ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2026
Σελ. /28
Μέχρι το τέλος, για να ικανοποιηθούν με σύγχρονους όρους οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής

Για την ανάγκη και τα αποτελέσματα της αγωνιστικής διεκδίκησης σύγχρονων Ειδικών Σχολείων μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος

RIZOSPASTIS

Η πολιτική που βλέπει σαν κόστος (και) τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η υποχρηματοδότηση και το θεσμικό πλαίσιο που υπηρετούν αυτήν τη λογική, εκφράζονται καθημερινά στη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων. Το Ειδικό Σχολείο Καισαριανής - το πρώτο Σχολείο Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα, που λειτούργησε το 1937, με πρωτοβουλία και ευθύνη της πρωτοπόρας εκπαιδευτικού Ρόζας Ιμβριώτη, και το οποίο φέρει το όνομά της - σήμερα λειτουργεί με αριθμό μαθητών που υπερβαίνει κατά 50% το ενδεδειγμένο μαθητικό δυναμικό, με παλιές και φθαρμένες υποδομές που απειλούν την ασφάλεια των μαθητών, με παιδιά από 5 διαφορετικούς δήμους της Αττικής.

«Η κατάσταση στο σχολείο μας είναι η κορυφή του παγόβουνου. Συναντιούνται η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση σε Παιδεία και Πρόνοια, η αντιδραστική "αποκέντρωση" και κατάτμηση των ευθυνών για τα σχολεία, η μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρεία, με τις διακηρυγμένες απαιτήσεις της πολεμικής οικονομίας. Μία - δύο μέρες της φρεγάτας στον Κόλπο για την "ασφαλή διέλευση" των Στενών είναι η χρηματοδότηση του έργου της παλαιάς πτέρυγας!», τονίζει ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το ζήτημα και για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, η οποία το αντιμετωπίζει μέσα από τον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης μαζί με τους φορείς των γονιών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων.

Οταν η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέλαβε καθήκοντα το 2024, η κατάσταση που συνάντησε στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής αποτύπωνε τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δήμων. Οι σοβαρές γενικές επισκευές που απαιτούνταν, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, δεν καλύπτονταν με τα 64.000 ευρώ που δίνει το κράτος για τις επισκευές σχολείων στους δήμους. Πέρα από τις πρώτες κινήσεις για άμεσες επισκευές, η δημοτική αρχή παρέδωσε στην ΚΤΥΠ προμελέτη για το έργο αποκατάστασης της παλαιάς πτέρυγας του σχολείου, ύψους 700.000 ευρώ, και καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από ΚΤΥΠ, Περιφέρεια και υπουργείο για να προχωρήσει το έργο, απευθύνθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε όλους τους μαζικούς φορείς, προχωρώντας σε από κοινού κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις. Μετά από πολύμηνο αγώνα, την περασμένη Πέμπτη, σε έκτακτη συνάντηση της δημοτικής αρχής με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ανακοινώθηκε ότι δεσμεύτηκε το ποσό των 700.000 ευρώ για την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών ανακατασκευής της παλαιάς πτέρυγας, έργο το οποίο, ενταγμένο στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα εντός του καλοκαιριού.

Το κράτος δείχνει το βάρβαρο πρόσωπό του

- Κύριε δήμαρχε, το Ειδικό Σχολείο στον δήμο σας έχει «βαριά» Ιστορία, αλλά δεν βρίσκεται στην επικαιρότητα γι' αυτόν τον λόγο. Με τι όρους λειτουργεί σήμερα το πρώτο Ειδικό Σχολείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, το 1937;

- Στο σχολείο που συμβολίζει τη μάχη του ριζοσπαστικού εκπαιδευτικού κινήματος της δεκαετίας του '30, με επικεφαλής την Ρόζα Ιμβριώτη, για οργάνωση Ειδικής Εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία, σήμερα, 90 χρόνια μετά, το κράτος και οι φορείς του δείχνουν το πιο βάρβαρο πρόσωπό τους.

Το υπουργείο Παιδείας, πλέον των γνωστών περικοπών σε προσωπικό, στοιβάζει εκεί μαθητές πολύ πάνω από το προβλεπόμενο όριο, μέσα σε ακατάλληλες αίθουσες, χωρίς χώρους για φυσιοθεραπεία και αποθεραπεία, χωρίς τους απαραίτητους χώρους υγιεινής, χωρίς πρόβλεψη για εξειδικευμένη χρηματοδότηση για τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Κάθε κτιριακή υποδομή, για τη στήριξη επί της ουσίας του ειδικού παιδαγωγικού έργου, έχει εκμηδενιστεί και στηρίζεται στην ευσυνειδησία του εκπαιδευτικού, ειδικού και βοηθητικού προσωπικού.

