ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Κλιμάκωση αντιδράσεων για τους αντικουβανικούς νόμους

Από διαδηλώσεις υπέρ της Κούβας στο Μεξικό
Από διαδηλώσεις υπέρ της Κούβας στο Μεξικό
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Κλιμακώνεται η κατακραυγή ενάντια στην εφαρμογή των αντικουβανικών νόμων Χελμς - Μπάρτον και Τοριτσέλι σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα στο Μεξικό. Εκατοντάδες Μεξικανοί ακαδημαϊκοί, αλλά και μαζικοί φορείς με γράμμα - έκκλησή τους προς το υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσαν την κυβέρνησή τους να απαιτήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει να εφαρμόζει τους αντικουβανικούς νόμους.

Το Μεξικανικό Κίνημα για Αλληλεγγύη με την Κούβα οργάνωσε χτες το απόγευμα δεύτερη πολιτική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να δείξει την αντίδρασή του για την εκδίωξη της κουβανικής αντιπροσωπείας από το ξενοδοχείο «Μαρία Ισαμπέλ Σέρατον» στις 3 Φλεβάρη, μετά από διαταγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Η εφαρμογή των Νόμων Χελμς Μπάρτον είναι μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, που στοχεύει στη διαιώνιση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα», αναφέρεται στο γράμμα.

Προστίθεται, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σταθερά να διαμαρτυρηθεί με διπλωματική νότα, που να υπερασπίζεται την εθνική αξιοπρέπεια και ακεραιότητα, ενώ επισημαίνεται ότι το ξενοδοχείο «Μαρία Ισαμπέλ Σέρατον» θα πρέπει να συμμορφώνεται στους νόμους του Μεξικού.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που υπογράφουν το γράμμα - έκκληση, βρίσκεται ο Πάμπλο Γκονζάλες Κασανόβα, η Ανα Εσθέρ Σεσέα, ο Κάρλος Φάζιο, ο Ενρίκε Γκονζάλες Ρουίς, ο Γκιλμπέρτο Λόπες ι Ρίβας, ο Γκιλιέρμο Αλμέρια και ο Εκτορ ντε λα Κουέβα.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Ερνέστο Ντέρμπες, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσταλεί διπλωματική νότα στο Λευκό Οίκο, επειδή δε θεωρεί πως έχει παραβιαστεί η εθνική κυριαρχία, παρόλο που υπάρχει μια σχετική - ομόφωνη - έγκριση αιτήματος από τη Βουλή του Μεξικού.


ΑΪΤΗ
Ανακήρυξη του Πρεβάλ σε πρόεδρο

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-

Ο Ρενέ Πρεβάλ ανακηρύχτηκε χτες νικητής των προεδρικών εκλογών της Αϊτής (έγιναν στις 7 Φλεβάρη) με 51,15% των ψήφων και έτσι η χώρα δε θα προσφύγει σε δεύτερο γύρο εκλογών, όπως είχε διαφανεί αρχικά, από τις ανακοινώσεις της εκλογικής επιτροπής. Οι οπαδοί του Πρεβάλ, χιλιάδες λαού, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να πανηγυρίσουν, μετά από αρκετές μέρες διαμαρτυρίας και τουλάχιστον ένα νεκρό σε συγκρούσεις με τις υποτιθέμενες δυνάμεις της τάξης του ΟΗΕ, που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα από το Φλεβάρη του 2004, ως δύναμη κατοχής, μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ με την παρέμβαση των ΗΠΑ, Γαλλίας, Καναδά.

Η ανακήρυξη έγινε μετά από ολονύχτιες συζητήσεις ανάμεσα στην εκλογική επιτροπή, τη δοτή κυβέρνηση Λατορτί και την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών. Τελικά αποφασίστηκε η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού περίπου 85.000 λευκών ψήφων - περίπου αναλογούσαν στο 4%, ανεβάζοντας το ποσοστό του Πρεβάλ από το 49,76% στο 51,15%. Επιπλέον, η ανακάλυψη πεταμένων ψηφοδελτίων σε υπόγεια την περασμένη Τρίτη κοντά στην πρωτεύουσα, με πολλά ψηφοδέλτια υπέρ του Πρεβάλ, αλλά και η γενική κατακραυγή του λαού για παρατυπίες στη διαδικασία καταμέτρησης και σοβαρές υποψίες για νοθεία οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια. Υπενθυμίζεται επίσης ότι περίπου 120.000 ψηφοδέλτια είχαν θεωρηθεί άκυρα εξαιτίας παρατυπιών, κάτι που αύξησε τις υποψίες περί νοθείας των εκλογών.

Πάντως, παρατηρητές έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσο χιλιάδες άνθρωποι περπάτησαν, σε πολλές περιπτώσεις, πολλά χιλιόμετρα απλώς και μόνο για να ρίξουν λευκό. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, που επέβλεψαν τη διαδικασία, παραδέχτηκαν ότι θα μπορούσαν εύκολα να υπάρχουν κάλπες που γέμισαν με λευκά και άκυρα.

Από την πλευρά του, ο αντίπαλος στην εκλογική διαδικασία του Ρενέ Πρεβάλ, Λεσλί Μανιγκάτ, που λαμβάνει περίπου το 12%, κατηγόρησε την εκλογική επιτροπή ότι ανακηρύσσοντας τον Πρεβάλ Πρόεδρο από την πρώτη Κυριακή παραβίασε τους νόμους. Εκανε λόγο για «επιβολή της νίκης» και υποστήριξε πως πρόκειται για «επιβράβευση της βίας».

