ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2025 - Κυριακή 6 Ιούλη 2025
Σελ. /48
ΝΕΟΛΑΙΑ
34η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δυνατά μηνύματα αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης

Τα βλέμματα των νέων κατασκηνωτών συγκεντρώνει και η έκθεση της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ
Τα βλέμματα των νέων κατασκηνωτών συγκεντρώνει και η έκθεση της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ
Με τη μεγάλη συγκέντρωση που άπλωσε στην Πάτρα το ελπιδοφόρο μήνυμα του αγώνα ενάντια στο σάπιο σύστημα, ενάντια στον ιμπεριαλισμό που αιματοκυλά τους λαούς για τα κέρδη και με τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε Αραξο και Ανδραβίδα το πρωί του Σαββάτου, κορυφώνεται η 34η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ. Στην Ανδραβίδα που αναβαθμίζεται για να φιλοξενήσει τα νέα μαχητικά F-35 και για την εκπαίδευση των πιλότων, και στη βάση του Αραξου που φιλοξενεί τα λεγόμενα WS3 vaults που απαιτούνται για τη φύλαξη πυρηνικών όπλων και οι υποδομές της αναβαθμίστηκαν το 2018 - 2020 με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

***

Την Παρασκευή η κατασκήνωση βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία, καθώς είχε ολοκληρωθεί η άφιξη των νέων από όλη τη χώρα, που αμέσως έσμιξαν σε μία μεγάλη συντροφιά, δεμένη με τις ίδιες αξίες, την πίστη ότι η ζωή που αξίζει σε κάθε νέο άνθρωπο κατακτιέται κάθε στιγμή.

Κάθε γωνιά και έκφραση αυτού του μοναδικού περιεχομένου, αυτού του ξεχωριστού χαρακτήρα που έχει χτίσει 34 χρόνια τώρα ο νεανικός «θεσμός» με τον συνδυασμό της αναψυχής, της ξενοιασιάς, του γλεντιού, με το περιεχόμενο ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην εκμετάλλευση, χωρίς «φυγή» από τη σκληρή πραγματικότητα και τις εξελίξεις, αλλά με ψηλά το κεφάλι. Με ορμή και δύναμη από τις ηρωικές στιγμές ανάτασης του λαού, από την ιστορική πείρα, τις θέσεις, την ελπιδοφόρα προοπτική που ποτίζει τους αγώνες των κομμουνιστών σε κάθε συνθήκη.

Μια ζωντανή συλλογική διοργάνωση

RIZOSPASTIS

Στους χώρους της κατασκήνωσης έχουν σχηματιστεί παρέες, με νιάτα από διάφορες περιοχές να ανταλλάσουν εμπειρίες από τους χώρους της εκπαίδευσης, της δουλειάς, την πείρα από το διάστημα σημαντικών αγωνιστικών σταθμών που προηγήθηκε. Δίπλα στην παραλία που έχει γεμίσει και που απολαμβάνουν ιδιαίτερα οι νέοι που έρχονται από τις μεγαλουπόλεις των ελλείψεων σε ελεύθερους χώρους, χώρους άθλησης και αναψυχής, με τις διακοπές να αποτελούν για πολλούς «πολυτέλεια».

Μια ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσαν τα αθλητικά τουρνουά το πρωί της Παρασκευής, με τα ευφάνταστα συνθήματα να απλώνονται σε όλο τον χώρο σε ένα διασκεδαστικό, αλληλέγγυο, αγωνιστικό κλίμα. Οι αγώνες beach volley συγκέντρωσαν συμμετοχές από 23 τετραμελείς ομάδες Οργανώσεων της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα. Πολύ μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός και στα γήπεδα, όπου πραγματοποιήθηκαν αγώνες 5x5.

Με αγωνιστικό, αθλητικό πάθος αλλά και «φιλάθλους» στο πλευρό τους, οι ομάδες των Οργανώσεων σχεδόν από όλη την Ελλάδα διεκδίκησαν τη νίκη. «Ηρθαμε απ' τον κάμπο ως την Αχαΐα, ανίκητη και αλύγιστη είναι η Θεσσαλία», ανέφεραν οι Θεσσαλοί σύντροφοι, ενώ πολλά ήταν τα πειράγματα ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Στους 20λεπτους αγώνες, όλοι έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό για να «κερδίσουν» την πρόκριση στην επόμενη φάση των ομίλων, αφού συνολικά συμμετείχαν 14 ομάδες σε δύο ομίλους.

