Μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και αντεπίθεσης από συγκεντρωμένους και ομιλητές
"Σήμερα 112 χρόνια μετά το Σικάγο καταργούν το 8ωρο, καταργούν την πλήρη απασχόληση, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, καταργούν την Κυριακή αργία, τις άδειες, τα επιδόματα, την κοινωνική ασφάλιση. Ξεπουλάνε τα πάντα, τη δημόσια περιουσία, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, τον πολιτισμό", τόνισε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.
"Αυτή - συνέχισε - είναι η βαρβαρότητά τους, ο "εκσυγχρονισμός" τους, να στέκονται μπροστά μας εμπόδιο. Να θέλουν να πισωγυρίσουν την πρόοδο της κοινωνίας, να θέλουν τον "εργασιακό μεσαίωνα", να είμαστε λάστιχα και αν δουλεύουμε να δουλεύουμε χωρίς πληρωμή από νύχτα σε νύχτα. Μας παρουσιάζονται ως "κοινωνικοί εταίροι", αυτοί που δεν παράγουν τίποτα, αυτοί που κάθε ώρα κλέβουν την υπεραξία και εκμεταλλεύονται την εργατική μας δύναμη, αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε εμείς. Η Εργατική Τάξη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι η μόνη παραγωγική δύναμη και δικαιούται όλο τον πλούτο που παράγει. Κανένας ούτε κεφάλαιο, ούτε βιομήχανος, ούτε τσιφλικάς, δικαιούται μερίδιο. Να, γιατί λέμε όχι στον "κοινωνικό διάλογο". Να, γιατί λέμε να φύγουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο". Να, γιατί λέμε ότι ο "κοινωνικός διάλογος είναι απάτη"".
Συνεχίζοντας επισήμανε ότι την πολιτική λιτότητας, την αφαίρεση πολύχρονων κατακτήσεων των εργαζομένων στηρίζουν με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια και οι πλειοψηφίες των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
"Οι μεγάλοι αγώνες που έγιναν, όπως αυτοί των ναυτεργατών, των οικοδόμων, των εκπαιδευτικών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των εργαζομένων στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ δείχνουν την κατεύθυνση της πάλης, στέλνουν μηνύματα ελπίδας ότι οι εργαζόμενοι μπορούμε. Εκεί στην καθημερινή πάλη θα κριθούμε όλοι, αυτό είναι το απόλυτο κριτήριο της αξιοπιστίας μας. Εκεί θα κριθεί και το ΕΚΘ, στην πράξη, στο συντονισμό, στην κλιμάκωση των αγώνων. Αυτοί οι αγώνες για τη διάσωση των παραγωγικών μονάδων του νομού, για να μην ιδιωτικοποιηθούν το Λιμάνι, ο ΟΥΘ, ο ΟΑΘ, η Εκθεση, οι άλλοι οργανισμοί, αυτοί οι αγώνες με τέτοιο χαρακτήρα όχι μόνο θα ακυρώνουν αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές, αλλά θα συμβάλουν ώστε να ανοίγει ο δρόμος για ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο αναγκαίο για τη συνολική ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής", κατέληξε ο Θ. Κυριακίδης.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος τόνισε ότι ενωμένοι θα πρέπει να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι για να αποκρούσουν αποτελεσματικά την πολιτική μοιράσματος της ανεργίας και αποδυνάμωσης των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και τα μέτρα που, διά της "συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας", ανατρέπουν το 8ωρο. Δήλωσε ότι το ΕΚΘ είναι ριζικά αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση των βασικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και δημοσίου συμφέροντος τραπεζών και επισήμανε ότι το ΕΚΘ προχώρησε σε πρωτοβουλίες συντονισμού της δράσης των Εργατικών Κέντρων των πόλεων της Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση των αρνητικών για τους εργαζόμενους συνεπειών της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στους συγκεντρωμένους μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Μπ. Ανδρεάδης,ο αναπληρωτής γραμματέας Κ. Γκοντίνος και ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Ν. Θεσσαλονίκης Δ. Κίτσιος.
