Στην πολιτική εμπαιγμού των αγροτών και δημιουργίας εντυπώσεων επιμένει η κυβέρνηση, πράγμα που φάνηκε και χτες ξεκάθαρα στη συνάντηση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, με τον πρωθυπουργό, παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας.
Ο πρωθυπουργός "μοίρασε" συνεχόμενα "όχι", αφήνοντας άλυτα τα βασικά αιτήματα των αγροτών που του έθεσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει σε αυτά. Ετσι ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται, όπως δήλωσαν και τα μέλη της ΠΑΣΕ, μετά τη συνάντηση και το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 16 του Μάρτη στο γιορτασμό του Κιλελέρ,ενώ η Πανθεσσαλική θα συνεδριάσει για να καθορίσει την παραπέρα στάση της.
Στη συζήτηση που έγινε, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στα μέλη της ΠΑΣΕ πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, δηλαδή αυτό που επιβάλλει το Μάαστριχτ, το πρόγραμμα σύγκλισης και η Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε πως δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χορήγηση εισοδηματικών ενισχύσεων στους αγρότες, ούτε ρύθμισης των αγροτικών χρεών.Επί της ουσίας των προβλημάτων που του τέθηκαν δεν είπε κουβέντα, παρά μόνο αναφέρθηκε στο Μητρώο Αγροτών και γενικώς έκανε λόγο για διαρθρωτικά προβλήματα στην ελληνική γεωργία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ακόμα απέφυγε να απαντήσει στο θέμα της αστυνομοκρατίας και της ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών. Κατά τα άλλα βρήκε την ευκαιρία να αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ έχει παραδοσιακούς και ιστορικούς δεσμούς... με τους Ελληνες αγρότες και ζήτησε την κατανόηση των μελών της ΠΑΣΕ και τη συνέχιση του διαλόγου μαζί τους. Με λίγα λόγια τους κάλεσε να συναινέσουν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί σε ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες.
Οπως φάνηκε τελικά, το όλο σκηνικό στήθηκε χτες μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις στο όνομα του διαλόγου και να έχει "άλλοθι" ο πρωθυπουργός στην τριήμερη περιοδεία που ετοιμάζεται να κάνει στη Θεσσαλία, από μεθαύριο Σάββατο.
Με το που βγήκαν τα 17 μέλη της ΠΑΣΕ από το Μέγαρο Μαξίμου, η δήλωση του Βαγγέλη Μπούτα δεν άφησε κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις: "Δυστυχώς, στα έξι αιτήματα που θέσαμε στον πρωθυπουργό, πήραμε έξι "όχι". Εμείς είχαμε δηλώσει και όταν είχε κλειστεί το ραντεβού της συνάντησης ότι αν δε δοθούν λύσεις - γιατί τα αιτήματα και τα προβλήματα τα ήξερε ο κ. πρωθυπουργός - θα ήταν εμπαιγμός για τους αγρότες". Ο Βαγγέλης Μπούτας στάθηκε επίσης στην άρνηση του πρωθυπουργού για ικανοποίηση του αιτήματος για αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για ορεινούς και πεδινούς αγρότες, με στόχο βέβαια να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και το μέλος της ΠΑΣΕ Αθ. Νασίκας,λέγοντας: "Εγώ είμαι κτηνοτρόφος, κατάγομαι από τη Σμίξη Γρεβενών και η κτηνοτροφία μου το καλοκαίρι πηγαίνει στην Πίνδο, στην κορυφή της Βασιλίτσας. Ζήτησα, λοιπόν, από τον πρωθυπουργό να λύσει τα προβλήματα των αγροτών της Πίνδου και βεβαίως υπήρξε άρνηση και σε αυτό το θέμα. Και οι αγρότες της Πίνδου, επισημαίνω, είναι οι κτηνοτρόφοι".
Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ότι "η κυβέρνηση οργανώνει και προετοιμάζει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών στη γεωργία... ". Πρόσθεσε επίσης ότι τα προβλήματα που έχουν σχέση με οικονομικές και εισοδηματικές περιοχές δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα σε προϊόντα που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι αφού ο υπουργός Γεωργίας τελείωσε τις επίσημες δηλώσεις, αποκάλυψε πως στο φετινό πακέτο αγροτικών τιμών και συναφών μέτρων της Κομισιόν θα επιβληθεί πραγματική μείωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα!
Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Αγκυρα έριξαν και χτες στο θαλάσσιο χώρο της πρώτης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεκάδες αλιείς με τα ψαροκάικά τους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους σχετικά με την κυβερνητική απόφαση που τριπλασίασε την τιμή του πετρελαίου, έτσι που μεγάλος αριθμός αλιέων οδηγείται στη χρεοκοπία.
Οι παράκτιοι αλιείς πήραν την απόφαση να αποκλείσουν το λιμάνι αφού προηγούμενα δεν τους ικανοποίησε η απάντηση που πήραν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, με τον οποίο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Προχτές λίγο μετά τις 7 το απόγευμα άρχισαν να ηχούν οι κόρνες των πλοιαρίων, ενώ οι ψαράδες άναψαν δεκάδες πυρσούς και με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής κινήθηκαν προς την ανατολική πύλη του λιμανιού, όπου και παρέμεναν μέχρι και χτες το βράδυ. Ενταση προκλήθηκε στις 2 χτες το μεσημέρι όταν οι ψαράδες απέκλεισαν και τη δυτική είσοδο του λιμανιού, όπου αγκυροβολούν τα επιβατηγά πλοία, ώστε να αποτρέψουν τον ελλιμενισμό του πλοίου "Αριάδνη", που έφτασε από το Ηράκλειο Κρήτης. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις των λιμενικών με τους ψαράδες, το πλοίο "έδεσε" στην προβλήτα 26. Επίσης, χωρίς προβλήματα αναχώρησε το πλοίο στις 8 το βράδυ για την Κρήτη.
Οπως δήλωσαν οι ψαράδες, θα συνεχίσουν και σήμερα τον αποκλεισμό του λιμανιού, ενώ η Συντονιστική τους Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης ευθύς μόλις επιστρέψει από την Αθήνα.
Με δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με τους παράκτιους ψαράδες όλης της χώρας, προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν και οι ψαράδες της Κέρκυρας, οι οποίοι σήμερα στις 10.30 το πρωί πραγματοποιούν παγκερκυραϊκή σύσκεψη στα γραφεία του αλιευτικού συλλόγου Μαντουκίου. Οπως ομόφωνα διαπιστώθηκε, χτες σε γενική συνέλευση των ψαράδων των Συλλόγων Λιαπάδων, Λακώνων και Βορειοδυτικής Κέρκυρας, αν εφαρμοστεί η απόφαση Δρυ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ψαράδες.
Απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης καυσίμων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς έκανε επίδειξη κυβερνητικής αναισθησίας, αναλγησίας και προκλητικότητας.
Από την απάντηση του υφυπουργού προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στις εταιρίες καυσίμων, αδιαφορώντας εντελώς για το γεγονός ότι οδηγεί τους μικρομεσαίους αλιείς σε αφανισμό. Ο Γ. Δρυς αιτιολόγησε την άρνηση των εταιριών να χορηγούν καύσιμα με το σύστημα του συμψηφισμού ατέλειας, "λόγω της συνυπευθυνότητας που αποδίδεται σ' αυτές για πράξεις λαθρεμπορίας καυσίμων". Μ' άλλα λόγια, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, απέδωσε ευθύνη για τη λαθρεμπορία καυσίμων στους ψαράδες!!!
Σε ό,τι αφορά στο "τι μέλλει γενέσθαι", ο υφυπουργός είπε ότι οι ψαράδες θα αγοράζουν κανονικά τα καύσιμα, πληρώνοντας το ειδικό φόρο κατανάλωσης, "ο οποίος θα επιστρέφεται από τα τελωνεία στους αλιείς με διαδικασία που θα καθοριστεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών και σε συνεννόηση με τα συνδικαλιστικά όργανα των αλιέων". Πρόσθεσε δε ότι ο χρόνος επιστροφής του φόρου δε θα υπερβαίνει τις 30 μέρες.
