Απολογιστική συνέλευση της παράταξης "Συνεργασία για τη Λάρισα"
Για ανυπαρξία έργου, φορομπηχτική πολιτική και ρουσφετολογία, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή Λάρισας η παράταξη "Συνεργασία για τη Λάρισα". Μιλώντας στη διάρκεια συγκέντρωσης απολογισμού της παράταξης, που πραγματοποιήθηκε στο "Χατζηγιάννειο", ο Χρ. Χαλκιάς,δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της παράταξης, τόνισε:
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη δράση της "Συνεργασίας για τη Λάρισα", υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που πήρε, καταθέτοντας επερωτήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για πολλά θέματα, που απασχολούν την πόλη και τους δημότες της, καθώς και τις πρωτοβουλίες για ενημέρωση και συζητήσεις με τους πολίτες.
Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Κίνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, τόνισε ότι θα συνεχίσει να προβάλλει τις προτάσεις της για τα προβλήματα των δημοτών και θα δραστηριοποιείται μαζί με το λαό για τη λύση τους. Τα όργανα της Κίνησης - Συντονιστική Επιτροπή, Δημοτική Ομάδα, συσκέψεις μελών και φίλων της - θα λειτουργούν συστηματικά με στόχο να δραστηριοποιηθούν οι επιτροπές της σε κάθε συνοικία, να υπάρξει συνεργασία με κάθε προοδευτικό πολίτη, που θέλει να αγωνιστεί για τη λύση των προβλημάτων της γειτονιάς και της πόλης.
Μέχρι το φθινόπωρο εκπρόσωποι της Κίνησης θα επισκεφτούν όλες τις συνοικίες και θα συζητήσουν με τους κατοίκους.
Προτείνει να συγκροτηθούν ομάδες για τα εξής θέματα:
Επίσης, προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή να προγραμματίσει σειρά επαφών της Κίνησης με τους βασικούς φορείς της πόλης και να συζητήσει τα ιδιαίτερα προβλήματα που την απασχολούν.
Τέλος, ο πρώην δήμαρχος Αρ. Λαμπρούλης,επικεφαλής της Κίνησης, θα πάρει πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες και θα καλέσει παλιούς και νέους συνεργάτες του, παράγοντες της πόλης για να τους ενημερώσει για τα δημοτικά θέματα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία για την πορεία του δήμου και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ν' αποκτήσει πάλι η πόλη δημοτική αρχή αντάξια της ιστορίας της και των προοδευτικών κατοίκων της.
Παραδόθηκε χτες στον Β' τακτικό ανακριτή Πειραιά το πόρισμα του οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου για τα έτη 1991 - 1995
Σωρεία "μη σύννομων" πληρωμών, που συνολικά υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές, διαπιστώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο πόρισμα των πραγματογνωμόνων, οι οποίοι διενήργησαν οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στο Δήμο Πειραιά για τα έτη 1991 έως και 1995.
Ετσι επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι καταγγελίες και τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές για οικονομικές ατασθαλίες στο δήμο, ύστερα από την αποκάλυψη των οποίων ο δήμαρχος Στ. Λογοθέτης και οι διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας Π. Ζουμπάκης και Γ. Κατσιώλης αντιμετωπίζουν - από το Δεκέμβρη του '94 - κατηγορίες για υπεξαίρεση από κοινού σε βαθμό κακουργήματος, πλαστογραφία, απιστία και παράβαση καθήκοντος.
Το πόρισμα παραδόθηκε, χτες, στον Β τακτικό ανακριτή Πειραιά, Ι. Δουρουκλάκη, και την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ενημερωθούν για το περιεχόμενό του και οι κατηγορούμενοι, οι απολογίες των οποίων είχαν αναβληθεί έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Οι ίδιοι είχαν υποστηρίξει ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου σχετίζονται άμεσα με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και κατά συνέπεια δεν μπορούν να απολογηθούν πριν ενημερωθούν γι' αυτά.
Η αίτηση για αναβολή της απολογίας τους είχε εκληφθεί τότε από δημοτικούς παράγοντες ως πρόσχημα, για να δοθεί χρόνος να τακτοποιηθούν τα οικονομικά ανοίγματα του Δήμου, καθώς οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για πρόχειρες αποδείξεις και μη σύννομες πληρωμές, που έφταναν τα 7,5 δισεκατομμύρια, τα οποία λίγους μήνες αργότερα είχαν πέσει στα 5,5 δισ. και έκτοτε μειώθηκαν δραστικά.
Ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος, ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ξεκίνησε το Μάη του '95, με εντολή της εισαγγελίας Πειραιά, ενώ λίγες μέρες αργότερα πραγματογνώμονα τοποθέτησε και το υπουργείο Εσωτερικών. Το πόρισμα, που καλύπτει 146 σελίδες, συνέταξαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών Δ. Βλάσσης και η εφοριακός Φωτεινή Αναγνωστοπούλου,στέλεχος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Συντονισμού ΔΟΥ της Νομαρχίας Πειραιά. Οι δύο πραγματογνώμονες έλεγξαν το σύνολο των οικονομικών βιβλίων του Δήμου και εξέτασαν, αν μέρος των χρημάτων που πληρώνονταν από τα Ταμεία του Δήμου καλύπτονταν με απλές αποδείξεις αντί της έκδοσης κάθε φορά των αντίστοιχων ενταλμάτων, αν δηλαδή έβγαιναν παράνομα χρήματα από τα δημοτικά ταμεία. Ερευνήθηκε ποιοι και με ποιο - παράνομο ή όχι - τρόπο πήραν χρήματα απ' το Δήμο, αλλά και το θέμα του προσωπικού λογαριασμού του δημάρχου μέσω του οποίου γίνονταν με προσωπικές επιταγές πληρωμές για έξοδα του Δήμου. Επιπλέον, ελέγχθηκαν όσες πληρωμές έγιναν με"εντέλεσθε" του δημάρχου προς τις υπηρεσίες παρά τις αντιρρήσεις τους και το θέμα της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων προς τα ταμεία ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ.
