...τα «ανταλλάγματα» της ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Η πρόσκληση για «πολιτικό διάλογο» που απηύθυνε χτες ανοιχτά ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς στον «πρόεδρο» του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα προκάλεσε αίσθηση στο Βελιγράδι σκοντάφτοντας στην - αναμενόμενη... - άρνηση της Πρίστινας.
«Ο διάλογος ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα μπορεί να γίνει εφικτός μόνο μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ρουγκόβα, Μουχάμεντ Χαμίτι... Ομως, η κίνηση του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς προς τον «πρόεδρο» του Κοσσυφοπεδίου, βεβαίως, και δεν εκδηλώθηκε για να γίνει αποδεκτή... Φανερώθηκε - διόλου τυχαία... - ένα 24ωρο μετά τις συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους της επταμελούς Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, σηματοδοτώντας, έστω και έμμεσα, τη στροφή της πολιτικής τακτικής του Βελιγραδίου στο ζέον ζήτημα καθορισμού του μελλοντικού στάτους κβο του προτεκτοράτου... Με άλλα λόγια, διαφαίνεται πλέον πως το Βελιγράδι δεν απορρίπτει ασυζητητί... την ακόλουθη «θέση» της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο: Πώς, δηλαδή, «δεν μπορεί να επιστρέψει στο (διοικητικό) στάτους που επικρατούσε έως το 1999». Πράγμα που διαφάνηκε χτες και απ' τις δηλώσεις που φέρεται πως έκανε στην Πρίστινα ο απεσταλμένος της Γερμανίας στην Ομάδα Επαφής, Μίκαελ Σέφερ. «Πρέπει» είπε ο Σέφερ «να εκπροσωπηθούν οι Σέρβοι και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου» στις συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, η οποία «δεν μπορεί να επανέλθει στο καθεστώς που ίσχυε έως το 1999»...
Σ' αυτή τη «λογική» ανταλλαγμάτων εντάσσεται η χτεσινή ανακοίνωση της ΕΕ πως η Ενωση Σερβίας - Μαυροβουνίου είναι «έτοιμη» να αρχίσει με τις Βρυξέλλες ενταξιακές συνομιλίες για τη σύναψη Συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης με την ΕΕ. Πολιτικώς πρόκειται για εξέλιξη που φέρνει το Βελιγράδι ένα βήμα κοντύτερα προς το στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει γρήγορα... Το «πράσινο φως» ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα δοθεί στο Βελιγράδι, όπως εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν, μόνο όταν εκπληρωθούν μία σειρά απαραίτητων προϋποθέσεων, όπως: «Μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, με παράλληλη ένταση και ολοκλήρωση της συνεργασίας του Βελιγραδίου με τις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία...».
Μέσα σ' όλα, χτες δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του «μη κυβερνητικού» ιδρύματος πολιτικών ερευνών «Διεθνής Επιτροπή για τα Βαλκάνια» (συγκροτείται από πρώην υψηλόβαθμους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους με προεδρεύοντα τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο), που προτείνει:
- «Ημι-ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου έως το 2006 χωρίς αυτό να απολαμβάνει δικαιώματα αυτοκυριαρχίας, προκειμένου να διασφαλιστούν, το επόμενο διάστημα, τα δημοκρατικά, ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.
- Ενταξη του Κοσσυφοπεδίου στην αιγίδα «προστασίας» μιας διοίκησης της ΕΕ και όχι του ΟΗΕ (όπως είναι σήμερα...) με χορήγηση πλήρων δικαιωμάτων αυτοκυριαρχίας μόλις το Κοσσυφοπέδιο γίνει μέλος της ΕΕ!
Τέλος, χτες, ο διοικητής των δυνάμεων κατοχής του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) πρότεινε μείωση του αριθμού των 17.100 στρατιωτών στο προτεκτοράτο, προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα της KFOR να αντιμετωπίζει πιο άμεσα κρίσεις. Σημασία δεν έχει ο αριθμός στρατιωτών, αλλά η ευελιξία, δήλωσε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος...