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν την πιο σκληρή πολιτική λιτότητας των τελευταίων είκοσι χρόνων. Μιας λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης, που σηματοδοτείται από τη συνεχή περικοπή των κοινωνικών δαπανών, την όλο και πιο βαριά φορολογία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Βιώνουν επίσης τις δυσμενείς συνέπειες από την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υλοποιούνται και που έχουν εκπονηθεί από τα διεθνή χρηματιστηριακά κέντρα και τους τραπεζίτες.
Τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θα αγωνιστούν ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης των ΔΕΚΟ και απαιτούν από τη ΓΣΕΕ να μη συμμετέχει στη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", σαν άλλοθι που αξιοποιείται για την επιβολή των αντεργατικών μέτρων.
"Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα τη ρήξη με τη διαρκή πολιτική λιτότητας που φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στην Εργατική Τάξη και συσσωρεύει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς και την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής, που θα στηρίζεται στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην παραγωγική ανάπτυξη, στην κατοχύρωση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας", υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Μνημείο προς τιμήν των πεσόντων εργατών το Μάη του '36.Μεγάλη ήταν η συγκίνηση την ώρα που κατατίθονταν στεφάνια και ψαλλόταν το "Πέσατε θύματα" από τους χιλιάδες διαδηλωτές. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΕΣΑΚ, η ΕΔΥΕΘ, συνταξιουχικά σωματεία και πολλά συνδικάτα.
Πριν τις ομιλίες η διοίκηση του ΕΚΘ απένειμε τιμητική πλακέτα στο Πυροσβεστικό Σώμα της πόλης για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Κ. Καλωνάς ζήτησε να μη χρησιμοποιούνται τα οχήματα για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Στη συνέχεια η Ορχήστρα της ΕΡΤ με τη διεύθυνση Ακη Γεροντάκη έπαιξε αγωνιστικούς σκοπούς. Στην εκδήλωση τραγούδησε ο Δημ. Νικολούδης.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με τον γραμματέα της Χρήστο Κόφφα,τον Γιάννη Κατσαρό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη,μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσο Σαχίνη.Παραβρέθηκαν, επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης,ο υποψήφιος νομάρχης Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Σπυριδάκης,οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αμπελοκήπων και Καλαμαριάς Κώστας Σαπρανίδης και Σοφία Τεμεκενίδου,καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκη. Ακόμη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι Καλαμαριάς και Συκεών, βουλευτές, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και συλλόγων πολιτικών προσφύγων κ. ά.
Ως τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, εκτιμάνε οι συνδικαλιστές τη χτεσινή συγκέντρωση
Χιλιάδες εργαζόμενοι του Πειραιά κατέκλυσαν χτες την πλατεία Κοραή συγκροτώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, τη μεγαλύτερη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων ετών. Το δικό τους τόνο και παλμό στη συγκέντρωση έδωσαν με τη μαζική και δυναμική παρουσία τους οι νέοι, εργαζόμενοι και μαθητές. Μαζικά ήταν τα μπλοκ, των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των ναυτεργατών, των οικοδόμων, των εργατών από τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας Πειραιά, των εργατών από τις βιοτεχνίες, τα τσαγκαράδικα, ενώ καταγράφτηκαν και καινούριες παρουσίες όπως το μπλοκ των τεχνιτών της ΔΕΗ και το Σωματείο Μηχανικών Συντηρητών Βιομηχανιών Ελλάδας. Εντυπωσιακό ήταν το μπλοκ και των συνταξιούχων του Πειραιά.
