Στοιχεία από τον απολογισμό έργου, που θα σταλεί σήμερα στον πρωθυπουργό, έδωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας. Επιταχύνονται οι διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής
Σε απολογισμό του "έργου" του υπουργείου Βιομηχανίας, προχώρησε ούτε λίγο ούτε πολύ χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στα πλαίσια της ενημερωτικής απολογιστικής έκθεσης που πρόκειται να αποστείλει σήμερα προς τον πρωθυπουργό, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Κ. Σημίτης.Ο Κ. Σημίτης, που εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτήρισε θετικό το έργο του υπουργείου (ιδιωτικοποιήσεις, προνομιακή μεταχείριση των βιομηχάνων κλπ.) δικαιολόγησε τον απολογισμό δράσης του υπουργείου, του οποίου προϊσταται, λέγοντας ότι πρόκειται για μία τακτική που επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο από όλους τους υπουργούς και πρόσθεσε: "Χρειάζεται η ενημέρωση όλων των συναδέλφων υπουργών και πολύ περισσότερο του πρωθυπουργού" για το έργο που επιτελείται σε κάθε υπουργείο.
Στα παραπάνω πλαίσια δημιουργίας θετικών εντυπώσεων για το έργο που επιτελέστηκε στο υπουργείο Βιομηχανίας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Ροκόφυλλος,επιχείρησε χτες να εμφανίσει μία "ειδυλλιακή" εικόνα της πολιτικής ξεπουλήματος όλων των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για το ξεπούλημα των υπόλοιπων επιχειρήσεων του ομίλου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των μεταλλείων Κασσάνδρας, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στους εργαζόμενων των υπό εκποίηση επιχειρήσεων.
Ειδικότερα:
Από τις δηλώσεις του υπουργού, προκύπτει επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας για την κατασκευή και εκμετάλλευση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και συμβατικά καύσιμα (συμπαραγωγή) σε ιδιώτες. Οπως ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης, με υπουργική απόφαση που προωθείται για υπογραφή, ρυθμίζονται: η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και συμπαραγωγής καθώς και οι γενικοί τεχνικοί και οικονομικοί όροι των συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και ΔΕΗ, τα τιμολόγια και οι όροι διασύνδεσης με το δίκτυο. Η εν λόγω υπουργική απόφαση χαρακτηρίζεται διευκρινιστική ως προς το νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε μετά το νόμο του 1985, ο οποίος για πρώτη φορά άνοιγε το δρόμο για να κατασκευάζουν ιδιώτες μικρούς σταθμούς από ΑΠΕ και υδροηλεκτροπαραγωγή, η απόφαση αυτή σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή και δίνει όλες τις ΑΠΕ στους ιδιώτες.
Υπερτριπλάσια κέρδη, συγκριτικά με πέρσι, εκτιμά ότι θα έχει φέτος η ΔΕΗ, ενώ προγραμματίζει και επενδύσεις ύψους 225 δισ. δραχμών
Με σημαντικά κέρδη που αγγίζουν τα 9,3 δισ. δραχμές έκλεισε η χρήση του 1994 για τη ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της επιχείρησης τα κέρδη για την τρέχουσα οικονομική χρήση θα παρουσιάσουν εντυπωσιακή αύξηση (προφανώς έχουν συνυπολογίσει και τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιούλη) και θα φτάσουν τα 32,7 δισ. δραχμές περίπου. Τα παραπάνω προκύπτουν από ανακοίνωση της ΔΕΗ, που εκδόθηκε μετά τη 2η ετήσια συνάντηση εργασίας της διοίκησης, όπου έγινε ο απολογισμός για τη χρήση του 1994 και επεξεργάστηκε το πρόγραμμα δράσης για το 1995.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, η πορεία των κερδών κατά τη διάρκεια της συνάντησης κρίθηκε ικανοποιητική αν ληφθεί υπόψη - μεταξύ άλλων- η υστέρηση αύξησης των τιμολογίων κατά 65% σε σχέση με τον πληθωρισμό για την περίοδο '91 - '94. Η αναφορά αυτή, ότι δηλαδή τα τιμολόγια αυξήθηκαν πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, έρχεται να προλειάνει το έδαφος για τις επικείμενες νέες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι για το 1995 προβλέπεται γενναία αύξηση των κερδών της επιχείρησης.Να θυμίσουμε ότι, πριν λίγες βδομάδες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Μπιρδιμήρης,είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλειαυξήσεις στα τιμολόγια του οικιακού ρεύματος και "πάγωμα" των τιμολογίων βιομηχανικού ρεύματος.ΗΔΕΗ στο όνομα της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είχε εισηγηθεί την εφαρμογή κλιμακωτών αυξήσεων, μόνο στην οικιακή κατανάλωση ισχυριζόμενη ότι έτσι θα επιβαρυνθεί κατά "πολύ" ο λογαριασμός των μεγάλων οικιακών καταναλώσεων, γεγονός που - κατά τη διοίκηση της ΔΕΗ - θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.
