ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ, ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -
Νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας είναι από χτες ο 47χρονος Σεργκέι Στεπάσιν,ο οποίος επί κυβέρνησης Γιεβγκένι Πριμακόφ διετέλεσε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών. Η Κρατική Δούμα με 293 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 14 αποχές, επικύρωσε χτες το μεσημέρι την υποψηφιότητά του με την πρώτη ψηφοφορία. Είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός από το Μάρτη του 1998 και έχει το ρεκόρ να εγκριθεί με την πρώτη ψηφοφορία. Την υποψηφιότητα του Στεπάσιν παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν στη Δούμα, Αλεξάντρ Κοτενκόφ. Η συζήτηση άρχισε με την ομιλία του Στεπάσιν, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους του κυβερνητικού του προγράμματος. "Κύρια απαίτηση απέναντί μου και απέναντι στα μέλη της κυβέρνησής μου δεν είναι απλώς να διατηρήσουμε το επιτευγμένο επίπεδο σταθερότητας. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα θεμελιακά διαφορετικό οικονομικό πλαίσιο, να πάρουμε τις μοναδικά σωστές αποφάσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στους ανθρώπους και θα αναβιώσουν το μεγαλείο τέτοιας κραταιάς χώρας, όπως η Ρωσία", σημείωσε ο Στεπάσιν. Σύμφωνα με τα λόγια του, η κυβέρνηση Πριμακόφ "δεν άφησε τη χώρα να κατρακυλήσει στον γκρεμό. Αλλα για την ώρα δεν κατορθώσαμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση ούτε στην οικονομία, ούτε στον κοινωνικό τομέα".
Ο Στεπάσιν παραδέχτηκε ότι οι "μεταρρυθμίσεις" έχουν πλήξει ανθρώπους και έχουν υπονομεύσει την πίστη στις αρχές και πρόσθεσε: "Οταν μπροστά στη χώρα μπαίνει το καθήκον να αναγεννηθεί και να εισέλθει αξιοπρεπώς στη νέα χιλιετία, δεν είναι πλέον αρκετή μόνο η συνέχιση της πολιτικής και οικονομικής σταθεροποίησης. Στην ίδια την τακτική εφαρμογής αυτής της πολιτικής ωρίμασαν οι αλλαγές. Δεν έχουμε πλέον χρόνο για ημίμετρα και συμβιβασμούς. Ο καιρός απαιτεί από μας τολμηρά και συγχρόνως προσεκτικά ρυθμισμένα βήματα. Οχι απλώς θα αναπτύσσουμε την αγορά και θα υποστηρίζουμε την ιδιοκτησία και την πρωτοβουλία. Για να υποστηρίξουμε αυτές τις αρχές, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα πιο αποφασιστικά μέτρα κρατικής παρέμβασης και σκληρής δημοσιονομικής ρύθμισης".
Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος πρωθυπουργός λες και καθησυχάζοντας και τους βουλευτές και την κοινωνία στο σύνολό της, υποσχέθηκε: "Δε σκοπεύω να καταφύγω σε έκτακτα μέτρα. Ορισμένοι έχουν ήδη προβάλει το διορισμό μου κάπως έτσι: Να, ήρθε τάχα ο στρατηγός, γερή πυγμή. Η Ρωσία βρίσκεται στο κατώφλι δικτατορίας. Και μάλιστα με συγκρίνουν με τον Πινοτσέτ. Οχι, δεν είμαι ο στρατηγός Πινοτσέτ. Το επώνυμό μου είναι Στεπάσιν. Είμαι πεπεισμένος: ο δρόμος των βίαιων και μη οικονομικών αποφάσεων είναι απαράδεκτος για τη χώρα". Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης, τόνισε ότι "αυτή θα πρέπει να αποτελείται από τους καλύτερους ειδικούς, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκουν".