Λεζάντα: Ανάρπαστα γίνονται τα αναμνηστικά μπλουζάκια που έχει τυπώσει η ΚΝΕ για την Κατασκήνωση
Λεζάντα: Ανάρπαστα γίνονται τα αναμνηστικά μπλουζάκια που έχει τυπώσει η ΚΝΕ για την Κατασκήνωση
Στις «κερκίδες» την ίδια ώρα ακούγονταν συνθήματα, μαζί με πολλά χειροκροτήματα εμψυχώνοντας τους συμμετέχοντες... μπαλαδόρους, που «μάγεψαν» και με τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες.

Πόλος έλξης το βιβλιοπωλείο

Σε κεντρική θέση μέσα στο κάμπινγκ βρίσκεται το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με όλο τον πλούτο των βιβλίων του, με τις νέες και παλαιότερες εκδόσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, με τη «ροή» να είναι σχεδόν συνεχής! Δεν είναι μόνο ο ελεύθερος χρόνος που αξιοποιείται από τους συμμετέχοντες για να «ξεναγηθούν» στον χώρο του βιβλιοπωλείου που λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Στην ενίσχυση της κίνησης συμβάλλει και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων στον χώρο που είναι στημένο, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο των συζητήσεων που διοργανώνονται και κεντρίζουν το ενδιαφέρον για να αναζητήσει κανείς εκδόσεις ώστε να εμβαθύνει τις γνώσεις του.

Αυτό το ενδιαφέρον αποτυπώνεται και στην κυκλοφορία που υπάρχει αυτές τις μέρες στον χώρο. Τα βλέμματα και τις εντυπώσεις κερδίζουν νέες εκδόσεις όπως «Για το σοσιαλιστικό κράτος, η Ιστορία που διδάσκει, η Ιστορία που μένει να γραφτεί». Επίσης εκδόσεις για την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, τα αίτια των ανατροπών, ζητήματα που μπορεί κάποιος να αναζητήσει και στην έκδοση «Προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ (1965)» του Β. Μ. Μόλοτοφ, όπως και στη σειρά «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό».

Ταυτόχρονα ενδιαφέρον υπάρχει και για κλασικά έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, ιδιαίτερα από όσους αρχίζουν να φτιάχνουν τη βιβλιοθήκη τους, να την εμπλουτίζουν με βιβλία, δημιουργώντας τη «βάση» στην οποία θα στηρίξουν αυτή τους την προσπάθεια.

Ο «Οδηγός. Μάθε, πάλεψε για τα δικαιώματά σου» του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ όπως και άλλες μπροσούρες, συγκεντρώνουν επίσης το ενδιαφέρον, ενώ δεν λείπει η ζήτηση και για λογοτεχνικά βιβλία, ιδιαίτερα για έργα που σχετίζονται και με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, όπως υπάρχει ενδιαφέρον και για το παιδικό βιβλίο.

Η αναψυχή και η ξεκούραση δεμένες με δυνατά μηνύματα

Τα μπαρ με δροσιστικές προτάσεις για τους κατασκηνωτές και χαμογελαστή εξυπηρέτηση από τους νέους και τις νέες που φροντίζουν για αυτή. Με αντίστοιχη φροντίδα οι ομάδες καθαριότητας εξασφαλίζουν να είναι ο χώρος σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που φρόντισε η Οργάνωση να αναδείξει ευχαριστώντας τους από τα μεγάφωνα της κατασκήνωσης.

