Associated Press |
Ο στρατός στους δρόμους της Μπανγκόκ |
«Οι διαδηλωτές καλούνται να απομακρυνθούν από το κυβερνητικό Μέγαρο» είπε ο 73χρονος Σαμάκ στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου και ανακοίνωσε ότι όρισε το διοικητή του στρατού επικεφαλής μιας τριμελούς επιτροπής που θα αναλάβει να εφαρμόσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στόχος είναι να τεθεί ένα τέλος στον αποκλεισμό κυβερνητικών κτιρίων από τους χιλιάδες διαδηλωτές φιλομοναρχικούς που κατηγορούν την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία, διαφθορά και αυθαιρεσίες ζητώντας την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ τάσσονται υπέρ του πραξικοπήματος του 2006 που οδήγησε στην πτώση του τότε πρωθυπουργού Ταξίν Σιναουάτρα, του οποίου «αχυράνθρωπο» θεωρούν τον Σαμάκ.
Ο Σαμάκ έστρεψε τα πυρά του στους οπαδούς της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία (PAD), κατηγορώντας τους ότι καταφεύγουν στη βία για να προκαλέσουν την πτώση του. Πάντως, στα επεισόδια τη νύχτα της Τρίτης, διαδηλωτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση επιτέθηκαν με κλομπ, σιδερολοστούς και μαχαίρια σε οπαδούς της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να χάσει τη ζωή του και 43 να τραυματιστούν.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για νοθεία των εκλογών του Δεκέμβρη ζητώντας την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος ΡΡΡ.
Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοινώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε 43 δημόσιες επιχειρήσεις. Ο Τσαμσρί Σουκχοράτ, επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης του εθνικού αερομεταφορέα «Thai Airways» απειλεί μάλιστα ανοιχτά την κυβέρνηση ότι «αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών εμείς θα προχωρήσουμε στον αποκλεισμό των αεροδρομίων της χώρας». Η ανάμειξη των συνδικάτων είναι μία νέα διάσταση στην πολιτική κρίση, ενώ κανένα από τα δύο κόμματα, ΡΡΡ και ΡΑD, δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των εργαζομένων.
Η ανάμειξη των συνδικάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ανησυχίες των εργαζομένων ότι θα συνεχιστεί η οικονομική πολιτική του Σιναουάτρα, δηλαδή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων και η περικοπή θέσεων εργασίας. Εξάλλου, το ράλι των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων έχει επιδεινώσει το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων, γεγονός που πυροδοτεί την κοινωνική δυσφορία, που όμως προς το παρόν τα λαϊκά στρώματα είναι εγκλωβισμένα σε ένα δικομματικό σύστημα και δε διατυπώνουν εναλλακτική πρόταση για τα δικά τους συμφέροντα.
Αναχώρησε από την Κριμαία αμερικανικό πολεμικό πλοίο ύστερα από δυναμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση
ΚΙΕΒΟ - ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ.--
Μαχητική και μαζική ήταν η αντίδραση των Ουκρανών διαδηλωτών ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «Ντάλας» στο λιμάνι της Κριμαίας, οι οποίοι κρατώντας πανό με το σύνθημα «Στοπ στο ΝΑΤΟ» και φωνάζοντας «Yankees go home» ανάγκασαν το πολεμικό πλοίο να αναχωρήσει από το συγκεκριμένο λιμάνι.
Μάλιστα, εξαιτίας της μαζικής και πολύωρης συγκέντρωσης η προγραμματισμένη εκδρομή του αμερικανικού πληρώματος στην πόλη ακυρώθηκε. Το βράδυ της Δευτέρα είχε διοργανωθεί δεξίωση από το αμερικανικό πλήρωμα στο «Ντάλας» με τη συμμετοχή ουκρανών αξιωματούχων του Ναυτικού, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι σαν απάντηση έβαλαν στη διαπασών σοβιετικά τραγούδια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου κάνοντας «χαλάστρα» στη συγκεκριμένη τελετή.
Υπενθυμίζεται ότι το πολεμικό πλοίο «Ντάλας» είχε προσαράξει στο λιμάνι Μπατούμι της Γεωργίας υποτίθεται για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην κυβέρνηση της Τιφλίδας και στη συνέχεια προσάραξε χτες στη Σεβαστούπολη.
Στο μεταξύ, χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ουκρανικού Κοινοβουλίου, βουλευτής της «Ουκρανίας μας - Λαϊκή αυτοάμυνα» ξεδίπλωσε τη σημαία της Γεωργίας και στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Ν. Οσετίας - Αμπχαζίας. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν 6 διαφορετικά ψηφίσματα σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ουκρανία σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον Καύκασο, από την καταδίκη της Ρωσίας έως την πρόταση για αναγνώριση από την Ουκρανία της ανεξαρτησίας της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε χτες με τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Μπαμπατζάν, για συνομιλίες σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία, αλλά και την πρόσφατη τελωνειακή διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα της τελωνειακής διένεξης «θα ξεπεραστεί με την ελαστικότητα και τη συνεργασία που αναμένουμε από τη ρωσική πλευρά», ενώ ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι οι τελωνειακές αρχές των δύο χωρών μελετούν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την απλούστευση του διμερούς τους τελωνειακού συστήματος, προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε να συνεχίσουμε την εμπορική μας σύμπραξη με την Τουρκία».
Πάντως, τη Δευτέρα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε, επικαλούμενο τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Κουρσάτ Τουζμέν, ότι η η Τουρκία επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς στη Μόσχα, μετά από παρόμοια απόφαση που εφαρμόστηκε από τα ρωσικά τελωνεία. Τα μέτρα αυτά της Ρωσίας θεωρούνται από πολλούς ως αντίποινα κατά της Τουρκίας επειδή επέτρεψε να περάσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία από τα Δαρδανέλια και το Βόσπορο προς τη Μαύρη Θάλασσα, υποτίθεται για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γεωργία. Η Ρωσία μάλιστα υπαινίχθηκε τη Δευτέρα ότι τα συγκεκριμένα πλοία θα μπορούσαν να είχαν παραδώσει οπλισμό.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσε τη σύγκρουση στη Γεωργία, τονίζοντας παράλληλα ότι οι διεθνείς συμφωνίες παραβιάστηκαν από την πώληση όπλων στη Γεωργία, προτού η χώρα αυτή επιτεθεί στη Νότια Οσετία, υπενθυμίζοντας ότι τα έγγραφα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ζώνες σύγκρουσης».