Οταν όμως ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας ρώτησε τον Γ. Δρυ γιατί η κυβέρνηση συνηγόρησε στην αλλαγή του καθεστώτος πριν προχωρήσει στον καθορισμό της νέας διαδικασίας, έτσι ώστε τα συμφέροντα της παράκτιας αλιείας να είναι εξασφαλισμένα, ο υφυπουργός τήρησε "σιγήν ιχθύος". Επίσης, επικαλέστηκε αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τις κρατικές εταιρίες ΕΚΟ και ΕΛΔΑ να συνεχίσουν να χορηγούν καύσιμα με το παλιό σύστημα.
Απαντώντας στον υφυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας περιέγραψε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παράκτιοι ψαράδες. "Η κυβέρνηση - τόνισε - καλύπτει τις εταιρίες με τη στάση της και έτσι ταυτόχρονα προωθεί και την πολιτική αφανισμού της παράκτιας αλιείας σε όφελος των μεγάλων ψαράδων. Οι μεγάλοι ψαράδες συνεχίζουν να παίρνουν αφορολόγητο καύσιμο, το ίδιο και οι εφοπλιστές".
Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι η παροχή αφορολόγητου καυσίμου στην παράκτια αλιεία ήταν ένα θεσμοθετημένο δικαίωμα και η κυβέρνηση έπρεπε να το προστατεύσει. "Μας είπατε - τόνισε ο Στρ. Κόρακας απευθυνόμενος στον υφυπουργό - ότι θα μπορούσαν οι ψαράδες να παίρνουν πετρέλαιο και σε 30 το πολύ μέρες να γίνεται η επιστροφή φόρου από τα τελωνεία. Αναγνωρίσατε όμως ότι δεν έχετε ακόμη βρει τον τρόπο για να γίνεται κάτι τέτοιο. Γιατί τότε δεν περιμένατε να βρείτε πρώτα τον τρόπο και μετά να επιτρέψετε στις εταιρίες να σταματήσουν να χορηγούν πετρέλαιο; Επίσης δεν καταλαβαίνουμε πώς έρχεστε και λέτε εδώ ότι οι κρατικές εταιρίες δε δέχονται να βοηθήσουν στην κατεύθυνση ώστε να μην επιβαρύνονται οι ψαράδες. Υπαινίσσεστε ακόμη ότι οι μικρομεσαίοι παράκτιοι ψαράδες ευθύνονται για τη λαθρεμπορία καυσίμων, ενώ ξέρετε πώς γίνεται και από ποιους. Υπάρχουν καταγγελίες".
Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα γιατί πέραν των άλλων είναι και πρόβλημα επιβίωσης της παράκτιας αλιείας.
ΜΕΡΟΣ 3ο: Ψευδολογίες και εκβιαστικά διλήμματα
Εντελώς ξεδιάντροπα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός δίνει στη γεωργία 1,5 τρισ. δραχμές για επενδύσεις και έργα υποδομής. Τα στοιχεία όμως του ίδιου του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η κυβερνητική ψευδολογία δεν έχει όριο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του προϋπολογισμού 1997, τα κονδύλια για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μαζί με τα διαρθρωτικά προγράμματα είναι 154,5 δισ. δραχμές, δηλαδή μειωμένα ακόμα και σε ονομαστικές τιμές κατά 1,4 % σε σχέση με τα αντίστοιχα προβλεπόμενα περσινά και όχι, ασφαλώς, 1,5 τρισ. που ισχυρίζεται η κυβέρνηση! Αλλά και με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι Δημόσιες Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα ήταν 114,8 δισ. δραχμές και 25 δισ. περίπου οι επιδοτήσεις στις αντίστοιχες ιδιωτικές επενδύσεις δηλαδή συνολικά 140 δισ. δραχμές.
Η κυβέρνηση προβάλλει σαν τεράστιο το ποσό του προϋπολογισμού των 400 δισ. δραχμών που δίνεται για τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών. Δε λέει όμως ότι το 70% των συνταξιούχων αγροτών ζει με τα επιδόματα ελεημοσύνης των 29.000 δραχμών το μήνα, ενώ το υπόλοιπο 30% παίρνει συντάξεις που κυμαίνονται από 29.000 - 42.000 δραχμές το μήνα.