Το πρώτο ραντεβού των εργαζομένων του Πειραιά ήταν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στην προσυγκέντρωση που διοργάνωσαν 16 πρωτοβάθμια σωματεία. Λίγο μετά τις 10, ξεκίνησε μαχητική πορεία προς την πλατεία Κοραή. Στον κόμβο των κεντρικών δρόμων Βασιλέως Γεωργίου και Εθνικής Αντιστάσεως,ενώθηκαν με την πορεία οι νέοι από σωματεία του Πειραιά και συνταξιούχοι, που είχαν καθορίσει εκεί την προσυγκέντρωσή τους. Η πορεία μετατράπηκε σε κόκκινο ποτάμι από εκατοντάδες σημαίες, ενώ τα συνθήματα: "Αγώνας ενωμένος, αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος" και "η απάντησή μας είναι αγώνες ταξικοί, κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή", μαζί με τα ρυθμικά βήματα και χειροκροτήματα των νέων που είχαν μπει μπροστά στην πορεία, ταρακούνησαν τον Πειραιά.
Οταν η πορεία κατέληξε στην πλατεία Κοραή, οι εργαζόμενοι που ήδη είχαν συγκεντρωθεί υποδέχτηκαν τους συναδέλφους τους με χειροκροτήματα και συνθήματα: "Αγώνας ενωμένος, αγώνας διαρκείας κόντρα στην κυβέρνηση της ολιγαρχίας", "εργάτες αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές". Στην πλατεία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.
"Η 1η Μάη 1998 είναι η μέρα που πρέπει να δώσουμε όρκο στους νεκρούς μας ότι δε θα αφήσουμε να πάει χαμένο το αίμα που έχυσαν οι εργάτες όλου του κόσμου και ότι αν χρειαστεί να δώσουμε και άλλο αίμα θα το κάνουμε πάλι", είπε απευθύνοντας χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γιάννης Κυριαζάκος.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης."Σήμερα 112 χρόνια μετά την κόκκινη Πρωτομαγιά του Σικάγου, η εργατική τάξη παλεύει και υπερασπίζεται τις ίδιες κατακτήσεις με τότε, που βρίσκονται στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του. Σήμερα στη χώρα μας το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του έχουν βάλει στον "Προκρούστη" του "κοινωνικού διαλόγου" το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις και ό,τι άλλο έχει κατακτήσει το εργατικό κίνημα. Η πολιτική αυτή δεν παίρνει γιατρειά και μερεμέτια. Χρειάζεται συνολική ανατροπή. Η εργατική τάξη σ' όλο τον κόσμο ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της, αντιστέκεται και αντιπαλεύει αυτή την πολιτική".
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή έδωσαν την ανάλογη απάντηση στη μεθόδευση στελεχών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, να "καπελωθεί" η αγωνιστική κινητοποίηση, με ομιλητές που δεν ήταν στην απόφαση του ΕΚΠ. Ετσι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε στο τέλος της ομιλίας του ο Γ. Μανουσογιαννάκης, ξεκίνησαν την πορεία τους, αφήνοντας"σύξυλους" και μόνους στην πλατεία τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.
Η πορεία των εργαζομένων κατέληξε στο Πασαλιμάνι,όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο όπου τον Αύγουστο του 1923 σε πανεργατική απεργία σκοτώθηκαν 11 εργάτες.
Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σήφης Κωτσαντής,ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,η νομαρχιακή σύμβουλος Ελπίδα Παντελάκη,ο επικεφαλής της Κίνησης - "Πειραιάς Αναγέννηση"Παναγιώτης Σαλπέας,η Ελένη Παπαδοπούλου επικεφαλής της ΔΑΣ Κερατσινίου,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,βουλευτής του ΔΙΚΚΗ Γιάννης Αράπης και άλλοι.
Από τον Γ. Μανουσογιαννάκη καταγγέλθηκε και η απόφαση των στελεχών της ΠΑΣΚΕ και της Α.Π. στη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε απεργοσπάστες την Πρωτομαγιά! Τα στελέχη αυτά αποφάσισαν να μη γίνει χτες στο εργοστάσιο απεργία! Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να καλέσουν και αστυνομικές δυνάμεις, για να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από σωματεία του Πειραιά που είχαν συγκεντρωθεί στην πύλη του εργοστασίου για να περιφρουρήσουν την απεργία! Καταγγέλθηκε επίσης, ότι η ίδια πλειοψηφία στο σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,με πρωτοστάτη ξανά τον πρόεδρο του ΕΚΠ, από κοινού με την εργοδοσία αποφάσισαν, σαν... Νιάρχοι, να απαγορεύσουν την είσοδο στο ναυπηγείο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά!
