Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, μόνο το 36% εγκρίνει την πολιτική της κυβέρνησης Μπους
Associated Press |
Η Κοντολίζα Ράις μιλάει σε κατοχικούς στρατιωτικούς και τα ανδρείκελα της «κυβέρνησης» |
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου του Μέρντοχ, «Φοξ Νιους», μόνο το 36% εγκρίνει την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, ενώ το 56% την επικρίνουν. Μάλιστα, όπως σημειώνει το «Φοξ Νιους», πρόκειται για μία ακόμη δραστική μείωση της τάξης του 5% μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, ενώ πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ, καθώς από την αρχή της έναρξης της δεύτερης θητείας του, το Γενάρη, η δημοτικότητά του έχει συρρικνωθεί κατά 26%, ενώ η τάση είναι συνεχώς πτωτική.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σε άλλη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Ερευνών «Pew», αναφορικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο κατά του Ιράκ, μόνο το 30% των Αμερικανών θεωρεί ότι η ψήφιση του Συντάγματος και η πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα ως προς τη δρομολόγηση της σταθερότητας στο Ιράκ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ είναι λάθος.
Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος Μπους εμμένει... «Οι τρομοκράτες θεωρούν το Ιράκ ως το κεντρικό μέτωπο στον πόλεμο που αποδύθηκαν εναντίον της ανθρωπότητας, επομένως και εμείς πρέπει να αναγνωρίζουμε το Ιράκ ως το κεντρικό μέτωπο του πολέμου που κάνουμε εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος στο πλαίσιο εορταστικών τελετών για το τέλος του Α' Παγκόσμιου πολέμου μίλησε στη στρατιωτική βάση στην Τομπιχάνα της Βορειοανατολικής Πενσυλβάνια.
Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις πραγματοποίησε χτες αιφνιδιαστική επίσκεψη -τη δεύτερη από τις αρχές του έτους- στο Ιράκ, ενώ έχει προγραμματιστεί περιοδεία στο Μπαχρέιν, στη Σαουδική Αραβία και στο Ισραήλ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός Ιράκ, στο οποίο όλοι θα έχουν θέση», δήλωσε χτες η Ράις κατά την άφιξή της στο Ιράκ απευθυνόμενη κυρίως στη σουνιτική κοινότητα και πρόσθεσε ότι θέλει «να συμβάλει στην αποφόρτιση των εντάσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Δεκέμβρη»... «Οι διαφορές αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση και όχι το μειονέκτημα», ανέφερε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα στη Βαγδάτη, από κοινού με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιμπραχίμ Τζααφάρι. Η επίσκεψη της Ράις στο Ιράκ δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφαλείας. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφτασε αρχικά στη Μοσούλη, όπου είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα και αξιωματικούς των Ενοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, όπου υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον δε θα υποστηρίξει κανένα συγκεκριμένο υποψήφιο στις εκλογές, απαντώντας στις επικρίσεις και της παρούσας δοτής κυβέρνησης, ότι οι ΗΠΑ εργάζονται στο παρασκήνιο υπέρ ορισμένων ομάδων.
Στο Ιράκ, πάντως, συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά των κατοχικών. Στην Μπακούμπα, 60 χλμ βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από επίθεση αγνώστων σε φυλάκιο ελέγχου. Επίσης το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Βαγδάτης, από την οποία τραυματίστηκαν τρία άτομα.
Τέλος, ένας Ιρακινός αστυνομικός και ένας Σουδανός υπάλληλος έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον της πρεσβείας του Ομάν στο Μανσούρ, προάστιο στα δυτικά της Βαγδάτης. Την περασμένη Τετάρτη, στην ίδια συνοικία, ένοπλοι σκότωσαν ένα Σουδανό, οδηγό στην πρεσβεία του Ομάν.
ΑΜΜΑΝ.- Ενα μεγαλύτερο περιθώριο για «περιφερειακή συναίνεση» και «περιφερειακή αντιτρομοκρατική διασυνοριακή συνεργασία» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή διαπίστωσαν χτες κατά τη συνάντησή τους στο Αμμάν ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β΄ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που μετέβη στην ιορδανική πρωτεύουσα, ενώ περιόδευε ήδη σε χώρες της περιοχής. Ο Κόφι Ανάν μάλιστα, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των πρότερων επαφών που είχε με Αιγύπτιους και Σαουδάραβες αξιωματούχους, χρησιμοποίησε ως αφορμή τις τριπλές βομβιστικές επιθέσεις στο Αμμάν, υποστηρίζοντας πως η διασυνοριακή αντιτρομοκρατική συνεργασία και δράση είναι «ο μόνος τρόπος» για την ανάσχεση τέτοιων ενεργειών...