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
«Η επιτυχία της εγκαθίδρυσης δημοκρατίας στο Ιράκ έστειλε ένα μήνυμα τόσο στη Δαμασκό όσο και στην Τεχεράνη: ότι η ελευθερία μπορεί να αποτελέσει το μέλλον όλων των κρατών. Οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή είναι παγκόσμια δημοκρατική επανάσταση». Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουκ του Τέξας, ο Αμερικανός πρόεδρος.
Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, συζήτησαν, εκτός των άλλων, και το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Αριέλ Σαρόν παρουσίασε στον Τζορτζ Μπους αεροφωτογραφίες των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων καθώς και άλλα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Οι ίδιες πάντα πηγές επανέλαβαν την ισραηλινή εκτίμηση ότι «το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι πολύ προχωρημένο και άκρως επικίνδυνο».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, επιβεβαίωσε ότι οι Μπους - Σαρόν συζήτησαν για το θέμα αλλά αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι η Ουάσιγκτον «επιμένει, προς το παρόν, στη διπλωματική επίλυση του ζητήματος». Ο Λίλαν αρνήθηκε ότι έγινε η οποιαδήποτε νύξη για το ενδεχόμενο ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, είτε από τις ΗΠΑ είτε από το Ισραήλ.
Χτες, ανακοινώθηκε, πάντως, ότι το Κογκρέσο ενέκρινε τη χορήγηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιρανικές εκπαιδευτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις «για την προώθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Είναι η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, που η Ουάσιγκτον, επισήμως, ανακοινώνει μια τέτοια οικονομική κίνηση καθώς η συμφωνία, με την οποία έληξε η κρίση της ομηρίας στην αμερικανική πρεσβεία (1980-1981), ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μην αναμειχθούν, άμεσα ή έμμεσα, οικονομικά ή στρατιωτικά στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επέμενε, χτες, ότι η χορήγηση αυτής της οικονομικής βοήθειας δεν παραβιάζει τη συμφωνία και ότι εντάσσεται στην πάγια πολιτική των ΗΠΑ «να βοηθούν για τον εκδημοκρατισμό». Βέβαια, το ποσό που παραχωρείται είναι εντυπωσιακά μικρότερο σε σύγκριση με τα ποσά που διέθεσαν οι κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους σε ανάλογες «οργανώσεις» στο Ιράκ, γεγονός που, από πολλούς, ερμηνεύεται ως έλλειψη «σοβαρών δεσμών Ουάσιγκτον και ιρανικής αντιπολίτευσης».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εντείνεται η διαμάχη γερμανικών και τουρκικών αρχών σχετικά με τους Τούρκους μετανάστες που κάνουν εκ νέου αίτηση για απόκτηση τουρκικού διαβατηρίου. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κάλεσε την Αγκυρα να δώσει τη σχετική λίστα, επικαλούμενος την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Βόρειο Ρηνανία - Βεστφαλία.
ΣΑΒΑΡ.-- Σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες ανάσυρσης επιζώντων από το παράνομα και με ελλιπή μέτρα ασφαλείας κτισμένο εργοστάσιο ρουχισμού στο Μπανγκλαντές που κατέρρευσε μετά από έκρηξη τη Δευτέρα. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 30 νεκρούς και 200 παγιδευμένους εργάτες της νυχτερινής βάρδιας.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στους 56 νεκρούς έφθασε ο απολογισμός πλημμύρας από κατά λάθος άνοιγμα φράγματος στον ποταμό Ναρμάντα τη Δευτέρα, ενώ γινόταν ινδουιστικό προσκύνημα.