Στην πραγματικότητα, με το πρόσχημα αυτό επιχειρείται ένα νέο "χαράτσωμα" της πλειοψηφίας των απλών οικιακών καταναλωτών, οι οποίοι επιπλέον καλούνται έτσι να πληρώσουν και το "πάγωμα" των τιμολογίων των βιομηχάνων. Σύμφωνα με το προτεινόμενο από τη διοίκηση της ΔΕΗ σύστημα κλιμακωτού τιμολογίου, ένα ποσοστό οικιακών καταναλωτών της τάξης του 25%, που συγκαταλέγεται στους μεγάλους καταναλωτές και καταναλώνει περίπου το 57% της συνολικής ενέργειας θα πρέπει να πληρώσει και το ανάλογο κόστος. Οπως είχε υποστηρίξει ο Γ. Μπιρδιμήρης, για τη συγκεκριμένη κατηγορία των μεγάλων καταναλωτών, το κόστος αυτό δε θα υπερβεί τις 2.500 δραχμές το μήνα.
Τέλος, στη χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται ότι για φέτος έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις συνολικού ύψους 225 δισ. δρχ.,ότι μέχρι τον Ιούλη θα έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του 10ετούς αναπτυξιακού προγράμματος και πως το 1994 η ΔΕΗ περιόρισε δραστικά τον καθαρό δανεισμό της (από 19,6 δισ. δρχ. που ήταν το 1993 έγινε αρνητικός, δηλαδή έδωσε περισσότερα από όσα δανείστηκε).
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, που απηχεί τις απόψεις του ΣΕΒ, το 50% των βιομήχανων προβλέπει αύξηση των τιμών στους επόμενους 3-4 μήνες
Το 50% των βιομήχανων προβλέπει αύξηση των τιμών για το επόμενο διάστημα των 3 - 4 μηνών. Αυτό προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο "οικονομικής συγκυρίας" για το μήνα Φλεβάρη 1995, που εκδίδει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν στο καθιερωμένο μηνιαίο ερωτηματολόγιο οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Στο ίδιο δελτίο του ΙΟΒΕ, που απηχεί τις απόψεις του ΣΕΒ, οι βιομήχανοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, για την "απαρχή ουσιώδους ανακάμψεως στη βιομηχανία", ενώ καταγράφονται σαν ανασταλτικοί παράγοντες στην παραγωγική δραστηριότητα της βιομηχανίας η ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και η ανεπάρκεια ζήτησης.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις των βιομηχάνων, για αύξηση των τιμών στο διάστημα των 3 - 4 επόμενων μηνών, στο δελτίο του ΙΟΒΕ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι "το 50% των επιχειρήσεων προβλέπει τώρα αύξηση των τιμών και το υπόλοιπο 50% σταθεροποίησή τους στα σημερινά επίπεδα". Επιχειρούν μάλιστα να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις που σκοπεύουν να επιβάλουν στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων, με το επιχείρημα ότι "η έξαρση των πληθωριστικών προσδοκιών έχει έντονο εποχιακό χαρακτήρα και συνδέεται με τις προγραμματιζόμενες αυξήσεις μισθών (!) που δίνονται στις αρχές του χρόνου". Επισημαίνεται επίσης, ότι ενώ φέτος είναι περισσότεροι οι βιομήχανοι που προβλέπουν αύξηση των τιμών (50%) συγκριτικά με πέρσι το Φλεβάρη, που το ποσοστό των βιομηχάνων που προβλέπανε ανατιμήσεις ήταν μόνο 34%.
Τέλος, στο ίδιο δελτίο του ΙΟΒΕ προβλέπεται στασιμότητα στην απασχόληση, ενώ οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη είναι διχασμένες, καθώς αισιόδοξοι δηλώνουν οι βιομήχανοι των κλάδων τροφίμων, ποτών, καπνού και ενδιάμεσων αγαθών, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ανάκαμψη των βιομηχάνων στους κλάδους καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών.
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά εννοούν την απελευθέρωση της ασφαλιστικής αγοράς οι ασφαλιστικές εταιρίες, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου να παρέμβει, καθορίζοντας ελάχιστα όρια στις τιμές των ασφαλίστρων των οχημάτων, προκειμένου να ελεγχθούν οι παρενέργειες του αθέμιτου ανταγωνισμού που καλλιεργούν - ελέω απελευθέρωσης - πολλές εταιρίες στον τομέα αυτό. Το αίτημα αυτό, που είχε διατυπώσει πρόσφατα και η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, επανέφερε ο "Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Εκπροσώπων Ασφαλιστικών Εταιριών", σε προχτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα τα προβλήματα του κλάδου αυτοκινήτου.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ατυχημάτων Γ. Τζανής έθεσε θέμα επέκτασης της υποχρεωτικής ασφάλισης για άλλες περιπτώσεις.Υποστήριξε συγκεκριμένα, ότι "θα πρέπει" και στην Ελλάδα να ασφαλίζονται τα καινούρια αυτοκίνητα για περίπτωση κλοπής και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αντικλεπτικό σύστημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, σημαντικές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα περιμένουν τους ΙΧίδες μέχρι το τέλος του χρόνου, τις οποίες προανήγγειλε προχθές ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής και πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας Μ. Νεκτάριος.Οι ανατιμήσεις αυτές αποτελούν συνέπεια τόσο της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών που επιτάσσουν τον υπερδιπλασιασμό των κατώτατων ορίων κάλυψης μέχρι την 1-1-1996 για τα ασφάλιστρα οχημάτων (θα φτάσουν τα 100.000 ECU για υλικές ζημιές και τα 500.000 ECU για σωματικές βλάβες), όσο και των αλλαγών που δρομολογούν οι ασφαλιστικές εταιρίες στον τρόπο διαμόρφωσης των ασφαλίστρων (κατάργηση μπόνους - μπάνους, κριτήρια διαφορετικά του κυβισμού του οχήματος κλπ).