Στους 59 νεκρούς (ανάμεσά τους τρεις άνδρες ύποπτοι ως βομβιστές αυτοκτονίας) χτες προστέθηκε και ο 75χρονος Σύρος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Μουστάφα Ακάντ, που απεβίωσε εξαιτίας σοβαρών τραυμάτων. Επιπλέον, οι νεότερες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρουν πως μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται δύο Αμερικανοί και άλλοι τέσσερις μεταξύ των 113 τραυματιών.
Οσο για την ταυτότητα των βομβιστών; Οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν πως έως χτες είχαν συλλάβει και υποβάλει σε ανάκριση «τουλάχιστον 120» ύποπτους «κυρίως Ιρακινούς και Ιορδανούς», αλλά εξέφρασαν αδυναμία να αναφερθούν στην ταυτότητα των τριών ανδρών που υποστηρίζεται πως εξαπέλυσαν τις επιθέσεις. Ωστόσο, χτεσινή ανακοίνωση της ομάδας του Ζαρκάουι σε ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, που συχνά φιλοξενεί ανακοινώσεις της Αλ Κάιντα, υποστηρίζει πως οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν τέσσερις «Ιρακινοί απ' τη Μεσοποταμία»: Τρεις άνδρες και η σύζυγος ενός εξ αυτών. Η ανακοίνωση φέρει σαν υπογραφή το όνομα «Αμπού Μαϊσάρα αλ Ιράκι»...
Πάντως, πολλές χιλιάδες Ιορδανοί πολίτες, αλλά και πολλοί απ' τους περίπου 400.000 Ιρακινούς πολίτες που ζουν στη χώρα, έκαναν και χτες νέα μεγάλη διαδήλωση στο Αμμάν, καταδικάζοντας τις επιθέσεις της περασμένης Τετάρτης και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του Αλ Ζαρκάουι και όσων βρίσκονται πίσω απ' αυτές...
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οι Ταλιμπάν διεκδίκησαν χτες την «ευθύνη» για τη συντριβή ενός αεροσκάφους τύπου «Ιλιούσιν Il-76» στο Αφγανιστάν, από την οποία βρήκαν το θάνατο τα 10 μέλη του πληρώματός του (πέντε Ρώσοι, δύο Ουκρανοί και ένας Πακιστανός), μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των Ταλιμπάν στο πρακτορείο «Ρόιτερς», το «κίνημα» των φανατικών ισλαμιστών χρησιμοποίησε έναν «νέο τύπο όπλου» για να καταρρίψει το αεροσκάφος. Το «Ιλιούσιν» ανήκε στην εταιρία «Royal Airlines» του Πακιστάν και είχε μισθωθεί από τη Γεωργία για τη μεταφορά τροφίμων και εφοδίων στις «συμμαχικές» - βλέπε κατοχικές - δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε χτες ότι «δε θα μπορούσαν» να βρίσκονται στο αεροσκάφος Ρώσοι στρατιωτικοί πιλότοι, ενώ συμπλήρωσε ότι τα «Ιλιούσιν» του τύπου δε συναρμολογούνταν ποτέ στο ρωσικό έδαφος (αλλά στο ουκρανικό, τις ημέρες της Σοβιετικής Ενωσης).
Η συντριβή του αεροσκάφους στη Φαρζά της περιοχής Σομάλι, 35 χλμ. βόρεια της Καμπούλ, πολύ κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ των ΗΠΑ - από την οποία φέρεται να είχε απογειωθεί - επισήμως «παραμένει άγνωστο» γιατί συνέβη, με τις αρχές να κάνουν λόγο για «κακή ορατότητα». Ενας αυτόπτης περιέγραψε την εικόνα του αεροσκάφους που «δεν έβγαζε καπνό» αλλά «κινούνταν περίεργα», πότε χαμηλώνοντας το ένα φτερό και πότε το άλλο, ώσπου συνετρίβη στο βουνό.
Στο Αφγανιστάν έχουν σημειωθεί αρκετά αεροπορικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Το χειρότερο ήταν αυτό του Φλεβάρη που κόστισε 104 ζωές.