Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης δεν συμμετείχε στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που έγινε την Κυριακή, μετά τη διαγραφή του προηγούμενου προέδρου από την παράταξη του δημάρχου, λόγω εμπλοκής του σε εμβολιασμούς εκτός λίστας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοίνωσή της ανέδειξε ότι δεν συμμετέχει σε αντιπαραθέσεις μέσα σε άλλα κόμματα, σε προσωποκεντρικές επιλογές, διαφορές, παιχνίδια και παζάρια. Ετσι, με δήλωσή της, αποχώρησε από τη συνεδρίαση και δεν προσήλθε στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας το νόμο, τις μεθοδεύσεις της διοίκησης και του δημάρχου, τα παιχνίδια εντυπώσεων και τα παζάρια.
Κατήγγειλε τη βαθιά αντιδημοκρατικότητα του νόμου, όπου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διορίζεται ουσιαστικά από τον δήμαρχο και δεν εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο (απλά επικυρώνεται τυπικά), που, όπως είπε, «ήρθε να ενισχύσει η εξίσου αντιδημοκρατική και απαράδεκτη μεθόδευση της διοίκησης του δήμου και του δημάρχου Ζέρβα», για «διά βοής» ψηφοφορία σε τηλεδιάσκεψη που τελικά κάτω από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν πέρασε.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεκαθαρίζει ότι «"δημοκρατική" λειτουργία οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, δήμος για τον λαό και τις ανάγκες του δεν μπορεί να υπάρξει ούτε με τους σημερινούς συσχετισμούς στο δήμο, ούτε με ένα αντιλαϊκό - αστικό κράτος που θέλει την Τοπική Διοίκηση μακρύ χέρι του, τροχονόμο συμφερόντων, τοπική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, πεδία στα οποία ο κ. Ζέρβας και η διοίκησή του "κάνουν πρωταθλητισμό"».
Και δηλώνει ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση», στο μέτρο των δυνάμεών της, θα συνεχίσει την προσπάθεια της οργάνωσης του λαού της πόλης «από τα κάτω», της διεκδίκησης λύσεων στα άμεσα, οξυμένα προβλήματά του, της ριζικής κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής που θα θέσει όχι μόνο δήμους - Περιφέρειες, αλλά το ίδιο το κράτος στην υπηρεσία και την εξουσία του λαού.
Την επίδειξη κρατικής πυγμής και την αναζήτηση άλλοθι καταστολής με αποδέκτη το λαό συνεχίζει η κυβέρνηση στην υπόθεση της απεργίας πείνας του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα, που βρίσκεται στα όρια ζωής και θανάτου μετά από 61 μέρες απεργίας πείνας.
Το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας απέρριψε χτες και το αίτημα του κρατούμενου για ακύρωση της απόφασης της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλώνοντας αναρμόδιο, μετά και την εισήγηση της εισαγγελέα. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού δεν έχουν εκδοθεί απορριπτικές αποφάσεις από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (χρειάζονται δύο), ώστε να μπορεί να γίνει προσφυγή στα δικαστήρια. «Δεν θα μπορούσε ένα μικρό δικαστήριο να ανατρέψει μια πολιτική απόφαση», δήλωσε χτες η συνήγορος του κρατούμενου, Ι. Κούρτοβικ. Ο καταδικασμένος 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια διαμαρτύρεται επειδή η μεταγωγή του από την Αγροτική Φυλακή Κασσαβέτειας Βόλου έγινε προς την Κλειστή Φυλακή Δομοκού και όχι προς τον Κορυδαλλό, όπου βρισκόταν πριν φυλακισμένος, όπως υπαγορεύει ο νόμος 4760/2020. Υπενθυμίζεται ότι στην ΚΕΜ (Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών), όπου προΐσταται η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, εκκρεμεί αυτήν τη στιγμή αίτηση που έχει υποβάλει ο Δ. Κουφοντίνας στις 28/12/2020 (πριν αρχίσει την απεργία πείνας) για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Η αίτηση επανυποβλήθηκε από την συνήγορό του στις 28/2/2021. Με έγγραφο που απέστειλε στην συνήγορο του κρατούμενου στις 3/3/2021, η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου επί της ουσίας παραδέχεται ότι το ζήτημα της μεταγωγής είναι αρμοδιότητα της ΚΕΜ και ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων, καταρρίπτοντας τα όσα ισχυρίζονται η ίδια και η κυβέρνηση περί «εκβιασμού» και «μη προσφυγής στη Δικαιοσύνη» από τον κρατούμενο. Σύμφωνα με το έγγραφο, το αίτημα του κρατούμενου «εκκρεμεί» ενώπιον της ΚΕΜ. Χτες οι συνήγοροι επανήλθαν και κατέθεσαν ξανά προς στο ΣΤΕ (είχε δηλώσει αναρμόδιο, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση υπάγεται στις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα) τις αιτήσεις για ακύρωση της απόφασης της Σ. Νικολάου και να ισχύσει η απόφαση από 21/12/2020 της ΚΕΜ, όπου ο κρατούμενος επαναμετάγεται στον Κορυδαλλό.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σημείωσε: «Οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του. Σήμερα όμως δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείριση, το οποίο θυσιάζεται στο βωμό των επιλογών της κυβέρνησης, που κάνει επίδειξη κρατικής πυγμής και αναζητεί άλλοθι καταστολής, με τελικό αποδέκτη το λαό».
