ΠΟΡΤ-Ο ΠΡΕΝΣ.-
Ο 47χρονος Αριστίντ εκλέχτηκε Πρόεδρος της χώρας το Νοέμβρη και ανέλαβε χτες τα καθήκοντά του για τα πέντε επόμενα χρόνια, τα οποία προβλέπονται δύσκολα για την Αϊτή και για τον ίδιον, αφού η χώρα μαστίζεται από τη φτώχεια, σε τέτοιο βαθμό που την κατατάσσει στην πρώτη θέση του καταλόγου των φτωχότερων κρατών του δυτικού ημισφαιρίου. Η πολιτική του δύναμη είναι μικρή, ενώ ακόμη και η εκλογή του αμφισβητείται εντόνως, αφού οι διεθνείς παρατηρητές στάθηκαν πολύ κριτικοί απέναντι στην εκλογική διαδικασία που τον ανέδειξε νικητή, ενώ η αντιπολίτευση δεν έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Η τελευταία μάλιστα ανακήρυξε προχτές, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με το κόμμα του Αριστίντ, τον υποψήφιο της «Σύγκλισης» - ενός σινασπισμού 15 κομμάτων - Ζεράρ Γκουργκ Πρόεδρο. Το γεγονός αυτό έχει διχάσει τη χώρα και μαρτυρά τη μεγάλη πολιτική κρίση που την ταλανίζει.
Ο νέος Πρόεδρος, πρώην ρωμαιοκαθολικός ιερέας, παρουσίασε μετά την ορκωμοσία του το μάλλον φιλόδοξο πρόγραμμά του για την έξοδο της χώρας από την παρούσα κρίση, ένα πρόγραμμα που χωρίς εξωτερική βοήθεια λέγεται ότι είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι ο Αριστίντ είναι ο πρώτος που εκλέχτηκε δημοκρατικά Πρόεδρος στην Αϊτή, το 1990. Ενα χρόνο αργότερα ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς της χώρας, ενώ μετά από τρία χρόνια η αμερικανική επέμβαση τον αποκατέστησε στην εξουσία. Παρέμεινε στην Προεδρία λίγο διάστημα και το 1996 την ηγεσία της χώρας ανέλαβε ο Ρενέ Πρεβάλ, μέχρι τις εκλογές του 2000, που εκλέχτηκε για δεύτερη φορά Πρόεδρος. Ομως, αυτή τη φορά θα κυβερνήσει χωρίς το «φωτοστέφανο» αλλά και με την αμφισβήτηση να χρωματίζει την ανάληψη της εξουσίας... κυρίως στο πρόσωπο του «σκιώδους» Προέδρου Γκουργκ, ενός 75χρονου δικηγόρου και ακτιβιστή, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ το 1986, ενώ ήταν και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 1987, τις οποίες όμως «ακύρωσε» ο στρατός... αλλά και οι ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν τις εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Αριστίντ «αντιδημοκρατικές».
Associated Press |
Πρόσφυγες στα σύνορα Αφγανιστάν -Πακιστάν. Το κρύο μετά την πολύμηνη ξηρασία έχει κοστίσει πάνω από 500 ζωές τις τελευταίες βδομάδες |
Η πρώτη ένδειξη αφορά την «επείγουσα βοήθεια» προς τους 150.000 αστέγους και τους πρόσφυγες στη μεθόριο Αφγανιστάν - Πακιστάν, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη δριμεία κακοκαιρία που ακολούθησε την πολύμηνη ξηρασία στο Αφγανιστάν, που απέστειλαν τόσο η Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα όσο και οι ΗΠΑ χτες. Η χτεσινή αερομεταφορά βοήθειας συμπεριέλαβε, όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το BBC News Online, 500 σκηνές, 5.000 κουβέρτες και πλαστικά καλύμματα για τους πρόσφυγες. Οι Ταλιμπάν -οι οποίοι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν καταδίκαζαν τις ΗΠΑ, επειδή με το εμπάργκο που έχουν επιβάλει έχουν συμβάλει στα δεινά της χώρας, με 1 εκατ. ανθρώπων να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας- χτες «καλωσόρισαν» την «πολύτιμη» αμερικανική βοήθεια (οι σε εισαγωγικά λέξεις από δηλώσεις του ΥπΕξ των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ). Η «ανθρωπιστική» βοήθεια ενδέχεται να αξιοποιηθεί εν συνεχεία για μια διπλωματική «επαναπροσέγγιση», που ενδεχομένως θα συνοδευτεί και από δάνεια: δεν είναι τυχαίο πως χθες η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασε την «ανησυχία της» για έναν επαπειλούμενο λιμό στη χώρα.
