ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ-ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προετοιμασία των συνομιλιών για το Κόσσοβο

ΕΛΣΙΝΚΙ.- Περιοδείες σε ΠΓΔΜ, «Σερβία, Κοσσυφοπέδιο» και Αλβανία «για να ακούσει τις πλευρές και να συλλέξει εντυπώσεις» ανήγγειλε χτες πως θα ξεκινήσει στο τέλος του τρέχοντος μήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις συνομιλίες, που θα «καθορίσουν» το καθεστώς του προτεκτοράτου Μάρτι Αχτισαάρι.

Λίγο μετά την έγκριση του διορισμού του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αχτισαάρι είπε πως η έδρα του γραφείου του θα είναι στη Βιέννη (όπου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν οι συνομιλίες για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου). Υποστήριξε πως «όλοι αναγνωρίζουν» πως το σημερινό καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο «δεν μπορεί να παραταθεί άλλο» και πως σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς που επιθυμεί κάθε πλευρά να κυμανθούν οι διαπραγματεύσεις. Στις ίδιες δηλώσεις ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας είπε ότι στις συνομιλίες θα συμμετέχει και η Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία που θα συγκροτηθεί από τους εκπροσώπους της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ που όπως είπε «έχει ρόλο κλειδί» όχι μόνον στις συνομιλίες αφού είναι «σημαντικός εταίρος, μεγάλος δωρητής και πολιτικός μέτοχος στα Βαλκάνια γενικότερα»...

Το ίδιο 24ωρο στο Βελιγράδι ο Βουκ Ντράσκοβιτς, υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, δήλωνε πως η Σερβία «πρέπει να είναι ρεαλίστρια για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου» προσθέτοντας ωστόσο πως θα αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της περιοχής κατά τις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χτες (όπως αναμενόταν) απόφαση με την οποία εκφράζει την «ελπίδα» πως οι επικείμενες συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο «θα αντανακλούν την ελεύθερη θέληση των Κοσσοβάρων πολιτών για ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βόμβα - προβοκάτσια των μυστικών υπηρεσιών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» διατυπώνει την υπόνοια ότι η έκρηξη βόμβας σε βιβλιοπωλείο στην Σεμντιλί αυτή την βδομάδα, που κόστισε ένα νεκρό και, μία ημέρα αργότερα, στις διαδηλώσεις Κούρδων, άλλον ένα από τα πυρά της αστυνομίας, αποτελεί έργο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «μαύρο περιστατικό». Σύμφωνα με την «Χουριέτ», οι υποψίες πως η βομβιστική ενέργεια και η κοινωνική αναταραχή που γέννησε «έχουν αναστατώσει» το τουρκικό κράτος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τζισέκ, υποσχέθηκε να ανακαλύψει «τι ακριβώς συνέβη» και κάλεσε τους Τούρκους να αναμένουν τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας που έχει αρχίσει.

Τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι τρεις ύποπτοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία αποδείχτηκε ότι ήταν πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής - και παραλίγο να λιντσαριστούν από εξαγριωμένους Κούρδους. Αρχικά η ενέργεια είχε αποδοθεί στους Κούρδους αυτονομιστές, ενώ οι τρεις υποστήριζαν ότι δέχτηκαν «άδικα» επίθεση από το πλήθος διότι «τυχαία» βρέθηκαν στην περιοχή. Αλλά στο αυτοκίνητο των τριών βρέθηκαν τουφέκια «Καλάσνικοφ», χειροβομβίδες, λεπτομερής χάρτης της περιοχής και χάρτης στον οποίο είχε σημειωθεί το βιβλιοπωλείο.

