηθεί η κατάθεσή του στη Βουλή.
Από το Μέγαρο Μαξίμου στη χθεσινή κινητοποίηση σπουδαστών και καλλιτεχνών δόθηκαν αόριστες υποσχέσεις για ορισμό συνάντησης στο μέλλον.
Από την πλευρά τους οι σπουδαστές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη ενάντια στον πόλεμο. Ακόμα, σχεδιάζουν μεγάλη εκδήλωση μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο για τη συζήτηση και ανάδειξη πλευρών του νομοσχεδίου και των αναγκών της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.
Στην πρωτοβουλία αυτή, στην ιστορική σημασία και στα σύγχρονα διδάγματα από τη δράση της ΕΠΟΝ αναφέρθηκε στην ομιλία της η Γεωργία Γκούφα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γιάννης Ζαγγανάς (αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση στο αυριανό τετρασέλιδο «Νεολαία» του «Ριζοσπάστη»).
Η εκδήλωση της Κυριακής εντάσσεται στη δραστηριότητα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ με αφορμή τη δημοσίευση των φωτογραφιών των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, και με σύνθημα «Στον θάνατο ατρόμητοι, με βλέμμα καθαρό, αυτά τα ντοκουμέντα ανήκουν στον λαό!». Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται:
Κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού στο ΕΜΠ καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Συλλόγους του ιδρύματος, κάνοντας ξεκάθαρο ότι αυτή δεν θα περάσει!
Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για απαράδεκτους και αναίτιους ελέγχους σε δεκάδες φοιτητές, εργαζόμενους, ακόμα και καθηγητή, που έκανε χτες το πρωί αστυνομική ομάδα ΟΠΚΕ στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
«Η αστυνομία απαιτούσε να δει τα στοιχεία μας για να μας δώσει "άδεια" να πάμε στις διαλέξεις και τα εργαστήριά μας, λες και είμαστε εγκληματίες. Ολα αυτά μάλιστα χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τις πρυτανικές αρχές και με την αστυνομία να μην δίνει καμία απάντηση στους εκλεγμένους των Φοιτητικών Συλλόγων και των Συλλόγων Εργαζομένων του ΕΜΠ που έκαναν παρέμβαση απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα οι έλεγχοι», σημειώνουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ και επισημαίνουν:
«Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες έχουν στόχο να ενισχύσουν το κλίμα αυταρχισμού μέσα στις σχολές μας, να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές. Ερχονται σε συνέχεια της αναίτιας παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιό μας τον τελευταίο χρόνο, της τοποθέτησης καμερών σε πολλούς χώρους του ΕΜΠ. Θέλουν να εντείνουν την καταστολή, καθώς βλέπουν πως οι φοιτητές στο ΕΜΠ εναντιώνονται στην εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό του πολέμου, στη μετατροπή του ΕΜΠ σε ένα μεγάλο εργαστήρι πολέμου, στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης. Εχουν στόχο να επιβάλλουν τη λογική "τα κεφάλια μέσα", να υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού στις σχολές μας.
Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν! Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν ανεχόμαστε να χρειαζόμαστε ειδική άδεια για να πηγαίνουμε στα μαθήματά μας! Κάτω από την αποφασιστική και άμεση παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΜΠ, η αστυνομία σταμάτησε τους ελέγχους. Συνεχίζουμε τον αγώνα, κόντρα στην πολιτική του κέρδους, της κυβέρνησης και όλων των υπόλοιπων κομμάτων που συναινούν σε αυτή», τονίζουν και καλούν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη, στα Προπύλαια.
Η Ενωση Γονέων Καλαμάτας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Τέμπη: 3 χρόνια μετά», το Σάββατο 21 Μάρτη στις 18.30 στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.
Θα μιλήσουν η Ελένη Βασάρα, Γραμματέας του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, και ο επιζών και πολυτραυματίας του τραγικού δυστυχήματος Αντώνης Αντωνίου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το θεατρικό σχήμα ΣΥΝ-Ενα «Μιχάλης Τούμπουρος» και τη διασχολική χορωδία του Δημοτικού Λέικων, του 17ου Δημοτικού και του 3ου Γυμνασίου.
Με ένα email που έλαβαν την προηγούμενη βδομάδα από τη Σχολή τους, οι σπουδαστές της ΣΑΕΚ Κηφισιάς ενημερώθηκαν για την προβληματική και επικίνδυνη κατάσταση των υποδομών της, που ομολογείται μάλιστα και από τη ΔΥΠΑ - ΚΠΑ2 Κηφισιάς (φορέας υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη ΣΑΕΚ). Συγκεκριμένα έκανε λόγο για τα σκαλοπάτια, τα κιγκλιδώματα και για «κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος» σχετικά με τα στέγαστρα στο προαύλιο που από κάτω υπάρχουν αίθουσες που γίνεται μάθημα!
Οι σπουδαστές της ΣΑΕΚ Κηφισιάς τονίζουν ότι έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση των υποδομών. Σημειώνουν πως επειδή δεν φτάνουν οι αίθουσες, κάνουν μαθήματα στο χολ του υπογείου, με κουβάδες από δίπλα, γιατί στάζει το ταβάνι. Οι σοβάδες και κολόνες έχουν σαπίσει και κατά τύχη δεν έχουν πέσει στα κεφάλια τους, ενώ με την πρώτη βροχή οι συνεδριακές αίθουσες πλημμυρίζουν ακόμη και την ώρα του μαθήματος. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες για την κατάσταση και... είχαν κατηγορηθεί ότι δυσφημούν τη σχολή!
«Δεν παζαρεύουμε την ασφάλειά μας, ούτε των καθηγητών μας και των άλλων εργαζομένων. Να σταματήσουν τώρα να αντιμετωπίζουν την ασφάλειά μας ως κόστος!», τονίζουν οι σπουδαστές και καλούν τη ΔΥΠΑ, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εργασίας και όλους τους αρμόδιους να πάρουν τώρα μέτρα για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών! Να ελεγχθεί το κτίριο και όλες οι εγκαταστάσεις!
Δυο εκδηλώσεις για το σχολείο, τις εξελίξεις στην Παιδεία και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνονται το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η πρώτη, με θέμα «Παλεύουμε για το σχολείο της γνώσης!», οργανώνεται το Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 18.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, από τις ΚΟ Τούμπας του ΚΚΕ.
Ακολουθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου, στις 18.30 μ.μ., εκδήλωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα «Εθνικό Απολυτήριο. Σχολείο γνώσης για όλους ή σχολείο αποκλεισμών; Η θέση του ΚΚΕ» και θα γίνει στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας (Ζάκα, Νεάπολης).