ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλα Κυριακής: Μίμης ο αξέχαστος

Ο Μίμης Φωτόπουλος δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά μας και από τη σκέψη μας

Η παρουσία του πάντα πληθωρική, πάντα ανθρώπινη, πάντα χαρούμενη μας πλημμυρίζει με πολλά δυνατά συναισθήματα. Ο ηθοποιός που προκαλούσε το αβίαστο γέλιο του κοινού, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές και θεατρικές φλυαρίες αγαπήθηκε. Αγαπήθηκε, διότι το κωμικό αλλά και το δραματικό στοιχείο πήγαζε αυθόρμητα μέσα απ' την καρδιά του. Η ΕΤ-1 στις 23.00 την Τετάρτη θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο με συνεντεύξεις της γυναίκας του, της κόρης του Αννας, της Αννας Καλουτά, της Σπεράντζας Βρανά, του Γιάννη Γκιωνάκη και της Αννας Φόνσου. Ενας μικρός ρόλος στην εξαιρετική ταινία "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" το 1948, έμελλε να είναι το προσάναμμα που άναψε τη μεγάλη κινηματογραφική "φωτιά" που τον έκανε γνωστό και αγαπητό σε όλα τα χωριά της Ελλάδας αλλά και στην Αλεξάνδρεια, στη Νέα Υόρκη στη Βοστόνη, στο Σίδνεϊ, στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις που κατοικούν Ελληνες.

Υγρή πρωτοπορία

Από τη σειρά ντοκιμαντέρ βρετανικής παραγωγής 5 ωριαίων εκπομπών της ΕΤ-2 "Τα υποβρύχια" μπορούμε να παρακολουθήσουμε την Πέμπτη στις 19.00 τον αγώνα για την κατασκευή του πρώτου μοντέρνου υποβρυχίου. Την εποχή του Α Παγκόσμιου Πολέμου, η Γερμανία και η Βρετανία αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν σε μάχες για πρώτη φορά τα υποβρύχια. Οι ναύτες των υποβρυχίων ανέλαβαν πρωτοβουλία και ακολούθησαν τους δικούς τους κανόνες. Διαβάζοντας τα ημερολόγιά τους αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι οι γνώσεις για την πίεση είναι ελλιπείς και διακινδύνευαν καθημερινά τη ζωή τους. Το θάρρος της άγνοιας που λένε... Ομως, αυτά τα δοκιμαστικά υποβρύχια δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους ναυτικούς των πολεμικών πλοίων που δεν έφευγαν από το λιμάνι γιατί δεν ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί στην ανοιχτή θάλασσα.

Εύστοχη σάτιρα

Η δεύτερη και καλύτερη κινηματογραφική ταινία των Αρθουρ και Χεκτ "Η πρώτη σελίδα",όπου ο ήρωας είναι γυναίκα θα παρουσιαστεί από τον ΑΝΤΕΝΝΝΑ την Παρασκευή στη 01.50. Εχει προηγηθεί η ομώνυμη κωμωδία του Λιούις Μαλιστόουν το 1931, ενώ θα ακολουθήσει το 1974 τρίτο ριμέικ σε σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ με τους Τζακ Λέμον και Γουέλτερ Ματάου. Η ταινία του Χάουαρντ Χοκς, δηλαδή αυτή που θα παρακολουθήσουμε εμείς την ύμνησαν οι κριτικοί, που ακόμη τη θεωρούν σαν μια από τις πιο κεφάτες και δροσερές κωμωδίες και εύστοχες, αλλά και προφητικές, σάτιρες, που γυρίστηκαν στη Μέκκα του κινηματογράφου. Ομως η ταινία αγαπήθηκε πολύ και από το κοινό που δε χάνει την ευκαιρία όποτε παίζεται να τη βλέπει. Είναι η ιστορία μιας δυναμικής ρεπόρτερ που βοηθάει έναν καταδικασμένο σε θάνατο άνδρα να δραπετεύσει από τη φυλακή, γνωρίζοντας ότι η εκτέλεσή του εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα. Οταν μια εκπρόσωπος του Τύπου βοηθά με κίνδυνο της ζωής της ένα κοινωνικό έργο και δεν εξευτελίζει τα ΜΜΕ με το να κάνει τα ανθρωπάκια τους "ήρωες της μιας μέρας". Μια έξυπνη και ευχάριστη ταινία με τους: Κάρι Γκραντ και Ρόζαλντ Ράσελ