Από παντού αναδύεται το νόημα που αποκτά η έννοια της «συμμετοχής». Ξεκινώντας από τις χρεώσεις στις λειτουργίες της κατασκήνωσης, η οποία φιλοξενεί κόσμο σε τέτοια μεγάλη κλίμακα, από την ίδια τη συμμετοχή από τους νέους και τις νέες σε αυτή τη μεγάλη πολιτική συνάντηση, από τα αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα και την απαίτηση για Λευτεριά στην Παλαιστίνη που αποτυπώνονται στα πανό, από τις συζητήσεις και τις εμπειρίες από τους χώρους και τα μέρη όπου δρουν τα μέλη της ΚΝΕ, στην πρώτη γραμμή, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ιδιαίτερα σε συγκυρίες που καλείται ο καθένας να πάρει θέση. Αυτό αναδεικνύεται και μέσα από την έκθεση της 34ης Κατασκήνωσης. Στο επίκεντρό της ο ρόλος της περιοχής ως στρατηγικού κόμβου με τις βάσεις σε Ακτιο, Αραξο, Ανδραβίδα, που συνοψίζει το πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα της αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης. Φωτίζει το πώς εκφράζεται η εμπλοκή της χώρας και ταυτόχρονα θυμίζει πως οι νέοι κομμουνιστές έχουν διαρκή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στις ΝΑΤΟικές υποδομές της περιοχής, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στο αιματοκύλισμα των λαών, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με «περηφάνια, ελπίδα, αισιοδοξία» - «στην πρώτη γραμμή της μάχης, για μια ζωή χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση, με όπλο την επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ». Δείχνοντας πώς γίνεται πράξη το κεντρικό σύνθημα της Κατασκήνωσης: «Με τους λαούς ως τη λευτεριά, ενάντια στο σύστημα της αδικίας και των πολέμων!». Ενα σύνθημα που εκφράζεται από τους νέους κομμουνιστές στους δρόμους, στο πλευρό του Κόμματος, στην πρωτοπορία των αγώνων μέσα από τους οποίους ο λαός υψώνει φωνή αντίστασης στην εμπλοκή της χώρας και στο αιματοκύλισμα, που είναι παντού μέσα στην κατασκήνωση. Στα πανό, στις εκδηλώσεις της, στις συζητήσεις, στα έντυπα υλικά και στις εκδόσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Με μεγάλη προσέλευση λειτούργησε το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»
Με μεγάλη προσέλευση λειτούργησε το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»
Χοροί κυκλωτικοί «αγκαλιάζουν» τα βράδια

Τα βράδια στην Κατασκήνωση είναι γεμάτα κέφι και χορούς κυκλωτικούς! Την Πέμπτη το βράδυ, το συγκρότημα «Αγύρτες» με τις νότες του ταξίδεψε τους κατασκηνωτές σε ένα μουσικό οδοιπορικό με έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια.

Στο κάλεσμα από μικροφώνου με το τραγούδι «Ελα στον χορό» ανταποκρίθηκε η νεολαία, που πλημμύρισε τον χώρο μπροστά από τη σκηνή και το κέφι άναψε για τα καλά. Μουσικές εναλλαγές από καλαματιανό σε ζωναράδικο και από καρσιλαμά σε σούστα και κατόπιν ικαριώτικο, με τους χορευτές να πιάνουν αμέσως τον βηματισμό, η διασκέδαση χτύπησε κόκκινο! Με τα παλαμάκια να δίνουν τον ρυθμό και συνθήματα όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», δημιουργήθηκε η πιο όμορφη εικόνα. Ολοι αυτοί οι νέοι από κάθε γωνιά της χώρας, που έχουν μάθει να παλεύουν συλλογικά και οργανωμένα για να ανθρωπέψει αυτός ο κόσμος, συγχρόνως να τραγουδούν και να χορεύουν σφιχταγκαλιασμένοι, ρουφώντας τη ζωή...

Η συναυλία έκλεισε με τους «Ηρωες» και το σύνθημα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ - Δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» να αντηχεί στην Κατασκήνωση, με τους παρευρισκόμενους να υψώνουν τις γροθιές τους!

Τη «σκυτάλη» πήρε άλλο μουσικό συγκρότημα που κράτησε το πρόγραμμα μέχρι αργά το βράδυ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τραγούδια του σπουδαίου Μάνου Λοΐζου, όπως «Ο γέρο νέγρο Τζιμ» και «Γ' Παγκόσμιος», ενώ ακολούθησαν μελοποιήσεις ποιημάτων που αποτυπώνουν τα βάσανα ή τους αγώνες του λαού, όπως «Η Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου» του Κώστα Βάρναλη και του Λουκά Θάνου, και άλλα, όπως το «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά», σε στίχους του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και ντυμένο μουσικά από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η βραδιά συνεχίστηκε ακόμα πιο δυναμικά, με λαϊκά τραγούδια χορευτικά όσο και μελωδικά, και με τους κατασκηνωτές να γεμίζουν τον χώρο μπροστά από τη σκηνή, στήνοντας τον χορό, αλλά και να τραγουδούν σε παρεΐστικο κλίμα στα τραπέζια τους.