Στην ίδια υπόθεση, για την οποία αναμένεται να απολογηθούν το επόμενο διάστημα ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης και οι διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, περιλαμβάνονται τα θέματα των κοινοτικών προγραμμάτων, της αγοράς λεωφορείων από το δήμο και του δανείου των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, που επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να συναφθεί με την ξένη τράπεζα "Μιτσουμπίσι".
Γερ. ΤΡ.
Παραμένει το ίδιο καθεστώς για τη χορήγηση αδειών για τις λαϊκές αγορές, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ' αριθμόν 138/1997 απόφασή του απέρριψε την αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών (ΠΟΛΑ), η οποία ζητούσε να ανασταλεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Εμπορίου μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο επί της κύριας προσφυγής.
Η Ομοσπονδία υποστήριζε ότι με την επίμαχη απόφαση του υπουργείου Εμπορίου θα επέλθει για τους πωλητές των λαϊκών αγορών ανεπανόρθωτη ζημιά, γιατί γίνεται άνιση κατανομή των κενών θέσεων μεταξύ επαγγελματιών και παραγωγών. Επίσης, ισχυρίζεται η ΠΟΛΑ ότι υπάρχει ανισότητα μεταξύ επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών, καθώς για τους πρώτους δεν προβλέπεται δυνατότητα ανανέωσης της άδειας πέραν του 65ου έτους, ενώ για τους παραγωγούς η ανανέωση μπορεί να γίνει και μέχρι το 68ο έτος.
Στο σκεπτικό του ΣτΕ για την απόρριψη της αίτησης αναστολής αναφέρεται ότι η ενδεχόμενη ζημιά για τους επαγγελματίες πωλητές δε θα επέλθει ευθέως από την επίμαχη απόφαση του υπουργείου Εμπορίου, αλλά από τις ατομικές άδειες που θα εκδοθούν.
Σε απόλυση 58 εργαζομένων, προχώρησε η Δημοτική Αρχή της Λάρισας, προκαλώντας την αγανάκτηση των υπαλλήλων του δήμου, που αναμένεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Οι απολυμένοι εργάζονταν από δύο μέχρι και εφτάχρόνια στο δήμο με τη διαδικασία ανάθεσης έργου μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού - Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ). Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Χρ. Καφφές ανακοίνωσε τις απολύσεις, επικαλούμενος το νόμο Πεπονή.
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στην απόφαση του δημάρχου και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, επέμειναν στη διατήρηση των 58 εργαζομένων και πρότειναν αντί για 100 εποχιακούς, που προτίθεται να προσλάβει ο δήμος στο αμέσως επόμενο διάστημα, να προσληφθούν 50 και να παραμείνουν, χωρίς διακοπή, στην εργασία τους οι απολυμένοι, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η απασχόληση μέσω ΔΕΤΠΟΛ δεν είναι παράνομη, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος. Ο εκπρόσωπος της "Συνεργασίας για τη Λάρισα" Χρ. Χαλκιάς ανέφερε, μάλιστα, ότι ο δήμαρχος προχώρησε σε νέες προσλήψεις μέσω ΔΕΤΠΟΛ, αν και υποστηρίζει ότι είναι παράνομες!
Εντονες είναι οι φήμες στη Λάρισα ότι ο Χρ. Καφφές προχωρεί στις απολύσεις των 58 εργαζόμενων για να προσλάβει άλλους στη θέση τους, στα πλαίσια των πελατειακών σχέσεων της δημοτικής αρχής.
Γυναίκες από τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο, την Ικαρία, τους Φούρνους, αλλά και γυναίκες από τις παραλιακές πόλεις της Τουρκίας θα συναντηθούν στη Σάμο, στις 11 - 12 και 13 Απρίλη.
Σκοπός της συνάντησης είναι η ανάδειξη των κοινών προβλημάτων των γυναικών, όσον αφορά την εργασία, την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ειρήνη, καθώς και η διαμόρφωση κοινά αποδεκτών προτάσεων. "Ιδιαίτερα, όμως, στόχος μας είναι να φέρουμε σε επαφή και γνωριμία τις γυναίκες της περιοχής, ώστε να ξεκινήσει η οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, φιλίας και ειρήνης, απαραίτητο για τη ζωή και την ανάπτυξη αλλά και να αποτελέσει η συνάντηση ένα μήνυμα άξιο προσοχής στους υπεύθυνους των δύο χωρών", τονίζουν η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, που διοργανώνουν αυτή τη συνάντηση.
Τα θέματα της συνάντησης θα είναι "Γυναίκα και Κοινωνική Πολιτική", "Γυναίκα και Παιδεία", "Γυναίκα και Εργασία" και "Γυναίκα και Ειρήνη". Μέχρι αυτή τη στιγμή, στη διοργάνωση συμμετέχουν - στηρίζοντάς την οικονομικά και ηθικά - ο Σύλλογος Γυναικών Φούρνων, η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, ο Σύλλογος Κυριών, η Νομαρχία Σάμου, οι Δήμοι Σαμίων, Πυθαγορείου, Καρλοβάσου, Φούρνων, Αγίου Κηρύκου, ο Σύλλογος Εμπόρων Σάμου, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Σάμου, το Εργατικό Κέντρο, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, οι "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και τη Θράκη για την Ειρήνη", καθώς και τουριστικά γραφεία.