Από την άλλη μεριά, τίποτα το αναπάντεχο δεν ακούστηκε στις ομιλίες των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρότεινε προς τον υποψήφιο πρωθυπουργό: να διοργανώσει έντιμες βουλευτικές εκλογές στις 19 Δεκέμβρη 1999, να ολοκληρώσει την εξέταση των σκανδαλωδών ποινικών υποθέσεων, να ξοφλήσει τα χρέη και να αυξήσει τα εισοδήματα του πληθυσμού, ιδίως των φτωχών, να στηρίξει τα εργοστάσια να αυξήσουν την παραγωγή, να λύσει τη γιουγκοσλαβική κρίση και να αντικαταστήσει τον ειδικό εκπρόσωπο του Γιέλτσιν, να σταματήσει την πληροφορική ασυδοσία στην κρατική τηλεόραση και να μην δεχτεί στην κυβέρνηση απεχθή άτομα που ήταν υπουργοί στις κυβερνήσεις Τσερνομίρντιν και Κιριένκο. Στο ίδιο περίπου πνεύμα ήταν και οι ομιλίες των επικεφαλής των άλλων Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων: του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία", του "Γιάμπλοκο", των"Περιοχών της Ρωσίας", του Αγροτικού Κόμματος και του "Ναροντοβλάστιε". Αλλες συζητήσεις δεν έγιναν, ούτε ερωτήσεις στον Στεπάσιν δεν υποβλήθηκαν. Εγινε η ψηφοφορία και η Δούμα ενέκρινε τον Στεπάσιν στη θέση του πρωθυπουργού.
Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι ηι αριστερή αντιπολίτευση, η θέση της οποίας ήταν αποφασιστική, έκρινε αναγκαίο να μην οξύνει την κατάσταση τούτη τη στιγμή. Ακόμα περισσότερο που ο Στεπάσιν είχε δηλώσει στις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις ότι θα διατηρήσει τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης Πριμακόφ. Στην ουσία οι αριστεροί βουλευτές (40,3% ΚΚΡΟ, 71,4% Αγροτικό Κόμμα και 57,4% "Ναροντοβλάστιε") δεν ψήφισαν υπέρ του Στεπάσιν, αλλά για τη διατήρηση της Δούμας. Μετά την ψηφοφορία, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι "τελείωσε μια κυβερνητική κρίση και άρχισε άλλη", διότι "δεν υπάρχει ούτε ένα σαφές πρόγραμμα, ούτε η ομάδα, που να είναι ικανή να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ούτε η πολιτική βούληση... Η κρίση θα βαθαίνει". Οι κομμουνιστές δε θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
ΧΑΓΗ.-
Την παραίτησή του υπέβαλλε το σύνολο του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου, μετά από ολονύχτια σύνοδο του κοινοβουλίου για τη μείωση του αριθμού των Ολλανδών πολιτών που μπορούν να απαιτήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που είχε χτες όλη την ημέρα, ο πρωθυπουργός Βιμ Κοκ με τους υπουργούς του, τελικά το απόγευμα υπέβαλε τις επιστολές παραίτησης των υπουργών του στη βασίλισσα Βεατρίκη.Εκπληξη προκάλεσε στην ολλανδική κοινή γνώμη η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του Βιμ Κοκ, καθώς τίποτε δεν προμήνυε μια τέτοια εξέλιξη κατά την έναρξη της συνεδρίασης για τα δημοψηφίσματα την Τρίτη το πρωί. Αφορμή της εκδήλωσης της κρίσης ήταν το "βέτο" που άσκησε ο βουλευτής, του συμμετέχοντος στην κυβέρνηση, δεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος Χανς Βίγκελ, ο οποίος καταψήφισε, στην Κάτω Βουλή, το εισηγούμενο νομοσχέδιο. Ο Βίγκελ αιτιολόγησε τη στάση του, υπογραμμίζοντας ότι αν εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο θα είναι αδύνατο για την οποιαδήποτε κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική, καθώς θα είναι, πλέον, πολύ εύκολο να συγκεντρώσει κανείς τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, για να γίνει δημοψήφισμα και να μπλοκαριστεί η οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση. Ανάλογες απειλές είχαν εκφράσει όλοι οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος, οι οποίοι, όμως, στο τέλος υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.
