ΦΛΩΡΙΝΑ |
Στην Αλεξανδρούπολη χιλιάδες λαού και νεολαίας συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων, συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων της πόλης. Μέσα από τις ομιλίες καταγγέλθηκαν τα ζητήματα ασφαλείας με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι και η νεολαία, όπως στα σχολεία, στις μεταφορές, στις υποδομές. Χαρακτηριστικά, ο Παντελής Τσάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε στην έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδάτων και αντιπλημμυρικών έργων, «με αποτέλεσμα τις τραγικές εικόνες των 150.000 στρεμμάτων να είναι μέσα στο νερό!». Ξεχώρισε μάλιστα τη «μετατροπή της πόλης μας σε πέρασμα επικίνδυνου πολεμικού υλικού και σε στόχο αντιποίνων!», καταλήγοντας στο πραγματικό δίλημμα, «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».
Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε έγινε «στάση» στον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ, όπου μαθητές, φοιτητές, γονείς και εργαζόμενοι κατέθεσαν ανθοδέσμες στη μνήμη των θυμάτων. Παράλληλα οι διαδηλωτές, περνώντας μπροστά από το λιμάνι της πόλης, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο αλλά και στόχο αντιποίνων, έστειλαν μήνυμα καταδίκης της επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν. Η πορεία κατέληξε στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης.
ΚΟΖΑΝΗ |
Με μεγάλη μαζικότητα έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, ενώ στη Δράμα η πορεία κατέληξε στον σιδηροδρομικό σταθμό. Αντίστοιχα κινητοποιήθηκε ο λαός στην Ορεστιάδα, που αυτήν την περίοδο πλήττεται από τις καταστροφικές πλημμύρες, με τους διαδηλωτές να στέκονται συμβολικά στις ράγες του τρένου. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στις Φέρες, στο Διδυμότειχο και στον Λιμένα της Θάσου.
Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Κοζάνης με τη συμμετοχή άνω των 30 μαζικών φορέων, σωματείων και συλλόγων. Ακολούθησε πορεία προς τον ΟΣΕ Κοζάνης, όπου οι διαδηλωτές στάθηκαν συμβολικά, φωνάζοντας συνθήματα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ |
Στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ακολούθησε δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους, ενώ στη συγκέντρωση στα Γρεβενά διαδηλωτές άναψαν συμβολικά 57 κεράκια. Στο συλλαλητήριο που ακολούθησε, ανάμεσα στους φορείς που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν και ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών, μέσα από τον οποίο οι αγρότες έδωσαν σημαντική μάχη επιβίωσης όλο το προηγούμενο διάστημα στα μπλόκα.
Στη Φλώρινα, στη συγκέντρωση στην πλατεία Μόδη συμμετείχε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και αγρότες της περιοχής με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Η πορεία κατέληξε συμβολικά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Φλώρινας.
Ιδιαίτερα μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Νεάπολη Κοζάνης και Αμύνταιο Φλώρινας, ενώ την Παρασκευή διαδήλωσαν στη Σιάτιστα δεκάδες μαθητές από το Μουσικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της πόλης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ |
ΚΑΒΑΛΑ |
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη Θεσσαλία
ΤΡΙΚΑΛΑ |
Στα Τρίκαλα, εκεί όπου πριν έναν μήνα η εργατική τάξη της πόλης συγκλονίστηκε από το φριχτό εργοδοτικό έγκλημα στο μπισκοτάδικο της «Βιολάντα», χιλιάδες εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης βρέθηκαν ξανά στους δρόμους. Ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων φώναξαν «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».
Γιατί ένα νήμα συνδέει τη βαρβαρότητα και όλα τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού: Το αδίστακτο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους από την εργοδοσία, που μπροστά σε αυτό δεν υπάρχει έγκλημα που διστάζει να διαπράξει, έχοντας την απλόχερη στήριξη του κράτους και όλων των κυβερνήσεων.
«Δεν θα συνηθίσουμε στα εγκλήματα», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, αναφερόμενος συγκεκριμένα τόσο στα Τέμπη όσο και σε άλλα παρόμοια, όπως στη Μάνδρα, στο Μάτι, στον «Ιανό», στον «Daniel», σε τόσες πλημμύρες και φωτιές σε όλη τη χώρα που κόστισαν τόσες ανθρώπινες ζωές... Αλλά και στο Αιγαίο και τις θάλασσές μας που έγιναν υγρός τάφος για χιλιάδες ξεριζωμένους και κυνηγημένους πρόσφυγες.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ |
Ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας στη «Βιολάντα», που «αφού μπούκωσε με κέρδη, επιδοτήσεις και κρατική στήριξη στις επενδύσεις του με κάθε κυβέρνηση, άφησε τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στο φονικό προπάνιο, παρά τις διαμαρτυρίες τους και τις προειδοποιήσεις των τεχνικών. Τα μέτρα για τη σωτηρία τους ήταν κόστος για την εργοδοσία, το σταμάτημα της παραγωγής για να παρθούν μέτρα προστασίας λογίζεται πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα».
Ακολούθησε πολύ μαζική και δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τον σταθμό του ΟΣΕ. Προπορευόταν το πανό του ΕΚ Τρικάλων και κυριάρχησε το σύνθημα «Εργάτριες στη "Βιολάντα", στα Τέμπη φοιτητές, στον βωμό του κέρδους χάνονται ζωές».
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν και στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων του Βόλου. Από τη συγκέντρωση έξω από τον Θόλο του Πανεπιστημίου έγιναν χαιρετισμοί σωματείων και φορέων, που ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής που στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες. Ακολούθησε πορεία μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να δηλώνουν «Στο σύστημα του κέρδους τύχη αν σωθείς, αξία στις ζωές μας θα δώσουμε εμείς».
ΒΟΛΟΣ |
Πολύ μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Καρδίτσα, από το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία που είχαν πάρει απόφαση για στάση εργασίας, αλλά και δεκάδες φορείς της πόλης που έδωσαν μαζικό «παρών» για να καταδικάσουν την πολιτική που μετατρέπει την καθημερινότητα του λαού σε μια απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών».
Μάλιστα, τη μεγάλη συγκέντρωση πλαισίωσαν με τα τρακτέρ τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, που δίνουν διαρκή μάχη επιβίωσης απέναντι στην πολιτική που τους ξεκληρίζει. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία στον σταθμό του ΟΣΕ, ενώ στο ίδιο σημείο το απόγευμα έγινε μουσική συναυλία με πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Το σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ακούστηκε και στις μαχητικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Τύρναβο, στην Ελασσόνα και στα Φάρσαλα.