Η κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί με τον Θ. Λιακουνάκο, ο οποίος δήλωνε χτες ότι η εταιρία χρειάζεται περικοπές πτήσεων, προσωπικού αλλά και μισθών!
Οπως ανακοίνωσε χτες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, αποφασίστηκε ομόφωνα: Η σύσταση επιτροπής, η οποία θα κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις υποψήφιους αγοραστές. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στελέχη των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών-Επικοινωνιών, καθώς και στελέχη της «Μπόστον». Ο αποκλεισμός από το διαγωνισμό του ομίλου Στ. Ρέστη και η διενέργεια «ειδικού διαγωνισμού» για τη θυγατρική εταιρία της ΟΑ, την «Ολύμπικ Κέτερινγκ», για την οποία δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι αγοραστές.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών- Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, είπε ότι η προσφορά του εφοπλιστή Στ. Ρέστη απορρίφθηκε επειδή αφορούσε μόνο σε τμήμα της ΟΑ, ενώ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι σε έναν μήνα περίπου θα περατωθεί η διαπραγμάτευση με την ΑΧΟΝ του Θ. Λιακουνάκου, που αξιολογήθηκε ως η καλύτερη από τη «Φερστ Μπόστον». Παράλληλα, πρόσθεσε, θα υπάρξει συζήτηση και με τους άλλους δύο υποψήφιους, τις Κυπριακές Αερογραμμές και τον όμιλο των Αυστραλών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα κληθούν να προσκομίσουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και αποδείξεις για τα όσα δήλωσαν στην προσφορά τους περί διαθεσιμότητας κεφαλαίων, όπως και επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος των δηλωθέντων συμμάχων τους.
Αισιόδοξος για την πορεία ξεπουλήματος της ΟΑ εμφανίστηκε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, δηλώνοντας ότι «ο εθνικός μας αερομεταφορέας έχει μέλλον». Αραγε ο υπουργός να μη γνωρίζει ότι μετά το ξεπούλημα δε θα υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, αλλά μια ακόμα ιδιωτική αεροπορική εταιρία;
Με ανακοίνωσή της η ΟΣΠΑ (Ομοσπονδία Εργαζομένων) επισημαίνει ότι δε θα αφήσει να στηθεί το μεγάλο φαγοπότι της ΟΑ, με ετήσιο τζίρο άνω των 300 δισ. δρχ., και προειδοποιεί ότι «πλανώνται πλάνην οικτράν» όσοι θεωρούν πως οι εργαζόμενοι θα είναι εύκολη λεία, αν τολμήσουν να θίξουν τη δουλιά τους, το μισθό τους, το συνταξιοδοτικό τους και τις συμβάσεις τους.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΑΧΟΝ, Θ. Λιακουνάκος, με χτεσινές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι το σχέδιό του για τη νέα ΟΑ περιλαμβάνει: Δραστικές μειώσεις στο πτητικό έργο της ΟΑ κατά 20% και στο προσωπικό κατά 30%, ενώ όσοι παραμείνουν στη νέα εταιρία θα δουλεύουν με το καθεστώς που ισχύει στην ΑΧΟΝ, καθώς ο Θ. Λιακουνάκος... θεωρεί «δυσανάλογα υψηλό» το κόστος μισθοδοσίας! Την εκχώρηση του «χάντλινγκ» (υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης) στην εταιρία ISS, αλλά και της τεχνικής βάσης σε ξένους, με τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρία. Απαντώντας σε ερώτηση για τα δρομολόγια στις «άγονες γραμμές», ο πρόεδρος της ΑΧΟΝ είπε ότι αυτό είναι πρόβλημα της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την επιδότηση του εισιτηρίου, με την προκήρυξη διαγωνισμού.
Απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όχι μόνο δε θέλουν συνέχεια του αγώνα, αλλά ούτε καν μια απεργιακή συγκέντρωση. Πρόταση αγώνα και διεξόδου από τα προβλήματα κάνουν οι ταξικές δυνάμεις
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την επόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταχυδρομικών Σωματείων (ΠΟΣΤ) εξήγγειλε την απεργία, χωρίς όμως καμία συνέχεια αγώνα, χωρίς καν μια συγκέντρωση τη μέρα της απεργίας. Διοργανώνει «κινητοποίηση του καναπέ», ενώ τα προβλήματα του δημόσιου Ταχυδρομείου και των εργαζομένων του οξύνονται. Ενώ η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα ποσοστών της μητρικής εταιρίας και της θυγατρικής των ταχυμεταφορών, σε ιδιώτες.
