Το περίγραμμα του νομοσχεδίου για την υγεία έδωσε χτες ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Συνασπισμός για την υγεία. Το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά από επίσημα χείλη της κυβέρνησης ομολογείται πως με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο εισάγεται μια "εσωτερική αγορά" στο δημόσιο σύστημα υγείας προς ενίσχυση, μάλιστα, του δημόσιου τομέα υγείας!
Αν και ο υφυπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την "εσωτερική αγορά", εντούτοις διαφαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση κινείται προς τις κατευθύνσεις των "ξένων σοφών", που έφερε ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός. Μάλιστα, όπως φάνηκε από τη χτεσινή εκδήλωση, η πολιτική του τμήματος Υγείας του Συνασπισμού συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς παρουσίασε ως μια κεντρική θέση του κόμματος τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Φορέα Υγείας (ΕΦΥ). Ηταν μια ρύθμιση που ήταν πρώτη στο σχέδιο νόμου που είχε παρουσιάσει ο Δ. Κρεμαστινός στις 30.10.1995, ενώ είχε απαλειφθεί από το μετέπειτα νομοσχέδιο Πεπονή κάτω από τις αντιδράσεις.
Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο η κυβέρνηση μιλά για σύμπραξη ή κοινοπραξία των ασφαλιστικών ταμείων στα πλαίσια της "εσωτερικής αγοράς", για την οποία μίλησε ο υφυπουργός. Ο Μ. Σκουλάκης είπε: "Με τα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) συγκροτείται αφ' ενός επαρκώς ολοκληρωμένη βάση για την ΠΦΥ και αφ' ετέρου συγκροτείται μια "εσωτερική αγορά" υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας, η οποία ενισχύει με ριζικό και αποφασιστικό τρόπο το δημόσιο τομέα υγείας".
Τα άλλα σημεία του σχεδίου, που παρουσίασε ο υφυπουργός, είναι τα δικαιώματα των ασθενών - που έχουν θεσμοθετηθεί άλλες δυο φορές - η καθιέρωση των σφαιρικών προϋπολογισμών, η πιλοτική εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού με χρησιμοποίηση, κατά βάση, των πολυιατρείων του ΙΚΑ και η εισαγωγή των μάναντζερ.
Από την πλευρά του Συνασπισμού αναγορεύτηκε ο διάλογος ως κύριο ζητούμενο στη διαμόρφωση της πολιτικής υγείας. Μάλιστα, στο όνομα του διαλόγου, έγινε λόγος για παράλειψη της κυβέρνησης να συζητείται το νομοσχέδιο υγείας και να μη γνωρίζουν τίποτε οι φορείς των εργαζομένων, οι οποίοι θα κληθούν να οικοδομήσουν μέτωπο "που θα στηρίζει την αλλαγή"!
Αποκαλυπτικό των προσανατολισμών του τμήματος Υγείας του Συνασπισμού είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα υγείας ή και των άλλων κοινωνικών φορέων. Μάλιστα οι θέσεις του Συνασπισμού έτυχαν κριτικής ακόμα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην εκδήλωση ως εκπρόσωποι μαζικών φορέων.
Επιπλέον θα καθυστερήσει σημαντικά η χορήγησή του, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του ΟΓΑ
Μειωμένο κατά 50% προβλέπεται να είναι το ποσοστό των πολύτεκνων μητέρων που θα πάρουν το ανάλογο επίδομα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώ το σημαντικό περιορισμό επιβεβαίωσε χτες και ο νέος διοικητής του ΟΓΑ, Σ. Γιαννόπουλος.
Στη δήλωσή του ο νέος διοικητής του ΟΓΑ τόνισε για τα επιδόματα των πολυτέκνων: "Το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους ισχύει το επίδομα σε όλους τους δικαιούχους σύμφωνα με το παλιό καθεστώς. Η πληρωμή θα γίνει από 17 έως 27 Μαρτίου. Επειτα, επειδή τροποποιούνται οι όροι κατά τους οποίους χορηγούνται τα επιδόματα και πρέπει να προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα υπάρξει μια καθυστέρηση και θα πληρωθεί το επίδομα αργότερα. Η καθυστέρηση αυτή θα είναι μερικών μηνών. Προβλέπω ο μεγάλος όγκος να πληρωθεί το καλοκαίρι, ίσως τον Ιούλιο. Μπορεί και νωρίτερα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και πόσο οι φορείς οι οποίοι μεσολαβούν, η μηχανογράφηση, τα ταχυδρομεία, μπορούν να βγάλουν τη δουλιά, γιατί είναι μεγάλος ο όγκος εργασίας, ο οποίος θέλει και κάποιες άλλες χρονικές προϋποθέσεις. Για το τρίτο παιδί δεν κάνουμε πληρωμή ούτε στο πρώτο δίμηνο. Οπως ξέρετε, αυξάνεται αυτό το επίδομα από 34 χιλ. δρχ. σε 40 χιλ. δρχ. και επίσης επεκτείνεται ο χρόνος χορήγησης, δηλαδή το παίρνουν για παιδιά όχι μόνο μέχρι τριών ετών αλλά μέχρι έξι ετών. Αυτά θα χορηγηθούν αναδρομικά βεβαίως".
Σχετικά με το πόσοι δικαιούχοι δικαιούνται το επίδομα για το τρίτο παιδί, ο διοικητής του ΟΓΑ είπε: "Ουσιαστικά το επίδομα για το τρίτο παιδί δεν το δικαιούνται πολλοί, γιατί βάζει ένα όριο εισοδήματος 7 - 8 εκατ. δραχμές, που βεβαίως θα το υπερβαίνουν πολύ λίγοι. Στις πολύτεκνες μητέρες θα υπάρξει μια μείωση σε σημαντικό ποσοστό. Δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε ακριβώς αυτή τη στιγμή, γιατί μπαίνει όριο εισοδήματος 3 εκατ. δραχμών και δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε με σαφήνεια".
