ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Η προσφυγιά μέσα από την τέχνη της γλυπτικής

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση
Την ίδια ώρα που γαλαζοπράσινοι δήμαρχοι έχουν μετατρέψει αρκετά καλοκαιρινά φεστιβάλ σε πασαρέλα εφήμερων, κυρίως, πολιτιστικών προϊόντων, η καρδιά της Νίκαιας χτυπά στους παλμούς της προσφυγιάς. Ο λόγος για το αφιερωμένο στους πρόσφυγες του κόσμου Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου με τη συμμετοχή είκοσι γλυπτών από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα του δεμένο με τη ζωή του λαού της Νίκαιας που έχει νιώσει τον πόνο της προσφυγιάς. Το ίδιο - μια πράξη αλληλεγγύης στον πρόσφυγα της διπλανής μας πόρτας, μα και της μεγάλης πολύπαθης γειτονιάς μας...

Με την καταπληκτική συναυλία του Νότη Μαυρουδή που παρουσίασε «Τραγούδια με Αινίγματα και γρίφους» με την Μόρφω Τσαϊρέλη και τον Παναγιώτη Μάργαρη, συνεχίστηκαν προχτές το βράδυ στο «Κατράκειο» Θέατρο, οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου.

Εγινε έτσι και η επίσημη έναρξη από το δήμαρχο της Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής. Το Συμπόσιο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη και θα είναι ανοιχτό στο κοινό από 8:30π.μ. - 13:30μ.μ. και 5.30μ.μ.- 8.30μ.μ. κάθε μέρα.

Ο Νότης Μαυρουδής, στο Κατράκειο
Ο Νότης Μαυρουδής, στο Κατράκειο
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Χαμόγελα και προβληματισμοί
  • Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δύο αντικείμενα από το Γκετί
  • Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα
  • Αντιφατική η κυβερνητική πολιτική

Επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται πλέον το Ανάγλυφο της Θάσου και η Ενεπίγραφη Βοιωτική Στήλη, τα δύο δηλαδή αρχαία αντικείμενα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από το γνωστό για την εμπλοκή του σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες.

Δικαίως τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν έκρυβαν τη χαρά τους κατά τη χτεσινή πανηγυρική παρουσίαση των αντικειμένων στο πλαίσιο της σχετικής συνέντευξης Τύπου από τον υπουργό Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, αφού πρόκειται για αρχαιότητες που η Ελλάδα διεκδικεί για πάνω από μια δεκαετία. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσα από αυτά τα χαμόγελα «πάγωσαν» κατά την ομιλία του υπουργού, ο οποίος ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει μια «σαφή» πολιτική στο θέμα των διεκδικήσεων αρχαιοτήτων, ωστόσο υπέπεσε σε αντιφάσεις που πιθανόν να αποβούν και επικίνδυνες για το όλο εγχείρημα.

Κατ' αρχήν, ο υπουργός είπε ότι η «άνευ ουδενός ανταλλάγματος επιστροφή των δύο αρχαίων αντικειμένων ήταν και μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του μουσείου Γκετί» και του διευθυντή του! Αυτό σημαίνει ότι είναι σταθερή επιλογή και αυτής της κυβέρνησης η προσφορά αρχαιολογικών ανταλλαγμάτων για να μας επιστραφούν τα κλεμμένα μας και όταν δε δίνουμε αυτά τα ανταλλάγματα λέμε και «ευχαριστώ».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «θα διεκδικήσει από ξένα μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικό αρχαίο αντικείμενο για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης», αλλά «δε θέλουμε να αδειάσουμε τις προθήκες των ξένων Μουσείων (...) όμως αυτή η διακίνηση των αρχαιοτήτων πρέπει να υπακούει σε ηθικούς κώδικες και νομικούς κανόνες»!