Χτες η ηγεσία της ΠΟΣΤ, φραστικά και άνευρα, επιτέθηκε σε κυβέρνηση και διοίκηση για τη στάση τους απέναντι στα ΕΛΤΑ. Ανέφερε ως αιτήματα της απεργίας να σταματήσει η διαδικασία μετοχοποίησης του δημόσιου Ταχυδρομείου. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού και να αναπτυχθεί το ταχυδρομείο με κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ.
Η πλειοψηφία επανέλαβε προβλήματα και αιτήματα που κατέγραφε και πέρυσι το Σεπτέμβρη σε εξώδικο προς τη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Απειλούσε τότε με μη παροχή υπηρεσιών προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αποχώρηση από τις θυγατρικές που συνίδρυσαν με τα ΕΛΤΑ, κλείσιμο των ανθυγιεινών ταχυδρομικών γραφείων, απόσυρση των 1.500 ιδιωτικών αυτοκινήτων υπαλλήλων του ΕΛΤΑ που χρησιμοποιούνται στην αγροτική διανομή, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τη μη χορήγηση των κανονικών αδειών του προσωπικού, συγκεντρώσεις - πορείες σε όλη τη χώρα, κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Τι έγινε από αυτά; Ο πρόεδρος Φιλ. Θωμάς είπε ότι έγιναν τέσσερις απεργίες (εννοούσε δύο πέρυσι το φθινόπωρο με τους εργαζομένους στον ΟΤΕ και τις δύο για το ασφαλιστικό). Οτι κάποια ανθυγιεινά γραφεία έκλεισαν, κάποιες τοπικές απεργίες έγιναν. Οτι «είχαμε έντονη χρονιά, ασφαλιστικό, ΣΣΕ... δεν "παντρεύονται" όλα μαζί» και «τώρα που δεν υπάρχει το θέμα του ασφαλιστικού (;), σηκώνουμε το θέμα των ΕΛΤΑ».
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αντιτίθενται - φραστικά πάντα - μόνο στη μετοχοποίηση της μητρικής εταιρίας. Κάνουν «γαργάρα» την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των θυγατρικών. Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες, καθώς ούτε οι ιδιώτες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη μητρική, καθώς προϋποθέτει μεγάλα κεφάλαια, κάλυψη όλης της χώρας και μικρότερο σχετικά κέρδος. Το «ψητό» είναι οι θυγατρικές, που προϋποθέτουν μικρότερο κόστος, λιγότερες υποχρεώσεις και μεγαλύτερο κέρδος.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ υποστήριζε με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 1999 ότι απαιτούνται 11.668 εργαζόμενοι. Η ΠΟΣΤ θεωρεί ότι απαιτούνται τουλάχιστον 12.000. Σε κάθε περίπτωση, στην Ομοσπονδία σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι σήμερα είναι μόνο 10.700. Η μείωση συνεχίζεται (συνταξιοδοτήσεις χωρίς προσλήψεις), με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προσθέτουν ότι σε ορισμένα ταχυδρομικά γραφεία δεν υπάρχει ταχυδρόμος. Προειδοποιούν ότι αν εισέλθει ιδιώτης μέτοχος στα ΕΛΤΑ θα κλείσει πολλά από τα 350 ελλειμματικά ταχυδρομικά γραφεία. «Ομως μπορεί να κλείσει το ταχυδρομείο π.χ. στην Τήλο, όπου το χειμώνα ζουν εκεί μόνο 80 άνθρωποι; Αυτοί δεν πρέπει να εξυπηρετούνται;».