Τζεφιρέλι, ο ποιοτικός

Ενα φλογερό πάθος, μια νεανική πρώτη αγάπη, ένας ανεμοστρόβιλος αγάπης θα μας συνεπάρει την Τετάρτη στις 22.30 στην ΕΤ-3. Πρόκειται για την ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι "Ατέλειωτη αγάπη",που αφηγείται τον νεανικό έρωτα ενός 15χρονου κοριτσιού με ένα νεαρό δυο χρόνια μεγαλύτερό της. Οσο ο έρωτας αυτός φουντώνει, τόσο φουντώνει και ο θυμός των γονιών της μικρής, που οργισμένοι της απαγορεύουν να ξαναδεί τον αγαπημένο της. Το αποτέλεσμα είναι ολέθριο, το ένα τραγικό γεγονός να διαδέχεται το άλλο.

Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1923 και άρχισε την καριέρα του ως ηθοποιός και αργότερα βοηθός των Αντονιόνι, Ροσελίνι και κυρίως του Βισκόντι, του οποίου κατόπιν έκανε τα σκηνικά για τις θεατρικές παραστάσεις, όπως "Λεωφορείον ο πόθος", "Τρωίλος και Χρυσηίδα", "Οι τρεις αδελφές" του Τσέχοφ και άλλα. Το 1958 ο Τζεφιρέλι γύρισε την πρώτη του ταινία το "Κάμπινγκ", μια ασήμαντη κομεντί, ενώ την ίδια χρονιά παρουσιάζει το "Παιχνίδι του Βαρόνου" του Βαλεντίνο Μπούκι. Συνεχίζει ανεβάζοντας και κάνοντας σκηνικά και τα κοστούμια των έργων "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", "Η Κυρία με τις Καμέλιες", "Αμλετ", "Πάνω από τη γέφυρα" και άλλα.

Παράλληλα ο Τζεφιρέλι ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο και την όπερα. Τα κυριότερα κινηματογραφικά του έργα είναι οι δυο διασκευές: "Το Ημέρωμα της στρίγκλας" του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα".

Με λίγα λόγια η θητεία του Τζεφιρέλι στην όπερα καλύπτει το διάστημα 1940 έως το 1964. Εκτοτε εγκατέλειψε το είδος και αφιερώθηκε περισσότερο στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Πλάι στον μεγάλο μάστορα της 7ης Τέχνης τον Βισκόντι, του οποίου υπήρξε βοηθός, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, αναβίωσε το νεορομαντισμό στη σκηνοθεσία και στη σκηνογραφία. Η έξυπνη αξιοποίηση των χρωμάτων και των φωτισμών και η ικανότητά του να μπορεί να εμπνεύσει και να διδάξει τους ηθοποιούς και τη χορωδία μια πολυδιάστατη ερμηνεία, τον έκανε να ξεχωρίσει. Στη Σκάλα του Μιλάνου πρωτοεμφανίστηκε ως σκηνοθέτης όπερας με την "Σταχτοπούτα" του Ροσίνι και αργότερα με την "Αϊντα" του Βέρντι, εντυπωσίασε τους κριτικούς και τους θεατές. Ομως ο ρομαντικός Φράνκο Τζεφιρέλι, που συνεχίζει ακόμα να μας ψυχαγωγεί με ωραίες και προσεγμένες ταινίες εποχής, μπορεί να είναι άριστος στην ανάπλαση, να δημιουργεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, να "ζωγραφίζει" υπέροχους πίνακες για την οθόνη, όμως επιμένουμε στο "όμως", του λείπει κάτι. Δεν είναι ο ιδιοφυής σκηνοθέτης, είναι απλός ένας ρομαντικός, άρτια εξοπλισμένος διεκπεραιωτής. Ενας καλός επαγγελματίας, που δεν έχει το δώρο της "ιερής τρέλας" του Βισκόντι. Η ταινία που θα παρακολουθήσουμε έχει όλες τις αρετές και όλες τις ελλείψεις που χαρακτηρίζουν τη σκηνοθεσία του Τζεφιρέλι. Είναι, εν ολίγοις, μια αξιόλογη, καλογυρισμένη και προσεγμένη ταινία. Τίποτε περισσότερο. Πρωταγωνιστούν οι: Μπρουκ Σιλντ και Ρίτσαρντ Κάιλι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ
Ακούραστος εργάτης του Πνεύματος