Είμαστε σε μια περίοδο με οικονομικές συνέπειες στους δήμους και από αυτόν τον πόλεμο, στο Ιράν, η ούτως ή άλλως πενιχρή κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους εξαϋλώνεται από την ακρίβεια στα καύσιμα, στην Ενέργεια, στα τρόφιμα, και αποστερεί κάθε ουσιαστική δυνατότητα στους δήμους.

Οι προειδοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες της δημοτικής αρχής βρίσκουν μόνο αναρμόδιους στα υπουργεία, οι οποίοι αντί να ασχοληθούν με τη λύση εξαπολύουν απειλές γιατί σπάμε τη σιωπή που είχαν επιβάλει, απαιτούμε και τσαλακώνουμε το «κράτος πρόνοιας»!

- Σε ποιες ενέργειες προέβη η δημοτική αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της για την επίλυση του ζητήματος;

- Από την πρώτη μέρα της νέας θητείας μας βρήκαμε ακραία εγκατάλειψη. Πήραμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης, δίνοντας όλη την εικόνα στην πόλη, χωρίς στρογγυλέματα. Απευθυνθήκαμε σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Εσωτερικών) και στην Περιφέρεια Αττικής, προσπαθούσαμε για την αποκατάσταση των ιδιοκτησιακών θεμάτων που ήθελαν το σχολείο ως «αγνώστου» ιδιοκτήτη, αποκλείοντάς το από τα λεγόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η μάχη των παρεμβάσεων για αποφυγή ατυχήματος συνεχίζονται και σήμερα, π.χ. με ταβάνια που αποκαθηλώθηκαν γιατί έπεφταν.

Σε συνάντηση με την ΚΤΥΠ ΑΕ τον Νοέμβρη 2024 συμφωνήθηκε έργο ανακατασκευής του χώρου, σύμφωνα με τις τεχνικές υποδείξεις των υπηρεσιών του δήμου, ύψους 700.000 ευρώ περίπου. Τον ίδιο μήνα, Νοέμβρη 2024, θέσαμε το πρόβλημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με συγκλονιστική την παρέμβαση των γονιών, για να ακολουθήσει τον Μάρτη του 2025 επίσκεψη του περιφερειάρχη στον χώρο, όπου δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μελέτες και αναβάθμιση της νέας πτέρυγας, στον αύλειο χώρο, την προσθήκη χώρων υγιεινής.

Αιτηθήκαμε στο υπουργείο Παιδείας την ίδρυση και κατασκευή νέου διθέσιου Ειδικού Νηπιαγωγείου, καθώς σήμερα το Ειδικό Νηπιαγωγείο φιλοξενείται σε αίθουσα 16 τ.μ., όπου «χωρούν» συνολικά 15 μαθητές και εκπαιδευτικοί!

Τίποτα δεν θα μας χαριστεί!

- Δύο χρόνια μετά, όμως, όλα βρέθηκαν στον αέρα. Τι έγινε; Πρόκειται για μια συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα της Ειδικής Αγωγής ή για μια κακιά συγκυρία;

- Είναι μια πολιτική επιλογή συνολικά στον χώρο της Παιδείας, δεκαετίες τώρα, και όχι μια ατυχής συγκυρία σε κάποιο Ειδικό Σχολείο. Ολοι ξέρουν.

Η κατάσταση στο σχολείο μας είναι η κορυφή του παγόβουνου. Συναντιούνται η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση σε Παιδεία και Πρόνοια, η αντιδραστική «αποκέντρωση» και κατάτμηση των ευθυνών για τα σχολεία, η μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρεία, με τις διακηρυγμένες απαιτήσεις της πολεμικής οικονομίας. Μία - δύο μέρες της φρεγάτας στον Κόλπο για την "ασφαλή διέλευση" των Στενών είναι η χρηματοδότηση του έργου της παλαιάς πτέρυγας!

Εκεί κάπου οι δεσμεύσεις των υπουργείων, της Περιφέρειας κ.λπ. για το σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη» θυσιάστηκαν στον βωμό άλλων προτεραιοτήτων! Εξάλλου, ουδέποτε ενέσκηψαν στις ανάγκες των πολλών, πόσο μάλλον στις ανάγκες αυτών που λόγω αναπηρίας «κοστίζουν» πολύ.

- Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

- Εμείς θα φτάσουμε μέχρι το τέλος για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις που πήραμε το μεσημέρι της Πέμπτης από τη διοίκηση της ΚΤΥΠ ΑΕ ότι οι εργασίες της παλιάς πτέρυγας θα αρχίσουν με το κλείσιμο του σχολείου, θα αφορούν το σύνολο των απαραίτητων εργασιών και θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Για να δρομολογηθεί το νέο νηπιαγωγείο από το υπουργείο Παιδείας και για να επιληφθεί η Περιφέρεια των υποχρεώσεών της για τα παιδιά 6 δήμων.