ΜΠΑΚΟΥ.-- «Συμμαχία» συνέπηξαν πολλά κόμματα και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο τη νίκη στις εκλογές του Νοέμβρη. Στόχος η «αλλαγή των χαρακτηριστικών του καθεστώτος».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ν. Κορέας συμφώνησαν χτες πως η ΛΔ Κορέας θα πρέπει να επιστρέψει αμέσως στο τραπέζι των εξαμερών συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο κατά τον Γιόσκα Φίσερ «συνιστά παγκόσμια απειλή».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Χαρτογράφηση» των γενετικών ανωμαλιών του καρκίνου στον άνθρωπο, θα επιχειρήσουν τα επόμενα εννιά χρόνια δίκτυα γενετιστών στις ΗΠΑ με σημαντικό μέρος του κόστους των 1,35 δισ. δολαρίων να καλύπτεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Μάχη ανάμεσα σε Αφγανούς κυβερνητικούς στρατιώτες με αεροπορική στήριξη των ΗΠΑ και άγνωστους ενόπλους είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 12 «μαχητές Ταλιμπάν» την Τρίτη, ανακοίνωσαν οι αφγανικές αρχές. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η μάχη ακολούθησε μια «αποτυχημένη απόπειρα» εναντίον της ζωής του «στρατηγού»Χίαλ Μπαζ, σε ένα πέρασμα προς την Γκαρντέζ, 100 χλμ. νότια της Καμπούλ, με αμερικανικά ελικόπτερα να εκτοξεύουν δεκάδες ρουκέτες εναντίον μαχητών με ελαφρά τουφέκια. Δύο από τους ενόπλους συνελήφθησαν, ανακοίνωσαν οι αφγανικές αρχές, χωρίς να κάνουν λόγο για δικές τους απώλειες.
Στο μεταξύ, σε μάχη που σημειώθηκε επίσης την Τρίτη ανάμεσα σε «δυνάμεις καταπολέμησης των ναρκωτικών» του Αφγανιστάν, που έχουν εκπαιδεύσει οι Αμερικανοί, και αγρότες που καλλιεργούσαν παπαρούνα για την παρασκευή οπίου, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν. Ολα τα θύματα ήταν αγρότες.
Τέλος, επίσης χτες, η «κυβέρνηση» του Αφγανιστάν διαβεβαίωσε ότι είναι σε θέση να παράσχει «προστασία» στον από πολλού καθυστερούμενο αγωγό πετρελαίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν μέσω Αφγανιστάν στο Πακιστάν, μήκους 1.680 χιλιομέτρων και εκτιμώμενης αξίας κατασκευής 3,5 δισ. ευρώ.
ΜΑΝΙΛΑ.--
Θύελλα διαμαρτυριών ξεσήκωσε η δήλωση του Αμερικανού επιτετραμμένου στις Φιλιππίνες Τζόζεφ Μουσομέλι ο οποίος συνέκρινε την κατάσταση στο Μιντανάο με αυτή «στο Αφγανιστάν»: Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων κάλεσε τον Αμερικανό διπλωμάτη για να του εκφράσει την απαρέσκειά του και την ανησυχία του για τις δηλώσεις του, ενώ σημειώθηκαν διαδηλώσεις εναντίον του με συνθήματα όπως «Μουσομέλι, σκάσε» και «γιάνκη, πήγαινε σπίτι σου». Η εφημερίδα «Inquirer» σχολίασε με μια δόση σαρκασμού πως ο Αμερικανός διπλωμάτης πρέπει να ένιωσε «σαν να δέχεται πυρά σε πεδίο μάχης στο Αφγανιστάν». Ο ίδιος ο επιτετραμμένος της διπλωματίας των ΗΠΑ δήλωσε πως «δεν έχει τίποτε για να απολογηθεί». Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Αρόγιο φέρεται «εκνευρισμένη» από τα σχόλια του Αμερικανού, έσπευσε να δηλώσει ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους παραμένει ικανοποιημένος από την επιτυχή συνδρομή μας στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας». Το δίχως άλλο...