ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Πριμοδοτούνται οι ιδιώτες σε βάρος των νοικοκυριών

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Αντ. Σκυλλάκος έφεραν το θέμα στη Βουλή

Η δήθεν εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στη Ρόδο αποτελεί ένα ακόμη σκάνδαλο της κυβέρνησης υπέρ του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ωστόσο όμως, ούτε επάρκεια θα υπάρχει, αλλά και οι τιμές θα είναι τσουχτερές. Το θέμα αυτό έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης, αναφέρεται ότι όπως φαίνεται από τους όρους του διαγωνισμού, που έχει προκηρυχτεί για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Ρόδο, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, την ανορθολογική ανάπτυξη των δικτύων και σταθμών, αλλά και τον κίνδυνο για την επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στην Ερώτηση των δύο βουλευτών αναφέρεται ακόμα ότι «με παραβίαση και αυτού του Ν. 2773 στη Β΄ φάση του διαγωνισμού για τη Ρόδο, τέθηκε όρος σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται η δημιουργία ξεχωριστής εταιρίας. Ετσι επιχειρείται αποκλεισμός της ΔΕΗ συνολικά, αφού πρέπει να δημιουργήσει θυγατρική. Επίσης επιχειρείται η δημιουργία προϋποθέσεων, για απόσχιση μονάδων, καθώς και η υλοποίηση των γνωστών κατευθύνσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για πριμοδότηση των ιδιωτών και εξασφάλιση της κερδοφορίας τους, αφού για να προχωρήσουν αυτοί σε κατασκευή σταθμών, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν προσφορές με μεγαλύτερη τιμή κιλοβατώρας, κάτι που εξάλλου έχει δηλωθεί και επίσημα από άμεσα ενδιαφερόμενους».

Στη Β` φάση του διαγωνισμού - όπως συνεχίζει η Ερώτηση - έχουν γίνει σημαντικές τροποποιήσεις που δεν υπήρχαν στην Α' φάση και που φωτογραφίζουν εξυπηρέτηση συμφερόντων. Για παράδειγμα, προστέθηκε σαν καύσιμο και η νάφθα, για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει Ειδικός Φόρος Κτανάλωσης, όπως υπάρχει για άλλα πετρελαιοειδή. Ετσι είναι δυνατόν, αρχικά και εξαιτίας της νάφθας η τιμή της κιλοβατώρας που ο ιδιώτης θα πουλάει στο Διαχειριστή του Συστήματος να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, στη συνέχεια όμως να αυξηθεί σημαντικά, εάν επιβληθεί και στη νάφθα Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Οπως αποκαλύπτουν οι δύο βουλευτές, «οι όροι του διαγωνισμού απαιτούν να είναι η ισχύς του νέου σταθμού στη Ρόδο 120MW, όταν σήμερα η μέγιστη ισχύς στο νησί είναι 158MW περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός θα λειτουργεί λίγες μόνο ώρες, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος της κιλοβατώρας, ή θα λειτουργεί για μεγάλα διαστήματα μόνος του, με αποτέλεσμα από ενδεχόμενη βλάβη να προκαλείται γενική διακοπή ρεύματος στη Ρόδο. Ομως, η ορθολογική και οικονομικά συμφέρουσα επιλογή είναι δύο ή τρεις μικρότεροι σταθμοί, που θα τοποθετούνται σταδιακά με βάση την ανάπτυξη της αιχμής. Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ΔΕΗ προωθεί την αγορά δύο μονάδων των 60MW η κάθε μία για την Κρήτη (συνδυασμένου κύκλου), με προοπτική να μεταφερθούν σταδιακά στη Ρόδο για την κάλυψη των αναγκών εκεί, ενώ προγραμματίζει να ζητήσει και άδεια για την κατασκευή μεγάλου πρόσθετου Σταθμού στην Κρήτη. Ολα αυτά δείχνουν το απρογραμμάτιστο της παραγωγής και ανάπτυξης της ηλεκτρικής ενέργειας, που, μεταξύ άλλων, οδηγεί και σε σημαντική επιβάρυνση των τιμολογίων λαϊκής κατανάλωσης».

Επισημαίνεται επίσης ότι «στο διαγωνισμό προβλέπεται ότι το Δίκτυο Σύνδεσης με το Σταθμό είναι ευθύνη του Διαχειριστή του Συστήματος που σήμερα είναι η ΔΕΗ. Ομως 26 μήνες για την ολοκλήρωση του σταθμού είναι χρόνος εξαιρετικά μικρός σε σχέση με το χρόνο κατασκευής του δικτύου, δεδομένου ότι στην πορεία κατασκευής του μπορεί να παρουσιαστούν σημαντικές καθυστερήσεις νομικής φύσης. Ετσι υπάρχει η δυνατότητα για τον ιδιώτη να πληρώνεται για ένα διάστημα με βάση τον όρο της σύμβασης "take or pay" χωρίς καν να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Ο ίδιος ο όρος "take or pay" για 2.500 ώρες το χρόνο, δείχνει ότι θα προσφερθεί πολύ υψηλή τιμή κιλοβατώρας, αφού ο σταθμός θα δουλεύει μόνο 2.500 ώρες και 5.500-6.000 ώρες θα είναι διαθέσιμος χωρίς να δουλεύει».

