ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Περαιτέρω κλιμάκωση από Ράις και Γαλλία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Κεντρική Τράπεζα χρηματοδότησης της παγκόσμιας τρομοκρατίας» χαρακτήρισε το Ιράν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι εκτός από τις «ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είναι γεγονός ότι μαζί με τη σταθερή σύμμαχό του Συρία, επιδίδονται σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευαίσθητης περιοχής της Μέσης Ανατολής». Η Κοντολίζα Ράις, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις στο Λίβανο, στα παλαιστινιακά εδάφη και στο νότιο Ιράκ», επαναλαμβάνοντας, δηλαδή, τη γνωστή επωδό του Λευκού Οίκου.

Το νέο στοιχείο, χτες, ήταν αναμφίβολα η, εξαιρετικά υψηλών τόνων, δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών. Ο Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί κατηγόρησε το Ιράν ότι «το πρόγραμμά του είναι ξεκάθαρα στρατιωτικό και παράνομο», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αρμόδιο Ιρανού αξιωματούχου, Αλί Λαριτζανί, που κάλεσε τον Γάλλο αξιωματούχο «να είναι πιο διπλωμάτης και να αποφεύγει την κλιμάκωση της έντασης», συμπληρώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τα κίνητρα της ξαφνικής έντασης. Ο Α. Λαριτζανί, σε δηλώσεις του, επέμεινε ότι η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται για απόκτηση πυρηνικών όπλων αλλά άφησε, για πρώτη φορά, να εννοηθεί ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε βάρος της χώρας του «υπάρχει η πιθανότητα να επηρεαστεί η πετρελαϊκή ροή από το Ιράν».

Τους υψηλούς τόνους του Ντουστ - Μπλαζί απέφυγαν οι Τζακ Στρο και η Γερμανίδα Καγκελάριος, με τον πρώτο να μιλά για «ενδείξεις ότι το Ιράν θα επιδιώξει ίσως να αποκτήσει απαγορευμένα όπλα» και τη δεύτερη να δηλώνει «αισιόδοξη ότι το όλο θέμα θα λυθεί διπλωματικά».

ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Δημοψήφισμα για «ανεξαρτησία» στο Μαυροβούνιο;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο απεσταλμένος της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, πρότεινε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την τύχη της Ενωσης με τη Σερβία στις 14 Μάη, ημέρα δημοτικών εκλογών. Ο Λάιτσακ έθεσε ως προϋπόθεση για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τη συμμετοχή των ψηφοφόρων σε ποσοστό τουλάχιστον 55%. Η διατύπωση του ερωτήματος που προτείνει ο απεσταλμένος της ΕΕ είναι η ακόλουθη: «Επιθυμείτε το Μαυροβούνιο να γίνει ανεξάρτητο κράτος με πλήρη διεθνή νομική υπόσταση;».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο διαμήνυσε χτες στη σερβική κυβέρνηση πως «ή θα συνεργαστείτε πλήρως με το Δικαστήριο της Χάγης, ή διακυβεύονται σοβαρά οι πιθανότητες τελικής ένταξής σας στην ΕΕ». Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μπαρόσο πως «δε συζητήθηκαν συγκεκριμένα τελεσίγραφα για την παράδοση του Μλάντις» (πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σερβοβόσνιων), αλλά πως «έγιναν κατανοητά συγκεκριμένα θέματα που αναμένεται να λυθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Τις κινήσεις περίπου 250 Αράβων μουτζαχεντίν που ζουν στο βορειοανατολικό χωριό Γκόρνια Μάοκα και συμμετείχαν στον πόλεμο που σπάραξε την πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-95) στο πλευρό των Βόσνιων μουσουλμάνων παρακολουθούν οι βοσνιακές αστυνομικές αρχές, ανακοίνωσε χτες Βόσνιος αξιωματούχος στο Σεράγεβο.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Η Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) ενδεχομένως να επιβάλει «ειρηνευτική λύση» για τη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ, σε περίπτωση που καθυστερήσουν αντάρτες και σουδανική κυβέρνηση να καταλήξουν σε συμφωνία, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ, Αχμάντ Αλάμι (ένας απ' τους μεσολαβητές της ΑΕ στην κρίση).

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Η αμερικανική πολυεθνική εταιρία χρυσού «Νιούμοντ» συμφώνησε χτες να καταβάλει στην Ινδονησία 30 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για τις ανήκεστες βλάβες που προκάλεσαν οι δραστηριότητές της σε περιβάλλον και κατοίκους της επαρχίας του Βόρειου Σουλαβέσι. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν αναιρεί τη συνέχιση της δίκης του Αυστραλού προέδρου της θυγατρικής της «Νιούμοντ» στην Ινδονησία, που αντιμετωπίζει ποινές που επισείουν 10ετή κάθειρξη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αμερικανοί καθηγητές στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Γέιλ υποστήριξαν, σε άρθρα τους σε διεθνή επιστημονική επιθεώρηση, την «ελεύθερη πώληση» νεφρών και άλλων ανθρωπίνων οργάνων για να «λυθεί», όπως ισχυρίστηκαν, το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων και να καταπολεμηθεί «η μαύρη αγορά»!