Την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, από τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τις πλημμύρες στις 18 Σεπτέμβρη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, καθώς 6 μήνες μετά, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού της Πινακοθήκης, ακόμα δεν αποκαταστάθηκαν οι σοβαρές ζημιές που υπέστησαν το κτίριο, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις του, ενώ με ρυθμούς χελώνας συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση έργων Καρδιτσιωτών ζωγράφων που συνδέθηκαν με το ιστορικό παρελθόν της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με Ερωτήσεις στη Βουλή, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλες δράσεις, έχει ζητήσει την άμεση κινητοποίηση του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού και τη διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων ώστε να διασωθεί και να αποκατασταθεί αυτή η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Καρδίτσας.
Ανάμεσα στις δράσεις αυτές ξεχωρίζει η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αρχείου του ΚΚΕ στην Πινακοθήκη, όπου προσφέρθηκε να παράσχει εξειδικευμένη βοήθεια και τεχνικά μέσα (στεγνωτήρια), εξαιτίας της μεγάλης επιστημονικής και τεχνικής εμπειρίας που διαθέτει, χάρη στη διάσωση αρχείων και έργων από τις πλημμύρες που έπληξαν το κτίριο του Κόμματος στον Περισσό το 1994.
Οπως τονίζει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, «η μεγαλύτερη διάσωση αρχειακού υλικού στην Ελλάδα είναι η διάσωση των αρχείων του ΚΚΕ που κινδύνεψαν από τις πλημμύρες του 1994. Η διαδικασία συντήρησης που ακολουθήθηκε ήταν σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά επιστημονικά δεδομένα και έγινε σε συνεργασία με εγνωσμένου κύρους φορείς, όπως το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας και ο Τομέας Συντήρησης Υλικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και με Ελληνες και ξένους συντηρητές. Επισημαίνεται επίσης πως παρά το γεγονός ότι στη Χιλή και στη Φλωρεντία είχαν γίνει παρόμοιες καταστροφές σε αρχεία βιβλιοθηκών, η ελληνική περίπτωση διάσωσης αρχείων του ΚΚΕ ήταν πρωτόγνωρη, απαιτούσε νέα τεχνογνωσία».
Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παίρνοντας άμεσα μέτρα όπως πρόσληψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και χρηματοδότηση, ώστε να υπάρξει άμεση και ασφαλής λειτουργία της Πινακοθήκης και να διασφαλιστεί η διάσωση των πολύτιμων έργων τέχνης.
Ποινική δίωξη για βιασμό ασκήθηκε τελικά κατά του ηθοποιού Ν. Στραβοπόδη, μετά από μήνυση από τον Δ. Ανθη. Το περιστατικό φέρεται να συνέβη το 2006, με τον Δ. Ανθη να υποστηρίζει ότι βιάστηκε στο σπίτι του πρώτου στην περιοχή της Ομόνοιας, ο οποίος το αρνείται. Ο Δ. Ανθης, όπως λέει, αποφάσισε να καταγγείλει τον ηθοποιό μετά από τη συνέντευξη του Ν.Σ., που έχει καταγγείλει τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη για τον βιασμό του, κάνοντας λόγο και για παρουσία τρίτου ατόμου, που ο Ανθης αναγνώρισε ότι ήταν ο Στραβοπόδης.
Ταυτόχρονα, οι δικαστικές Αρχές προχώρησαν το Σάββατο σε νέα έρευνα σε υπόγειο στην πολυκατοικία που διέμενε ο Δ. Λιγνάδης, που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή και βρίσκεται προφυλακισμένος.
Τέλος, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ακόμη μία καταγγελία κατατέθηκε στις εισαγγελικές Αρχές, η 3η κατά σειρά, κατά του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, για απόπειρα βιασμού τον Φλεβάρη του 2010, όπου το θύμα περιγράφει τις προσπάθειες του γνωστού ηθοποιού να καταστρέψει την καριέρα της, επειδή, όπως λέει, δεν ενέδωσε στις ορέξεις του. Η νεαρή ηθοποιός έχει καταγγείλει το περιστατικό στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το οποίο έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα πολλές καταγγελίες.
Με αφορμή τα σχέδια επαναφοράς σε ιδιώτες και αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου (ΟΤ 1202) (Αθηνών - Σέκερη - Αλαμάνας) του δήμου Βόλου, που είχε δεσμευτεί ως «Χώρος Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων», η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου καταγγέλλει τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, που παραδίδουν ένα «φιλέτο» για εμπορική εκμετάλλευση για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων επιχειρηματικών ομίλων, καλώντας την ταυτόχρονα να συνεχίσει να είναι σε ισχύ η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, της 24ης Ιούνη του 2020, βάσει και της σχετικής εισήγησης του προϊσταμένου Υπηρεσίας Πολεοδομικού Σχεδιασμού, βάσει της οποίας υπήρξε έγκριση για επανυποβολή της παραπάνω ιδιοκτησίας σε Κοινωφελή Χώρο, ως «Χώρος Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων».
Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται στην καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης, δίπλα στο Πανεπιστήμιο και στα ΚΤΕΛ, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «πολλοί έχουν βάλει στο μάτι για αξιοποίηση για ιδιωτικές επενδύσεις στη φοιτητική κατοικία ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».
Ταυτόχρονα, με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζει πως «η δημοτική αρχή, πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων, με πρόσχημα ότι αδικήθηκαν οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου για πολλά χρόνια, προχωρά στην άρση της απαλλοτρίωσης και στην εκκίνηση της διαδικασίας τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου για τη μετατροπή του σε οικοδομήσιμο χώρο, ανοίγοντας τον δρόμο και για τους άλλους δεσμευμένους χώρους, στερώντας από το Πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να αναπτύξει τις αναγκαίες για την εκπαίδευση και έρευνα εγκαταστάσεις του».