Μόνο για "συζήτηση" και "μελέτη" δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για τα επιμέρους προβλήματα, που έθεσαν οι συνταξιούχοι στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
Αναγνωρίζει το δίκιο τους, αλλά αρνείται να δεσμευτεί για τη λύση,ακόμα και για επιμέρους προβλήματα των συνταξιούχων η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι όλα θα "συζητηθούν" και θα "μελετηθούν".
Οι συνταξιούχοι ζήτησαν να χορηγείται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) σε συνταξιούχους με συντάξεις μικρότερες των 150.000 δραχμών, ενώ σήμερα δίνεται σε συνταξιούχους με συντάξεις 110.000 δραχμές. Ζήτησαν ακόμα να μειωθεί το όριο ηλικίας από τα 65 χρόνια στα 60 για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.
Οι συνταξιούχοι ζήτησαν να καταργηθεί η ειδική εισφορά των συνταξιούχων (κυμαίνεται από 1-5% με βάση το νόμο 2084), να τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα και να αυξηθεί το αφορολόγητο ποσό. Ζήτησαν, επίσης, να εγκριθεί από τον υπουργό η απόφαση της διοίκησης του ΤΕΒΕ για αύξηση των συντάξεων κατά8% και 2% διορθωτικό.
Η ηγεσία του υπουργείου είπε ότι για το ΕΚΑΣ θα εξετάσει μόνο το όριο ηλικίας, ενώ για τη διεύρυνση της καταβολής του είπε ότι δε δέχεται καμία συζήτηση, γιατί θα διαταραχτεί η εισοδηματική πολιτική.
Για την ειδική εισφορά η κυβέρνηση εξετάζει δυο λύσεις. Η μία είναι η κατάργησή της και η άλλη η διατήρησή της για συντάξεις από 150 χιλ. δρχ. και πάνω. Οι συνταξιούχοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη λογική του "διαίρει και βασίλευε" και επέμειναν στην κατάργησή της. Μόνο για την απόφαση τουΤΕΒΕ υπήρξε δέσμευση ότι θα εγκριθεί.
Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, δήλωσε: "Θέσαμε επιμέρους προβλήματα. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της αναγνώρισαν ότι έχουμε δίκιο, όμως για τίποτα δε δεσμεύτηκαν. Τα συζητάνε, τα μελετάνε, μετρούν το "παραδάκι", τι θα κοστίσουν και μετά θα αποφασίσουν".
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,είπε στους συνταξιούχους ότι θα συμμετέχουν και αυτοί στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό και ότι σύντομα θα λάβουν σχετικό κείμενο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και πολλά από τα θέματα που θέτουν οι συνταξιούχοι.
Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων
Το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου.
"Σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων προχωράει η κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας, Ν. Φαρμάκη, που είναι αρμόδιος για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν από τη 1/1/98, στο 20% των τακτικών ή των συντάξιμων αποδοχών, ενεργοποιώντας έτσι τη σχετική διάταξη του νόμου 2084/92 της ΝΔ", επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ και συνεχίζει: "Γίνεται για άλλη μια φορά φανερό ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια και απαρέγκλιτη συνέπεια όλη την αντιασφαλιστική πολιτική της ΝΔ, ιδιαίτερα αυτή που αποτυπώθηκε στους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους (1902/90, 1976/91 και 2084/92), τακτοποιώντας και τις τελευταίες εκκρεμότητές της, την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι πραγματοποιεί "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό"...
Και η Επίκαιρη Ερώτηση καταλήγει: "Ερωτάται ο κ. υπουργός, εάν η σημερινή κυβέρνηση φιλοδοξεί να είναι η πρώτη που μειώνει συντάξεις από τότε που καθιερώθηκαν οι κοινωνικές ασφαλίσεις και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει ώστε να αποσυρθεί άμεσα αυτή η απαράδεκτη εγκύκλιος, να μην εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από αυτή και να καταργηθούν η συγκεκριμένη διάταξη του Ν. 2084/92, καθώς και το σύνολο των διατάξεων των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ".
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει στηριχτεί στα προγράμματα αποασυλοποίησης των ψυχικά αρρώστων και της ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο.
Τα παραπάνω τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ψυχιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Πλουμπίδης,κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα: "Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα", που οργάνωσε χτες η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Ο Δ. Πλουμπίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της πορείας της ψυχιατρικής στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα περισσότερα ιδρύματα στη χώρα μας εμφανίστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα και αναχρονιστικά άσυλα. Παράλληλα, επισήμανε και την καθυστέρηση της εφαρμογής της εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής, που θα βοηθούσε περισσότερο στον τομέα κυρίως της κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά ασθενών. Κλείνοντας ο Δ. Πλουμπίδης υπογράμμισε ότι τα όποια βήματα προόδου έχουν γίνει στη χώρα, με τη δημιουργία προγραμμάτων αποασυλοποίησης, έγιναν κυρίως με κοινοτικά κονδύλια, που όμως σύντομα θα σταματήσουν να έρχονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το αύριο στο χώρο.
Επίσης, στην εκδήλωση μίλησε η νομικός, καθηγήτρια ΤΕΙ, Μ. Μητροσύλη,η οποία αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η προβολή της ταινίας με τίτλο: "Το ταξίδι από το άσυλο στην κοινότητα". "Πρωταγωνιστές" της ταινίας ήταν οι ψυχικά άρρωστοι του ΠΙΚΠΑ Λέρου, αρκετοί από τους οποίους μέσα από ένα πρόγραμμα αποασυλοποίησης κατάφεραν να ενταχτούν ξανά μέσα στην κοινωνία.