Παρά την αυταρχική αντιμετώπιση από τους σχολάρχες, οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών ολοκλήρωσαν τις εκλογές του Συλλόγου τους και ξεκινούν για νέες κατακτήσεις
Μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν εκατοντάδες σπουδαστές ιδιωτικών σχολών μέσα από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του πρώτου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 23 του Μάρτη και ολοκληρώθηκαν στις 31 του Μάρτη. Οι σπουδαστές ψήφιζαν στα γραφεία του συλλόγου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ καθημερινά στήνονταν κάλπες και μέσα στις σχολές.
Η ανάγκη ύπαρξης ενός συλλόγου μαζικού, με αντι-πρόταση στα σύγχρονα προβλήματα της εκπαίδευσης, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά. Τα πρώτα βήματα στο δρόμο των κατακτήσεων έχουν ήδη αρχίσει για τους σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών με τις καθημερινές εξορμήσεις, τις παραστάσεις μέσα στις σχολές, τη συμμετοχή στα πανεργατικά συλλαλητήρια, την πορεία στο υπουργείο Παιδείας και τώρα την επιτυχημένη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών του συλλόγου.
Οσο όμως ο αγώνας θα μεγαλώνει, τόσο τα συμφέροντα αυτών που κερδοσκοπούν από την εμπορευματοποίηση της μόρφωσης θα θίγονται και θα προσπαθούν να τον σταματήσουν. Αυτό έγινε και τις μέρες των εκλογών, σύμφωνα με καταγγελίες της εφορευτικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, στη σχολή "Αυγερινοπούλου" όταν η μαζική προσέλευση άρχισε να "ενοχλεί", ο σχολάρχης ειδοποίησε την Αστυνομία και απείλησε συνδικαλιστές του συλλόγου με συλλήψεις και μηνύσεις. Ομως οι ίδιοι οι σπουδαστές της σχολής περιφρούρησαν την εκλογική διαδικασία, αρνούμενοι να μπουν στις τάξεις παρά τις απειλές και έκαναν αλυσίδα γύρω από την κάλπη. Στη "Δομή" η ίδια εικόνα. Τραμπουκισμοί και βρισιές προς τα μέλη του συλλόγου και απαγόρευση των εκλογών. Στο IST όλοι οι διευθυντές των τμημάτων κυνηγούσαν τα μέλη του συλλόγου στους διαδρόμους για να μην έρθουν σε επαφή με τους σπουδαστές. Και βέβαια κάλεσαν την Αστυνομία. Στην ΑΚΤΟ και ενώ η συμμετοχή των σπουδαστών στις εκλογές άγγιζε το 50% στο συγκεκριμένο κτίριο, καλέστηκε η Αστυνομία και μέλη του συλλόγου οδηγήθηκαν στο Δ Αστυνομικό Τμήμα. Στην ΑΚΜΗ το ίδιο. Αστυνομικοί με πολιτικά οδήγησαν στο τοπικό τμήμα Κυψέλης δύο μέλη του συλλόγου κατ' εντολή της διεύθυνσης. Στην ΚΟΡΕΛΚΟ μάλιστα, μέλη του συλλόγου προπηλακίστηκαν από την ιδιωτική αστυνομία της σχολής, ενώ καλέστηκε για άλλη μια φορά η Αστυνομία.
Παρ' όλα αυτά, οι σπουδαστές έδωσαν τη δική τους απάντηση στους σχολάρχες και την πολιτική που τους δίνει κάλυψη και έγινε φανερό πλέον τι σημαίνει να παρέχεται εκπαίδευση από έναν επιχειρηματία - σχολάρχη, που με τη μιας χρήσης κατάρτιση εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη για ένα τμήμα της ολιγαρχίας, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέους εργαζόμενους χωρίς ουσιαστική μόρφωση, με μια ψευτοειδίκευση, φτηνό εργατικό δυναμικό στα χέρια τους.
Το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελείται από τους Σωτήρη Γκέκα (ΑΚΜΗ), Αλέξανδρο Φράγκο (ΑΚΤΟ), Αρτεμις Χρυσοβιτσάνου (ΑΚΤΟ), Ολγα Δημάκη (ΑΚΤΟ), Μαρία Βιβτιάδη ("Αυγερινοπούλου"), Κώστα Τσίφτη (ΙΕΚ Δημοσιογρ. Παιδεία), Χρυσούλα Λάτση ("Ξυνή"), Σπύρο Δημοσθενιάδη (ΑΚΜΗ), Αλέκο Φλιτζάνη ("Ξυνή" Πειραιά), Αντρέα Εφετζή ("Le Monde"), Γιάννη Κρανιά ("Technografico"), Νάντια Κολχιλάκη ("Αυγερινοπούλου"), Μαργαρίτα Αράτου (ΑΚΜΗ), Μαρία Χατζή ("Αυγερινοπούλου") και Εύα Ιακωβάτου ("Ξυνή" Πειραιά).