Αυτό το κονδύλι ήταν "αγκάθι στο μάτι" της κυβέρνησης και της ΕΕ γι' αυτό με το νέο ασφαλιστικό νόμο το περιόρισε στα 140 δισ. δραχμές το χρόνο. Το κονδύλι των 140 δισ. δεν αποτελεί επιπλέον δαπάνη όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και αυτό αποδείχνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον οποίο δεν εγγράφηκαν τα 70 δισ. δραχμές για το Β εξάμηνο του 1997 που θα λειτουργήσει ο νέος ασφαλιστικός νόμος των αγροτών.
Το επιχείρημα αυτό που είναι εφεύρημα της ελληνικής κυβέρνησης, διαψεύδεται από συγκεκριμένους όρους της νέας ΚΑΠ και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ που ρητά και με αυστηρές ποινές απαγορεύουν τις εθνικές επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα. Διαψεύδεται επίσης από τις πρόσφατες απειλές του υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ Νταν Γκλίκμαν προς την ΕΕ για αντίποινα, αν δεν περιορίσει δραστικά τις επιδοτήσεις στα δημητριακά.
Με το επιχείρημα της επανεθνικοποίησης, η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρνησή της στο αίτημα των αγροτών για συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από εθνικούς πόρους όπως, άλλωστε, κατά καιρούς, έχουν κάνει άλλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία κ. ά. ).
Ακόμα, να συγκαλύψει την υποταγή της στην ΕΕ και τον άνισο καταμερισμό εργασίας σε βάρος της χώρας μας. Χαρακτηριστικά σχετικά είναι τα παραδείγματα με την κατανομή των ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα όπου η Ολλανδία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας έχει ποσόστωση για την παραγωγή 11 εκατομμυρίων τόνων, ενώ η χώρα μας μόνο 625.000 τόνους, δηλαδή 18 φορές λιγότερο... Επίσης, με τα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται στα φρουτολαχανικά, όπου, ενώ ο τομέας συμμετέχει με το 16% στη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ, απορροφά μόνον το 4% του αγροτικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Παράλληλα, τα κονδύλια του κοινοτικού αγροτικού προϋπολογισμού για τον καπνό μειώθηκαν, από 4% το 1992 σε 2,9% το 1995, και θα μειωθούν ακόμα περισσότερο με το νέο κανονισμό κλπ.
Παρόμοιες εμπειρίες και κατακτήσεις - και από το δικό τους αγώνα - έχουν οι ναυτεργάτες, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι συνταξιούχοι, οι εμποροϋπάλληλοι και όλα τα λαϊκά στρώματα γι' αυτό δε θα περάσει ο κοινωνικός διχασμός.
Οι κατακτήσεις αυτές αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία του κοινωνικού μετώπου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Αποτελούν παρακαταθήκη και εγγύηση για τη νίκη των αγροτών, για την επιβίωση των νοικοκυριών τους.
Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ
Συμμέτοχους και συνένοχους στην επιβολή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης θέλει ο Κ. Σημίτης τους εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής! Την εξωφρενική και απαράδεκτη αυτή αξίωση έθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, όταν κάλεσε τους αγρότες "να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για λύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ" και να συμμετέχουν στο διάλογο μέσω του ΣΑΠ (!).
Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας την επίδειξη πυγμής και αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα των αγροτών, ζήτησε από τους αγρότες να σταματήσουν τους αγώνες τους και να υποταχθούν στη "μοίρα", που η ίδια και οι Βρυξέλλες διαμορφώνουν."Το κεφάλαιο των κινητοποιήσεων για την κυβέρνηση έχει κλείσει, ήταν μια παρένθεση, η οποία δεν πρέπει να έχει συνέχεια" (!), είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης.
