ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "πόλις" του Γ. Ρίτσου

Στη Σάμο του Γιάννη Ρίτσου, ταξιδεύει ο φακός της σειράς ντοκιμαντέρ "Η δε πόλις ελάλησεν". Μπορεί ο Γιάννης Ρίτσος να μη γεννήθηκε στη Σάμο, όμως είναι το νησί που αγάπησε και έζησε. Το νησί που συνδέθηκε με την παρουσία του μεγάλου μας ποιητή. Το κινηματογραφικό δοκίμιο "Σάμος - Ρίτσος", αναζητεί τη σχέση των στίχων με το χώρο, το τοπίο και τη μυστική τους σχέση με τις σιωπηρές κολόνες στα αρχαία ιερά του νησιού. Στην ταινία ακούγεται ο Γιάννης Ρίτσος να παίζει στο πιάνο μια δική του σύνθεση. Το σενάριο είναι της Χρύσας Προκοπάκη, η διεύθυνση φωτογραφίας του Νίκου Σμαραγδή, η μουσική του Νίκου Κυπουργού και η σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή. Διαβάζουν οι Γρηγόρης Βαλτινός, Χρύσα Προκοπάκη, Μαρίκα Τζιραλίδου και ο ίδιος ο ποιητής. (Δευτέρα ΕΤ-2, 18.15)

Μαθήματα πιάνου

Σε πρώτη τηλεοπτική προβολή θα μεταδοθεί η ταινία του Τζέιν Κάμπιον "Μαθήματα πιάνου". Κεντρικό πρόσωπο είναι η Αντα, μια νεαρή μουγκή γυναίκα, από τη Σκοτία, που μεταναστεύει στη Νέα Ζηλανδία για να παντρευτεί. Αχώριστος σύντροφός της είναι η 9χρονη κόρη της και ένα μεγάλο βαρύ πιάνο. Για τη νεαρή γυναίκα το πιάνο είναι κάτι παραπάνω από ένα μουσικό όργανο, κάτι που ο μέλλων σύζυγός της δε συμμερίζεται. Για την Αντα το πιάνο, είναι η ίδια η ζωή, το μέσο που την οδηγεί στη γαλήνη. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, θα δυσκολευτεί. Η ζωή της θ' αλλάξει όταν γνωρίσει το γείτονά της και μεταξύ τους θ' αναπτυχθεί μια παράξενη ερωτική σχέση. Για την ερμηνεία της στην ταινία, η Χόλι Χάντερ απέσπασε Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου και η μικρή Αννα Πάκιν δεύτερου γυναικείου ρόλου. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Χάρβεϊ Καϊτέλ και Σαμ Νιλ. (Δευτέρα MEGA, 00.15)

Στους υδροβιότοπους της Βόλβης

Στην Κορώνεια και στη Βόλβη, στρέφει την προσοχή της η οικολογική σειρά ντοκιμαντέρ "Το υγρό στοιχείο". Οι υδροβιότοποι λειτουργούν μεταξύ τους, σαν ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας σχέσης, είναι οι "δίδυμες" λίμνες της Μακεδονίας, Κορώνεια και Βόλβη. Η περιοχή αυτή δεν ξεφεύγει από τον κίνδυνο καταστροφής, αφού σήμερα υπάρχουν τεράστια προβλήματα, που έχουν σχέση ακόμη και με την "εξαφάνιση" της λίμνης Κορώνειας. Η σκηνοθεσία είναι του Αγγελου Παπαστεφάνου, τα κείμενα του Πάνου Σταθογιάννη και η αφήγηση του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου. (Πέμπτη ΕΤ-2, 17.30)



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