Μετά την επεισοδιακή εξέλιξη της συνεδρίασης στην Κάτω Βουλή, το θέμα τέθηκε και στην 75μελή Ανω Βουλή, όπου κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 49 βουλευτές, ένας λιγότερος από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Ακολούθησε επεισοδιακή ολονύκτια συνεδρίαση κατά την οποία οι 3 κυβερνητικοί εταίροι ήρθαν σε απευθείας σύγκρουση. Οι Δημοκρατικοί "66", που εδώ και καιρό πίεζαν για το νομοσχέδιο, απείλησαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, οι Εργατικοί του Βιμ Κοκ και Φιλελεύθεροι προσφέρθηκαν να επαναληφθεί η ψηφοφορία, κάτι που δεν εισακούστηκε. Από νωρίς το πρωί, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Αν και οι περισσότερες φήμες ήθελαν μόνο τους Δημοκρατικούς να αποχωρούν από την κυβέρνηση, γεγονός που θα άφηνε ακέφαλα 3 υπουργεία, αλλά δε θα οδηγούσε σε κατάρρευση, καθώς οι άλλοι δύο εταίροι έχουν την, ισχνή έστω, πλειοψηφία να κυβερνήσουν τη χώρα, τελικά οι υπουργοί και των τριών εταίρων παραιτήθηκαν.
Δεν έγινε γνωστό, αν θα σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο ή αν θα προκηρυχτούν εκλογές. Πάντως, οι χτεσινές εξελίξεις είναι πρωτοφανείς για την Ολλανδία, η οποία, τα τελευταία 80 χρόνια έχει κυβερνήσεις συνασπισμού, και έχει να δει κατάρρευση κυβέρνησης για μία και μόνη ψήφο στην Ανω Βουλή από το 1907.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-
Τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού του οποίου θα ηγείται ο, μέχρι πρότινος μισητός, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ, έσπευσαν να εκφράσουν, χθες, πολλοί αξιωματούχοι ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων. Αντίθετα, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος "Χερούτ" Μπένι Μπεγκίν, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας αλλά και της ηγεσίας του κόμματός του και θα απομακρυνθεί από την πολιτική ζωή. Από την άλλη πλευρά, στενοί συνεργάτες του Μπάρακ επέμεναν, χθες, ότι δεν έχει, ακόμη, γίνει καμία συμφωνία σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης και απέφυγαν επισταμένα να αποκαλύψουν τα σχέδια του Εργατικού Κόμματος.
Την ίδια στιγμή, ένταση επικράτησε στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Στη Χεβρώνα επεισόδια ξέσπασαν όταν ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε δεξαμενές νερού που είχαν κατασκευάσει οι Παλαιστίνιοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας που τους απειλεί και έχει ενταθεί ιδιαίτερα εξαιτίας της ξηρασίας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχαν άδειες κατασκευής. Ενταση επικράτησε και στη Νάμπλους, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες ξυλοκόπησαν άγρια 3 Παλαιστινίους φωτορεπόρτερ που φωτογράφιζαν το ξερίζωμα ελαιόδεντρων, που, σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό στρατό, είχαν φυτευτεί σε ισραηλινή γη.
ΑΛΓΕΡΙ.-
Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε, χτες νωρίς το πρωί, στο κέντρο της αλγερινής πρωτεύουσας διακόπτοντας μια αρκετά μεγάλη περίοδο ηρεμίας, που ζούσε το Αλγέρι. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί έξω από κινηματογράφο στην εργατική συνοικία Μπαμπ Ελ Ουέντ και προκάλεσε τον τραυματισμό 17 ανθρώπων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αλγερινών αρχών ασφαλείας δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, αν και πάλι οι υποψίες στρέφονται στο χώρο των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό, ότι 6 παιδιά και ένας ενήλικος σφαγιάστηκαν στην επαρχία Μεντέα, Νότια του Αλγερίου, από αγνώστους οπλοφόρους. Οι αλγερινές αρχές δε διευκρίνισαν υπό ποιες συνθήκες σημειώθηκε η σφαγή και αρκέστηκαν να ανακοινώσουν ότι έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των υπευθύνων. Είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση και η πρώτη σφαγή που σημειώνονται επί προεδρίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος διαδέχτηκε τον Λιαμίν Ζερουάλ, στις προεδρικές εκλογές που έγιναν πριν από, περίπου, ένα μήνα, και σημαδεύτηκαν από την παραίτηση όλων των υπολοίπων υποψηφίων.
Ο νέος Ρώσος πρωθυπουργός έχει φαίνεται κάθε λόγο να γελάει κατά τη χτεσινή συνεδρίαση