  • Εγκλημα τιμής: μια 32χρονη δολοφονήθηκε από τον πατέρα της προχτές μετά την εμφάνισή της σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία τον κατηγόρησε ότι τη βίαζε συστηματικά όταν ήταν μικρή. Αλλες δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον Απρίλη του 2005 επειδή κατήγγειλαν σε τηλεοπτικές εκπομπές κακομεταχείριση από μέλη της οικογένειάς τους.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν την Πέμπτη στην Πορτογαλία, στην πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της χώρας, με σκοπό να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν ως στόχο να περιοριστεί το έλλειμμα, που φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει το 6,2% του ΑΕΠ, ώστε μέχρι το 2008 να έχει μειωθεί κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η αμερικανική Γερουσία ζήτησε ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών για το εάν η CIA διατηρεί πράγματι ένα σύστημα μυστικών φυλακών, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη βδομάδα η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», προκαλώντας σάλο.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Η συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας του Καζιμιέρζ Μαρτσινκίεβιτς απέσπασε το βράδυ της Πέμπτης ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας, χάρη στην υποστήριξη από το λαϊκό κόμμα «Αυτοάμυνα», από το καθολικό κόμμα «Ενωση Πολωνικών Οικογενειών» και από το Αγροτικό Κόμμα. Η νέα κυβέρνηση έλαβε 272 ψήφους υπέρ έναντι 187 κατά. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SLD) και οι Φιλελεύθεροι (PO) καταψήφισαν τη νέα κυβέρνηση.

ΠΕΚΙΝΟ.- Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι χτεσινές εξαμερείς συνομιλίες στο Πεκίνο για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, αφού σύμφωνα με δηλώσεις Βορειοκορεάτη αξιωματούχου, η ΛΔ Κορέας «δεν μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ διατηρούν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον των βορειοκορεατικών εταιριών»...

ΚΑΜΠΕΡΑ.- H κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ δεν απέκλεισε χτες την αυτόματη απέλαση Αυστραλών πολιτών (μετανάστες τρίτης και τέταρτης γενιάς) εφόσον κριθούν ένοχοι τρομοκρατικών ενεργειών και «δραστηριοτήτων».

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.- Νικήτρια των προεδρικών εκλογών διαφαίνεται πως θα είναι τελικά η 67χρονη Ελέν Τζόνσον-Σέρλιφ, αφού το 97% της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων απ' τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Λιβερία της δίνει ποσοστό 59,4% έναντι του 40,6% που πήρε ο αντίπαλός της Τζορτζ Γουία.

ΠΕΡΟΥ - ΙΑΠΩΝΙΑ
«Διαμάχη» για την έκδοση Φουτζιμόρι

ΛΙΜΑ.-

Σε διπλωματικό πόλεμο μεταξύ Περού και Ιαπωνίας, με ενδιάμεσο κρίκο τη Χιλή, έχει εξελιχθεί η υπόθεση του πρώην προέδρου του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται στη Χιλή.

Χτες το Περού ανακάλεσε τον πρέσβη του στο Τόκιο, προειδοποιώντας την Ιαπωνία να μην επεμβαίνει στις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να πετύχει την έκδοση του φυγόδικου τέως προέδρου του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι από τη Χιλή. Η Λίμα δε δικαιολόγησε πλήρως την ανάκληση του διπλωμάτη της, αλλά η προειδοποίηση προς το Τόκιο ότι οποιαδήποτε ανάμειξή του στην υπόθεση Φουτζιμόρι θα «συνιστά απαράδεκτη παρέμβαση» ήταν διαφωτιστική. Εξάλλου η διαμάχη κρατά χρόνια, ενώ η οργή των Περουβιανών ξεχείλισε όταν η ιαπωνική κυβέρνηση απαίτησε από την κυβέρνηση της Χιλής πλήρη πρόσβαση στην υπόθεση ενόσω το Περού έχει ζητήσει την έκδοσή του και Χιλιανός δικαστής αποφάσισε να μην αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φουτζιμόρι, που κατηγορείται στο Περού για διαφθορά, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, αλλά και δολοφονίες και σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Χιλή όπου και συνελήφθη, καθώς εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τη στιγμή που ο τέως πρόεδρος του Περού διέφυγε στην Ιαπωνία το 2000, όταν ένα σοβαρό σκάνδαλο προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησής του.

Λίγους μήνες αργότερα ο Φουτζιμόρι έλαβε την ιαπωνική ιθαγένεια και βάσει του ιαπωνικού Συντάγματος απαγορεύεται η έκδοσή του σε τρίτη χώρα. Ο Ιάπωνας πρέσβης στη Χιλή επιβεβαίωσε ότι διπλωματικοί υπάλληλοι συναντήθηκαν με τον Φουτζιμόρι την Τετάρτη, ενώ το Τόκιο προειδοποίησε επίσης ότι θα παρακολουθεί στενά τη μεταχείριση του 67χρονου στο Σαντιάγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