Associated Press |
Οι πιο πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία προβλέπουν την «ολοκλήρωση» του πολιτικού θριάμβου του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ, ή «Λευκό» κόμμα, από τη λέξη που σχηματίζει το τουρκικό αρκτικόλεξο) στις σημερινές τοπικές εκλογές, αν η κυβερνώσα ήδη ενάμιση χρόνο παράταξη λάβει πάνω από το 50% της λαϊκής ψήφου. Η εφημερίδα Turkish Daily News σημείωσε πως στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002, το ΑΚ αποσπώντας 34% των ψήφων κατέλαβε τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών εδρών, όμως, με δεδομένο ότι περίπου 10 εκατομμύρια έχοντες/έχουσες δικαίωμα ψήφου δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, το πραγματικό ποσοστό του κυμάνθηκε γύρω στο 25%, ενώ - προφανώς - το 65% δεν ψήφισε τον «ισλαμοδημοκρατικό» πολιτικό σχηματισμό των Ερντογάν/ Γκιούλ. Το ρόλο της αντιπολίτευσης «όλων των Τούρκων» ισχυρίζεται ότι διαδραματίζει έκτοτε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) των Ντενίζ Μπαϊκάλ/ Κεμάλ Ντερβίς, ιστορικά το «επίγονο» σχήμα του πολιτικού φορέα που ίδρυσε τη δεκαετία του '20 ο Μουσταφά Κεμάλ. Ομως, οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως το CHP, αντί να επωφεληθεί πολιτικά από την παραμονή του στην αντιπολίτευση, χάνει έδαφος. Μάλιστα, αρκετοί σχολιαστές δεν αποκλείουν το ΑΚ να αυξήσει το ποσοστό του φθάνοντας μέχρι και το 50%, να αγγίξει δηλαδή 20+ εκατομμύρια ψήφους. Αν αυτό συμβεί πράγματι, προέβλεπε η TDN, η αντιπολίτευση θα «σαρωθεί» εκλογικά, σε μια επανάληψη της απόρριψης από το λαό των πολιτικών σχημάτων που κυβέρνησαν από την «επαναφορά» (που λέει ο λόγος) στη δημοκρατία, από το 1983 κι εδώ, και θα υποχρεωθεί να ανασυγκροτηθεί ξανά, αφού η πορεία των μέχρι πριν ενάμιση χρόνο κομμάτων εξουσίας τα έχει καταδικάσει περίπου σε ανυποληψία.
ΚΚ Τουρκίας |
Από πρόσφατη διαδήλωση του ΚΚ Τουρκίας |
Ενώ το ΑΚ επιχειρεί να παγιώσει τη θέση του ως κόμμα εξουσίας ερχόμενο σε πλήρη συμβιβασμό με το λεγόμενο βαθύ κράτος και υποσχόμενο ευρωπαϊκούς λαγούς πετραχηλοφορεμένους και τα τέως κόμματα εξουσίας ψάχνονται, η συστηματικά περιθωριοποιημένη τουρκική αριστερά ακολουθεί δύο πορείες ως προς τις εκλογές αυτές. Ο μεν ανομοιογενής συνασπισμός έξι αριστερών/ σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, περιλαμβανομένων του κουρδικού DEHAP, του Κόμματος Εργασίας (EMEP) καθώς και των ODP, SP, ελπίζει να διατηρήσει τα ποσοστά που είχε συγκεντρώσει το Νοέμβριο του 2002 (6,7%), κι ελπίζοντας να ξεπεράσει την τοπική επιτυχία που θα του φέρει ίσως η κουρδική ψήφος. Από τα αξιοσημείωτα της προεκλογικής περιόδου ήταν οι τουλάχιστον 9 επιθέσεις «αγανακτισμένων πατριωτών» σε γραφεία του, που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία, η οποία φυσικά συνέχισε να σφυρίζει αδιάφορα. (Η φιλολογία περί «βελτίωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα, «λέω «ευρωμεταρρυθμίσεων» είναι, ακριβώς, φιλολογία, κατά βάση: Εξ άλλου, ενώ 351 πολιτικοί κρατούμενοι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που πάσχουν από το Σύνδρομο Κορζάκοφ λόγω απεργίας πείνας όδευαν ξανά στις φυλακές, οι αρχές απελευθέρωναν τον καταδικασμένο για συνεργία στη σφαγή επτά φοιτητών από τους Γκρίζους Λύκους, Χαλούκ Κιρτζά, την περασμένη βδομάδα).
Από την πλευρά του, το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) διατηρεί τη στρατηγική της αυτόνομης καθόδου, καθώς διαφωνεί με το σχηματισμό συμμαχιών, όπου διαπιστώνει «διαφωνίες επί κεφαλαιωδών ζητημάτων». Στις διακηρύξεις και τις συγκεντρώσεις του κάλεσε τα μέλη του και το λαό «να μην αφήσουν την ψήφο τους να πάει χαμένη». Οι κυρίαρχοι πολιτικοί, σημείωνε άρθρο της εφημερίδας του ΤΚΡ, «θα αλληλοχαρακτηριστούν "φονταμενταλιστές", "προδότες", "ανίκανοι", "στενόμυαλοι"». «Σα να μην είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης και της φτώχειας. Το ΚΚ Τουρκίας καλεί το λαό να ψηφίσει για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της ισότητας, κι όχι να νομιμοποιήσει τη ληστεία των λαϊκών πόρων».