Τη θέση πως το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) - που συνέταξαν το υπουργείο Εσωτερικών και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για εκπροσώπηση όλων των τάσεων, όπως εκφράζονται στο θεσμό, διατύπωσε, σε χτεσινή σχετική συνεδρίασή της η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), απορρίπτοντάς το.
Θέση που έρχεται να προστεθεί σε άλλες, δημάρχων και ΤΕΔΚ διαφόρων νομών, που κατακεραυνώνουν την υποτιθεμένη "αναλογική" εκπροσώπηση, την οποία ισχυρίζονται υπουργείο και ΚΕΔΚΕ πως προωθεί το εν λόγω ΠΔ. Που κάνουν λόγο όχι μόνο για το αντιδημοκρατικό περιεχόμενο του ΠΔ, αλλά και για τον αντιδημοκρατικό τρόπο προώθησής του από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, η οποία σε κλειστή συνεδρίαση την περασμένη βδομάδα, έκρινε πως αυτό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του θεσμού και πως δεν υπάρχει λόγος να εκφέρουν άποψη οι αιρετοί. Βέβαια, φρόντισαν στην κατεύθυνση αυτή οι δύο πλευρές να παρουσιάσουν καθυστερημένα το ΠΔ, ώστε να επικαλεστούν έλλειψη χρόνου για την όποια συζήτηση.
Πάντως, στη χτεσινή συνεδρίασή της, η ΤΕΔΚΝΑ παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση όλων των τάσεων της ΤΑ. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος,πραγματικά αναλογική εκπροσώπηση θα είχαμε με την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής από τη βάση, δηλαδή στην ανάδειξη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων."Μ' αυτή την έννοια, τόνισε ο Π. Βακαλόπουλος, το ΠΔ διευρύνει την αντιδημοκρατικότητα του συστήματος ανάδειξης των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων".
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της ΤΕΔΚΝΑ, που θα αποσταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ - ελήφθησαν κυρίως υπόψη εμπεριστατωμένες προτάσεις των δημάρχων Ταύρου και Πόρου - είναι: Οι εκπρόσωποι των δημοτικών συμβουλίων στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) των ΤΕΔΚ των νομών να κατανέμονται ανάλογα με τα αποτελέσματα - τις ψήφους δηλαδή που έλαβε ο κάθε συνδυασμός - στις δημοτικές εκλογές και ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου. Το ΠΔ προβλέπει πως οι εκπρόσωποι στις ΤΕΔΚ, προέρχονται από την εκλογική αναμέτρηση δύο συνδυασμών σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο - ένας από την πλειοψηφία και ένας από τις παρατάξεις της μειοψηφίας - κάτι που αποκλείει από την εκπροσώπησή του, τρίτους και τέταρτους σε εκλογική δύναμη συνδυασμούς.
Τα παραταξιακά ψηφοδέλτια που αναμετριούνται για την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των ΤΕΔΚ να περιλαμβάνουν όσους υποψήφιους επιθυμεί ο κάθε συνδυασμός. Το ΠΔ προβλέπει, για την ΤΕΔΚ Νομού Αττικής, πως κάθε συνδυασμός πρέπει να περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του 16 δημάρχους και 9 δημοτικούς συμβούλους ή προέδρους κοινοτήτων.
Οι σταυροί για την ανάδειξη των ΔΣ των ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ να μην είναι ισάριθμοι με όσους εκλέγονται (31 μέλη και 25 αντίστοιχα) - όπως προβλέπει το ΠΔ - αλλά να μπει ένας περιορισμός μέχρι και πέντε σταυρούς.
Να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ώστε να εκπροσωπούνται σε αυτό οι Περιφέρειες αναλογικά, σύμφωνα με τον πληθυσμό της καθεμιάς.
Τέλος, κάθε ΤΕΔΚ να εκπροσωπείται στη ΓΣ (αποτελείται από 500 μέλη) της ΚΕΔΚΕ με 5 αντιπροσώπους και οι υπόλοιποι να εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τον πληθυσμό του κάθε νομού. Το ΠΔ προβλέπει πως κάθε ΤΕΔΚ εκπροσωπείται στη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ ανάλογα με τον αριθμό της ΓΣ της ΤΕΔΚ.