Το νέο ΔΣ καλεί όλους τους σπουδαστές ενωτικά να παλέψουν για πάγωμα των διδάκτρων και κρατικό έλεγχο στις αυξήσεις του έτους '97-'98, με σκοπό την επιστροφή των παράνομων κερδών. Να αγωνιστούν για προγράμματα σπουδών σύγχρονα και αναβαθμισμένα, με τεχνολογική υποδομή και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Να υπερασπιστούν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και να διεκδικήσουν την ένταξη της ειδίκευσης στη δευτεροβάθμια βαθμίδα, με σκοπό την κατάργηση του θεσμού των ΙΕΚ και της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Να απαιτήσουν μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα νέες θέσεις εργασίας και παραγωγική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου, κόντρα στην ασκούμενη πολιτική παραγωγικής αποσάθρωσης της χώρας.
Πίσω από τις πλάτες των εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση της επετηρίδας και την πρόσληψη εκπαιδευτικών με διαγωνισμό, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι από αύριο ξεκινά ηυποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της σε ζητήματα κρίσιμα για την παιδεία, επιλέγει τις διακοπές του Πάσχα για να προωθήσει το σχέδιο καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών με στόχο να αποφύγει τις αντιδράσεις.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 4 Μάη, ενώ ο διαγωνισμός θα αρχίσει στις 12 Ιούνη. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα, με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ, να υποβάλει αίτηση μόνο στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου επιθυμεί να εργαστεί, ενώ η προκήρυξη θα πωλείται από το Εθνικό Τυπογραφείο και τις Νομαρχίες. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ που συνεδρίασε χτες, καλεί τις ΕΛΜΕ να βρεθούν έξω από τα σημεία που θα πωλούνται οι αιτήσεις συμμετοχής και να ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς για τις επιπτώσεις του νόμου 2525/97 και ειδικότερα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" πρότεινε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση να τονίσει ιδιαίτερα η ΟΛΜΕ το αίτημα του κλάδου για διατήρηση της επετηρίδας ως το μόνο αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα διορισμών και να εκφράζει την αντίθεση του κλάδου στον αδιέξοδο διαγωνισμό και την απάτη της "ποιοτικής αναβάθμισης" που επικαλείται η κυβέρνηση.
Η ΔΕΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης να οργανώσουν συγκεντρώσεις στα σημεία όπου θα γίνονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό, με στόχο την ενημέρωση των υποψηφίων και την ανάδειξη των θέσεων του κλάδου. Ηδη, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την πρώτη μέρα υποβολής των αιτήσεων, έξω από το κτίριο, όπου θα υποβάλλονται αυτές, και συμβολικό μπλοκάρισμα της εισόδου του κτιρίου, ώστε να διατρανωθεί η αντίθεση του κλάδου στο διαγωνισμό.
Σε καταλήψεις διαρκείας όλων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα προχωρήσουν από τις 27 του Απρίλη οι Σύλλογοι Εκτάκτου Εκπαιδευτικού καιΕιδικού Τεχνικού Προσωπικού ΤΕΙ,με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των θεσμικών αιτημάτων τους.
Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζεται ότι παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων, οι 372 θέσεις μονίμων καθηγητών, που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο πριν από ενάμιση χρόνο, δεν έχουν ακόμη - εκτός από 95 - οδηγήσει σε προσλήψεις προσωπικού. Επισημαίνει δε ότι το υπουργείο θα πρέπει να καταλάβει πως οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτουν "πρόσκαιρες και περιστασιακές ανάγκες", αφού ξαναπροσλαμβάνονται μετά από προκηρύξεις κάθε Σεπτέμβρη για σειρά ετών (ακόμη και 15 χρόνια) ως "έκτακτοι".
Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί απαιτούν:
Συγκέντρωση κατοίκων των Γλυκών Νερών σήμερα στις 7 π.μ.
Παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις αντιδράσεις των κατοίκων, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στο περιβάλλον, στο όνομα της κατασκευής της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού. Ετσι, χθες το πρωί συνεργεία, όπως καταγγέλλει η δημοτική αρχή, έκοψαν ένα μεγάλο αριθμό πεύκων του πευκοδάσους Υμηττού για τη διάνοιξη της λεωφόρου. Με άμεσες παρεμβάσεις των κατοίκων σταμάτησε η καταστροφή του Υμηττού και αναβλήθηκε για... σήμερα.
Με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος των Γλυκών Νερών καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής, σήμερα στις 7 π.μ. να είναι όλοι εκεί, προκειμένου να μην επιτρέψουν τη συνέχιση της καταστροφής. Το Δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς αλλά και ο λαός των Γλυκών Νερών, τονίζεται στην ανακοίνωση, έχουν εκφραστεί από το παρελθόν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν αυτό το έγκλημα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν από καιρό συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα και συντονίζονται με φορείς και επιτροπές των γύρω περιοχών προκειμένου να ανατρέψουν τους καταστρεπτικούς, όπως χαρακτηρίζουν, κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τα Μεσόγεια, την οριστική ματαίωση της κατασκευής των λεωφόρων Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και Σταυρού - Αεροδρομίου, καθώς και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από όσες κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Σε ψήφισμα που έχουν εκδώσει, μεταξύ άλλων, καλούν την κυβέρνηση και το ΠΕΧΩΔΕ να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ και να μην προχωρήσουν στην κατασκευή της Περιφερειακής Υμηττού. Να συνειδητοποιήσουν, τονίζουν, ότι εδώ ζουν άνθρωποι. Οσο θα δείχνουν ότι το ξεχνούν, εμείς θα τους το θυμίζουμε.