Το θέμα της ακρίβειας φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Στριφτάρης και η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης. Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης αναφέρεται: «Παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για την πάταξη της ακρίβειας και ελέγχους στην αγορά, η ακρίβεια - και ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης για τη λαϊκή οικογένεια - τραβάει την ανηφόρα.
Γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, οπωρολαχανικά και όλα σχεδόν τα τρόφιμα, τα τσιγάρα, αρκετά φάρμακα πλατιάς κατανάλωσης, καθημερινά ανατιμώνται, αποδεικνύοντας ότι οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών και οι "συμφωνίες κυρίων" είναι, όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού».
Ο υπουργός ερωτάται «γιατί δε λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τις καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη που είναι απαραίτητα στη λαϊκή οικογένεια και ποια μέτρα θα πάρει, ώστε να σταματήσει η ακρίβεια;».
Σύμφωνα με κοινή έρευνα της ICAP και της «Gallup International», οι Ελληνες κατέχουν τη 2η θέση των πιο απαισιόδοξων μεταξύ 61 χωρών, καθώς για το 2004 αναμένουν αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση της θέσης των ανέργων, περισσότερες διεθνείς συγκρούσεις...
Τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο απαισιόδοξων κατοίκων 61 χωρών του κόσμου - που προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το 2004 - καταλαμβάνει η... «ισχυρή» Ελλάδα του Κ. Σημίτη. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα κοινής έρευνας που έκαναν η TNS ICAP και η «Gallup International» σε 61 χώρες, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Τα συμπεράσματα δεν ξαφνιάζουν δεδομένων των συνεπειών από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και της όμοιας... εναλλακτικής λύσης που προβάλλεται, ενόψει των εκλογών, από τη ΝΔ. Ταυτόχρονα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν εμφυσούν αισιοδοξία στους Ελληνες.
Η χώρα με τους πιο απαισιόδοξους κατοίκους - που κατέχει την 1η θέση μεταξύ των 61 χωρών που διενεργήθηκε η έρευνα - είναι η Σλοβακία, με τον ένα στους δύο Σλοβάκους (ποσοστό 50%) να προβλέπουν για το 2004 επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Ακολουθούν, η Ελλάδα - με το 46% των κατοίκων της να πιστεύει ότι το 2004 θα είναι μία χρονιά με οικονομικές δυσκολίες και με σημαντική αύξηση της ανεργίας - η Πολωνία (43%), το Εκουαδόρ (43%) και η Πορτογαλία (41%).
Οι πλέον αισιόδοξες χώρες (οι κάτοικοι των οποίων αναμένουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης) είναι το Βιετνάμ (82%), το Χονγκ Κονγκ (76%) και το... Κόσσοβο (76%) - το οποίο προφανώς οι δυο εταιρίες θεωρούν κράτος, παρ' όλο που η περιοχή ανήκει, τυπικά, στη Γιουγκοσλαβία. Ακολουθούν η Γεωργία (73%), το Αζερμπαϊτζάν (72%) και οι... ΗΠΑ (69%).
Η απαισιοδοξία των Ελλήνων - που τους κατατάσσει στη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των 61 χωρών - είναι εμφανέστατη, από τις απαντήσεις που έδωσαν στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο της ICAP και της «Gallup». Συγκεκριμένα, στην ερώτηση:
Οι Ελληνες είναι και οι πλέον απαισιόδοξοι για τα οικονομικά τους από όλες τις χώρες! Ενδεικτικά από αυτή την άποψη είναι, επίσης, τα στοιχεία της έρευνας, που μας πληροφορούν ότι:
Αγωνιστική απάντηση δίνουν τα «θύματα» κυβερνητικής αυθαιρεσίας
Στη δίνη της κυβερνητικής αυθαιρεσίας εξακολουθούν να βρίσκονται περισσότεροι από 200.000 ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι και υπόκεινται περικοπή, με το έτσι θέλω, κατά 40% της δηλωθείσας επιδοτούμενης παραγωγής τους και ούτε την κομμένη προκαταβολή της προκαταβολής της επιδότησης έχουν λάβει.
Η κατάσταση αυτή έχει ανεβάσει στα ύψη την οργή και την αγανάκτηση των θιγόμενων ελαιοπαραγωγών και σε αρκετές ελαιοπαραγωγικές περιοχές, με πρωτοβουλία των συνεπών αγροτοσυνδικαλιστών, ετοιμάζονται νέα συλλαλητήρια, ενάντια στις παράνομες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, για σήμερα η ΠΑΣΥ Μεσσηνίας έχει προγραμματίσει αγωνιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στους Γαργαλιάνους στις 6 μμ, με πρώτο αίτημα να καταβληθεί ολόκληρη η επιδότηση σε όλες τις πραγματικά παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου. Από την άλλη, οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να υποβάλουν ενστάσεις το αργότερο μέχρι 14 του Γενάρη και σε κάποιες περιοχές ίσως και λίγο νωρίτερα, με βάση τις «κουτσουρεμένες» καταστάσεις επιδότησης, που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Μέσα σε όλα αυτά, παραιτήθηκε προ ημερών ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Χρ. Καβαδίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εξιλεώνεται έτσι η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των ελαιοπαραγωγών.