Να κλείνουν τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης κάθε φορά που θα κρίνουν ότι είναι πρόσφορος ο χρόνος και ο τόπος για την καλύτερη ανάδειξη των προβλημάτων, αποφάσισαν μετά από Γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
"Δεν πάει άλλο", αναφέρουν στην απόφασή τους οι εργαζόμενοι. "Τίποτε δεν έχουμε να περιμένουμε από τη γενικότερη αλλά και την ειδική πολιτική σε βάρος του κλάδου και σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χέρι - χέρι κυβέρνηση και δήμος, ορθώνονται απέναντι στους εργαζόμενους. Και εμείς απαντάμε στην πολιτική αυτή με αγώνες", προσθέτουν. Ηδη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις αυτές ο Σύλλογος εργαζομένων πραγματοποίησε προχτές το βράδυ κατάληψη του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων, αρχίζουν μια σειρά κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για την αναίτια παρακράτηση των μισθών τους και τον εμπαιγμό που υφίστανται από τη διοίκηση του δήμου. Απαιτούν, τόνισαν, την άμεση πληρωμή των μισθών τους, όπως απαιτούν και από την κυβέρνηση την ενίσχυση των οικονομικών των ΟΤΑ ώστε ν' ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις που μέσα από τους νόμους επιφόρτωσαν στην ΤΑ.
Τα άμεσα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης είναι η καταβολή του συνόλου των αναδρομικών των πρόσφατα μονιμοποιηθέντων, η καταβολή του συνόλου της αύξησης των μισθών από το επίδομα των 10.000 δρχ. το μήνα από 1 - 4 - 98 και η καταβολή του ποσού της δραχμοποίησης του γάλακτος του '97. Συνολικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει στο προσωπικό του 572 εκατ. δρχ.
Αναβλήθηκε η συζήτηση χτες στο ΣτΕ. Δικαιολογημένες ανησυχίες κατοίκων. Μικροκομματικοί υπολογισμοί μπλοκάρουν το έργο
Για το Μάρτη του 1999 αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγής του Δήμου Αιγάλεω κατά του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά τις χωροθετήσεις στην περιοχή του Ελαιώνα. Το ΠΔ ανάμεσα σε άλλα εγκρίνει και την κατασκευή στον Ελαιώνα του ενός από τους έξι Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που προβλέπονται από το πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Η κατασκευή του ΣΜΑ έχει αποφασιστεί το 1996 και το έργο έπρεπε να λειτουργεί από τον Ιούνιο του 1998. Διάφορες όμως, μικροκομματικού χαρακτήρα, ενέργειες και καθυστερήσεις, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στο υπουργείο Περιβάλλοντος (π. χ. η ειδική προνομιακή μεταχείριση του εκλεκτού της κυβέρνησης δημάρχου Αθηναίων), έχουν μέχρι τώρα ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προχωρά το έργο, αλλά να καθίσταται και αβέβαιο το αν ποτέ θα κατασκευαστεί. Ηδη οι ημερομηνίες για την απορρόφηση των 2 δισ. που κοστίζει το έργο από το Β ΚΠΣ εκπνέουν και η αναβολή της συζήτησης στο ΣτΕ μετά από αίτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι η όλη μεθόδευση είναι ενταγμένη στο στόχο για συνολική ματαίωση του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ (ήδη έχει εγκαταλειφθεί η κατασκευή των δύο από τις τρεις προβλεπόμενες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων και από τους 6 ΣΜΑ λειτουργεί μόνο αυτός του Σχιστού).