Στιγμές αγωνιστικής έξαρσης στην πόλη της ""Φεντερασιόν"" και του Μάη του '36
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
Η ιστορική πλατεία Αριστοτέλους "ξεχείλισε" χτες από κόκκινες σημαίες και υψωμένες γροθιές. "Ξεχείλισε" από εργάτες, υπάλληλους, φοιτητές, συνταξιούχους, άνεργους και νεολαίους, που διατράνωσαν αποφασιστικά και μαχητικά την πίστη τους στα δίκαια της εργατικής τάξης.
Η Θεσσαλονίκη της "Φεντερασιόν" και του Μάη του '36. Η Θεσσαλονίκη του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Νικηφορίδη. Η Θεσσαλονίκη της εργατιάς και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή ντύθηκε χτες στα γιορτινά της, στα κόκκινα, σήκωσε ψηλά τις γροθιές και έδωσε όρκο τιμής: ν' αγωνιστεί για να πάρουν"τα όνειρα εκδίκηση".
Το μέγα πλήθος των συγκεντρωμένων - το μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη - δόνησε με τα αγωνιστικά του συνθήματα την πλατεία και τους γύρω χώρους, φέρνοντας στο νου παλιότερες εποχές μαζικότητας και έξαρσης του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.
Καταδίκασε με πάθος την πολιτική κυβέρνησης - ολιγαρχίας - ΕΕ, πολιτική του ξεπουλήματος των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο. Την πολιτική της λιτότητας, της "ελεύθερης αγοράς" και της "παγκοσμιοποίησης".
Εδωσε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, την άρχουσα τάξη και τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ότι οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να ματαιώσουν τα σχέδια κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.
Αγωνιστικός παλμός και ψυχική ανάταση κυριάρχησαν στη συγκέντρωση και εκφράστηκαν στα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα: "Κόκκινη Πρωτομαγιά, στον αγώνα εργατιά", "ο κοινωνικός διάλογος είναι απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", "ΓΣΕΕ ταξική, όχι συναινετική", "λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός".
Εντονη ήταν η παρουσία στη συγκέντρωση και την πορεία της νεολαίας, που έδωσε ιδιαίτερο χρώμα και τόνο στην κορυφαία αυτή εκδήλωση της εργατικής τάξης της πόλης.
Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι προσυγκεντρώσεις που διοργάνωσε η ΕΣΑΚ στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στην Πλατεία Βαρδαρίου και στη ΔΕΘ. Στις δέκα το πρωί οι προσυγκεντρώσεις έφθασαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και από κοινού εισήλθαν στην Πλατεία Αριστοτέλους, έχοντας μπροστά ένα τεράστιο πανό της ΕΣΑΚ που έγραφε: "Μέτωπο Πανεργατικό Πανελλαδικό ενάντια στα Μονοπώλια και τον Ιμπεριαλισμό".
Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Σέρρες, Κατερίνη,ενώ μία από τις μεγαλύτερες ήταν αυτή της Καβάλας.Ιδιαίτερα μεγάλη σε όγκο και παλμό ήταν και η εκδήλωση στα Λιμενάρια της Θάσου. Στη Βέροια οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ αποχώρησαν από το χώρο της συγκέντρωσης που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο, όταν η πλειοψηφία της διοίκησης αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ, παρά την προηγούμενη συμφωνία. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΣΑΚ, διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στο Κιλκίς τα σωματεία διαδήλωσαν και έδωσαν τη δική τους απάντηση στις αποφάσεις της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, που θέλησε "να αλλάξει τον τρόπο γιορτασμού", με το αιτιολογικό ότι δε συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην παραδοσιακή απεργιακή συγκέντρωση.
Δυναμική ήταν και η απάντηση που έδωσαν στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι της Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, των Γρεβενών, Φλώρινας, Γιαννιτσών, Δράμας, Κομοτηνής και Ξάνθης.
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή
Από την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο στο Πασαλιμάνι