Συγκέντρωση την Τρίτη, στις 7μμ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας διοργανώνουν την Τρίτη 25 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σε συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο και την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.
Με ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει μαζικά και να εκφράσει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας, αλλά και την απόφασή του να αντισταθεί στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.
«Η επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού - με τη ρητή συμφωνία της ΕΕ μαζί και της ελληνικής κυβέρνησης - ενάντια στην Κούβα, με την υπονόμευση της κρατικής υπόστασής της, τον γεωγραφικό αποκλεισμό, το στραγγαλισμό του οικονομικού εμπάργκο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Ταυτόχρονα, με τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν, η Κούβα, το μόνο κράτος εργατών - αγροτών σε αμερικανικό έδαφος, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το "στόμα του ιμπεριαλιστικού λύκου", δέχεται ολομέτωπη επίθεση για να εξαφανιστεί.
Η υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης, της χώρας του Φιντέλ και του Τσε, η διατήρηση άσβεστης της φλόγας της αντίστασης ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και της ελπίδας για μια κοινωνία με εξουσία εργατών - αγροτών, είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, κάθε δημοκράτη σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, η Διοίκηση του Παραρτήματος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου της Λάρισας προσκαλεί όλους τους δήμους, τους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, σε σύσκεψη που διοργανώνει τη Δευτέρα 24 Μάη, ώρα 8.30 μμ, στο Ξενοδοχείο «ΓΚΡΑΝΤ» (Ημιώροφος), προκειμένου να συζητηθούν τρόποι έκφρασης της αλληλεγγύης των μαζικών φορέων των ΟΤΑ και των κατοίκων του Ν. Λάρισας, προς τον αγωνιζόμενο λαός της Κούβας που βρίσκεται, όπως και άλλοι λαοί, στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.
ΑΒΑΝΑ.-
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν μέρος στο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπων. Ανθρώπων, οι οποίοι συνήθως καταλήγουν να υποβάλλονται σε διάφορες μορφές δουλείας και σκλαβιάς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πόρισμα έκθεσης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το οποίο αναφέρει το ειδησεογραφικό Prensa Latina.
Συγκεκριμένα, ετησίως 14.500 έως και 17.500 άνθρωποι που εισέρχονται στις ΗΠΑ είναι καταναγκασμένοι να εκπορνεύονται ή να παρέχουν άλλους είδους εργασία διά της βίας, αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης και συμπληρώνει ότι τα δύο τρίτα αυτών καταλήγουν θύματα του εμπορίου λευκής σαρκός.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα θύματα του εμπορίου λευκής σαρκός που ανθεί στις ΗΠΑ - και αποτελεί ζήτημα άσκησης πιέσεων και απειλών εκ μέρους των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες - προέρχονται από φτωχές χώρες, που πέφτουν στα δίχτυα των κυκλωμάτων που υπόσχονται την είσοδο στις ΗΠΑ, αλλά και εργασία με παχυλές μάλιστα απολαβές. Ομως, από τη στιγμή που εισέρχονται στην αμερικανική επικράτεια, οι υποσχέσεις αντικαθιστώνται αμέσως από την εκμετάλλευση. Οι ομοσπονδιακές έρευνες, βάσει των οποίων συντάχθηκε η έκθεση, καταγράφουν και ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών, κυρίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που χρησιμοποιούνται ως σκλάβοι στον αγροτικό τομέα ή τη βιομηχανία και βιοτεχνία ρούχων, που ανήκουν συνήθως σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν κοινή καταγωγή...
Είναι αυτές οι επιχειρήσεις, που πολλές φορές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και των φορέων ή οργανώσεων υπεράσπισης των μεταναστών, που αναφέρουν ότι οι μετανάστες γίνονται αντικείμενο και θύματα των «κογιότ», δηλαδή των λαθρεμπόρων, που χρησιμοποιούν και τακτικές, όπως την απαγωγή, την κακομεταχείριση ή την υποταγή διά της βίας, προκειμένου να εργαστούν σ' αυτές τις βιομηχανίες σαν σκλάβοι.
Μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές σύγχρονης σκλαβιάς, κατά την εφημερίδα της Καλιφόρνια, La Opinion, είναι μετατροπή των ανθρώπων σε εργαλεία ικανοποίησης σεξουαλικών επιθυμιών ή καταναγκαστικής εργασίας, τονίζοντας ότι αποτελεί «ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες» να ασκούνται ακόμη αυτές οι πρακτικές της δουλείας, υπενθυμίζοντας το ανώμαλο και ανατριχιαστικό παρελθόν, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να «παραδώσουν μαθήματα» περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αντιοκία του Μεντεγίν, στη βορειοδυτική Κολομβία. Η έκρηξη που έγινε στις 20.45 το βράδυ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, δε διευκρινίστηκε από τι είδους βόμβα προκλήθηκε, ενώ η ευθύνη της επίθεσης δε διεκδικήθηκε. Το πρωί είχαν εκραγεί άλλες τρεις βόμβες στο Κάλι, στη νοτιοδυτική Κολομβία, χωρίς θύματα.
