Ακριβότερο από 40% - 50% αναμένεται από τη Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης, με την κυβέρνηση να αφήνει την υπόθεση στην «αγορά»
Με τη συμβολή ενός τεχνητού και επίπλαστου κλίματος υστερίας για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης από 13 έως και 17 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για μια αύξηση που κυμαίνεται από 40% - 50% στην τιμή εκκίνησης, αποκλειστικά και μόνο στο όνομα των υπερκερδών της αλυσίδας εταιριών πώλησης και εμπορίας του πετρελαίου. Η μοναδική παρέμβαση της κυβέρνησης για το ζήτημα, ήταν η προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, χτες το βράδυ μετά τη σύσκεψη που είχε με στελέχη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, για... αυτοσυγκράτηση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι «οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση».
Με λίγα λόγια, για ακόμη μια φορά η «αγορά» αναλαμβάνει να καθορίσει τις τιμές και η κυβέρνηση να αποκομίσει εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και αποσκοπούσαν σε κάτι τέτοιο εξαρχής.
Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιος ανέφερε ότι τη Δευτέρα, που θα ξεκινήσει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η μέση τιμή θα κυμανθεί στα 46 λεπτά το λίτρο, εφόσον παραμείνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου στα 54 δολάρια, όπως είναι τώρα. Στην επαρχία οι τιμές θα είναι ακριβότερες 2 με 3 λεπτά, όπως συνηθίζεται. Οι τιμές λιανικής θα εξαρτηθούν επίσης από το μέγεθος της παραγγελίας και το σημείο παράδοσης. Πέρυσι τον Οκτώβρη, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν τα 33,5 με 35 λεπτά το λίτρο για παραγγελίες άνω των 1.000 λίτρων. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η λιανική τιμή έφτασε και τα 37 λεπτά το λίτρο.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι μονάχα η αρχή μιας αλυσίδας μεγάλων ανατιμήσεων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που σαν πρόσχημα θα έχουν, επίσης, την ξέφρενη άνοδο της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Εξάλλου, οι εκτιμήσεις είναι ότι η αύξησή του θα συνεχιστεί σταθερά και μέχρι το τέλος του μήνα!
Υπερκέρδη εξασφαλίζει το εμπόριο Υγείας και στις μεγάλες επιχειρήσεις εμπορίας φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, που πέρσι αύξησαν τα κέρδη τους κατά 36,9%
Αδιάψευστος μάρτυρας, η εκτίναξη των κερδών των 96 μεγαλύτερων (βάσει πωλήσεων) εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών τους που έκανε η Stat Bank.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2003 συγκριτικά με το 2002, οι 96 επιχειρήσεις:
Με βάση τα παραπάνω δύο μεγέθη, προκύπτει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις αύξησαν όχι μόνο τη μάζα των κερδών, αλλά και τα περιθώρια κέρδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα καθαρά κέρδη των 96 επιχειρήσεων αυξήθηκαν σε ποσοστά που είναι υπερδεκαπλάσια του πληθωρισμού, το ποσοστό αύξησης του τζίρου ήταν μόλις τετραπλάσιο του πληθωρισμού. Ετσι, το περιθώριο κέρδους από 2,8% που ήταν το 2002, άγγιξε πέρσι το 3,4%. Αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση της κερδοφορίας, προήλθε μόνο κατά ένα μέρος από την αύξηση του τζίρου, ενώ το υπόλοιπο - σημαντικό τμήμα της βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους - προήλθε, προφανώς, από το φούσκωμα των τιμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 96 επιχειρήσεις του δείγματος (οι 87 εμφάνισαν κέρδη και οι άλλες 9 ζημιές). Τα μεγαλύτερα κέρδη (σε απόλυτα ποσά) εμφάνισε η «χρυσή ενδεκάδα» των επιχειρήσεων Genesis Pharma, Astra Zeneca, Roche Hellas, Farmaserve Lilly, Allen Φαρμακευτική, Wyeth Hellas, Μαρινόπουλος Κ.Π., Ελάνκο Ελλάς, Μαρινόπουλος ΑΒΕΤΕ, Pharma Group Μεσσηνίας και Στρούμσας. Μεταξύ των επιχειρήσεων που εμφάνισαν την υψηλότερη αύξηση κερδοφορίας και ταυτόχρονα αξιόλογα κέρδη είναι και οι:UCB Pharma (492%), Οργαναν Ελλάς (170%), Genesis Pharma ((158%), Kleva (103%) και Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη 77,8%.
Αύριο, 16η Οκτώβρη, η ανθρωπότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα της Διατροφής, όπως αυτή καθιερώθηκε πριν από 24 χρόνια από τον ΟΗΕ. Η διεθνής αυτή επέτειος «γιορτάζεται» στο φόντο της αβεβαιότητας των καταναλωτών για την ποιότητα των τροφίμων και τους τελευταίους «διατροφικούς εφιάλτες», ενώ στις 5 ηπείρους της Γης, υποσιτίζονται - επίσημα - περισσότερα από 800 εκατομμύρια άνθρωποι.
Μπροστά σε όλα αυτά, η όψιμη σπουδή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) να εκδώσει ...επετειακή ανακοίνωση, με αφορμή τη μέρα αυτή, εξαντλήθηκε στην αποτύπωση της εικόνας. Αυτής που συνίσταται, από τη μια, στον υποσιτισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη και, από την άλλη, στην παχυσαρκία ως ασθένεια των «ανεπτυγμένων» χωρών. Επίσης, ενώ κάνει λόγο για «διατροφικές κρίσεις», τις εντάσσει γενικά στο πλαίσιο «προβλημάτων στην ασφάλεια των τροφίμων», αποφεύγοντας να αναφερθεί στις αιτίες που δημιουργούν τις «κρίσεις» και τα προβλήματα στην ασφάλεια των τροφίμων.
Είναι φανερό ότι στην ουσία ο ΕΦΕΤ, ως φορέας που συστήθηκε ως άλλοθι για την εφαρμογή των πολιτικών που δημιουργούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, δε θα μπορούσε να μιλήσει γι' αυτές. Η αλήθεια, όμως, είναι καθαρή: Τόσο το πρόβλημα των εκατοντάδων εκατομμυρίων πεινασμένων ανθρώπων, όσο και της διαρκούς υποβάθμισης της ποιότητας των τροφίμων (που διατίθενται στις «ανεπτυγμένες» αγορές, με συνέπεια να απειλείται η δημόσια υγεία), είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ευνοούν το ατέλειωτο κυνήγι του κέρδους.
Πρόκειται για τις πολιτικές εκείνες που αφήνουν στο έλεος των επιχειρηματικών επιδιώξεων την ασφάλεια και την ποιότητα της παραγωγής και επεξεργασίας των τροφίμων. Επομένως, όσα χρόνια κι αν «γιορτάζεται» η μέρα αυτή κι όσες τέτοιες μέρες κι αν καθιερωθούν, είναι βέβαιο πως με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, που «σέβονται» ή και ενθαρρύνουν την ασυδοσία των επιχειρηματικών κερδών, τα προβλήματα θα παραμένουν και θα διογκώνονται. Για την αντιμετώπισή τους, χρειάζονται ριζικά αντίθετες πολιτικές, στο κέντρο των οποίων θα βρίσκεται ο άνθρωπος και όχι τα κέρδη. Από τα ευχολόγια για ...ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, δεν μπορούν να προκύψουν οι πολιτικές που έχουν ανάγκη οι λαοί.