ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ
Συνεχίζουν τις εφημερίες

Δε συζητήθηκε χτες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος η πρόταση για την εξαίρεση απ' τις εφημερίες με το αιτιολογικό πως εισάγονται άποροι, ανασφάλιστοι και ασθενείς άλλων Ταμείων

Μετά την αποδοκιμασία που συνάντησε δε συζητήθηκε τελικά, χτες, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ η πρόταση για την εξαίρεση των νοσοκομείων του Ιδρύματος απ' τις εφημερίες του ΕΣΥ επειδή - όπως προβλέπει η ημερήσια διάταξη - στη «διάρκεια της εφημερίας εισάγεται μεγάλο ποσοστό ασθενών που είναι ανασφάλιστοι, ιδιώτες και ασφαλισμένοι Ταμείων εκτός του ΙΚΑ και άποροι».

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί μια άλλη φορά και υποστήριξε πως η αιτία για τη διατύπωση αυτής της πρότασης είναι ότι υπήρξαν παράπονα γιατρών και εργαζομένων από το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ πως γίνονται πολλές εισαγωγές στις εφημερίες, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Αυτή η κατάσταση είναι υπαρκτή για το 1ο Νοσοκομείο αλλά απέχει πολύ από τη φιλοσοφία της πρότασης, η οποία κινείται από ανταποδοτική λογική και στη βάση ισολογισμών.

Φαίνεται πως η στάση του διοικητή του ΙΚΑ δεν είναι άσχετη με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μη δεχτεί - για τους δικούς του λόγους - σε καμιά περίπτωση την εξαίρεση των νοσοκομείων του ΙΚΑ απ' το σύστημα των εφημεριών του ΕΣΥ. «Αυτό το θέμα έκλεισε», έλεγε στο «Ρ» υπεύθυνη πηγή του υπουργείου Υγείας.

Πάντως, όσοι σύμβουλοι πήραν το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ τάχτηκαν κατά της εξαίρεσης των νοσοκομείων του ΙΚΑ απ' τις εφημερίες.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ ήταν και το ζήτημα των τηλεφωνικών ραντεβού «184» καθώς και αυτό του θεραπευτικού τουρισμού.

Ο διοικητής του ΙΚΑ είπε ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την επέκταση του «184». Ο Θ. Κακκαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΙΚΑ, ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, πρότεινε ν' αναλάβει το ίδιο το ΙΚΑ την υπηρεσία του «184» ακόμα και αγοράζοντάς την απ' τους ιδιώτες όπου την εκχώρησε η διοίκηση του ΙΚΑ.

Την έντονη κριτική συνάντησε η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού 20.000 χαμηλοσυνταξιούχων του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών φορέων που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΙΚΑ.

Η απόφαση στηρίζεται και σε οικονομικά κριτήρια, καθώς προβλέπει τη συμμετοχή των συνταξιούχων που έχουν εισόδημα μέχρι και 10.500 ευρώ (3.577.875 δραχμές), που θα βεβαιώνεται από το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκαν εξοργιστικά στοιχεία: Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων, Αγ. Αναστασίου, και ο Θ. Κακκαβάς υπογράμμισαν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι του Περιστερίου με 100 δελτία. Αλλοι σύμβουλοι στιγμάτισαν το απαράδεκτο καθεστώς των κληρώσεων, όπως γίνεται στο Βόλο.

Ο διοικητής του ΙΚΑ απλώς διατύπωσε την αδυναμία του Ιδρύματος να ανταποκριθεί στο αίτημα για κάλυψη των αιτήσεων για θεραπευτικό τουρισμό.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Χωρίς το πολύτιμο κρεβάτι

Οι τρομακτικές ελλείψεις σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον πιο δραματικό τρόπο: Χτες το πρωί, πέθανε στο Λαϊκό Νοσοκομείο 69χρονη ασθενής, την ώρα που οι γιατροί αναζητούσαν ένα κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής και βουλευτής της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος, για περισσότερο από δέκα ώρες, οι γιατροί προσπαθούσαν με ένα χειροκίνητο αναπνευστήρα να δώσουν - μάταια - ζωή στην άρρωστη. Απ' την πλευρά του, ο διοικητής του Λαϊκού, Σπ. Μακρυγιώργος, απέδωσε το θάνατο της 69χρονης σε βεβαρημένη κατάσταση της ασθενούς. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συγγενείς της 69χρονης εκδήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν 500.000 δραχμές τη μέρα, όταν πληροφορήθηκαν ότι αυτό είναι το νοσήλιο στις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν ΜΕΘ.

Οποια κι αν είναι η τελική αιτία της κατάληξης της 69χρονης, εκείνο που προκύπτει είναι ότι δεν πέθανε σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ - όπως δικαιούνταν.

Και η δραματική αυτή κατάσταση έχει ως αιτία την κυβερνητική πολιτική: Χρόνια και χρόνια, οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ ζητούν νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν κρεβάτια ΜΕΘ, που είναι έτοιμα εδώ και χρόνια.

Αυτή, λοιπόν, τη στιγμή, θα μπορούσαν να μπουν σε λειτουργία 110 επιπλέον κρεβάτια, αν προσλαμβάνονταν 784 νοσηλεύτριες. Μάλιστα, απ' αυτά τα κρεβάτια, τα 35 θα ήταν στην Αττική (χρειάζονται 293 νοσηλεύτριες).

Σήμερα, λειτουργούν 331 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων τα 160 είναι στην Αττική.

Κριτές με δημοκρατική επίφαση

Την ολοκλήρωση του καταλόγου με τα ονόματα των Εθνικών Κριτών για τη στελέχωση των Συμβουλίων Επιλογής και των Συμβουλίων Αξιολόγησης των Διευθυντών του ΕΣΥ, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος.

Οι κατάλογοι αυτοί συντάχτηκαν με βάση τον αντι-ΕΣΥ νόμο 2889/2001 και στάλθηκαν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιό του προς όλους τους προέδρους των ΠεΣΥ και τους διοικητές των νοσοκομείων, ενημερώνει για τη διαδικασία συγκρότησης των Συμβουλίων Επιλογής και των Συμβουλίων Αξιολόγησης. Μόλις συγκροτηθούν τα Συμβούλια, καταργούνται τα Συμβούλια Κρίσης των γιατρών (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) και οι φάκελοι υποψηφιοτήτων για θέσεις διευθυντών που έχουν κατατεθεί στα νοσοκομεία θα διαβιβαστούν στα Συμβούλια Επιλογής.

Πρόκειται για μια επιλογή, που έχει τα χαρακτηριστικά δημοκρατικοφάνειας, αλλά, στην ουσία, πρόκειται για την προώθηση αυταρχικών διαχειριστικών μεθόδων στις υπηρεσίες υγείας των νοσοκομείων, με σκοπό την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