Χαρακτηριστικό της «μέριμνας» που έχει, υποτίθεται, λάβει η κυβέρνηση ώστε να ενημερώσει, έστω, τους παράνομους αλλοδαπούς στη χώρα μας για τη διαδικασία προσωρινής νομιμοποίησής τους, είναι το περιστατικό που συνέβη χτες, σε σύσκεψη που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των μεταναστευτικών οργανώσεων. Αφού ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους η υπουργός, Β. Παπανδρέου και ο Γενικός Γραμματέας, Τ. Βασιλείου κάλεσαν τους μετανάστες να λάβουν το λόγο για να αναφερθούν σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Θα έπρεπε να σκεφτείτε και αυτούς που δε γνωρίζουν ελληνικά», είπε στα γαλλικά ο εκπρόσωπος των Σενεγαλέζων... Το υπουργείο δεν είχε φροντίσει να υπάρχει μετάφραση, θεωρώντας προφανώς ότι όλοι οι ξένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τη γλώσσα μας και μάλιστα πολύ καλά για να μπορέσουν να συνεννοηθούν.
Πάντως, η συγκεκριμένη... αμέλεια μάλλον αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του νέου μεταναστευτικού νόμου που θέλει τους μετανάστες «εργαλεία» στα χέρια της ελληνικής εργοδοσίας, δηλαδή άβουλα όντα στις ορέξεις του κεφαλαίου - «θα έρχονται μόνο όσοι η Ελλάδα θέλει», δήλωσε χαρακτηριστικά και χτες η υπουργός Εσωτερικών.
Τα αποτελέσματα αυτής της «ετσιθελικής» εφαρμογής του νέου ρατσιστικού νόμου, φάνηκαν στις ολιγόλεπτες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των μεταναστών. Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών, τα προβλήματα παραμένουν και εντείνονται όσο τα περιθώρια νομιμοποίησης στενεύουν. Πολλοί ξένοι εργάτες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι μένουν ένα χρόνο στη χώρα μας (κριτήριο για την προσωρινή νομιμοποίησή τους). «Πώς μπορούμε να προσκομίσουμε λογαριασμό της ΔΕΗ, ΟΤΕ ή κινητού, όταν είμαστε παράνομοι ή μένουμε με άλλα 5 ή 6 άτομα στο ίδιο σπίτι», είπε ο εκπρόσωπος των Αιγυπτίων. Κούρδοι του Ιράκ δεν μπορούν να έχουν πιστοποιητικό από το καθεστώς εκεί. Πολλοί δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να εξαγοράσουν τα ένσημα που χρειάζεται, ενώ οι ηλικιωμένοι απελαύνονται, εκτός αν... βρουν δουλιά.
Οι απαντήσεις της υπουργού προς τους μετανάστες, ήταν πως... «οι μετανάστες κατά 92% κρίνουν θετικό το νόμο». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου μέχρι και χτες είχαν υποβληθεί 180.000 αιτήσεις νομιμοποίησης, εκ των οποίων οι 40.000 έχουν διεκπεραιωθεί.
Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας είναι τεράστιες. Με τη συμβιβαστική τακτική της έστρωσε το δρόμο στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και διοίκησης. Ταυτόχρονα, έσπερνε αυταπάτες στους εργαζομένους.
Αυτό δηλώνει ο Ν. Κεφάλας, μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΤ και εκπρόσωπος τής «Δημοκρατικής Συνεργασίας». Σημειώνει ότι η πλειοψηφία κατ' επανάληψη απέρριψε αγωνιστικές προτάσεις της παράταξης. «Τώρα επιχειρεί να δημιουργήσει άλλοθι και προπέτασμα καπνού, αφού ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια έβαλε πλάτες στην πολιτική ξεπουλήματος του Ταχυδρομείου και στήριξε όλο το θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικοποίησής του».
Τονίζει ότι - υπό την πίεση των εργαζομένων και των προβλημάτων - σχεδιάζουν απεργία δίχως όμως προοπτική και συνέχεια. «Καλούν τους εργαζομένους σε έναν αγώνα από τον καναπέ του σπιτιού τους, αφού δεν προγραμμάτισαν την ημέρα της απεργίας ούτε συγκέντρωση των εργαζομένων».
Καλεί μεν τους εργαζομένους σε συμμετοχή στην απεργία, παράλληλα όμως, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αγώνα από τα κάτω. Με απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.