Με ψηλά τον πήχη για την επιτυχία της διοργάνωσης, με δύναμη για τους αγώνες που έρχονται

Τον ενθουσιασμό τους κάθε μέρα που περνά για τη συμμετοχή τους στην 34η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ δεν κρύβουν οι συμμετέχοντες, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο είναι όλα πιο όμορφα, πιο οργανωμένα, πιο πλήρη από κάθε προηγούμενη χρονιά, ανεβάζοντας τον πήχη για την επόμενη.

Με ένα μεγάλο χαμόγελο ικανοποίησης και από την πολλή εθελοντική του εργασία, που «έπιασε τόπο» ώστε οι σύντροφοί του απ' όλη την Ελλάδα να φιλοξενηθούν στο κάμπινγκ στον Αλισσό, ο Δημήτρης από την Οργάνωση Σπουδάζουσας Πάτρας αναφέρει:

«Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ότι ο κόπος μας τις προηγούμενες μέρες ανταμείβεται με το χαμόγελο και τα "ευχαριστούμε για όσα ετοιμάσατε για εμάς" των συντρόφων μας που βρίσκονται εδώ από κάθε γωνιά της χώρας. Είναι μια μεγάλη ικανοποίηση, που μας γεμίζει δύναμη για τη συνέχεια σε κάθε δράση μας».

Εργαζόμενος σε ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης, ο Αλέξης από την Αττική μιλά για τη σημασία της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. «Κατακλυζόμαστε από την αστική προπαγάνδα, τα "θέλω" της αστικής τάξης, που περνάνε και μέσα από τα ΜΜΕ που η ίδια κατέχει, κάτι που αποτελεί έναν λόγο παραπάνω για να συμμετέχει κάποιος στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση», λέει και προσθέτει: «Δεν είναι μόνο ο τόπος που έχει πολύ μεγάλη σημασία, σε μια περιοχή που έχει τρεις βάσεις, όπως ο Αραξος, η Ανδραβίδα και το Ακτιο, με ρόλο σε ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Εχει πολύ μεγάλη σημασία όσα γίνονται εδώ να βγαίνουν έξω, να γίνονται γνωστά πλατιά στον λαό και στη νεολαία, κόντρα και στην κυρίαρχη προπαγάνδα. Αυτό χρειάζεται να το κάνει ο καθένας μας».

Αντίστοιχα ο Μιχάλης, εργαζόμενος στον κλάδο της πληροφορικής, αναφέρει: «Μπορεί να φαίνεται δύσκολο για κάποιον εργαζόμενο να συμμετέχει, όμως χρειάζεται να σηκώνουμε και το ανάστημά μας. Είναι αναγκαίο να ζητάμε άδεια και για τέτοιους σκοπούς, όχι μόνο για ξεκούραση, που είναι αναγκαία και αυτή, αλλά και για να αγωνιζόμαστε, να συμμετέχουμε σε μεγάλες κινητοποιήσεις και δράσεις όπως η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ. Είναι κάτι που μας δίνει δύναμη και θάρρος. Χρειάζεται, ταυτόχρονα, όλα όσα κάνουμε να τα μεταδίδουμε πλατιά στους συναδέλφους μας στους χώρους δουλειάς, να τα συζητάμε, να τα μεταδίδουμε».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Ανδραβίδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί το Σάββατο 5 Ιουλίου, στις 9.30 π.μ., στην κινητοποίηση έξω από το στρατόπεδο της Ανδραβίδας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 34ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα της Κατασκήνωσης

Το πρόγραμμα της 34ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης έχει ως εξής:

Το Σάββατο 5 Ιούλη

Πρωί:

  • Αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε Ανδραβίδα και Αραξο.
  • Αθλητικές δραστηριότητες.
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση «10 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015: Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις εφόδιο για τους αγώνες μας σήμερα». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Χαιρετισμός από τον Στάθη Κεντρή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

21.30 Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από την Ορχήστρα της ΚΝΕ.

23.00 Νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη.

Την Κυριακή 6 Ιούλη

Αναχώρηση Οργανώσεων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