MotionTeam |
«Οχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας», είπαν οι ταξικές δυνάμεις που μπλόκαραν χτες ιδιωτικά απορριμματοφόρα |
Χθες για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, με πρόσχημα την «προάσπιση της δημόσιας υγείας» από τα σκουπίδια που συσσωρεύθηκαν στους δρόμους με δική της ευθύνη, η διοίκηση του Δήμου ζήτησε τη «συνδρομή ιδιωτικών συνεργείων». Τελικά, κινητοποίησε 5 ιδιωτικά απορριμματοφόρα. Η Διοίκηση αποδίδει το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών σε «μειωμένη παρουσία προσωπικού - νεοδιορισθέντων συμβασιούχων και μονίμων», συνεχίζοντας τη βρώμικη επίθεση που έχει εξαπολύσει στους εργαζόμενους κατηγορώντας τους ότι αρνούνται να εργαστούν.
Αποκρύπτει ότι στην υπηρεσία καθαριότητας από τους 1.100 εργαζόμενους οι 900 περίπου εργάζονται με 8μηνες συμβάσεις. Μετά την απόλυση των συμβασιούχων, το τμήμα αποκομιδής ενισχύθηκε με μέρος απ' το εναπομείναν μόνιμο προσωπικό του τμήματος σαρώματος. Λόγω προβλημάτων των απορριμματοφόρων, οι εργαζόμενοι περίμεναν με τις ώρες για να βγουν για δουλειά. «Ο λόγος που δε μαζεύονται τα σκουπίδια είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά απορριμματοφόρα σε λειτουργία, η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού και άλλα προβλήματα, π.χ. έλλειψη πετρελαίου, με ευθύνη και της σημερινής διοίκησης», σημειώνει η ΔΑΣ εργαζομένων του δήμου.
«Η Διοίκηση του Δήμου, εδώ και καιρό, έχει "στήσει" ένα άσχημο παιχνίδι στη πλάτη των δημοτών με την υπόθεση της καθαριότητας. Αφού παρέδωσε την ανακύκλωση των απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία στερώντας σημαντικά έσοδα από το Δήμο, τώρα ξεκινά και την παράδοση της αποκομιδής στους εργολάβους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Χαρακτηρίζει ως προβοκάτσια τα περί «μειωμένης παρουσίας των εργαζομένων στην καθαριότητα» και τονίζει ότι «ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι η πολιτική της νέας δημοτικής αρχής των επιχειρηματιών και των εργολάβων».
Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικού και Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου και σημειώνει ότι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση είναι οι πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης διοίκησης του δήμου, που στόχο έχουν την παράδοση του χρυσοφόρου τομέα της καθαριότητας στους ιδιώτες.
«Καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα οργανωμένα να αντιδράσουν και να αγωνιστούν για δήμους με αποκλειστικά δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα και δωρεάν υπηρεσίες. Να απαιτήσουν τη μείωση των δημοτικών τελών και σε μια πορεία την κατάργησή τους.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών μπορεί και πρέπει να λυθεί άμεσα με την ενίσχυση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά υλικοτεχνικής υποδομής, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα», σημειώνει.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο και τη διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων των δήμων στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθώς και για την ανάδειξη των Διοικητικών Συμβουλίων στις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, τέθηκε προς συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Καρδίτσας.
Στην παρέμβασή του ο Χρ. Τέγος, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εξηγώντας γιατί καταψηφίζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επισήμανε ότι το σύστημα εκλογής, που προωθείται μ' αυτό, στόχο έχει να διαμορφώσει τον κατάλληλο συσχετισμό δύναμης στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ, ώστε αυτά τα όργανα να παίζουν αποτελεσματικό ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και τόνισε ότι συντηρείται το αντιδημοκρατικό πλαίσιο εκλογής των Δημοτικών Συμβουλίων που περιορίζει την εκπροσώπηση των δυνάμεων του ΚΚΕ. Ως παράδειγμα ανέφερε την περιοχή της Θεσσαλίας, όπου το ΚΚΕ με ποσοστό 11,7% στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, θα βγάλει μόνο 5 αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ (ποσοστό 4%) - κλέβουν τα 2/3 της εκλογικής δύναμης το ΚΚΕ στη Θεσσαλία! - και δε θα έχει καμία έδρα στο 21μελές ΔΣ της ΠΕΔ.
Επισήμανε ακόμα ότι δεν κατοχυρώνεται η ελάχιστη εκπροσώπηση κάθε δήμου, αλλά ούτε και η αναλογική, με αποτέλεσμα δήμοι μικροί σε πληθυσμό να στέλνουν περισσότερους αντιπροσώπους από άλλους μεγαλύτερους. (Π.χ., ο Δήμος Καστοριάς, με 36.000 κατοίκους, στέλνει 14 αντιπροσώπους, ενώ ο Δήμος Ελασσόνας, με 37.200 κατοίκους, μόνο 5 και ο Δήμος Αμαρουσίου, με 69.000 κατοίκους, μόνο 3).
