«Δυστυχώς κάποιοι θα πεθάνουν», απαντά προκλητικά ο υπουργός Υγείας
INTIME NEWS |
Παρουσιάζοντας το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε τα δύο περιστατικά που σημειώθηκαν μέσα σε δυο βδομάδες, με ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους επειδή περίμεναν να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικές ειδικότητες. Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν με ασθενή στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ ο 58χρονος που πέθανε δυο βδομάδες πριν στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης είχε διακομιστεί εκεί επειδή δεν υπήρχαν καρδιοχειρουργοί ούτε στο Νοσοκομείο Βόλου, ούτε στο - κατά τ' άλλα «διαμάντι» - Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά, λόγω τέτοιων σοβαρών ελλείψεων, που είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής η οποία εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις στον τομέα της δημόσιας Υγείας, και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι μέτρα θα παρθούν άμεσα για τη στελέχωση των νοσοκομείων της Θεσσαλίας με όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν παρθεί «χθες»!
Από την πλευρά του ο υπουργός «εμπορίου Υγείας», αφού δήλωσε ότι ...δεν υιοθετεί τις «σχετικές καταγγελίες», ενημέρωσε ότι έχει δώσει εντολή για διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). Εσπευσε δε να «ευλογήσει τα γένια του», λέγοντας ότι δήθεν «δεν υπάρχουν κενά σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες», όπως καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών, και ότι «η εφημερία λειτουργεί κανονικά», αλλά και μιλώντας για επί της ουσίας άσχετα με το αντικείμενο της Ερώτησης «ανδραγαθήματα» της κυβέρνησης στη δημόσια Υγεία στην περιοχή της Θεσσαλίας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει ότι «όλα βαίνουν καλώς». Η πραγματικότητα βέβαια μιλάει από μόνη της, όπως φαίνεται από την Επίκαιρη Ερώτηση, τις μακριές λίστες αναμονής για χειρουργεία αλλά και τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών για το καθεστώς εντατικοποιημένης και υποαμειβόμενης εργασίας στο οποίο βρίσκονται.
Ιδιαίτερα προκλητικός παρουσιάστηκε ο υπουργός στη δευτερολογία του, στο πλαίσιο της οποίας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «ενδιαφερόμαστε περισσότερο από εσάς για το αν πεθαίνει κόσμος. Αν κυβερνούσατε εσείς θα ήμασταν πάμφτωχοι». Τόσο «ενδιαφέρεται» η κυβέρνηση της ΝΔ για την υγεία του λαού και την ανθρώπινη ζωή, που ο ανεκδιήγητος υπουργός της έφτασε στο σημείο να λέει κυνικά ότι «δυστυχώς κάποιοι θα πεθαίνουν» (!) από σοβαρά προβλήματα υγείας, επιχειρώντας ουσιαστικά να αποδώσει και τα εν λόγω τραγικά περιστατικά στη σοβαρότητά τους και αποκρύπτοντας ότι η διαχρονική υποβάθμιση και υποστελέχωση του συστήματος Υγείας, με τις ευλογίες της ΕΕ, διαμορφώνει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του λαού.
Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης στάθηκε στο γεγονός ότι μετά από πίεση των ίδιων των γιατρών - οι οποίοι, ακριβώς επειδή το «ποτήρι ξεχείλισε», καταγγέλλουν συνολικά τη διοίκηση του νοσοκομείου, την Υγειονομική Περιφέρεια, το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση - αποφασίστηκε τις προηγούμενες μέρες να εφημερεύσουν το πρώτο 15ήμερο του Μάη 3 καρδιοχειρουργοί στα Επείγοντα. Ωστόσο, διερωτήθηκε τι πρόκειται να γίνει με τις υπόλοιπες μέρες, που παραμένουν ακάλυπτες από αυτές τις ειδικότητες, για να συμπεράνει ότι όλες οι παροχές και οι ανάγκες του λαού σε κάλυψη δημόσιων δομών Υγείας, είτε στα νοσοκομεία είτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντιμετωπίζονται με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους».