Η δεύτερη ένδειξη αφορά την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι οι Ταλιμπάν «τα πάνε πολύ καλά» στην καταπολέμηση της καλλιέργειας παπαρούνας και της παραγωγής οπίου και ηρωίνης, όπως επισημαίνει χτεσινό δημοσίευμα των New York Times στο οποίο «παρεμπιπτόντως» προστίθεται ότι το Αφγανιστάν ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο το έτος 2000. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που περιοδεύουν τις επαρχίες όπου πέρυσι αναφέρονταν οι μεγαλύτερες καλλιέργειες παπαρούνας, Νανγκαρχάρ, Λαγκμάν και Κουνάρ, διαπιστώνουν ότι «δε βρήκαν» σημαντικές καλλιέργειες μέχρι στιγμής. Η τελική αναφορά της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος (UNDCP) αναμένεται περί τις 10 Φεβρουαρίου. Και αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να «αξιοποιηθεί» σε διπλωματικό επίπεδο.
Η τρίτη ένδειξη αφορά ένα φημολογούμενο «παζάρι» μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν σχετικά με την παράδοση του Σαουδάραβα πρώην έμμισθου της CIA και νυν «καταζητούμενου τρομοκράτη» Οσάμα μπιν Λάντεν. Προχτεσινό δημοσίευμα των λονδρέζικων Times ανέφερε ότι «ίσως» οι Ταλιμπάν παραδώσουν τον μπιν Λάντεν σε αντάλλαγμα για τη διεθνή διπλωματική αναγνώρισή τους και την παράδοση σε αυτούς της θέσης του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ, που ως σήμερα κατέχουν οι αντίπαλοί τους στον πολυετή εμφύλιο. Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνταν δηλώσεις του ΥπΕξ των Ταλιμπάν Μουταουακίλ που ελπίζει «η νέα αμερικανική κυβέρνηση Μπους να αποδειχτεί πιο φιλική» προς το καθεστώς των «Φοιτητών». Πάντως, τις πληροφορίες περί παράδοσης του μπιν Λάντεν που περιέχονταν στο δημοσίευμα διέψευσε χθες -μάλλον ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία...- ο Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Την όλη προσπάθεια «επαναπροσέγγισης» που καταδεικνύουν οι προαναφερθείσες ενδείξεις ίσως εξηγεί το πάντα παρόν σαφές ενδιαφέρον των πολυεθνικών τιτάνων του πετρελαίου UNOCAL (ΗΠΑ) και Delta Oil (Σαουδική Αραβία) για τη δημιουργία αγωγού από την Κεντρασία προς την Αραβική Θάλασσα διαμέσου του Αφγανιστάν. Το έργο, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 6 δισ. δολάρια, διεκδικούν τόσο οι προαναφερθείσες δύο εταιρίες όσο και η Bridas (Αργεντινή). Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει απλώς σχέδιο επί χάρτου. Εκτός αν...
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Δε φαίνεται να πείθουν τους κατοίκους της Σουραμπάγια (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ινδονησία) οι κατηγορίες που επιρρίπτονται σε βάρος του Προέδρου Ουαχίντ για οικονομικά σκάνδαλα ύψους έξι εκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες, για πέμπτη μέρα, στους δρόμους της πόλης, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στον Πρόεδρο Ουαχίντ, κρατώντας μαχαίρια και λοστούς...
Η διαδήλωση δεν άργησε να μετεξελιχθεί σε ταραχές που οδήγησαν στον τραυματισμό αρκετών ατόμων και στη λεηλασία και πυρπόληση των τοπικών γραφείων του άλλοτε κυβερνώντος κόμματος Γκολκάρ. Η αστυνομία επενέβη, όταν ήταν πλέον πολύ αργά και προέβη σε συλλήψεις ανεπιβεβαίωτου αριθμού διαδηλωτών.