ΣΟΦΙΑ.- Κατά 3% υψηλότερο, σε σχέση με το μέσο όρο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταγράφηκε το 2005 το ποσοστό της ανεργίας στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Συγκεκριμένα, η ανεργία έφθασε το 11,46% πέρσι, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ δεν ξεπέρασε το 8,6%. Αυτά, βέβαια, είναι τα επίσημα στοιχεία, αλλά η σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, είτε έχει μείνει στη χώρα, είτε έχει μεταναστεύσει, είναι πολύ χειρότερη. Και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η καπιταλιστική παλινόρθρωση οδήγησε σε υψηλά ποσοστά ανεργίας. Στην Πολωνία και τη Σλοβακία, διαμορφώθηκαν το 2005 σε 17,7% και 15,9%, αντίστοιχα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Λεωφορείο κατέπεσε σε χαράδρα στα ορεινά του κεντρικού Μεξικού, όταν ο οδηγός του έχασε το έλεγχο του οχήματος και είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άνθρωποι και να τραυματιστούν 14 άλλοι, από τους οποίους οι 8 σε κρίσιμη κατάσταση.

ΒΙΕΝΝΗ - ΚΑΡΑΤΣΙ.- Σε θερμό κλίμα και με κοινή δήλωση περί «εποικοδομητικής συζήτησης και επιθυμίας γεφύρωσης των διαφορών», ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ με τους επικεφαλής των μουσουλμανικών θρησκευτικών αρχών της Συρίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών. Κοινή έκκληση «ηρεμίας» και αδελφοσύνης των πιστών όλων των θρησκειών απηύθυναν και από την Ιερουσαλήμ ο εκπρόσωπος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερής Πόλης, Ατάλα Χάνα, που συναντήθηκε με εκπρόσωπο της «Χαμάς» και του Ισλαμικού Κινήματος των Ισραηλινών Αράβων. Την ίδια ώρα, μία ακόμη διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούνταν στο Πακιστάν, που, όμως, ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

ΡΩΣΙΑ
Σε αλλαγή του Προγράμματος προχωρά το ΚΚΡΟ

Με κοινή έκκλησή τους το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και η Προγραμματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΡΟ καλούν τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος να συμμετάσχουν στη διαδικασία επεξεργασίας του νέου Προγράμματος του ΚΚΡΟ, που ξεκινά. Οπως σημειώνεται σχετικά «από την έγκριση του ισχύοντος προγράμματος έχουν περάσει 11 χρόνια. Στην περίοδο αυτή η επικαιρότητα ορισμένων πλευρών του προγράμματος αδυνάτισε, ενώ άλλων ενισχύθηκε. Εμφανίστηκε η ανάγκη εκτίμησης νέων τάσεων στην κοινωνική ανάπτυξη, όπως και η συγκεκριμενοποίηση των καθηκόντων του κόμματος».

Στην έκκληση περιλαμβάνονται 7 κατευθύνσεις, που απαιτούν αναδιατύπωση:

1) Η ανάγκη αποτύπωσης στο Πρόγραμμα των βασικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων του καπιταλιστικού κοινωνικο - οικονομικού συστήματος, που εδραιώθηκε στη Ρωσία.

2) Η ανάγκη καλύτερης συγκεκριμενοποίησης της κοινωνικής βάσης του ΚΚΡΟ.

3) Η ανάγκη διευκρίνισης της σχέσης του κοινωνικο - ταξικού και εθνικο - απελευθερωτικού αγώνα.

4) Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στο σημερινό ρωσικό κράτος.

5) Ο καθορισμός των άμεσων καθηκόντων του ΚΚΡΟ, ενός προγράμματος - μίνιμουμ.

6) Ιστορικές εκτιμήσεις της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και των μηχανισμών των αντεπαναστατικών ανατροπών.

7) Οι διεθνείς εξελίξεις και η θέση της Ρωσίας στο σύγχρονο κόσμο.

Στην έκκληση καλούνται οι κομματικές οργανώσεις και όργανα να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως την 1/10/2006, ενώ η Προγραμματική Επιτροπή θα πρέπει να καταθέσει για δημοσίευση το σχέδιο του νέου Προγράμματος έως το Δεκέμβρη του 2006. Για τη συζήτηση του νέου σχεδίου προγράμματος θα ακολουθήσει τρίμηνη εσωκομματική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