Ομως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζεράρ Λατορτί, αναγνώρισε το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής επιτροπής και χαιρέτισε την εκλογή του Πρεβάλ ως Προέδρου της Αϊτής.


ΗΠΑ
Γερουσιαστές ζητούν «διαφάνεια» από τη ΝΑΣΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σέργουντ Μπόχλερτ, ζήτησε χτες από διευθυντικά στελέχη της ΝΑΣΑ να εργαστούν «στην κατεύθυνση διασφάλισης της διαφάνειας» στις επιστημονικές έρευνες, μετά από πρόσφατες καταγγελίες πως ο (πλέον παραιτηθείς) υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού, Τζορτζ Ντόιτς, «άλλαξε» ή «φιλτράρισε» πληροφορίες σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ή έβαζε τη λέξη «θεωρία» πριν από κάθε αναφορά στη «Μεγάλη Εκρηξη».

«Χρειαζόμαστε ελεύθερη και ανοιχτή έρευνα, μία υπηρεσία που αναγνωρίζει πως η μεγαλύτερη εξερεύνηση γίνεται μέσα στον ανθρώπινο νου», είπε ο (ρεπουμπλικανός) πρόεδρος της επιτροπής στη διάρκεια ακροάσεων σε σχέση με το αίτημα της ΝΑΣΑ για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της με 16,8 δισ. δολάρια.

Ο (δημοκρατικός) γερουσιαστής Μπαρτ Γκόρντον κατηγόρησε νωρίτερα ανώτατα στελέχη της ΝΑΣΑ για λογοκρισία επιστημόνων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία πως «η ομοσπονδιακή επιστημονική λογοκρισία εκτείνεται μακράν πέραν της ΝΑΣΑ... διαποτίζει ολόκληρη την κυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως καταγγελίες για λογοκρισία επιστημονικών εκθέσεων και δεδομένων είχαν κάνει την περασμένη Κυριακή ανώτερα διευθυντικά στελέχη και επιστήμονες ομοσπονδιακής περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Αυστραλίας. Χώρα που ταυτίζεται περιβαλλοντικά με την (ανύπαρκτη για την προστασία του περιβάλλοντος) πολιτική της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους.


ΡΩΣΙΑ
Ζιουγκάνοφ: «Μαύρη μέρα» για τη σοβιετική ιστορία το 20ό Συνέδριο

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια που πέρασαν από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, που ξεκίνησε τις εργασίες του στις 14/2/1956 και στο οποίο ακούστηκε η ειδική εισήγηση του Ν. Χρουστσόφ για την «προσωπολατρία», ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έκανε δηλώσεις στον Τύπο. Οπως σημείωσε, «στην εισήγησή του ο Χρουστσόφ, επί της ουσίας, ξεκαθάρισε προσωπικούς του λογαριασμούς με τον Στάλιν και θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή η εισήγηση δεν είχε νωρίτερα συζητηθεί ούτε σε Ολομέλεια, ούτε στο προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΣΕ».

«Αντί να καταδικαστούν οι παραβιάσεις της νομιμότητας, οι διώξεις του '30, στις οποίες ο Χρουστσόφ είχε και ο ίδιος πάρει μέρος, ο εισηγητής έδωσε μια απολύτως προσωπική εκτίμηση για τον Στάλιν, ρίχνοντας του την ευθύνη για ό,τι είχε γίνει στη χώρα. Αυτό είναι μια απόλυτα υποκειμενική, τυχοδιωκτική προσέγγιση, που έκανε περισσότερο ζημιά στη χώρα και στο κόμμα, παρά καλό», δήλωσε στο «Ιντερφάξ» ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ σημείωσε πως στις παραμονές εκείνου του συνεδρίου η συμπάθεια προς την ΕΣΣΔ σε όλο τον κόσμο έφτανε το 70%, «αφού η χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το κράτος του αρότρου, είχε γίνει μια πανίσχυρη δύναμη, που είχε νικήσει το φασισμό».

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ πρόσθεσε πως η εισήγηση του Ν. Χρουστσόφ προκάλεσε την έναρξη της διάσπασης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα «κι εκτός αυτού, απότομα χειροτέρευσε την ηθικο-πολιτική κατάσταση στη σοβιετική κοινωνία, που διαχωρίστηκε σ' εκείνους που χαιρέτιζαν την καταδίκη της προσωπολατρίας του Στάλιν και σ' εκείνους που κατηγορηματικά ήταν αντίθετοι με κάτι τέτοιο».

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ υποστήριξε επίσης πως η γραμμή της υπόσκαψης των θεμελίων του σοβιετικού κράτους από τον Χρουστσόφ συνεχίστηκε στη συνέχεια από τους Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν.

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση που δόθηκε από το ΚΚΡΟ στον Τύπο, αναφέρεται ότι μεταξύ των θεμάτων που εξέτασε το Προεδρείο του ΚΚΡΟ σε συνεδρίασή του στις 13/2 ήταν και το «ζήτημα των 50 χρόνων από το 20ό Συνέδριο, όπου ανταλλάχτηκαν απόψεις μεταξύ των μελών και δόθηκαν σχετικές κατευθύνσεις σχετικά με αυτήν την επέτειο». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΚΚΡΟ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με ΚΚ άλλων χωρών για την παρουσίαση ενός μνημονίου «Για τα καθήκοντα του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αναγκαιότητα διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων του».


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