ΣΙΛΧΕΤ.- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ο Βρετανός Αρμοστής (το αντίστοιχο του πρεσβευτή για τις χώρες της Κοινοπολιτείας) από την έκρηξη βόμβας σε μουσουλμανικό τέμενος στη βορειοανατολική πόλη του Μπαγκλαντές, Σιλχέτ.
ΜΑΝΙΛΑ.- «Μειώθηκε δραστικά» το προβάδισμα της Γκόρια Αρόγιο επί του Φερνάντο Πόε τζούνιορ, σύμφωνα με στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Μαΐου στις Φιλιππίνες. Τα ποσοστά αντίστοιχα είναι 41%-37%. Το αποτέλεσμα δε θα γίνει επίσημα γνωστό πριν τον Ιούνη.
ΑΓΚΥΡΑ.- Ενέκρινε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ - παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις - το «πακέτο» συνταγματικών τροποποιήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν με στόχο την «εναρμόνιση» με την ΕΕ, που «αφαιρεί» από το στρατό εξουσίες, σε επίπεδο νομοθεσίας. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου είναι πάντως διαφορετική υπόθεση.
ΚΑΜΠΑΛΑ.- Νέα σφαγή τουλάχιστον 25 αμάχων χτες στα περίχωρα της πόλης Γκούλου της βόρειας Ουγκάντας από ένοπλους της αμφιλεγόμενης οργάνωσης Στρατός Αντίστασης του Κυρίου. Ανάμεσα στα θύματα, που είτε απαγχονίστηκαν είτε κάηκαν μέσα στα σπιτοκάλυβά τους, ήταν και οχτώ παιδάκια.
ΧΑΡΤΟΥΜ.- Μυστηριώδης ασθένεια με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του θανατηφόρου αιμορραγικού ιού Εμπολα εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες στη νότια σουδανική πόλη Γιάμπιο (κοντά στη μεθόριο με το Κονγκό) προκαλώντας ως χτες το θάνατο τεσσάρων ατόμων σε σύνολο 15 κρουσμάτων. Ομάδα ειδικών γιατρών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας βρίσκεται ήδη στην περιοχή διενεργώντας έρευνες για την αναγνώριση της ασθένειας και την περίθαλψη των πασχόντων.
ΤΟΚΙΟ/ΝΤΙΛΙ.- Για την πατρίδα τους αναχώρησαν χτες οι περίπου 400 Ιάπωνες στρατιώτες που ολοκλήρωσαν, δύο χρόνια μετά, τη συμμετοχή τους σε επιχείρηση του ΟΗΕ στο Ανατολικό Τιμόρ.
ΣΚΟΠΙΑ.- Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απολογήθηκε χτες επίσημα στην κυβέρνηση του Πακιστάν για τις προ δύο ετών εκτελέσεις έξι Πακιστανών μεταναστών από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με την υποψία πως ετοίμαζαν επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια.
ΣΚΟΠΙΑ.- Η τοποθέτηση του έως τώρα επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, Σίλιαν Αβράμοφσκι, στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, είναι η μοναδική αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με πρωθυπουργό τον Χάρι Κόστοφ. Την 31η Μάη ο Κόστοφ θα παρουσιάσει στη Βουλή το πρόγραμμα της τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, Ενωση Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης του Α. Αχμέτι και Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του δημάρχου των Σκοπίων Ρ. Πένοφ) και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
ΟΤΤΑΒΑ.- Υπέρ της βιοτεχνολογικής πολυεθνικής εταιρίας Μονσάντο γνωμοδότησε χτες, μετά από επταετή δικαστική μάχη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα Καναδού αγρότη που αρνούνταν να καταβάλει χρήματα στην εταιρία για την ευρεσιτεχνία γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων που όπως ισχυριζόταν βρέθηκαν στο χωράφι του τυχαία και όχι επειδή το επιδίωξε.
ΜΟΣΧΑ.- Οι προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία για την ανάδειξη διαδόχου του Αχμαντ Καντίροφ, θα πραγματοποιηθούν στις 29 Αυγούστου, ανακοίνωσε χτες η τσετσενική εκλογική επιτροπή.
ΕΡΕΒΑΝ.- Οι δώδεκα χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) εξετάζουν την πιθανότητα δημιουργίας κοινής αεράμυνας, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, όπου βρίσκονται οι 12 υπουργοί Αμυνας.
ΡΩΜΗ.- Μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά χτες στην Ιταλία από την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων. Κλειστά παρέμειναν και τα νοσοκομεία, ωστόσο λειτούργησαν οι μονάδες εκτάκτων περιστατικών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδικάτου CGIL, το 80% των υπαλλήλων απήργησαν, δηλαδή 2,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ρώμης.
Η συλλογική σύμβαση που καλύπτει τους εργαζόμενους έχει λήξει και φυσικά η κυβέρνηση καθυστερεί την υπογραφή της νέας. Η κυβέρνηση επίσης προτείνει αυξήσεις 3,6%, ενώ οι εργαζόμενοι απαιτούν 8%.