Στον αγώνα αυτόν, που θα είναι μακρύς και δύσκολος, σύμμαχοί μας είναι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα, όλοι όσοι αμφισβητούν τους μονόδρομους της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ολοι αυτοί που στέκουν όρθιοι και αντέχουν παρά τα εκβιαστικά διλήμματα.

Ξεκινώντας από το πρώτο Ειδικό Σχολείο στην Ελλάδα, το σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη», να υπάρξουν παντού, σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, διεκδικήσεις για ένα δίκτυο σχολείων Ειδικής Αγωγής που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες. Γιατί σήμερα η πλειοψηφία των παιδιών με αναπηρία βρίσκονται έξω από το δημόσιο σχολείο και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, όπως και οι δημοτικές αρχές των 5 δήμων (Αθήνας, Ζωγράφου, Βύρωνα, Υμηττού - Δάφνης, Ηλιούπολης) που εξυπηρετούνται από το σχολείο μας, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τον Γολγοθά των οικογενειών με παιδιά με αναπηρία! Τίποτα δεν θα μας χαριστεί!


Μέρα δράσης για την Ειδική Αγωγή στις 23 Μαΐου

Σήμερα, χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες παραμένουν στα σπίτια τους μακριά από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ τα υπόλοιπα συνεχίζουν να πηγαίνουν στα ίδια ελάχιστα, ακατάλληλα και επικίνδυνα Ειδικά Σχολεία, όπως επισήμαναν φορείς της Ειδικής Αγωγής στις αρχές της εβδομάδας, χαρακτηρίζοντας τη φετινή χρονιά ως τη χειρότερη ανάμεσα σε μία μακρά σειρά κακών σχολικών ετών, με ευθύνη της πολιτικής που υπηρετούν οι κυβερνήσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Σύλλογοι Γονέων Ειδικών Σχολείων έχουν εξαγγείλει «ημέρα δράσης, αξιοπρέπειας και αγώνα μέσα στον Μάιο» για όλα τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το ζήτημα των υποδομών και της ίδρυσης - στην πράξη και όχι στα χαρτιά - μιας σειράς ακόμα ειδικών σχολείων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, διεκδικούν να αναλάβουν την ευθύνη κυβέρνηση, υπουργείο και η ΚΤΥΠ, άμεσα να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις ώστε:

- Να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες, μελέτες, έργα για την ανέγερση του ΕΕΕΕΚ Αθηνών στο οικόπεδο που έχει δεσμευτεί από το 2018 στην οδό Λάμψα στους Αμπελόκηπους. Να πάρουν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα να βρεθεί κτίριο στα όρια του δήμου που να στεγάσει και να λειτουργήσει με τη νέα σχολική χρονιά το ΕΕΕΕΚ Αθηνών μέχρι να ανεγερθεί το καινούριο.

- Να προχωρήσουν τάχιστα οι εργασίες αποκατάστασης, ανακαίνισης του ιστορικού σχολείου «Ρόζα Ιμβριώτη» στην Καισαριανή.

- Να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών στο κτίριο του ΕΕΕΚ κωφών, για να μπορέσει να ξαναγυρίσει στον χώρο του.

- Να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες παρεμβάσεων στο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Κινητικά Αναπήρων στην Ηλιούπολη μετά και από τα νέα στοιχεία επικινδυνότητας του σχολείου που επιβεβαιώθηκαν σε έκθεση της ειδικής υπηρεσίας της Περιφέρειας. Να ανεγερθούν νέοι χώροι για να βελτιωθούν οι όροι εκπαίδευσης των παιδιών και να μπορεί να υποδεχτεί νέα παιδιά, όπως είναι ανάγκη.

- Να φτιαχτεί ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ στην ευρύτερη περιοχή της Ηλιούπολης - Ανατολικές συνοικίες, δεν έχουν κανένα έως τώρα τόσοι δήμοι. Επείγει να ανοίξουν και άλλα ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ στα Δυτικά, στα Βόρεια, στα Νότια και στον Πειραιά με βάση τις ανάγκες, γιατί όλα τα υπάρχοντα σχολεία είναι τραγικά υπεράριθμα.

- Να λειτουργήσει με τη νέα σχολική χρονιά το ειδικό δημοτικό του Βύρωνα και όλα τα υπόλοιπα σχολεία που για χρόνια είναι στα χαρτιά (Φιλαδέλφειας, Αλίμου, Χαλανδρίου, ΕΝΕΕΓΥΛ Αμαρουσίου, τα ειδικά του Ωρωπού και της Σαλαμίνας).

- Με τη νέα σχολική χρονιά να μεταφερθούν σε ασφαλή κτίρια όλα τα ακατάλληλα και επικίνδυνα ειδικά σχολεία.

- Ιδρυση νέων ειδικών σχολείων σε όλη την Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα με βάση τις ανάγκες.

Οι φορείς της Ειδικής Αγωγής καλούν να παρθούν κατεπειγόντως όλα τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε όλα αυτά τα σχολεία να είναι έτοιμα και να λειτουργήσουν κανονικά από την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