Μετά από αυτά και επειδή η ηλεκτροδότηση της Ρόδου έχει άμεση σχέση και με την εθνική ασφάλεια, ερωτάται ο κ. υπουργός;

1. Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να γυρίσει τη χώρα 50 χρόνια πίσω όταν κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ήταν ξεχωριστή εταιρία;

2. Εάν η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα κατά των μεθοδεύσεων της ΡΑΕ, που χωρίς προγραμματισμό προχωρεί σε δημιουργία εγκαταστάσεων, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος των ιδιωτών.

3. Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχεδιασμένη παραγωγή και ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε σε συνδυασμό με την οικονομικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος να υπάρχει επάρκεια και τεχνική αξιοπιστία.

«Στρατηγική προτεραιότητα» η στήριξη του τουρισμού

Ως αντίβαρο στις στρατιές των ανέργων που δημιουργούν οι απολύσεις στο βιομηχανικό τομέα, η βαθιά κρίση στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το ρόλο του τουρισμού. Αυτό προκύπτει από το «όραμα» της κυβέρνησης για τον τουρισμό, το οποίο ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Αφού επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην εικοσαετία 1980 - 2000 που η συνολική απασχόληση αυξήθηκε μόνο 10%, στον τουρισμό αυξήθηκε κατά 100%, ενώ στη μεταποίηση μειώθηκε 16%, ο Ν. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε το εκλεκτό ακροατήριο πως ο τουρισμός μπορεί να αναδειχτεί σε «στρατηγική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια».

Στα πλαίσια αυτά υπενθύμισε στους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κεφαλαίου τις καλές υπηρεσίες που παρέχει στους επιχειρηματίες του τουρισμού η κυβέρνηση, όπως τα αντιασφαλιστικά μέτρα για τους εργαζόμενους, το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, την άρση του χαρακτηρισμού της κορεσμένης περιοχής για την Αττική και τα κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ κλπ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Σε σταθερά ανοδική τροχιά

Με ταχύτερους ρυθμούς κινείται η οικοδομική δραστηριότητα στο δημόσιο τομέα (μεγάλα έργα, ολυμπιακές εγκαταστάσεις) σε σχέση με αυτή του ιδιωτικού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οπως προκύπτει, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα (μετρούμενη σε χιλιάδες κυβικά μέτρα) την περίοδο Γενάρη - Οκτώβρη του 2002, ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2001, παρουσίασε άνοδο 9,1% καθώς ο οικοδομικός όγκος ανήλθε σε 64.427,3 κυβικά μέτρα έναντι 59.073,1 κυβικά μέτρα.

Αντίθετα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα την περίοδο Γενάρη - Οκτώβρη 2002/2001 εμφάνισε άνοδο 6,9% και σε όγκο 61.976,6 κυβικά μέτρα, έναντι 57.992,3 κυβικά μέτρα.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στην εποπτεία οι εκτός Ελλάδας δραστηριότητες

Τις δραστηριότητες και την πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό θα εποπτεύει στο εξής η Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με πράξη του διοικητή της ΤτΕ, η επέκταση του ελέγχου κρίθηκε αναγκαία «λόγω της σημαντικής επέκτασης των δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό κατά τα τελευταία έτη, είτε μέσω της εγκατάστασής τους υπό μορφή υποκαταστημάτων, είτε με τη διασυνοριακή παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών». Να σημειωθεί ότι η επέκταση αυτή αφορά κυρίως τις δραστηριότητες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου στις χώρες των Βαλκανίων.

Θησαυρίζουν από το κρατικό χρέος

Είτε σε φάσης κρίσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η σημερινή, είτε σε φάση «ανάπτυξης», οι τραπεζίτες και μεγαλορεντιέρηδες των χρηματαγορών έχουν τους τρόπους να αυξάνουν τα κέρδη τους. Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη «δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων», προκύπτει ότι μέσα στο Γενάρη του 2003 τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατέγραψαν σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη, εξαιτίας των τοποθετήσεων που προήλθαν από την «αυξανόμενη αβεβαιότητα και την επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων». Ετσι η μετακίνηση κεφαλαίων από μετοχές σε κρατικά χρεόγραφα (που θεωρούνται ασφαλέστερα) είχε αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου στα 59,7 δισ. ευρώ (από 32,6 δισ ευρώ το Δεκέμβρη του 2002). Ταυτόχρονα, μέσα στο Γενάρη η τιμή του 10ετούς τίτλου αυξήθηκε σε ποσοστό 2,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