«Οι διαδηλώσεις αυτές δείχνουν το μέγεθος του θυμού του κόσμου» δήλωσε ο Ινδονήσιος Πρόεδρος σχετικά με τις ταραχές στη Σουραμπάγια, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες από την πτώση του δικτάτορα Σουχάρτο. Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα είχε αποπέμψει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιουσίλ Μαχέντρα, επειδή «κρίθηκε πως δεν ήταν πιστός στην κυβέρνηση»... Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αποπέμφθηκε γιατί ήταν απ' τους πρώτους που είχαν θεωρήσει ανοιχτά τον Πρόεδρο Ουαχίντ βασικό ύποπτο για τα οικονομικά σκάνδαλα «Μπουλο-γκέιτ» και «Μπρουνέι-γκέιτ», ζητώντας την απομάκρυνσή του...
Το ίδιο 24ωρο, και ενώ ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αμιέν Ράις, πιέζουν για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου της Εθνοσυνέλευσης, με σκοπό την καθαίρεση του Προέδρου Ουαχίντ λόγω των σκανδάλων, παρενέβη εκπρόσωπος του στρατού. Ο αντιπτέραρχος Γκράιτο Ουσόντο καταφέρθηκε κατά των προσπαθειών για τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης, λέγοντας πως κάτι τέτοιο παραβιάζει το Σύνταγμα. Ο Ουσόντο πρότεινε την κατά γράμμα τήρηση του Συντάγματος και την τήρηση της μακράς διαδικασίας που προβλέπει για τέτοιες περιπτώσεις ο νόμος.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Απίστευτο και όμως αληθινό... ένας ένοπλος προσπάθησε να πυροβολήσει κατά του Λευκού Οίκου, μάλλον... Ασχέτως, πάντως, σήμανε αμέσως συναγερμός και το προσωπικό ασφαλείας της προεδρικής κατοικίας πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πόδι τον οπλισμένο άντρα, που βρισκόταν στην είσοδο του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε η αστυνομία της Ουάσιγκτον.
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μάικλ Σμιθ, θα δηλώσει ότι «υπάρχει κάποιος έξω από τον τοίχο της οδού Ε (στη νότια πλευρά του Λευκού Οίκου). Είναι πιθανό να πρόκειται για απόπειρα αυτοκτονίας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο άγνωστος πυροβολήθηκε στο πόδι, τα τραύματά του δεν είναι σοβαρά και πως επιτόπου έσπευσε ασθενοφόρο. Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν πως ο άγνωστος οπλοφόρος είναι ένας 17χρονος νεαρός. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους εκείνη την ώρα εργαζόταν σε κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου.
ΕΡΕΒΑΝ.-
Πολλές εκατοντάδες Αρμένιοι, μεταξύ τους πολλά παιδιά, φωνάζοντας «Ζήτω η Γαλλία!» και «Η Γαλλία αφύπνισε τη μνήμη του κόσμου!», απέτισαν την Τετάρτη, 7 Γενάρη, στο Ερεβάν φόρο τιμής στη Γαλλία, επειδή υιοθέτησε ένα νόμο που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία. Τα παιδιά μιας Σχολής Χορού του Ερεβάν, ντυμένα με λαϊκές ενδυμασίες, κατέθεσαν ανθοδέσμες στην πρεσβεία της Γαλλίας στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Αρμενικού Χορού. Τα λουλούδια θα μεταφερθούν αργότερα στο μνημείο των θυμάτων της γενοκτονίας σε λόφο του Ερεβάν. «Τα παιδιά μας δεν συνειδητοποιούν ακόμα σήμερα τη σημασία της γαλλικής απόφασης, αλλά αύριο θα καταλάβουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης αυτής Κάρεν Γκεβορκιάν. Εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, ο Αρουτιούν Ταμαζιάν, δήλωσε ότι το όνομα του Προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος υπέγραψε και δημοσίευσε το νόμο αυτό, «βρίσκεται στην καρδιά όλων των Αρμενίων».