Είναι πραγματικά κρίμα που μια τόσο αξιόλογη εκπομπή, όπως "Οι ποιητές μας",που παρουσιάζει δυο φορές την βδομάδα η ΕΤ-1 προβάλλεται τόσο νωρίς το πρωί, δηλαδή στις 10.30. Ποιος εργαζόμενος είναι δυνατόν να παρακολουθήσει και να μάθει τη ζωή και το έργο των Ελλήνων ποιητών τέτοια ώρα; Αν έχει κανείς βίντεο, να μαγνητοσκοπήσει την εκπομπή που είναι αφιερωμένη στον Γεώργιο Δροσίνη, στον ποιητή που υπήρξε στη μακροχρόνια ζωή του ακούραστος πνευματικός εργάτης και είχε την ευκαιρία να δει τους οραματισμούς του να παίρνουν σάρκα και οστά. Η προσφορά του στα Γράμματά μας δε σταματάει με τον ποιητικό και το πεζογραφικό του έργο. Αλλά και στη μεγάλη προσφορά του για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γλώσσας. Στην εκπομπή, που όπως καταλαβαίνετε έχει γυριστεί πριν από πολλά χρονιά, μιλούν οι: Γιάννης Κουτσοχέρας, Γιάννης Παπακώστας, επιμελητής των απομνημονευμάτων του ποιητή και Μιχάλης Στασινόπουλος.

Ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1859 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής και ακαδημαϊκός από το 1926. Γόνος της οικογένειας κλεφτοαμαρτολών και αγωνιστών του 1821 από τα Αγραφα, μετά από τις γυμνασιακές του σπουδές γράφτηκε στη Νομική Σχολή, αλλά με σύσταση του Νικολάου Πολίτη μετεγγράφτηκε στη Φιλοσοφική. Ο Δροσίνης πρωτοεμφανίστηκε στα Γράμματα το 1878 στην εφημερίδα "Ραμαπαγάς". γράφοντας στίχους. Η πρώτη ποιητική του συλλογή ήταν οι "Ιστοί της Αράχνης". Η πρώτη ποιητική συλλογή δίνει τις πρώτες ενδείξεις μιας νέας αντίληψης για την ποίηση, μακριά από κάθε ρομαντισμό, με θέματα καθημερινά, τα οποία οδήγησαν και στη χρήση της δημοτικής πριν ακόμη εκδοθεί το ταξίδι του "Ψυχάρη". Τα ποιήματα του Δροσίνη διακρίνονται για την ειλικρίνεια, την απλότητα και το ειδυλλιακό τους τόνο και θυμίζουν δημοτικά τραγούδια. Ο Δροσίνης έγραψε και αρκετά πεζά, όπου μαζί με τον ειδυλλιακό τόνο που τον διέκρινε αρχίζει να διαφαίνεται και η ικανότητα της ψυχογραφικής παρατήρησης των ηρώων του. Και τελειώνοντας το σημείωμά μας για τον εξαιρετικό άνθρωπο του Πνεύματος, που δυστυχώς την εκπομπή η οποία είναι αφιερωμένη σ' αυτόν δε θα τη δούμε, λόγω της ακατάλληλης ώρας της προβολής, παραθέτουμε ένα ποίημα του Δροσίνη, που πολύ μας είχε αρέσει κάποτε:

Η αμαρτωλή

Παπά, αν έρθει μια μελαχρινή να την ξομολογήσεις, κοντούλα, αφράτη με γλυκιά φωνή, πρόσεξε, μην τυχόν και την αφήσεις να μεταλάβει η αμαρτωλή! Δε νήστεψε μια μέρα το φιλί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