Εφυγε στα 57 του χρόνια, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ο ζωγράφος Νίκος Κικίλιας.Η κηδεία και το μνημόσυνό του έγιναν σιωπηλά, αφού η γυναίκα του, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια,δεν ήθελε να γραφεί τίποτε τις πρώτες σαράντα μέρες, πιστεύοντας πως το πραγματικό πένθος βιώνεται με σιγή. Στο μνημόσυνό του άφησαν όλοι στον Νικόλα από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και του τραγούδησαν μαζί με το μπουζούκι του δεκάχρονου Νικόλα Πίση, το αγαπημένο του ζεϊμπέκικο "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι". Στο τέλος, οι φίλοι του πήραν ένα φάκελλο ο οποίος έγραφε απ' έξω "Με την αγάπη του Νίκου" και περιείχε μία κάρτα με το τελευταίο του έργο "Θαλασσινό τοπίο" και μια φωτογραφία του όταν χόρευε το τελευταίο του ζεϊμπέκικο στους Δελφούς.
Ο Ν. Κικίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα και από πολύ νωρίς ξεκίνησε την ενασχόλισή του με τη ζωγραφική. Από το 1958 και για πέντε χρόνια, σπούδασε ζωγραφική σε ελεύθερα εργαστήρια στη Γερμανία. Από το 1963 είχε παρουσιάσει έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφού πέρασε από τον ιμπρεσιονισμό, φωβισμό, εξπρεσιονισμό, νεο-ορφισμό και νεο-ρεαλισμό, τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε μία δική του γεωμετρική αντίληψη, ενώ παράλληλα εκφράστηκε στο χώρο με κατασκευές.
Στις αίθουσες συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας στο Ναύπλιο, εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες, έκθεση έργων χαρακτικής του σημαντικού μας χαράκτη και ζωγράφου Γιώργη Βαρλάμου.Την ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση, που έχει το χαρακτήρα μικρής αναδρομικής έκθεσης, διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας.Φιλοξενούνται 40 περίπου έργα του Γ. Βαρλάμου (χαλκογραφίες, ξυλογραφίες, λιθογραφίες), τα οποία ανήκουν στη συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος. Αντιπροσωπευτικές χαρακτικές δημιουργίες από τη μακρόχρονη εικαστική πορεία του καλλιτέχνη, αλλά και γραμματόσημα και βιβλία. Είναι γνωστή άλλωστε η σημαντική προσφορά του Γ. Βαρλάμου στη βιβλιοδετική τέχνη.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που με στόχο να έχει το κοινό μια συνεχή και καθημερινή επαφή με την τέχνη, το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ναύπλιο, διοργανώνει στις αίθουσες των συναλλαγών του εικαστικές εκθέσεις. Προηγήθηκαν ατομικές παρουσιάσεις έργων των: Αλ. Φασιανού, Π. Παντολφίνι και της Φλώρικας Κυριακοπούλου.Η έκθεση έργων του Γ. Βαρλάμου θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.
Παρατείνεται μέχρι το τέλος Φλεβάρη ενδιαφέρουσα έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη,που λειτουργεί από το Σεπτέμβρη στο Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι). Παρουσιάζονται έργα του Γιάννη Τσαρούχη της περιόδου 1937 - '38 και αφίσες των καραγκιοζοπαιχτών Δεδούσαρου και Σωτήρη Σπαθάρη.Οι πολύχρωμες κουίντες που αντέγραψε από ένα καμπαρέ στην οδό Δώρου, τα τοπία που είχε παραγγείλει ειδικά στον Σ. Σπαθάρη, οι ρεκλάμες του Καραγκιόζη που κοσμούσαν για χρόνια το ατελιέ του καλλιτέχνη, αποτέλεσαν το φόντο για πολλούς ζωγραφικούς του πίνακες.
"Ηταν οι οδηγοί στη δουλιά μου. Τα φόντα τα μεταχειριζόμουνα όπως ο Ματίς τα κεντήματα απ' το Μαρόκο. Δηλαδή ως φόντα στα μοντέλα μου. Μαζί με τις διαφημίσεις, που ήταν κρεμασμένες δίπλα, με παρέσυραν να ακολουθήσω το νόμο τους και στο ζωγράφισμα της φιγούρας (...)".
Οι αφίσες του Σ. Σπαθάρη είναι ζωγραφισμένες από τις δύο πλευρές "για οικονομία τσέπης και βάρος χαρτιού για τη μεταφορά από θέατρο σε θέατρο (...)" και πρώτη φορά, ύστερα από συντήρηση, εκτίθενται έτσι ώστε να φαίνονται και οι δύο πλευρές τους.
Η έκθεση "Ο Καραγκιόζης στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη" λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Τρίτη κλειστά.
Σήμερα (11.30 π.μ.), στο χώρο του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη ο Παναγιώτης Τέτσης θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση "Ο Καραγκιόζης στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη".
Οκτώ καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν επιλεγεί μεταξύ 200 υποψηφίων απ' όλο τον κόσμο, συμμετείχαν στο τρίτο "Συμπόσιο Γλυπτικής σε Γρανίτη", που διοργανώθηκε στην πόλη Τοκαμάτσι της Ιαπωνίας. Από την Ελλάδα συμμετείχε ο γλύπτης Βασίλης Δωρόπουλος,ο οποίος επιλέχθηκε από την Επιτροπή του Συμποσίου στο Παρίσι μαζί με έναν ακόμη Ευρωπαίο γλύπτη, τον Ιταλό Ρενάτο Ισκχία, καθώς και τον Ιάπωνα Τοσιτσούγκου Γιαμαχάτα. Η διάρκεια του συμποσίου ήταν δύο μήνες και οι καλλιτέχνες φιλοξενήθηκαν και ανταμείφθηκαν με χρηματικό ποσό από το Δήμο του Τοκαμάτσι. Το έργο του Β. Δωρόπουλου παρουσιάζει μια μορφή κόρης, έργο που απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από τον ιαπωνικό Τύπο.
Δημιουργός γνωστών έργων, ο Β. Δωρόπουλος έχει φιλοτεχνήσει το Μνημείο Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, προς τιμήν του Μαραθωνοδρόμου και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον Κορυδαλλό και το Μνημείο της Εθνικής Συμφιλίωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος. Επίσης, πολλά έργα του έχουν βραβευτεί και στηθεί σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.