Οι θέσεις του ΚΚΕ, σημείωσε ο Χρ. Τέγος, είναι:
1. Εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων και όλων των Οργάνων της Τοπικής Διοίκησης (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ), με απλή αναλογική, με βάση τα αποτελέσματα του α' γύρου των δημοτικών εκλογών.
2. Η εκλογή αντιπροσώπων από κάθε ΠΕΔ για τη ΓΣ της ΚΕΔΕ να γίνεται ανεξάρτητα από την εκλογή των ΔΣ των ΠΕΔ (χωριστή ψηφοφορία). Γι' αυτό το ζήτημα - είπε - υπάρχει θετική δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθήνας, Τμήμα 12, αριθμ. απόφασης 676/2005.
3. Να μην υπάρχει περιορισμός στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων όπου υποχρεωτικά προβλέπεται η συμμετοχή δημάρχων.
Οι θέσεις αυτές τέθηκαν για ψήφιση στη συνεδρίαση και στην ψηφοφορία που έγινε οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταψήφισαν την πρώτη και ψήφισαν υπέρ των δυο άλλων.
Με την κατηγορία της καταπάτησης δημόσιου χώρου διώκεται το ζευγάρι των άνεργων στην Καβάλα που αποφάσισε να διεκδικήσει το δικαίωμα στην εργασία, προχωρώντας σε απεργία πείνας από τις 11 του Μάρτη. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος 60 χρόνων και η Φρειδερίκη Ντόκα 40 χρόνων, είναι μακροχρόνια άνεργοι, χρωστούν ενοίκια 7 μηνών και κινδυνεύουν με έξωση από το σπίτι τους. Διεκδικούν από το Δήμο και την κυβέρνηση να τους εξασφαλίσουν δουλειά.
Από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας πείνας, με εντολή εισαγγελέα απομακρύνθηκε η σκηνή που είχαν στήσει και συνελήφθησαν, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση φορέων του νομού. Την περασμένη βδομάδα, πάλι κατόπιν εισαγγελικής εντολής, η αστυνομία συνέλαβε τον Λ. Παπαδόπουλο την ώρα που η σύντροφός του είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Παραπέμφθηκαν και οι δύο με τη διαδικασία του αυτόφωρου, κατηγορούμενοι για καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 Νοέμβρη του 2011. Οι δύο άνεργοι συνεχίζουν την απεργία πείνας και κοιμούνται στις κερκίδες του διαμορφωμένου ανοιχτού θεάτρου της πλατείας.
Σημειώνουμε ότι η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στο νομό Καβάλας ξεπερνά το 20%, καθώς στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 16.000 άνεργοι.
Τη συμπαράστασή της στους δύο απεργούς πείνας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της σχολιάζει τη σπουδή εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών και σημειώνει: «Δε δείχνουν βέβαια την ίδια ετοιμότητα και τον ίδιο ζήλο και στην περίπτωση των εργοδοτών που απολύουν εργαζόμενους. Για άλλη μια φορά, δείχνουν το ταξικό τους πρόσωπο γι' αυτό ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση που θα πάρουν. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, το ίδιο και της δημοτικής αρχής που αποφεύγει 2 βδομάδες τώρα να πάρει θέση για τους δύο συμπολίτες μας.
Το ΠΑΜΕ, είναι και στο πλευρό όλων των ανέργων και εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα». Καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, να μπουν στην οργανωμένη πάλη με το ταξικό κίνημα. Να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και μέτρα ανακούφισης των εργατικών λαϊκών οικογενειών από τις επιπτώσεις της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Να δυναμώσουν την κοινωνική συμμαχία που θα παλέψει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τον εργαζόμενο λαό και τις ανάγκες του.
Με δυναμικές παρεμβάσεις στις επετειακές παρελάσεις, που έγιναν ανήμερα της 25ης Μάρτη, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι εργαζόμενοι που συστρατεύονται με τις ταξικές αγωνιστικές συσπειρώσεις, κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που τους οδηγούν στην πτώχευση, υπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και μπλέκουν τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ παρατάχθηκαν στο χώρο της παρέλασης, λίγα μέτρα μακριά από την εξέδρα των επισήμων. Απλωσαν τα πανό, ύψωσαν τις σημαίες και φώναζαν συνθήματα, για την παιδεία και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη, ενώ με τη λήξη της παρέλασης πραγματοποίησαν μαχητική πορεία.
Στην Κατερίνη μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στάθηκαν ακριβώς απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, ύψωσαν πανό και φώναζαν συνθήματα.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις, με πανό, συνθήματα και μαζική εξόρμηση στον εργαζόμενο λαό, έγιναν από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Κατερίνη, Σέρρες, αλλά και σε όλες τις άλλες πόλεις της χώρας.