Ο Δήμος Αιγάλεω αναμείχθηκε στην υπόθεση, όταν ανατράπηκε ο αρχικός σχεδιασμός που πρόβλεπε την κατασκευή του ΣΜΑ στον Ελαιώνα, αλλά σε περιοχή εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Με νεότερο ΠΔ το ΥΠΕΧΩΔΕ άλλαξε τη χωροθέτηση και όρισε ως νέο χώρο έκταση εντός του Αιγάλεω που ανήκε στη ΔΕΗ και η οποία αγοράστηκε γι' αυτό το σκοπό από τον ΕΣΔΚΝΑ. Το γεγονός ότι η περιοχή με βάση το σχέδιο αξιοποίησης του Ελαιώνα είναι μία από αυτές στις οποίες ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς οι αξίες της γης, σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο, χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο από τον δήμαρχο Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλο, που αξιοποίησε και τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, για να εμφανιστεί εκ των υστέρων και ως αντικυβερνητικός, αφού είχε, ήδη, αφήσει να περάσουν δύο χρόνια. Οποιοι, πάντως κι αν είναι οι λόγοι που ο δήμαρχος εμφανίζεται και ως οικολόγος, γεγονός είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Πρόβλημα που οδήγησε προχτές - παραμονή της συζήτησης στο ΣτΕ - σε μία ακόμα κινητοποίηση των κατοίκων που έκλεισαν για λίγο τη διασταύρωση Ιεράς οδού και Κηφισσού. Οι κάτοικοι και μαζί τους οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ζητούν να επαναφερθεί ο χαρακτηρισμός του χώρου σε κοινόχρηστο πράσινο. Στη συγκέντρωση, ο δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση του ΣΜΑ "έρχεται σε αντίθεση με τις ισχύουσες διεθνείς διατάξεις των αποστάσεων ασφαλείας από χώρους εργαζομένων και οικιστικές ζώνες, επιβαρύνοντας για άλλη μια φορά το Αιγάλεω".
Για τις συνεχόμενες επιβαρύνσεις που δέχεται ο Ελαιώνας, από χωροθετήσεις όπως το Αμαξοστάσιο, το σταθμό μετεπιβίβασης του ΜΕΤΡΟ, τον κεντρικό κόμβο πρακτορείων μεταφορών, μίλησε ο Γιώτης Σαντζαρίδης,επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης". "Το κομμάτι του Ελαιώνα που ανήκει στο Αιγάλεω, είπε, μικραίνει όλο και περισσότερο από διάφορες χωροθετήσεις που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν, όπως γκαράζ απορριμματοφόρων του Δήμου Αθήνας, η επισκευαστική βάση του Μετρό, όμως οι ανάγκες των κατοίκων για πράσινο μεγαλώνουν. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί για τη χωροθέτηση εδώ και 2 χρόνια. Η δημοτική αρχή είχε χρέος να κινητοποιηθεί και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις πολύ νωρίτερα. Οσο περνάει ο καιρός είναι πιο δύσκολο να αντισταθείς και να καταργήσεις αποφάσεις".
Ο ΕΣΔΚΝΑ από τη μεριά του υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα πλήρες σύστημα συμπίεσης και μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, το οποίο τηρεί όλες τις προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα συμβάλει στο να ελαττωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκαλούν τα απορριμματοφόρα στη Λεωφόρο Φυλής, την Αθηνάς και στο Δήμο Ασπρόπυργου.
Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Θανάσης Καρούντζος με δήλωσή του στο "Ρ" υπενθυμίζει ότι "ο σχεδιασμός αυτός έχει εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής, την Τεχνική Υπηρεσία του Συνδέσμου μας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο". Ο ίδιος δηλώνει πως ακολουθούνται "πιστά οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας".
Τη λήψη άμεσων μέτρων για να μην υπάρξουν προβλήματα στη διακίνηση της εορταστικής αλληλογραφίας, ζητά από τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΛΤΑ, ενώ παράλληλα συνιστά στο κοινό να καταθέσει έγκαιρα το προς επίδοση ταχυδρομικό υλικό. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η εορταστική αλληλογραφία είναι φέτος ιδιαίτερα αυξημένη και για το λόγο αυτό η διοίκηση θα πρέπει άμεσα να ενισχύσει τις μονάδες παραγωγής με προσωπικό επιτελικών θέσεων και να παρατείνει τη λειτουργία τους πέραν του κανονικού ωραρίου (Σαββατοκύριακα ή απόγευμα), ανάλογα με τις ανάγκες.