Επεσήμανε δε ότι ένα σύστημα Υγείας κρίνεται με βάση την εξυπηρέτηση που παρέχει στον λαό, αν καλύπτει δηλαδή τις πάγιες ανάγκες του για δημόσια και δωρεάν Υγεία, σε σύγχρονες δομές, πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες. Αλλά και με βάση το προσωπικό του, αν δηλαδή οι εργαζόμενοι υγειονομικοί απολαμβάνουν συνδυασμένα επιστημονικά, οικονομικά και εργασιακά μέτρα. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι στις τρέχουσες συνθήκες, με τους χαμηλούς μισθούς και την υπερεξόντωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα δημόσια νοσοκομεία εμποδίζονται να προσφέρουν στον λαό αυτά που μπορούν, δεδομένων και των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων που υπάρχουν στον 21ο αιώνα.
Κάλεσε έτσι τον λαό να αντιπαρατεθεί και να συγκρουστεί με αυτήν την πολιτική, και να διεκδικήσει «ένα ενιαίο καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».
Κλείνοντας είπε χαρακτηριστικά: «Σας καθιστούμε υπεύθυνους - κυβέρνηση, υπουργείο, 5η ΥΠΕ και διοίκηση νοσοκομείου, όλους μαζί - για ό,τι συμβεί από δω και πέρα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των καρδιοχειρουργικών επειγόντων περιστατικών».
Αύριο στις 12 μ. η συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων «Αττικού» Νοσοκομείου
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του «Αττικόν» αντιδρά στην απόφαση μεταφοράς της Γ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Μονάδας Νεογνών, της ΜΕΘ Παίδων και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ από το «Αττικόν» στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα».
Οπως καταγγέλλει, η συγκεκριμένη πρόταση συνιστά κατάφωρη υποβάθμιση της ποιότητας φροντίδας Υγείας που προσφέρεται στους πολίτες του Λεκανοπεδίου και της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητες ομάδες ασθενών:
«Η στενή διεπιστημονική συνεργασία αυτών των κλινικών με 25 άλλες πανεπιστημιακές και νοσοκομειακές μονάδες (ΜΕΘ, Καρδιολογική, Νεφρολογική, Ογκολογική, Απεικονιστικά Εργαστήρια, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων) καθιστά το "Αττικόν" πυλώνα υπερ-εξειδικευμένης νοσηλείας για την Αττική και τη χώρα», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων, τονίζοντας τις συνέπειες της αποσύνδεσης αυτών των Κλινικών από το «Αττικόν»: Θα οδηγήσει σε επικίνδυνη αποδιοργάνωση της φροντίδας των ασθενών. Θα διαλύσει τις επιστημονικές και λειτουργικές συνέργειες. Θα ακυρώσει εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.
Τη σύναψη σύμβασης από τη διοίκηση του ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας με ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει, έναντι αδρής αμοιβής, την εξ αποστάσεως διάγνωση μέρους των αξονικών τομογραφιών που διενεργούνται στο νοσοκομείο, καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ. Επίσης καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς σύμφωνα με έγγραφο του διοικητή υποχρεούνται οι ειδικευμένοι κλινικοί γιατροί να συνοδεύουν τον ασθενή όταν απαιτείται η χορήγηση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας κατά τη διενέργεια CT.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αντί να πιέσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προκηρύξει θέσεις νέων Ακτινολόγων στο ΕΣΥ, καταφεύγουν σε έκνομες ενέργειες και τεχνάσματα, δίνοντας ζεστό κρατικό χρήμα σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως επιτάσσει η κυβερνητική πολιτική στην Υγεία», σχολιάζει η ΕΙΝΑΠ επισημαίνοντας πως το τελευταίο έτος έχουν παραιτηθεί από το τμήμα Αξονικού Τομογράφου του Ασκληπιείου Βούλας τρεις ακτινοδιαγνώστες, ενώ δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση προς αντικατάσταση αυτών που έφυγαν.
«Είναι απαράδεκτο να διενεργούνται αξονικές τομογραφίες χωρίς την παρουσία ειδικού ακτινοδιαγνώστη που θα συνεργάζεται με τον κλινικό γιατρό και θα απαντάει στα πλείστα κλινικά ερωτήματα που προκύπτουν. Επιπροσθέτως, η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού μέσου είναι αρμοδιότητα του ακτινοδιαγνώστη γιατρού και όχι του κλινικού γιατρού που παραπέμπει τον ασθενή για CT».
Η ΕΙΝΑΠ καλεί τον διοικητή του ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική απόφαση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προκηρύξει όλες τις κενές θέσεις ακτινολόγων στο ΕΣΥ.