Κατ' αρχήν αποτελεί αξίωμα το ότι δεν μπορεί να υπάρχει ελληνική αρχαιότητα με «νόμιμο» - έστω και από ηθικής πλευράς - τρόπο σε ξένα χέρια. Αρα ή διεκδικείς οτιδήποτε ελληνικό ή περιορίζεσαι σε αυτά που μπορείς. Στη δεύτερη περίπτωση οι παραπάνω «κορόνες» δεν ταιριάζουν. Επιπλέον, το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, του οποίου ο «κύκλος εργασίας» και κέρδους συγκρίνεται μόνο με αυτό του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών και όπλων, είναι προφανές ότι δεν υπακούει σε «ηθικούς» κώδικες. Και είναι πασίγνωστο ότι αυτό το εμπόριο τροφοδοτεί τις αρχαιολογικές συλλογές - μουσειακές ή ιδιωτικές - παγκοσμίως. Ουσιαστικά, ο Γ. Βουλγαράκης ασκεί μια πολιτική του τύπου «συμφωνία κυρίων», αλλά αυτό δεν είναι εθνική πολιτική.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός υποσχέθηκε «αναδιάρθρωση» των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ ώστε να δημιουργηθεί μία Διεύθυνση με αντικείμενο τις διεκδικήσεις και τη συγκρότηση καταλόγου με «ξενιτεμένες» ελληνικές αρχαιότητες.

Τα δύο αντικείμενα θα εκτίθενται για ένα διάστημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια θα ενταχθούν στις συλλογές των Μουσείων της Θάσου και της Θήβας. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διαπραγματεύσεις με το Γκετί συνεχίζονται για το χρυσό μακεδονικό στεφάνι και την αρχαϊκή κόρη και για το σκοπό αυτό θα έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του αμερικανικού μουσείου στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Με Αριστοφάνη και Ευριπίδη

«Θεσμοφοριάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο
«Θεσμοφοριάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο
Εχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος της περιοδείας τους συμπεριλαμβανομένης της Επιδαύρου, οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη θα παρουσιαστούν σήμερα στο Ηρώδειο, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει για το έργο: «Η σκηνοθεσία είδε το έργο μέσα στη δεκαετία του '50. Ο πόλεμος και ο εμφύλιος, ο ζόφος και οι φλογερές προσδοκίες, η ξένη οικονομική βοήθεια (σχέδιο Μάρσαλ) και το αντίτιμο της πολιτικής προσάρτησης, θυμίζουν την Αθήνα της Σικελικής καταστροφής, την κρίση, την εκ Περσίας πρόταση του Αλκιβιάδη για οικονομική ανόρθωση με αντίτιμο την αλλαγή του πολιτεύματος. Η παράσταση περνά από κομβικά σημεία της αισθητικής του '50. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η Ερση Δρίνη, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη χορογραφία έκανε η Φρόσω Κορρού, ενώ τους φωτισμούς φρόντισε ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Μνησίλοχου και του Ευριπίδη εμφανίζονται ο Γιώργος Αρμένης και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αντίστοιχα.

  • Την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη παρουσιάζει το Θεσσαλικό Θέατρο, σήμερα, στο Θέατρο Παπάγου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη και τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Φιλαρέτη Κομνηνού. Στο ρόλο του Μενέλαου ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.
Μουσικές προσκλήσεις

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου δίνει συναυλία (9 μ.μ.), στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Συνοδευόμενος από μια ομάδα αξιόλογων μουσικών και από τη Μάρθα Φριντζήλα στο τραγούδι παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας, όπου ακούγονται δημιουργίες από όλη τη δισκογραφία του, από την πρώτη «Αγία Νοσταλγία» μέχρι το τελευταίο άλμπουμ του «Η βροχή από κάτω». Είσοδος ελεύθερη.

  • Ενα πρόγραμμα με ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια παρουσιάζει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, σήμερα (9 μ.μ.), στο Θέατρο του Αττικού Αλσους. Ερμηνεύουν ο Λάκης Χαλκιάς και η Νάντια Καραγιάννη. Διευθύνει ο Χρήστος Χαλκιάς.
  • Μια μουσική αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού των τελευταίων 100 χρόνων παρουσιάζει ο Γιάννης Λεμπέσης, σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), στο μουσικό στέκι «Αθάνατοι», στη Σαρωνίδα (Λ. Σαρωνίδας 69), συνοδευόμενος από την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