Αφού εξέφρασε την κατανόηση της κυβέρνησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν "ορισμένες κατηγορίες αγροτών", επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι για την κυβέρνηση το πρόβλημα της γεωργίας είναι διαρθρωτικό και πρόσθεσε: "Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των αγροτών για λύσεις μέσα στο πλαίσιο της ΚΑΠ".
Αναφερόμενος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών διαπίστωσε ότι "έβλαψαν τη χώρα και την οικονομία, δημιούργησαν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της παραγωγής, είχαν μεγάλο κόστος" (σ.σ. Αλλα είχε πει ο Γ. Παπαντωνίου...). Παρ' όλα αυτά δε δίστασε να εμφανιστεί ως φίλος και συμπαραστάτης των αγροτών λέγοντας ότι "αισθάνομαι ότι έχω μια βαθιά σχέση μαζί σας και είμαι κοντά σας", ενώ ισχυρίστηκε ότι "θέλω να έχω μαζί σας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης".
Γρήγορα, όμως, επανήλθε στη γνώριμη θέση του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πήρε τη λαϊκή εντολή, για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανόρθωσης της χώρας και γι' αυτό "δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αιτημάτων που αντιστρατεύονται τους παραπάνω στόχους".
Σε σχέση με τα αιτήματα των αγροτών επικαλέστηκε τον προϋπολογισμό, και ανέφερεότι "ο προϋπολογισμός μάς δεσμεύει όλους μας(!) θεσμικά, πολιτικά και οικονομικά".
Η κατάληξη της τοποθέτησης του Κ. Σημίτη ήταν αντάξια των παραπάνω: "Δεν μπορώ και δε θέλω να ρίξω τη χώρα έξω, διότι δε θέλω να είμαι υπόλογος στις επερχόμενες γενιές". Κατά τ' άλλα θα επισκεφτεί τη Θεσσαλία το Σαββατοκύριακο και "θα κοιτάξει κατάματα" τους αγρότες...
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
"Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών συνέβαλε στο να αποκαλυφθεί καλύτερα η ουσία του σιδερόφραχτου "διαλόγου" που σκηνοθετεί η κυβέρνηση. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι πρόκειται για εμπαιγμό σε βάρος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, αφού ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει θετικά στα αιτήματα των αγροτών. Ακόμη, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται να μένουν ανοιχτοί οι δρόμοι, αλλά ενδιαφέρονται να μένουν ανοιχτοί οι δρόμοι περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής τους.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σημαίνουν αρπαγή της γης από τους μεγάλους καπιταλιστές, συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και πέταγμα στην ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών.
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών. Καλεί το λαό να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πανθεσσαλικής και να πάρει μαζικά μέρος στο αγωνιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην επέτειο του Κιλελέρ.
Η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους είναι ενιαία. Ενιαία πρέπει να είναι και η στάση των εργαζομένων απέναντι στην κυβέρνηση της πλουτοκρατίας".
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στις δίκαιες κινητοποιήσεις των παράκτιων ψαράδων, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, η οποία έχει ως εξής:
"Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στις δίκαιες κινητοποιήσεις των παράκτιων ψαράδων. Η μεταχείρισή τους από την κυβέρνηση ως πληβείων, σε αντίθεση με τους πατρίκιους εφοπλιστές, δείχνει και πάλι το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης. Στόχος της είναι, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής, να οδηγήσει τους φτωχούς ψαράδες στην απόσυρση και εγκατάλειψη της εργασίας τους, γεγονός που ευνοεί τους μεγαλοεισαγωγείς και τους ιδιοκτήτες συγκροτημάτων αλιείας.
Μετά τα μπλόκα στη στεριά, η κυβέρνηση βρίσκει μπροστά της και μπλόκα στη θάλασσα. Εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των χρόνιων συσσωρευμένων προβλημάτων είναι ανάγκη να γενικευτεί η λαϊκή αντίδραση. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο, πέρα από τον αγώνα τους".
Εξι "οχι" για έξι αιτήματα "μοίρασε" χτες ο πρωθυπουργός
Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών στις 16 Μάρτη στο γιορτασμό του Κιλελέρ, τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας αμέσως μετά τη συνάντηση της ΠΑΣΕ με τον πρωθυπουργό